nadmorskimi kurortami,ale najsmaczniejsze sa ze swiezymi owocami lata.Te sa wlasnie lekkie,zwiewne idealne na letnie upalne dni .Dzieki dodatkowi maki ziemniaczanej i uzyciu maslanki sa wyjatkowo chrupiace.Zamiast cukru uzylam stewii i kapitalnie sie tu sprawdzila.Jakis czas temu sporo eksperymentowalam ze stewia.Wyniki eksperymentow byly rozmaite,najczesciej niestasfakcjonujace.W pieczonych ciastach z jej udzialem wyczuwalny byl posmak stewii i psul(...)piane z bialek na sztywnodelikatnie przy pomopcy szpatulki polaczyc ciasto z pianagofrownice posmarowc cieniutko olejem.Najlepiej malym, wlosianym pedzelkiem w zaleznosci od mocy gofrownicy piec 5-7 minut po upieczeniu delikatnie zdejmowac drewniana lopatka i odkladac gofry na kratke jogurt poslodzic stewia do smakupodawac z kleksem jogurtu greckiego.Nalozyc owoce i posypac wiorkami kokosowymi (jesli wiorki przedtem uprazysz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukier. Ciasto: Składniki na ciasto połączyć ze sobą. Ugnieść na gładką masę. Schować do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy koła za pomocą szklanki. Na środek każdego placuszka nakładamy owoce i sklejamy by powstał pierożek. Wykładamy gotowe pierożki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp(...)dzieciaków to można pominąć cukier. Ciasto: Składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego. Ugniatamy na gładką masę - Interwał/ 2 min. Gotowe ciasto przekładamy do miski i chowamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy koła za pomocą szklanki. Na środek każdego placuszka nakładamy owoce i sklejamy by powstał pierożek
Mania WypiekaniaWstyd się przyznać ale cudowny owoc figi odkryłam dopiero w tym roku. Muszę przyznać, że to fantastyczne i tajemnicze owoce :) Przedstawiam przepis na babeczki z ich główną rolą.Składniki suche:czubata szklanka płatków owsianychszklanka mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 cukier waniliowy3 łyżki swojego ulubionego musli pół szklanki brązowego cukru trzcinowego (może być też biały)3 figi (mogą być(...)osobnej miseczce mokre składniki. Następnie łączymy je ze sobą. Masę nakładamy do 3/4 wysokości papilotek albo sylikonowych foremek. Następnie figi kroimy na małe cząstki i wkładamy do ciasta w foremkach. I pieczemy około 25 min do suchego patyczka. Zajadamy z dżemem najlepiej z fig :)Wyszło 16 babeczek
Bon Appetit Małgorzatypółkulę na ćwiartki. Wyjąć jedną ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką ziemniaczaną. Wyjąć drugą ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką pszenną. Wbić jajko. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić krótko, ale dokładnie. Ciasto uformować w zgrabny wałek. Pokroić wałek na części. W moim przypadku 8. Każdą z części rozpłaszczyć. Ułożyć na niej po dwie połówki moreli i skleić. Wrzucić knedle na wrzątek. Można(...)przypaliła. Odcedzone knedle podawać z bułką. Knedle z morelami robię w wersji bez cukru. Zdaję sobie jednak sprawę, że niektórym może nie odpowiadać gorycz owoców, więc proponuję je osłodzić przed chowaniem ich w ciasto lub posłodzić kluski tuż przed podaniem. ----- Podobne: Kluski śląskie Pyzy Kluski jaglano-dyniowe "Tylko ciebie chcę" to kolejny tytuł Federico Mocci . Książkę przeczytała w ramach
