Delikatne i wdzięczne ciasto, w które ze spokojem można zatopić inne suszone owoce, nawet świeże jabłka czy rozgniecione banany. To wersja na zdrową słodką przekąskę, obiad, deser, śniadanie, podwieczorek, jak wolicie. Ja mogłabym je jeść na okrągło, więc trudno określić mi nazwę pory:) może być drugie śniadanie. Albo po prostu kiedy macie ochotę i są w zasięgu ręki, sięgajcie(...)mleczka kokosowego 2 łyżeczki miodu lipowego 2 opakowania cukru wanilinowego 1 opakowanie proszku do pieczenia suszona żurawina - do woli woda - szklanka, półtorej, musicie sami powoli dolewać i wyczuć leistość ciasta, ma być nieco podobne do naleśnikowego, nie może być gęste ale i nie za bardzo lejące się, płynne szczypta soli cukier puder olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do głębszej
Zasmakuj Kuchniuchylonym piekarniku - po ostygnięciu biszkopt odkroić od brzegów formy ostrym nożem, odkleić papier ze spodu ciasta - biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty MASA JOGURTOWO-ŚMIETANKOWA - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dość drobną kostkę, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny - owoce przełożyć do rondelka, zalać wodą, dodać domowy cukier waniliowy, gotować na małej mocy palnika przez kilka(...)ciasto schłodzić w lodówce do momentu zastygnięcia masy jogurtowej GALARETKA Z MUSU JABŁKOWEGO - galaretkę można rozpocząć przygotowywać od razu po włożeniu ciasta do lodówki - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki (obojętnie jakie) - owoce skropić sokiem z 1/2 cytryny, przełożyć do rondelka, dodać cukier, gotować, aż jabłka całkowicie zmiękną, mogą zacząć się rozpadać - ugotowane owoce
Smakołyki Berenikiściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie każdą wyrośniętą kulkę nakłuć na wylot patyczkiem, po czym ponownie przykryć na kolejne 15 minut.Sposób drugi:Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, na grubość około 3-4 cm. Wykrawać okrągłe "placki" i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 20 minut. Kilka sztuk usmażyłam(...)dekoracji,polewa czekoladowa,kolorowy lukier, cukier puder.biały lukier + kolorowa posypkaczekoladowa polewa + uprażone orzeszkicukier puder + czerwona polewa + cukrowe gwiazdkibiały lukier + mieszanka skórek i owoców Gold Packczerwony lukier + kolorowa posypka + listki melisyCiasto, jakie Wam proponuję jest szybkie w wykonaniu, nie wymaga wielogodzinnego wyrastania. Nie piją tłuszczu, w którym się smażą. Korzystam
Codzienna kuchnia niecodziennaupiec drożdżowego, bo jest to ulubiony rodzaj ciasta Miśka i tak wpadłam na pomysł, że zamiast jagodzianek mogłabym upiec porzeczanki, bo reszta, która nie trafiła do konfitur błąkała się po lodówce od kilku dni. Do tego typu słodkich drożdżowych bułek można użyć praktycznie każdy rodzaj owoców, czy też dżemów. Jeżeli są bardzo soczyste, bo świeże(...)wystarczy wymieszać je z łyżką lub dwoma mąki ziemniaczanej, która wchłonie nadmiar wody i nie dopuści do rozciapciania się ciasta podczas pieczenia. Czarne porzeczki podrasowałam cukrem różanym i tak oto wieczorem w całym domu rozszedł się słodki zapach drożdżowego ciasta i z 12 sztuk dziś rano zostały dwie, bo Misiek postanowił się lansować w nowej pracy moimi bułami
greenscarfrozmrozić). Galaretki rozpuszczamy w połowie wody, która jest podana na opakowaniu (czyli dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody) i łączymy ze zmiksowanymi owocami. Kiedy mus zacznie tężeć wylewamy go delikatnie na masę budyniową *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA
Blog z ApetytemMango to jeden z moich ulubionych owoców – słodkie, soczyste i ma piękny kolor. Na pewno wiele osób uważa tak samo i chętnie zjadłoby ciasto z mango. Prezentuję Wam ciasto bez pieczenia z mango i kokosem na pysznym kakaowym spodzie! Ciasto jest wegańskie i bezglutenowe Do przepisu użyłam pulpę mango, która jest świetną alternatywą dla świeżego mango. Skład
Via Gustoróżnych orzechów KRUCHE CIASTO 1. W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej, syrop klonowy, ksylitol i wymieszać do prawie całkowitego rozpuszczenia składników. 2. Mąki i kakao wymieszać, dodać wcześniejszą mieszankę oleju i syropu oraz rozmieszane jajka, całość dobrze wyrobić. Jeśli ciasto jest za suche można dodać łyżkę oleju i syropu lub gorącej wody. 3. Ciasto zawinąć w folię(...)Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wyciąć po dwie liczby (wcześniej przygotować szablony) . Przełożyć wykrojone numery na blachę w raz z papierem do pieczenia. 5. Piec w 150’C kilka minut w zależności od grubości i wielkości ciasta (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi będą bardzo lekko zarumienione a ciasto jeszcze miękkie). *Ciasta zostanie trochę więcej w zależności
