zabrałam banana i nektarynkę Sposób przygotowania: Białko ubijamy na sztywną pianę pozostałe składniki miksujemy razem delikatnie mieszając dodajemy do ciasta ubite białko wylewamy ciasto do rozgrzanej gofrownicy (ewentualnie smarujemy lekko oliwą z oliwek) na gotowego gofra wykładamy pokrojone w kostkę owoce SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćstopni. Warto sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się upiekło, patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu nie powinien być mokry i oblepiony ciastem. Dżem wiśniowy podgrzewamy w rondelku, cedzimy, żeby nie było w nim kawałków owoców (moje dziecko nie lubi kawałków owoców w dżemach, stąd pomysł). Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Przecedzony dżem trzeba(...)dobrze schłodzić. Śmietanę ubijamy na krem dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy. Można dodać też "śmietan fix." Po wystudzeniu ciasta można je pokroić na 3 warstwy - przyda się długi, ostry nóż. Z wierzchu ciasta zawsze robię środkową warstwę, dzięki temu przypieczona skorupka mięknie pod wpływem bitej śmietany i dżemu. Dolną warstwę ciasta smarujemy połową galaretki wiśniowej, a następnie grubo
Kulinarne InspiracjeDziś dla odmiany coś łatwego i przyjemnego, a równie smacznego. :) Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie", ale został przeze mnie lekko przerobiony. Składniki: Ciasto (forma o średnicy 26 cm): 3/4 szklanki mleka 3,2 % 80 g masła 30 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru kryształu skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1 i 3/4 szklanki mąki(...)rozsypujemy jagody, maliny lekko wciskamy. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce i wyrabiamy między palcami, aż pojawią się grudki. Równomiernie rozsypujemy na owocach. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w lodówce na noc. Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 180 ° C. Będzie ono rosło wraz z temperaturą. Pieczemy 40-50 minut. Przechodzimy do przygotowania lukru
DominikaDolciZapraszam na pyszny torcik na zimno z kaszy manny i musu truskawkowego . Ciasto szybko znika z talerza , można go przygotować z dowolnymi owocami :) Składniki 1 l mleka 1/2 szkl kaszy manny błyskawicznej 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka masła 1 żelatyna 50 g Mus truskawkowy 0,5 l wymieszanego z 3 łyżkami cukru 1 truskawkowa galaretka Winiary(...)lekkiego stężenia. Tężejący mus wylać na kaszę . 5. Galaretki porzeczkowe rozpuścić w 1 l przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. 6. Tężejącą galaretkę wylać na mus truskawkowy . Odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki. Udekorować według własnego pomysłu . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliMoże narażę się trochę miłośnikom truskawek, ale z sezonowych owoców to jagody są moimi ulubionymi. Dlatego dzisiaj przepis na domowe jagodzianki – najlepsze jeszcze cieple, prosto z pieca. I tak, jem ciepłe ciasto drożdżowe i nie, nigdy jeszcze nie bolał mnie od tego brzuch :) Jeśli, tak jak ja, uwielbiacie jagody mam dla Was garść jagodowych inspiracji. Mój
CiastkozercyMoże narażę się trochę miłośnikom truskawek, ale z sezonowych owoców to jagody są moimi ulubionymi. Dlatego dzisiaj przepis na domowe jagodzianki – najlepsze jeszcze cieple, prosto z pieca. I tak, jem ciepłe ciasto drożdżowe i nie, nigdy jeszcze nie bolał mnie od tego brzuch :) Składniki: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru
Ciastkozercyłyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 1/4 szklanki mleka 25 g stopionego masła odrobina oleju do posmarowania gofrownicy ulubione dodatki: bita śmietana, cukier puder, owoce, domowy dżem truskawkowy Przygotowanie Do jednej miski wbijamy same żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Do żółtek dodajemy cukier, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy stopione(...)gofry powinno mieć gęstą konsystencję. Przed pieczeniem gofrów ważne jest, aby dobrze rozgrzać gofrownicę. Smarujemy ją odrobiną oleju np. pędzelkiem. Następnie wlewamy ciasto. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną, cukier puder, owocami lub domowy dżem truskawkowy. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiłyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 1/4 szklanki mleka 25 g stopionego masła odrobina oleju do posmarowania gofrownicy ulubione dodatki: bita śmietana, cukier puder, owoce, domowy dżem truskawkowy Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy same żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Do żółtek dodajemy cukier, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy(...)gofry powinno mieć gęstą konsystencję. Przed pieczeniem gofrów ważne jest, aby dobrze rozgrzać gofrownicę. Smarujemy ją odrobiną oleju np. pędzelkiem. Następnie wlewamy ciasto. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną, cukier puder, owocami lub domowy dżem truskawkowy. Smacznego
