smaczny. Na tą okazję powstał 4 – warstwowy torcik, z ciemnymi wilgotnymi biszkoptami, z śmietankowym kremem, z frużeliną z owoców letnich, z pokruszonym biszkoptem na wierzchu i mieszanką owoców letnich. Poezja. Bajka. Torcik wszystkim smakował i zniknął w mgnieniu oka. Nienasycona smakiem zrobiłam go raz jeszcze. Smak mnie nie rozczarował. Jest obłędnie pyszny, idealny na lato, na każde(...)blat biszkoptu wykładamy 1/3 kremu, następnie 1/3 frużeliny. Przykrywamy drugim blatem, powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim blatem i ponownie powtarzamy czynność. Czwarty blat ciasta kruszymy i wysypujemy na wierzch, przykrywając ostatnią warstwę kremu i frużeliny. Na okruchy układamy owoce lata, świeże lub lekko zmrożone. Przechowujemy w lodówce. The post Czekoladowo – Śmietankowy Tort z Owocami Lata appeared first
Made By Mom And Sonsmaczny. Na tą okazję powstał 4 – warstwowy torcik, z ciemnymi wilgotnymi biszkoptami, z śmietankowym kremem, z frużeliną z owoców letnich, z pokruszonym biszkoptem na wierzchu i mieszanką owoców letnich. Poezja. Bajka. Torcik wszystkim smakował i zniknął w mgnieniu oka. Nienasycona smakiem zrobiłam go raz jeszcze. Smak mnie nie rozczarował. Jest obłędnie pyszny, idealny na lato, na każde(...)blat biszkoptu wykładamy 1/3 kremu, następnie 1/3 frużeliny. Przykrywamy drugim blatem, powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim blatem i ponownie powtarzamy czynność. Czwarty blat ciasta kruszymy i wysypujemy na wierzch, przykrywając ostatnią warstwę kremu i frużeliny. Na okruchy układamy owoce lata, świeże lub lekko zmrożone. Przechowujemy w lodówce. The post Czekoladowo – Śmietankowy Tort z Owocami Lata appeared first
Made By Mom And Sonnapisany, że po prostu Wam go zacytuję. Do składników deseru podanych poniżej należy dodać sobie pokrojone w drobną kostkę świeże owoce (kiwi, ananas, jabłko, nektarynka – co tam Wam wpadnie w ręce) No to co? Czas start!: „DETREMPE (wyrabianie ciasta z wodą) 1/3 szklanki oleju sałatkowego 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki soli rozpuszczone w ¾ szklanki zimnej wody 2 łyżki(...)kruche. Po wyjęciu studzimy. Do wystudzonych babeczkowych kubeczków nakładamy krem, posypujemy kawałeczkami owoców i … gotowe. Babeczki są absolutnie przepyszne – zrobiłam 10 z nadzieją, że coś zostanie na następny dzień do kawy, ale… no cóż, nie udało się J Bon apetit! PS. Tak, można użyć kupnego ciasta
Kate's Kitchenszklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia. Na stężałej masie śmietanowej rozłożyć maliny i zalać je tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki. Jeśli użyjemy mrożonych owoców, galaretka zsiądzie się w okamgnieniu. Przepis dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" , w której uczestniczyły również: Dorota - Sorbet truskawkowy Sylwia - Jagodowy deserek Katarzyna - Egzotyczny serniczek z ricotty Gosia - Szybki deser z morelami Joanna - Deser truskawkowo
Kuchenne zapiski Edytyrozmaite dodatki, z którymi je podacie. Tak więc każdy znajdzie ulubioną wersję dla siebie. Placki są proste w wykonaniu i zawsze się udają :) PRZEPIS OWSIANE PLACKI Z MAKIEM I OWOCAMI Z podanej porcji wychodzi 7-8 niewielkich placków 3 łyżki płatków owsianych Łyżka pestek dyni Łyżka zmielonego siemienia lnianego Łyżka maku Jajko Dojrzały banan Kiwi Woda Płatki razem(...)Pół banana rozgnieść widelcem, połączyć z jajkiem, mąką owsianą, siemieniem lnianym i makiem Dodać taką ilość wody, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany Wykładać łyżką porcje ciasta na nagrzaną patelnię, na górę placków układać ulubione owoce (u mnie banan i kiwi) Smażyć pod przykryciem na bardzo małym ogniu tylko z jednej strony Podawać z ulubionymi dodatkami
