oliwie Ponieważ nie potrafię obyć się bez twarogu w naleśnikach, propozycja farszu jest właśnie na jego bazie, z dodatkiem ulubionych sezonowych owoców - tu błękitne skarby lata czyli borówki :) Składniki na 2 sztuki naleśników (porcja 1-osobowa):CIASTO 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej (60g) - równie dobrze można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 1 łyżka płatków owsianych górskich (15g) - zmielonych(...)dzielę je na 2 porcje - wychodzą wtedy 2 grubsze naleśniki. Rozprowadzić ciasto po dnie patelni, podsmażyć na rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu. W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt i ewentualnie płynny miód - wymieszać. Na końcu wmieszać owoce. Naleśniki smarować farszem i zawijać w rulon. Włożyć
Grunt to przepis!grupie kwasów tłuszczowych, które m.in. przyśpieszają przemianę materii. Może być bazą do mas i kremów. Z kolei wysuszony i starty miąższ orzecha kokosowego, czyli wiórki kokosowe, mogą być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. Wiórki kokosowe sprawdzą się także jako panierka do kotletów, czy ryb. Ponadto kokosy można łączyć z ziemniakami czy ryżem(...)delikatnie spłaszczamy i smażymy na rumiano z obu stron, na średnim ogniu (muszą być usmażone wewnątrz, zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Racuszki twarogowo kokosowe podajemy z czym kto lubi - z konfiturą, owocami, sosem owocowym, śmietaną, jogurtem, oprószone cukrem pudrem/stewią/ksylitolem… Z podanych wyżej proporcji zrobiłam 24 racuszki. Racuszki twarogowo kokosowe możemy podać
mojewypiekiinietylkoKolejny przepis i kolejne ciasto.Tym razem bez owoców,takie mało sezonowe.Musi takie być bo mamy u siebie siostrzenicę a Ona uwielbia wszystko co czekoladowe a ja uwielbiam sprawiać przyjemność. Ciasto jest pyszne,wilgotne,nie potrzebuje już dodatkowego nasączania.Masa z nutelli to już w ogóle to co powoduje,że ciasto to taki torcik. Ciasto: 3/4 szklanki oleju
Niespełnione zdolności kulinarnejest to jednak tradycyjny chleb jaki my jadamy na śniadanie. Ten chlebek jest bardziej wilgotny i słodszy. Można dodawać do niego różne dodatki np suszoną żurawinę, nasiona chia, owoce lub... pierniki jak w moim przypadku. BANANOWY CHLEBEK Z NUTĄ PIERNIKA Składniki: 4 banany 4 pokruszone pierniki 75 g roztopionego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka(...)masła. Mieszamy i dodajemy rozbełtane jajko, cukier z cukrem waniliowym. Mieszamy. Dodajemy mąkę z sodą oraz sól. Mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy pierniki i mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki a na sam wierzch dodajemy obranego banana. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok 50 minut. Studzimy
Kuchnia w oparachwarzywno mięsnym nadzieniem. Jestem łasuchem, więc częściej goszczą na moim stole te słodkie wersje, a sezonowe owoce z serem doskonale uzupełniają moje wszelkie niedobory cukru:) Przepis na naleśniki: 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody (może być gazowana, wtedy ciasto jest delikatniejsze) 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka oliwy szczypta soli Przygotowanie: Jajka ubijam z solą(...)przy pierwszym naleśniku smaruję pędzelkiem) wylewam ciasto i smażę z dwóch stron na złoty kolor Masa serowa: ok. 450 g twarogu półtłustego serek homogenizowany (opcjonalnie jajko, 2 łyżeczki cukru waniliowego) Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i ugniatamy widelcem aż uzyskamy gładka masę. Smarujemy masą serową naleśniki, dodajemy ulubione owoce, np. borówki, maliny, porzeczkę
Kuchnia Pełna Pasjigorzkiej czekolady50 gr masła150 śmietany 36%1,5 łyżeczki żelatyny - rozpuszczamy w 3 łyżkach wody50 ml Irish baileys lub innego likieru kawowego200 ml śmietany kremówkiCzekoladowe pałeczki plus owoce Wykonanie:Odzielamy żółtka od białek. Żółtka, śmietana I połowę cukru- dajemy do miski. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli. Mieszamy od czasu do czasu - Trzymamy około(...)placek I rozsmarowujemy resztę musu. Wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie ubijamy kremówkę z 1-2 łyżkami cukru pudru. Wyciągamy ciasto z formy. Brzegi smarujemy kremówką. Przykładamy czekoladowe patyczki, dekorujemy owocami I torcik gotowy.Smacznego :)* Inspiracją musu czekoladowego była ta strona
Smaki Edytyzachwyciłam się kilkoma przepisami. Śliwki z cynamonem albo marcepanem, w cieście ucieranym, drożdżowym i serniku. Wybór ogromnie szeroki, człowiek sam już nie wie, czego chce... Aż w gazetce Pieczenie jest proste nr 4/2009 w oczy wpadła mi taka sobie niepozorna tarta... Na zdjęciu wyglądała inaczej niż moja, owoce były niemal całkowicie zatopione w masie (i nie mam bladego(...)śliwki tylko do połowy). Zainteresowało mnie jednak połączenie śliwek i orzechów laskowych - pyszne, ale nie tak popularne. Poza tym ciasto mogłam przygotować od razu, nie czekając, aż masło i jajka zmienią temperaturę na pokojową. Potem godzinka w lodówce, pokroić owoce, zalać masą, i hop - do piekarnika. Szybko, łatwo i przyjemnie. A efekt...? Mniamniuśny.Tak jak napisałam wcześniej - zwiększyłam ilość