Weekendy w domu i ogrodzieCytując klasyka :) “chyba ostatnie w tym sezonie” ciasto z truskawkami, a raczej jogurtowiec z tymi przepysznymi owocami, idealny na letnie upały. SKŁADNIKI (torownica 22 cm) BISZKOPT (lub gotowe biszkopty) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniacznej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA JOGURTOWA: 100 dag jogurtu naturalnego 250 śmietanki 36% 5łyżek cukru pudru(...)masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. w temperaturze 180 st. C Masa jogurtowa W ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić
RAROSSAmascarpone, małymi partiami. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Składamy ciasto Z biszkoptu delikatnie odcinamy górę. Biszkopt nasączamy syropem, smarujemy konfiturą i na to dajemy bitą śmietanę z mascarpone. Konfitura z masą zrobią ładne esy-floresy. Na sam wierzch dajemy sporo owoców, u mnie to były gruszki i słodkie(...)śliwki i pokruszony ten kawałek biszkoptu, który odcięliśmy. Można dodatkowo posypać orzechami i płatkami migdałów. To jak będzie wyglądało ciasto zależy od waszej inwencji twórczej. Tort jest prosty, rustykalny i fajnie wygląda. Smacznego! Post Biszkopt czekoladowy z bitą śmietaną i owocami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchentakich leniuchów jak ja. Zawsze zaopatrzam się na zimę i gorsze czasu w kilkanaście słoików przetartych jabłek i innych owoców kompotów itp. Dzięki temu mam dostęp do owoców i przecierów. Polecam wszystkim, kilka godziny pracy w sezonie letnim a radocha cały rok. I tak jak dzisiaj mogłam sobie zrobić pyszny jabłecznik bez problemu:) Na ten przepis natrafiłam(...)migdałów sprawdziło się niezawodnie a do tego wsypałam jeszcze cynamon i kardamon. Naprawdę polecam, ta kompozycja smaków zdecydowanie przypadła mnie do gustu no i oczywiście wszystkim domownikom:) Pewnie ciasto zniknie bardzo szybko:) Składniki: ciasto: 50 g drożdży 500 g mąki graham 4 łyżki cukru jajko 250 g margaryny 4 łyżki mleka jabłka: 1 litr przetartych jabłek 2 łyżeczki cynamonu
ciastkarnia na kruchym spodzieśmietanki kokosowej (stałej części schłodzonego mleczka kokosowego) 40 g ksylitolu szczypta soli himalajskiej Dodatki do dekoracji: orzechy włoskie migdały płatki migdałów wiórki kokosowe owoce suszone polewa czekoladowa lukier na bazie ksylitolu Przygotowując ciasto w jednej misce połączyć mąkę, sól i ewentualne słodzidło (u nas bez dodatków bo słodycz kokosa i karmelu nam wystarcza ). Dodać rozpuszczony, ale nie gorący olej
Ola la LCHFszklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Krem: 500 ml śmietany 30% łyżka żelatyny dowolne owoce u mnie 30 dkg truskawek cukier waniliowy Dekoracja: borówki, mięta PRZYGOTOWANIE: Ciasto Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie ciągle mieszając dodajemy cukier, miksujemy do chwili aż kryształki cukru nie będa wyczuwalne. Następnie cały czas
RAROSSAmasę, zmniejszyć obroty i powolutku dodać mąkę zmieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać roztopiony olej kokosowy i wymieszać . Ciasto wylać na okrągłą, wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i dodać sezonowe owoce. U mnie truskawki, ale mogą to być borówki, brzoskwinie, jabłka, co tylko chcecie. Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym(...)stopni- do suchego patyczka. Ciasto podałam na MARTHA GOLD TACKA DO CIASTA od PORCELANA BOGUCICE Na zdrowie
Z Kuchni Do KuchniKokos - egzotyczny owoc, który bardzo często pojawia się w różnych produktach spożywczych od ciast zaczynając, przez formę dodatku do dań, aż na uwielbianych szczególnie przez dzieci słodyczach kończąc. Przybiera różnorodne formy w gastronomicznym świecie, najczęściej kojarzony z dodatkiem kulinarnym. Jest to jednak dodatek bardzo zdrowy, a sam owoc w całej okazałości niezmiernie wartościowy. To samo można więc powiedzieć o oleju