HealthyCreationsBardzo smaczne ,lekkie naleśniki, pachnące kokosem ,owocami,sokiem z limonki,polane jogurtem zmiksowanymi z truskawkami.Polecam. Ciasto: ~~~~~~~~~~~ 20dag.mąki 2 jajka 1 szkl.mleka kokosowego 1 szkl.śmietanki 12% 1 łyżka wiórków kokosowych i 4 łyżki do dekoracji sól olej do smażenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mąkę,jajka,mleko kokosowe i śmietankę zmiksować.Dodać łyżkę wiórek kokosowych o raz szczyptę soli.Ciasto odstawić(...)złote naleśniki. Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 banany sok z 1 limonki 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 4 plastry ananasa 20dag.truskawek ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Z bananów zdjąć skórkę.Pokroić na mniejsze kawałki resztę owoców.Posypać owoce cukrem waniliowym do smaku. Na naleśnikach kładziemy owoce,składamy.Posypujemy wiórkami kokosowymi i polewamy jogurtem zmiksowanym z truskawkami i 1 łyżeczką cukru pudru.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiryżowe z borówkami Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 150 g kasza jaglana 150 g masło 200 g mąka ryżowa 50 g mąka kokosowa 2 łyżeczki soda oczyszczona sok z połowy cytryny 2 szt jajko 4 łyżki erytrol lub inne słodziwo 100 g borówka amerykańska lub inne owoce Sposób przygotowania Kaszę prażymy(...)się rozgotuje. Do kaszy dodajemy sok z cytryny, masło i jajka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąki i sodę. Mieszamy dokładnie. Tak przygotowane ciasto wykładamy do formy lub foremek. Na wierzch lub do środka wkładamy owoce. Pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut
KucharzycaBardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne rogaliki na bazie ciasta serowego, z dodatkiem fantastycznej przyprawy do kawy i deserów, dzięki której całe mieszkanie wypełnione było wspaniałym aromatem korzennym. Robiłam je już kilka razy, ale dopiero teraz, dzięki zakamuflowaniu kilku sztuk doczekało się szybkiej sesji ( dosłownie w biegu pstryknęłam zdjęcia ). Z ręką na sercu mogę polecić te rogaliki, ponieważ warte są grzechu(...)twarogu półtłustego 250 g margaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do kawy i deserów Nadzienie maliny albo inne owoce np wiśnie Lukier sok z malin 0,5 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki ciasta zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 min w lodówce. Schłodzone rozwałkować na grubość około 3 mm, pociąć na 12 kwadracików, nadziać
Pieguskowa Kuchniajajka. Całość ugniatamy, bądź miksujemy za pomocą malaksera lub innego robota kuchennego, pod koniec dosypując resztę mąki (150 g).Gotowe ciasto rozkładamy na pergaminie. Wierzch przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy jak najcieniej. Można również rozłożyć ciasto na ściereczce i rozciągać je. Dodatkowo:3 jabłkagarść orzechów włoskichgarść suszonej żurawinypół łyżeczki kardamonuszczypta cynamonuSposób przygotowania:Jabłka obieramy wydrążamy(...)cienkie plasterki, które następnie kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka przekładamy do salaterki, następnie owoce lekko skraplamy sokiem z cytryny. Dodajemy orzechy włoskie pokrojone na drobno, żurawinę, pół łyżeczki kardamonu i szczyptę cynamonu. Całość mieszamy i przekładamy na ciasto, które następnie wąsko zwijamy, tak aby z żadnej strony nie wypadał farsz. Boki zlepiamy i całość przekładamy
Słodkie PrzyjemnościNaleśniki z kremowym serkiem i owocami. Goździki, cynamon i anyż gwiaździsty dodają jabłkom i gruszkom ciepłego aromatu. Lekki, szybki i słodki obiad. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do głębokiej miski. Całość około 5 minut miksujemy najpierw na wysokich, potem na średnich obrotach miksera, do uzyskania ciasta o gęstej, gładkiej konsystencji. Ciasto koniecznie odstawiamy na blat na pół godziny, żeby odpoczęło(...)wytworzyło silne wiązania glutenu. Po tym czasie smażymy na patelni bez tłuszczu naleśniki. Z tej porcji ciasta wychodzi 20 dużych naleśników o średnicy 24cm lub około 26-28 mniejszych, o średnicy 18-20cm. Gruszkę i jabłko obieramy ze skóry, pozbawiamy oba owoce gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę lub małe plasterki. Serek twarogowy mieszamy z cukrem, przyprawą
