Cena jeszcze trochę wysoka ale już pojawiły się nasz polskie truskawki. Sezon jest zbyt krótki by nie korzystać z tych pysznych owoców. Tak, więc dzisiaj zapraszam Was na mega pyszne ciasto. Połączenie smaków jak dla mnie idealne. Ciasto podane na talerzach z kolekcji Raphael i Jupiter z Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt makowy 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki
Ala piecze i gotujechłodzi przygotować galaretkę z mniejszą ilością wody niż w przepisie (jeśli na 0,5 l wody to bierzemy 0,4 l) - wyjąc ciasto z lodówki gdy galaretka zacznie leciutko tężeć - ułożyć owoce, zalać galaretką Przechowywać w lodówce. Gotowe po 2-3 godzinach. Cena: ok 20 zł SMACZNEGO
Pora na pora i pomidoraniej mleko kokosowe i miód wylewamy na wcześniej przygotowany spód i odstawiamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc, ciasto można posypać wiórkami kokosowymi lub położyć na wierzch owoce. Smacznego
zdrowa vege kuchniaLukier pomarańczowy idealnie pasuje to brunatnych ciast: marchewkowego, pomarańczowego, piernika. Czaruje pomarańczową nutą i kawałkami owocu . Polecam dla odmiany obok klasycznego lukru. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 1.5 szklanki cukru pudru 3-5 łyżek wyciśniętego soku
Za drzwiami kuchniśmietany 36% - 2 jajka - 3/4 szklanki migdałów (zmielonych w blenderze) Gruszki obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Ułóż pokrojone w plasterki na cieście. Śmietanę, jajka i zmielone migdały, zmiksuj blenderem. Zalej owoce. Piecz w nagrzanym piecu przez 55 minut w temp. 185 stopni C. Posyp po wystudzeniu cukrem pudrem! Smacznego! Zapraszam na FB SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIpieczenia. Ja piekłam prawie 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Ale w moim piekarniku czas zawsze jest dwa razy dłuższy niż normalnie. Ciasto udekorowałam polewą z gorzkiej czekolady E.Wedel, Mieszanką suszonych owoców: ananas płatki kokosowe papaja i posiekanych migdałów oraz musli z czekolada Sante
ClauditteMissCookingmniejszą). Piec około 20 - 25 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Jeśli ciastka pieczemy w zwykłej blaszce to po upieczeniu, ciasto kroimy na kwadraciki. Swoją wersję blondies podałam z owocami
Kuchnia w opałach"Każdemu przyda się czasem drobna ściągawka, jakieś przypomnienie albo fajna inspiracja. Szczególnie na taką noc jak Sylwester, gdy nie chcemy spędzić zbyt dużo czasu w kuchni
Słodkie PrzyjemnościSMACZNEGO !UWAGI :do tego ciasta pasuja rowniez wisnie i kazde inne male lekkie owoce (surowa masa jest bardzo rzadka).Zamiast pestek slonecznika mozna uzyc platkow migdalowych lub mielonych orzechow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis na przepyszną przekąskę / ciasto , które jest świetnym pomysłem na słodki podwieczorek lub przekąskę w pracy.Miło też zaskoczy gości na rodzinnym przyjęciu!Polecam!SKŁADNIKI :* banan – 2 szt* ciasto francuskie – 1 op ( ok. 300 g )* malibu – 125 ml* płatki migdałów – 50 g* cukier – 70 g* mąka – 1 łyżka* jajko – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Na garnka(...)kawałki , wkładamy delikatnie do gotującego się malibu i dokładnie obtaczamy.Dodajemy łyżkę mąki , mieszamy.Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.Ciasto francuskie rozkładamy , wycinamy 4 prostokąty.Na każdy nakładamy owoce i posypujemy migdałami.Zamykamy przez pół ( boki zwilżamy ) i dokładnie sklejamy.Układamy na blasze , nacinamy w kilku miejscach , i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką zimnej wody.Pieczemy ok. 15-20 minut
Ostra na SłodkoSerek utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem, dodać ubitą na sztywno kremówkę. Dokładnie wymieszać.Sok z cytryny wymieszać z alkoholem.Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, skropić ponczem, zetrzeć połowę marcepany i wyłożyć połowę owoców. Na nektarynkach rozsmarować połowę kremu. Na to położyć drugi blat, nasączyć, zetrzeć resztę marcepanu, wyłożyć resztę owoców i kremu. Przykryć trzecim blatem, delikatnie docisnąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieszamy widelcem - wystarczą 3-4 ruchy, grudki nawet są wskazane. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania oleju. 3. W małym garnku rozgrzewamy porządnie olej. Owoce morza obtaczamy w mące, strzepujemy nadmiar, maczamy w cieście tempura i wrzucamy na gorący olej. Smażymy po 3-4 minuty niewielkimi partiami, żeby olej zbytnio nie stracił temperatury. Odsączamy na ręczniku papierowym
Tajskie smakiTartaletki na słono z ciasta kruchego wypełnionego szpinakiem i wędzonym łososiem oraz masą jajeczno- śmietanową. Smaczne na ciepło i na zimno.Składniki na 6 sztuk:na
wyzwania kuchenneUtartą masę ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek.4. Dodać pokrojone w małe kawałki jabłka (choć tu jest dowolność, mogą tez być inne owoce).5. Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nałożyć ciasto formując nieduże placuszki.6. Smażyć z obu stron na złoty kolor.Podawać posypane cukrem pudrem.Ja uwielbiam racuchy także z dżemem wiśniowym lub porzeczkowym. Fajnym dodatkiem jest
Pasja SmakuLubicie serniki? Ja bardzo, choć jak byłam mała to nie lubiłam ciast z tego gatunku. Uwielbiałam za to wszelkie ciasta z galaretką. Po latach gust mi
Przysmaki Karolki