Banany to sycące, bogate w witaminy i minerały owoce dla dzieci i dorosłych, które ze względu na swój słodki smak, często wykorzystywane są w różnych dietach. Smażone w cieście kokosowym, smakują doskonale jako gorący deser, można je również podać na słodką kolację. składniki na 3 porcje 3 banany 1 szklanka wiórków kokosowych 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej
Smakowite Daniasodę oczyszczoną, wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wlewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy pankejki na lekko brązowy kolor, naleśniki odwracamy na drugą stronę gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pękające pęcherzyki powietrza. Gotowe naleśniki podajemy z syropem klonowym i ulubionymi owocami. Artykuł Pancakes z mascarpone+ film
Smakowite Daniawypełnione pulchnym ciastem, obowiązkowo z rodzynkami i kruszonką znikały ciepłe w oka mgnieniu. Nikogo to nie dziwiło! Teraz, kiedy w domu piekę takie ciasta (okrągłe, podłużne, zawijane czy nie, z rozmaitymi smarowidłami czy dodatkami suszonych owoców i rozmaitych kruszonek) zawsze wracam pamięcią do tamtych dni i chwil. Czuję radość, miłość i ogromny szacunek do tego co podarowała mi Babcia(...)Dziękując za każdy wypiek i niesamowite kulinarne lekcje nie do powtórzenia dziś moje ciasto dedykuję właśnie Jej. Mam nadzieję, że polubicie, zasmakujecie, upieczecie i poczęstujecie kogoś Wam bliskiego. Smacznego! Strucla z dżemem winogronowym i kruszonką SKŁADNIKI: 550 g mąki pszennej wrocławskiej 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200 ml mleka 1 jajko 100 g masła, roztopionego 80 g cukru
Zasmakuj Kuchniprosty do zrobienia, a do tego z dużą ilością pysznych jabłek. - zawsze wychodzi i długo zachowuje świeżość - sprawdzony, tradycyjny przepis na maśle - dużo owoców i chrupiąca cynamonowa kruszonka Jeśli zaś szarlotka , to tylko na kruchym cieście. Moja szarlotka, to przepis również dla początkującym. Nie ma potrzeby prażenia wcześniej jabłek. Nie trzeba też podpiekać osobno kruchego spodu. A do tego
AniaGotuje.plwybór śliwek jest ogromny, trzeba z tego korzystać póki można. Swoje drożdżówki wzbogaciłam o nutę cynamonową. Świetnie smakują, zwłaszcza z dużą ilością owoców. Wierzch posypałam kruszonką. Ktoś się skusi? Składniki na 5 dużych drożdżówek: Ciasto: 450g mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 12 g drożdży pół szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko 60g miękkiego masła szczypta soli łyżeczka
Wrzosowa Polanacytryny. Następnie dodać po 1 jajku i utrzeć na puszystą masę. Dodać śmietanę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,dokładnie wymieszać. Przelać ciasto na blachę natłuszczoną lub wyłożoną papierem i na górę wyłożyć odsączone owoce ( mandarynki i ananasy ). Piec 40 minut w temperaturze 200 C. Upieczony placek posmarować podgrzaną,przetartą przez sitko konfiturą morelową i posypać wiórkami kokosowymi
Przepisy i porady kulinarnekażdy oprócz mnie.Uwielbiam za to truskawki w jogurtach, dżemach, ciastkach, ciastach, lodach. Wiem, że to nie logiczne i conajmniej dziwne, ale właśnie tak mam.Także gdy przychodzi pora, że w sklepach truskawki nas wręcz napadaja, ja przyrządzam sobie koktajle. Czasami z samych truskawek, czasami z dodatkiem innych owoców. Bomba witaminowa, która w dodatku fantastycznie orzeźwia.I dziś taki koktajl
W mojej holenderskiej kuchniPrzepis można zmodyfikować mieszając ciasto np. z jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach. Placuszki będą wtedy bardziej mokre w środku. Można też, zamiast jabłek, dać więcej cukru pudru. Albo, zamiast miodu, podać z owocami, dżemem lub posypać cukrem pudrem. Składniki na 10 sztuk: 125 g mąki 125 g jogurtu naturalnego 25 g cukru pudru 1 jajko(...)pędzelkiem rozsmarowywałam na powierzchni przed każdym wyłożeniem kolejnej porcji - u mnie 3 sztuki na jeden raz) i łyżką nakładać ciasto. Smażyć na małym ogniu z każdej strony do zarumienienia Gotowe polewać miodem ew. nałożyć na nie dżem czy owoce, albo posypać z wierzchu cukrem pudrem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzisiejszy pomysł na rybę jest trochę nietypowy… Wymyśliłam sobie takie połączenie przy okazji współpracy z ZT Kruszwica przy przygotowaniu wielkanocnego ebooka. Jedna rzecz wymyślić sobie