Słodkie okruszkikawiarni. Torcik makowy składał się z biszkoptu mocno wilgotnego z makiem, masy z galaretki z pomarańczy, ale takiej prawdziwej z kawałkami owocu, masy według mnie to połączenie serka mascarpone i bitej śmietany, i grubej warstwy polewy czekoladowej. Ciasto odwtorzyłam w domu i wyszło pyszne! Polecam Wam! Przepis na tort makowy z pomarańczą, jak w Costa Coffee SKŁADNIKI: galaretka z pomarańczy
SMYKWKUCHNImiski przekładamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypujemy kisiel i wszystko dokładnie miksujemy. Gotową piankę umieszczamy na owocach i dokładnie ją rozsmarowujemy. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto, równomiernie je rozprowadzając. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 25-30 minut, po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
Smakowite Daniamiski przekładamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypujemy kisiel i wszystko dokładnie miksujemy. Gotową piankę umieszczamy na owocach i dokładnie ją rozsmarowujemy. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto, równomiernie je rozprowadzając. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 25-30 minut, po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
Smakowite DaniaDzisiaj zapraszam na pyszne mini tarty czekoladowe z solonym karmelem. Aromatyczne, mocno czekoladowe, ciekawe w smaku, na kruchym kakaowym cieście. Mnie bardzo smakowały, lubię połączenie słonego karmelu z czekoladą. Tarty możemy ozdobić owocami lub podać posypane tylko solą w płatkach. Deser proszę podawać w temperaturze pokojowej, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl(...)Ciasto: 1. Do miski przesiać mąkę z kakao, dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. 2. Blat podsypać mąką i wysypać wilgotne okruchy, szybko rękoma zagnieść ciasto. 3. Ciasto dosyć cienko rozwałkować, podsypując mąką i wyłożyć nim foremki do mini tart ( patrz FILM , użyłam 3 foremek wielkości 6x11cm i 2 foremki o średnicy 10cm). Ciasto
Mała CukierenkaKiedy sezon śliwkowy w pełni, warto użyć ich do pysznego ciasta ze śliwkami i pianką. Smaczne i proste w przygotowaniu ciasto idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Zamiast śliwek możemy użyć innych owoców np. jabłek lub winogron. składniki na tortownicę 23 cm 3 szklanki mąki pszennej kostka margaryny 250 g 4 jajka szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną, dodajemy pół szklanki cukru, żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz miękką margarynę . Wszystko siekamy nożem, żeby składniki się połączyły a następnie dłonią wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, 2 wkładamy na chwilę do zamrażalnika a jedną częścią wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do pieczenia. Opłukane, wydrylowane i przepołowione śliwki
Smakowite Danialodówki na 1 godzinę ciasta marchewkowe są bardzo popularne w Szwajcarii więc i ja upiekłam takowe ciasto ale z polską nutą śliwek z kremem z serka homogenizowanego to ciasto jest po prostu "niebo w gębie" i na pewno w Szwajcarii chętnie by było podawane w tej wersji na deser w niejednym domu............SMACZNEGO!!! dostałam od firmy VICTORINOX upominek: - nożyk limitowany(...)jest poręczny w użyciu, ma ząbkowane, ostre ostrze z dobrej jakości stali co nie wygina się i jest pomocny w obieraniu, krojeniu warzyw, owoców i innych produktów i zostanie moim pomocnikiem krojenia, obierania, również ciasto kroi
W Mojej Kuchni Lubięfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne, bananowe ciasto idealny deser na upalny dzień Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 700g jogurtu bananowego 250g serka mascarpone 3 galaretki o smaku owoców egzotycznych Delecta (ananas, mango, melon) + 2 sztuki na górę ciasta 7-8 bananów 360g herbatników czekoladowych 70g masła Przygotowanie: Ciasteczka zmiksować w malakserze lub rozdrobnić kulką do ciasta w misce dodać rozpuszczone masło. Zagnieść
W garach u Gosi