Moja Mama Gotujedodatek ciasto zostawiamy w kuchni samopas na całą noc ! Jedyne, na co trzeba zwrócić uwagę, to kolejność wykładania poszczególnych warstw składników do miski . Proste? No pewnie, że proste! Polecam wypróbować :) Ciacho piekłam w ramach fejsbukowej akcji Słodkości z bakaliami organizowanej przez Ciasto na niedzielę . Składniki na 1 dużą keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x7cm: CIASTO: 50g świeżych drożdży(...)szkl. zimnego mleka 2 szkl. mąki 2 g arście skórki kandyzowanej - u mnie z różnych owoców skórka starta z 1/2 cytryny + trochę do dekoracji - u mnie akurat drobno pokrojona sok wyciśnięty z 1/2 cytryny - dodać dopiero dnia następnego przed wymieszaniem ciasta GLAZURA: 1/3 szkl. cukru pudru 2- 4 łyżki soku z cytryny - ilość płynu zależy tu od stopnia płynności
Grunt to przepis!Kolejny sezonowy owoc ŚLIWKA rządzi ;) Długo myślałam nad tym przepisem,jakie proporcje, co i jak, bałam się ze nie wyjdą, ale się udało ;) Składniki na 11 sporych babeczek: 1 szklanka mąki żytniej typu 2000 1 szklanka otrębów 2 jajka 0,5 szklanki serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu naturalnego 0,75-1 szklanka mleka 24 (skruszone) tabletki(...)czyli: mąkę, otręby, tabletki STEWII, kakao, przyprawa do piernika, proszek do p. mieszamy w jednej misce, a mokre czyli: jajka, serek, mleko w drugiej Miksujemy suche składniki z mokrymi ciasto odstawiamy na bok, żeby otręby spęczniały w tym czasie śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w kostkę formę do muffinek wykładamy papilotkami najlepiej silikonowymi do papilotek wykładamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgotowaniu? Zdecydowanie pieczenie. I łączenie nowych, nietypowych smaków - tak przynajmniej lubię myśleć. 5. Jakie jest Wasze popisowe danie? Czy ja wiem? Generalnie chyba ciasto, jakiekolwiek... A precyzując: sernika różne wariacje. I drożdżówki z owocami - ostatnio wszyscy się nimi zachwycają. 6. Jakie jest Wasze najzabawniejsze wspomnienie z gotowania? Gdy byłam mała, razem z Siostrą czas przed Bożym Narodzeniem często spędzałyśmy(...)mną na dłużej. 4. Piętrowy, bogaty tort czy proste ciasto? Dlaczego tak, a nie inaczej? To zależy. Do jedzenia - raczej proste ciasto. Ich smak przypomina mi dzieciństwo, poza tym wystarczy odrobina wanilii czy cynamonu, żeby nabrało zupełnie nowego charakteru. Jeśli zaś chodzi o przygotowanie, to takie proste ciasta to codzienność, ale lubię wyzwania, więc od czasu do czasu lubię
Pożeraczka, czyli raz adobrzeużyłam Kasi) dżem (ja użyłam żurawinowego) cukier puder Przygotowanie: Do przesianej mąki zetrzeć na tarce mocno schłodzoną (w zamrażalniku) margarynę. Wymieszać wszystko ręką. Dodać piwo i zagnieść szybko ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie należy je cienko rozwałkować i pokroić na kwadraciki o boku(...)sprawdzić marmolada, bo jest gęsta i nie będzie wypływać w czasie pieczenia. Jeśli używacie dżemu - polecam żurawinowy (Ikea) albo jakiś inny, który ma dużo owoców, a niewiele galaretki. 2. Ważne jest, żeby ponakłuwać ciasto, bo pod wpływem piwa ciasteczka rosną, zaczynają się przekręcać i dżem może wypłynąć. 3. Nie trzymać ciasta zbyt długo, ciasteczka nie powinny się
Kulinarne Inspiracje