Kochani, lato w pełni, owoców cała gama do wyboru. U mnie ostatnio królują śliwki. Zjadamy tyle, ile dusza zapragnie. Kuszą swoim wyglądem na straganach. Są różnego gatunku. Ja wybieram te, które już znam, słodkie, jędrne od których lekko odchodzi pestka. Jeśli chodzi o wybór śliwek do pieczenia ciasta, dla mnie nie ma znaczenia. Często mieszam śliwki, aby potem ładnie
Kuchnia u KrysiUwielbiam robić takie bombki. Można do nich włożyć wszystkie resztki bakalii, lub pozostałe niewielkie ilości owoców, ulubioną galaretką a deser wychodzi pyszny. Zapraszam na moją
Moje Małe CzarowanieJednym z nielicznych powodów do tolerowania jesieni jest sezon na jabłka. Te pyszne i sycące owoce stanowią obecnie podstawę mojej diety. Wprost nie mogę się nimi najeść :). Ciasta z jabłkami są także jednymi z moich ulubionych. Dzisiejsza szarlotka z budyniową pianką zachwyci osoby, które lubią delikatne wypieki. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie
Przepisy AleksandryUwielbiam truskawki, świeże, pachnące soczyste owoce które można wykorzystać do wszystkiego! Na śniadanie, do obiadu, deser czy na kolację. Mogłabym je jeść przez cały rok, ale niestety zimą nie smakują tak dobrze. Dlatego trzeba korzystać dopóki można, dziś słodka propozycja na bardzo uroczysty deser. Zapraszam na Torcik truskawkowy.Składniki:4 białka3 żółtka150 g cukruŁyżka oleju60 g mąki pszennejdodatkowo(...)albo łyżką.Przelewamy d okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką/bułką tartą.Pieczemy około 40 minut w 180`C do zarumienienia się ciasta. Studzimy w formie.Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i wrzucamy do blendera, zalewamy jogurtem i miksujemy na mus. W tym czasie do szklanki z letnią wodą wsypujemy żelatynę i mieszamy, następnie przelewamy
Słodkie PrzyjemnościPrzygotowanie : Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, masło rozpuść. Wymieszaj jajka z sypkimi składnikami i połącz z marchewką i masłem. Powinno powstać gęste ciasto. Pancakes smaż na patelni bez tłuszczu. Możesz podać przyozdabiając owocami. Gotowe 😊 Dziękuję
Słodka Strefacukrem pudrem. Ciągle miksując wsyp najpierw budynie, a następnie wlej cienką stróżką olej. Powstałą piankę wyłóż na podpieczonym spodzie, wyrównaj. Na piance ułóż owoce. Na wierzch zetrzyj, na tarce o dużych oczkach, pozostałe ciasto. Placek włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz około 30 minut
Z Kuchni Do KuchniŚwięta w niejednym domu. Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Istnieje bardzo dużo wariacji sernikowych. Osobiście najbardziej smakuje mi sernik na kruchym cieście kakaowym. Dzisiaj jednak mam dla Was propozycję bardziej urozmaiconą. Co powiecie na sernik dyniowy z owocem kaki? Przyznam się Wam, iż po raz pierwszy w tym roku właśnie spróbowałam tegoż owocu. Jakoś nigdy wcześniej nie wpadł(...)ręce. Kaki jest słodkawe w smaku. Im dłużej potrzymamy je w temperaturze pokojowej tym słodszy będzie mieć smak. Owoc kaki bardzo fajnie skomponował się z masą serowo-dyniową, która to właśnie jest głównym elementem tegoż ciasta. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Składniki. Spód
mecookswilgotne ciasto żytnie z dodatkiem mąki migdałowej i dużej ilości jabłek. Swoją strukturą przypomina nieco taki słodki chlebek z owocami i migdałami. Idealne do popołudniowej kawy. Mąka żytnia jest tutaj totalnie niewyczuwalna, pomimo jej użycia ciasto jest lekkie i smaczne. Jak dla mnie jest to już typowy jesienny przepis, który koniecznie musicie wypróbować! Składniki (na keksówkę
Mango Papajaśniadanie. Mają jedną podstawową zaletę. Wszystkim smakują i nikt przy śniadaniu nie marudzi. Zazwyczaj podaje się je na słodko z owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Od pewnego jednak czasu u nas serwowane są w wersji wytrawnej. Do przygotowania ciasta używam mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem soli i pieprzu. Podaję je ze świeżymi gruszkami i serem Brie oraz szklanką soku(...)czasu na przygotowanie i może być serwowane nie tylko w sobotę ale również w środę czy inny pracowity dzień tygodnia. Zrobienie ciasta to dosłownie kilka minut. W czasie gdy ono dojrzewa i rozgrzewa się gofrownica możemy pokroić owoce i ser, nalać sok do szklaneczek a nawet zrobić kanapki dla dzieci do szkoły. Pyszne zdrowe śniadanie nie musi się kojarzyć
Wiem co jempodzielić na 2 równe części. 3. Warstwa truskawkowa: Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Owoce przełożyć do tężejącej galaretki i dokładnie wymieszać. 4. Składanie ciasta: Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć krem śmietanowy, wylać tężejącą galaretkę z truskawkami i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie
Szalona Kuchnia EwelinyPyszny sernik na lato z sezonowymi owocami jagodowymi, jeżyną i czerwoną porzeczką. Dodatek owoców możesz dowolnie modyfikować. Masa serowa jest idealna, owoce nie opadają na dno, a całość okolona chrupiącym kruchym ciastem. Sernik piecze się bardzo krótko, a przy tym nie rośnie, nie pęka i jest równy jak stół. Lepszej rekomendacji nie trzeba! Składniki na kruche ciasto(...)jeżyn 1 szklanka czerwonej porzeczki Wykonanie: składniki na kruche ciasto: mąkę, masło i cukier umieścić w misie robota i zagnieść jednolitą kruszonkę, następnie dodać jajko i miksować, aż składniki połączą się w zgrabną kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i na 30-60 minut umieścić w lodówce ciasto cienko rozwałkować i wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia oraz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cukier puder – 80g Żółtko – 2 sztuki Sól – szczypta Składniki – masa kajmakowo-malinowa: Mleko skondensowane w puszce – 1 puszka Dżem malinowy – 200g Dodatkowo: suszone owoce (np. rodzynki), kandyzowana skórka z pomarańczy, orzechy, migdały, wiórki kokosowe. Wykonanie – ciasto: Miękkie masło połączyć z cukrem, mąką, solą i żółtkami, a następnie zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować
Kuchnia Bon Appetit