Candy Pandassoli 1 łyżeczka cukru 120 ml mleka mąka pszenna dodatkowo: cukier puder lub syrop klonowy lub płynny miód świeże owoce Mleko roztrzepać z jajkiem, solą, cukrem i mąką. Mąki powinno być tyle, aby uzyskać konsystencję średnio gęstej śmietany. Ciasto odstawić na kilka minut, aby "odpoczęło". Jabłko umyć, obrać, wykroić gniazdo nasienne. Pokroić w większą kostkę. Przełożyć na patelnię wraz(...)średnim ogniu. Dodać masło, wymieszać i wlać ciasto naleśnikowe. Kiedy naleśnik zacznie się delikatnie rumienić, wtedy zmniejszyć ogień, przykryć patelnię pokrywką, aby również góra dobrze się dopiekła. Nie przewracać naleśnika na drugą stronę. Usmażony przełożyć na talerz, obsypać cukrem pudrem lub oblać syropem klonowym (albo miodem.) Można udekorować dowolnymi świeżymi owocami
Codzienna kuchnia niecodziennaproszek, sodę. W drugim mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop ananasowy, olej. Połącz zawartość obu naczyń, wymieszaj tylko do połączenia się składników np. widelcem , wmieszaj owoce. Formę do muffin wyłóż papilotkami. Nałóż do nich ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Z wierzchu posyp cukrem demerara. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut. Wystudź. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaspacer trwał tak krótko... To już ostatni dzwonek aby przygotować jeszcze coś z czerwonymi porzeczkami (no chyba, że macie zapasy w zamrażalniku). Te kwaskowate owoce doskonale komponują się z pełnoziarnistymi wypiekami, stąd dzisiaj ciasto na bazie tej mąki. Oczywiście można użyć zwykłej mąki pszennej, ciasto również wyjdzie pyszne :) Składniki na małą blaszkę: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
My simple kitchenlodówki i wykładamy nim dno foremki, na to wylewamy masę budyniową, oraz układamy obrane i pokrojone w kostkę nektarynki. Drugą część ciasta wyciągamy z lodówki, odrywamy kawałeczki lub trzemy na grubych oczkach tarki i układamy na owocach. 🍑 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół z termoobiegiem w 160*C 45 minut. 🍑 Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Rita creativelodówki i wykładamy nim dno foremki, na to wylewamy masę budyniową, oraz układamy obrane i pokrojone w kostkę nektarynki. Drugą część ciasta wyciągamy z lodówki, odrywamy kawałeczki lub trzemy na grubych oczkach tarki i układamy na owocach. 🍑 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół z termoobiegiem w 160*C 45 minut. 🍑 Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
RITA food channelróżne wersje tego przepisu i tak np. z mąką migdałową, z szafranem, z malinami. Najczęściej podawane z łyżką bitej śmietany i świeżymi owocami. Natomiast dla mnie najlepiej smakuje z sosem żurawinowym który swoją kwaskowatością przełamuje słodkość ciasta. Moja wersja też nie jest oryginalna, bo wersja podstawowa (kladdkaka) jest z czekoladą mleczną a nie białą (vit kladdkaka). SKŁADNIKI
MohiellaSłój szczelnie zakręcić i odstawić na kilka dni (optymalnie około tygodnia) aby owoce puściły sok. Dodatkowo od czasu do czasu można wstrząsnąć słoikiem i przemieszać owoce z cukrem. Po kilkudniowym oczekiwaniu odcedzić za pomocą durszlaka syrop. Tak otrzymany płyn połączyć z wcześniej uzyskanym nalewem. Na tym etapie produkcji można(...)litra klarowniej nalewki, 0,75 litra nalewki z miąższem oraz 0,5 kg śliwek nasiąkniętych alkoholem, które polecam do ciasta. Krok po kroku: 1. Umyć śliwy 2. Wypestkować owoce 3. Przełożyć owoce do dużego (2-3 litrowego) słoja 4. Zalać owoce alkoholem 5. Szczelnie zakręcić słój i odłożyć na minimum
KuchniaWeDwoje.plciasto zacznie się w tym momencie rozwarstwiać – zwiększcie obroty miksera do maksymalnych a olej szybko się wmiesza. Gotowe ciasto przelewamy z niskiej wysokości do formy i poziomujemy je, kilka razy manewrując formą w powietrzu. Wykładamy na ciasto warstwę z cienkich plasterków jabłka i rozrzucamy borówki. Od razu zajmujemy się drugą warstwą. MASA ŚMIETANOWO-BUDYNIOWA W misce po cieście miksujemy(...)Gotową masę budyniową od razu wylewamy na ciasto, z wierzchu posypujemy cynamonem lub przyprawą do piernika i wkładamy ciasto na środkowy poziom do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ciasto przez 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy na blat. Zdejmujemy formę dopiero po całkowitym ostygnięciu. Najsmaczniejsze jest przez 1-2 dni po upieczeniu. To ciasto jest wilgotne, nie lubi lodówki
Karo in the Kitchen