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzień dobry! Kto ma urodziny w czasie lata, ten wie, że nie ma nic lepszego niż tort urodzinowy z letnimi owocami! Jak pewnie część z
Pora coś zjeśćodstawić. Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać. Dodać masło pokrojone na kawałki, rozetrzeć palcami. Jogurt wymieszać z miodem, dodać do ciasta. Szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać szklanką koła, układać na owocach. Pozostałe masło rozpuścić, polać nim wierzch ciastek. Posypać cukrem perłowym. Piec w 180 st. C. przez 35-40 minut. Podawać na ciepło z lodami(...)Smacznego! A na koniec mały bonus, ale ostrzegam - zerkacie na własną odpowiedzialność. Ja w tutu i króliczych uszach, o tutaj . Tymczasem idę piec ciasto. Kto to słyszał, żeby trzeba było zabierać ze sobą ciasta do cukierni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasu aż powstanie zbita kula. Wyjmuję i wyrabiam na blacie wysypanym mąką jeszcze minutę. Zawijam w folię i wkładam do lodówki na min. 1 godzinę (do 24h).Gdy ciasto się schłodzi wyjmuję, dzielę na 4 części i rozwałkowuję. Wykładam nim posmarowane masłem foremki do tartaletek. Nakłuwam dno widelcem, wykładam folią i obciążam fasolą (niektórzy mają takie gadżety jak kulki ceramiczne(...)temperaturze 230 stopni.Śliwki i jabłka tnę w plasterki. Układam je na upieczonych spodach, posypuję cukrem i cynamonem i zapiekam kolejne 10 - 20 minut w temperaturze 190 stopni. Owoce wysychają przy pieczeniu, więc nie należy piec zbyt długo.Śmietanę ubijam, dodaję cukier i serek. Mieszam dokładnie. Upieczone tartaletki smaruję masą śmietankową
W kuchni wieczoremCiasto, które z powodzeniem można przygotowywać cały rok. Jest proste i szybkie w wykonaniu. W zasadzie zmienia się tylko smak galaretki i owoce w zależności od sezonu. Aktualnie oczywiście zaczynają królować truskawki! Składniki (na dużą blachę) Składniki na biszkopt: Jajka 8 szt. Cukier 8 łyżek Mąka pszenna 8 łyżek Proszek do pieczenia ½ łyżeczki Aromat pomarańczowy (kilka kropel) Tłuszcz(...)większej miski i dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać i dodać ponownie do pozostałej części śmietany. Delikatnie wymieszać. Składanie ciasta: Na skropiony biszkopt nakładamy masę kremową i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie schładzamy
Tradycyjna Kuchniadrożdży instant Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać mąkę i cukier, dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na 30-40 minut. Mieszanka powinna przynajmniej potroić pierwotną objętość. Ciasto 340 g mąki chlebowej (u mnie typ 750) 60 g miękkiego masła 1 średnie jajo 50 g cukru (można dać trochę mniej) ½ łyżeczki soli ½ łyżki mielonego ziela angielskiego cały przygotowany wcześniej(...)będzie jednolita. Dodać jajo, cukier sól i ziele angielskie. Całość wymieszać. Dodać zaczyn. Wyrobić, aż masa będzie gładka i jednolita. Na koniec dodać suszone owoce i skórkę pomarańczową. Wyrobić, aż będą rozprowadzone po całym cieście. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po 30 minutach ciasto raz złożyć.* Gdy ciasto wyrośnie, podzielić
Pełny talerzwilgotne ciasto w dwóch odmianach smakowych to prawdziwa "ziemia obiecana". Wiśnie z własnej spiżarni (a wcześniej z osobistego drzewa) to owoc rozkoszy podniebienia. Krem - aksamitna otulina dla podniebienia. No i czekolada - i tu słowa nie wystarczą. SKŁADNIKI: Ciasto - owsiane zwykłe i owsiane kakaowe. Obie części bezglutenowe: /Naszym "miernikiem" była szklaneczka po Nutelli: Mąka owsiana bezglutenowa, 1 szklaneczka, Mąka
Wypisz Wymalujparze z prażonymi pestkami słonecznika, sałata zielona w musztardowym sosie i sałatka z pomidorów, cebuli i kalafiora na parze. Przepis na ciasto podesłała mi Karolina. Znajdziecie je tutaj . Robiłam już kilka razy (również z odmrażanymi owocami borówki amerykańskiej). Wychodzi za każdym razem. Można zrobić z różnymi owocami, nie tylko jagodowymi. Jedna uwaga: nie ubijałam całych jajek, tylko oddzielnie(...)białka z cukrem, później dodałam żółtka. Piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie, wilgotne i ładnie pachnie wanilią
Qlinarnie i Qlinarniewilgotną konsystencję. Smakuje z dodatkiem przypraw korzennych, takich jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, orzechów, wiórków kokosowych lub z dodatkiem suszonych owoców. Dziś dodałam szczyptę kardamonu - jest wersją opcjonalną, możecie dodać ulubionej przyprawy pasującej do ciasta. Ciasto marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak najczęściej podaje się je z lukrem, kremową polewą z sera białego, posypane kruszonymi orzechami
Zasmakuj Kuchni