UgotujmyTo.plSkładniki: CIASTO CIEMNE: margaryna 250 gram, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, woda 3 łyżki, kakao 4 łyżki, mąka tortowa 2 pełne szklanki, proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki, jajka 6 sztuk "M" SERNIK: twaróg 1 kg/chudy, jajka 10 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, aromat pomarańczowy 1 łyżeczka, margaryna 100 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia(...)mikserem utrzeć na jednolitą masę dodać ubitą pianę na sztywno do ciasta i na małych obrotach mikserem wmieszać w ciasto do zmielonego twarogu dodać miękką margarynę, żółtka, cukier, aromat pomarańczowy, proszek do pieczenia, budyń i mikserem wszystko utrzeć z 3 minuty wsypać opakowanie miechunki "złote owoce" Bakalland dodać ubitą na sztywno pianę z białek i na małych obrotach mikserem
W Mojej Kuchni Lubiębardziej pomysł niż przepis, dlatego nie będzie sztywnych proporcji. Sami wiecie co lubicie najbardziej, prawda? :)Składniki:ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto,śmietana kremówka,1 śmietan-fix lub inny stabilizator,galaretka o dowolnym smaku,dowolne owoce w syropie - użyłam brzoskwiń,opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto.Galaretkę przygotować odpowiednio wcześniej, zalać nią owoce(...)wystudzenia.Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem dowolnego stabilizatora, żeby nie podeszła zbyt szybko wodą.Na dno szklanek układamy: kawałki pokruszonego biszkoptu i nasączamy go łyżką syropy z owoców lub alkoholu (w wersji dla dorosłych),na niego porcję ubitej na sztywno kremówki, niewielką ilość pokruszonego i nasączonego biszkoptu,budyń czekoladowy,nasączony biszkopt,śmietana,pokrojona na drobniejsze
Codzienna kuchnia niecodziennaminutpo upieczeniu zostawić najlepiej na kilka godzin lub na noc w chłodnym miejscu do wystudzenia za mało ostudzone ciasto przy wyjmowaniu się połamieciasto smacznie pachnie wanilią, i jest w smaku jak sernik, wilgotne, pyszne.......POLECAM.......SMACZNEGO!!inne owoce takie jak truskawki, wiśnie, porzeczka też zrobić z kisielemwanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie(...)ciast, deserów, lodów, konfitur, także dla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie: 20 gram
W Mojej Kuchni Lubiędużą popularnością. Gościom bardzo smakował i prosili o dokładkę. Moje ciasto kreta jest delikatnie śmietankowe i waniliowe. Biszkopt jest wilgotny, dlatego ciasta już nie nasączałam. Jeśli nie lubimy bananów możemy zastąpić je ulubionym dżemem lub innymi miękkimi owocami np. gruszki z puszki, brzoskwinie. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto
Mała CukierenkaCiasto przelać na blaszkę posmarowaną masłem i posypaną mąką, lub do szklanego naczynia, tak jak ja to zrobilam . Na górę wyłożyć owoce i posypać grubo kruszonką . Nadmiar kruszonki można mrozić. Ja nie zamrożę kruszkonki, bo widzę ,że ciasto pięknie wyszło, a że mam truskawki zrobię jeszcze jedno...i zamrożę ciasto.Będzie jak znalazł na niespodziewane wizyty. Wstawić do piekarnika
Z Kuchni Do Kuchniprzygotowanie tarty w grupach :) Czasami trzeba było użyć, kilku rodzajów łopatek kuchennych naraz ;) Po skończeniu pierwszej pozycji, poszliśmy kolejny raz do stanowiska Pawła obserwować jak robi kruche ciasto z morelami i orzechami nerkowca. Następnie oczywiście zrobiliśmy je w grupach, a Paweł pomagał udzielając wskazówek i rad. Kolejnym punktem w menu był koktajl arbuzowo - melonowy :) Robiłem się coraz bardziej(...)już chwilę wcześniej wyjechać, ale nie chciałem jechać nie jedząc tych pysznych słodkości :) W końcu zapadła decyzja, że nie robimy już placka z owocami i mogliśmy się zająć delektowaniem smakami tarty i kruchego ciasta :) Spróbowałem tych, które robił Mistrz Paweł i były po prostu rewelacyjne. Po kawałku naszego, przygotowywanego przez moją grupę wziąłem na wynos i zawiozłem następnego dnia
Parowar Faceta