Karo in the Kitchenjajka 100 g mielonych orzechów laskowych 60 g miękkiego masła 2 łyżki śmietany kremówki Wszystkie składniki masy poza owocami miksujemy ze sobą. Owoce dodajemy do gotowej masy, mieszamy i wylewamy wszystko na ciasto. składniki na kruszonkę: 100 g masła 100 g semoliny 30 g mielonych orzechów włoskich 40 g brązowego cukru Z powyższych składników wyrabiamy kruszonkę. Rozkładamy
Przysmaki Karolkibiszkoptów lub herbatników lub domowego biszkoptu kawałek (u mnie było to pół keksówki) domowego ciasta czekoladowego lub innego, np. babka drożdżowa piaskowa, zebra, ciasto ucierane, murzynek, na dobrą sprawę cokolwiek byle bez kremu, owoców, galaretki czy innych dodatków, może być za to z bakaliami 100 g gorzkiej czekolady 100 ml płynnej śmietanki 30-36% (może być także słodka(...)śmietanka 12/18% lub po prostu) mleko 1/2 szklanki mleka 100 g namoczonych wcześniej rodzynek (chyba że ciasto było już z bakaliami) 1 aromat rumowy lub trochę rumu 3/4 słoika dżemu (ja użyłam wiśniowego) ewentualnie trochę cukru pudru (jeśli użyte ciasta były mało słodkie) Do polewy: 200 g dowolnej czekolady (u mnie 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej
Ratunku obiadJabłka – 5 szt Jajka – 4 szt Mąka pszenna – 50 dag Mleko 3,2 % - ½ L Cukier -5 łyżek Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cynamon Cukier puder Olej
ciasta i desery czyli na słodkoZimne masło posiekaj z mąką, cukrem. Kiedy zaczną się tworzyć okruchy dodaj żółtka i wodę. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i owiń w folię. Włóż do lodówki an pół godziny. Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC lub wedle piekarnika). Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy 26 cm. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i wstaw(...)galaretka zacznie się ścinać wylej ją na spód schłodzonego sernika. Najlepiej robić to dużą łyżką aby równomiernie rozprowadzić owoce. Wstaw sernik do lodówki na dwie godziny lub na noc. Pokrój sernik na kawałki. Sernik na zimno należy przechowywać w lodówce. Ciasto jest słodkie ale nie przesadnie. Kruchy spód do ciasta można upiec wcześniej. The post Sernik na zimno
codojedzeniapoprzedniego! Taka jest właśnie ta babka Wielkanocna. A oto przepis, który pozwoli Ci ją przygotować. Przeczytaj artykuł i dowiedz się jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, dzięki któremu Twoja babka zachwyci wszystkich gości. Drożdżówki z owocami, jagodzianki, placek drożdżowy - wypieki z udziałem drożdży wielu kojarzą się z dzieciństwem i to najczęściej tym u babci. Bo kto, jak nie babcie, miał(...)czas, by wyrabiać to pracochłonne ciasto? Baba drożdżowa to prawdziwe wyzwanie, zwłaszcza dla młodej pani domu. Jednak, z całą pewnością, nie przekracza ono Twoich możliwości. Sukces ciasta drożdżowego- to, czy się uda zależy przede wszystkim od jakości użytych składników, ich temperatury oraz przestrzeganiu raptem paru zasad. Podczas przygotowywania ciasta drożdżowego należy pamiętać, aby wszystkie produkty były naprawdę
Moja Książka Kucharskaoraz pokażę krok po kroku jak można składać ciasto by wyszły piękne i pyszne ciasteczka. Składniki: * 2 paczki gotowego ciasta francuskiego * 250 g serka typu Philadelphia * 1 łyżka cukru * dowolne owoce (u mnie były to truskawki i borówki amerykańskie) * cukier puder do posypania Wykonanie: Serek typu Philadelphia wymieszać dokładnie z cukrem. Najpierw opiszę jeden(...)sposób zwijania ciastek, następnie drugi. Płat ciasta rozciąć na kwadraty o długości boku około 9 cm. Każdy kwadrat naciąć na rogu ( jak na zdjęciu) na długość około 3 cm, pozostawiając nie nacięty środek i brzegi ciasta. Środkowy mniejszy kwadrat posmarować serkiem, przy brzegach ułożyć po jednej borówce. Po kolei zlepiać brzegi ciasta, sklejając
Zrób to smacznieżółtek i ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem. Dodać do ubitych białek, zmiksować. Dodać mąkę, zmiksować. Rozgrzać patelnie z masłem. Wylać ciasto, smażyć na złoto z obu stron. Przełożyć na talerz, udekorować owocami i sosem. Smacznego
Moja Galeria Smaku