ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:734/1556)

Kokos i pomarancze 208

pomaraczne i mandarynki.Galaretke przygotowujemy z 200ml wody i 2 lyzkami dzemu pomaranczowego. Gdy zacznie sie scinac zalewamy nia owoce i odstawiamy do lodowki.Smacznego!Uwagi: Myle, ze pomarancze i mandarynki warto pokroic na mniejsze kawalki by ciasto lepiej sie kroilo i jadlo. Moje kawalki byly chyba za duze.zrodlo "Sol i pieprz" styczen 1999r

Przysmaki Karolki
Ciasto z pigwą i nutką imbiru 130

życiu nie ma przypadków. Ponoć nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki. Ponoć nic dwa razy się nie zdarza... Ciasto z pigwą i nutką imbiru to już moja ostatnia propozycja na wykorzystanie tego owocu. Następne pomysły dopiero za rok... I nawet ze zdjęć jestem tym razem zadowolona. A ciacho? Bez zbędnych udziwnień, proste, ucierane z odrobiną fantazji(...)Gotować na małym ogniu aż owoce zmiękną, ale nadal pozostaną w całości. Wyjąć z wody i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodać po jednym jajku i nadal ubijać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyniem. Wlać mleko. Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozsmarować równomiernie na blasze wysmarowanej tłuszczem

My simple kitchen
Ciasto z ananasem 195

fanów ananasa. Zapewne pojawi się kilka pytań o zamienniki ananasa… Od biedy będą pasowały inne tropikalne owoce, takie jak mango czy papaja, ale radziłbym zostać przy ananasie. Jeśli chcecie zrobić wersję bezglutenową, to najwygodniej będzie dorzucić do ciasta bananowego bezglutenowego wiórki, a truskawki zastąpić ananasem. Artykuł Ciasto z ananasem pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Murzynek z mąki pełnoziarnistej i gruszki. 149

Wiadomo jesień, a jak jesień to albo jabłka, albo śliwki albo....gruszki. Ten owoc daje naprawdę wiele możliwości, tak na słodko jak i na słono, wystarczy tylko uruchomić wyobraźnię i pozwolić jej zaszaleć. W tym cieście nie ma nic szaleńczego, mało tego to ciasto jest dla leniwych. Nie ma żadnego ucierania, ubijania i dokładnego mieszania, a takie przepisy

Dieta moja pasja
Muffiny bez mąki pszennej z owocami (bez glutenu) 309

sobą mokre składniki, a później zgarnąć z boków suche i bardzo krótko wymieszać (patrz film – klik ). Dodać owoce wymieszać łyżką lub szpatułką. 3. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 4. Blaszkę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami. Ciasto równomiernie wyłożyć do blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 23-25 minut, aż ładnie się przyrumienią

Mała Cukierenka
Muffiny bez mąki pszennej z owocami (bez glutenu) 265

sobą mokre składniki, a później zgarnąć z boków suche i bardzo krótko wymieszać (patrz film – klik ). Dodać owoce wymieszać łyżką lub szpatułką. 3. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 4. Blaszkę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami. Ciasto równomiernie wyłożyć do blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 23-25 minut, aż ładnie się przyrumienią

Mała Cukierenka
Mus z papierówek (na zimę) 180

papierówek - słodko-kwaśny i prosty do przygotowania. Jabłek nie trzeba obierać ze skórki, ponieważ po ugotowaniu owoców, masę należy zblendować. Taki mus z papierówek idealnie sprawdzi się do przygotowania ciasta (wystarczy podgrzać mus i rozpuścić w nim proszek z galaretki), naleśników czy placuszków. Zachęcam do przyrządzenia 😀 Składniki na 4 słoiki 0,5 l: 2 kg papierówek (waga bez gniazd(...)zwykłego cukru sok z 1 cytryny* 1 szklanka wody *sok z cytryny można zastąpić 2 łyżeczkami kwasku cytrynowego Jabłka umyć, przekroić na 4 części i usunąć gniazda nasienne. Przygotowane owoce przełożyć do wysokiego garnka. Do jabłek wsypać cukier, wlać sok z cytryny i wodę. Całość delikatnie przemieszać. Gotować pod przykryciem, na średnim ogniu. Masę należy co jakiś czas przemieszać

Ugotować
Ciasto ucierane z truskawkami 398

Puszyste, maślane ciasto ucierane z dużą ilością świeżych truskawek. Nie jest bardzo gęste, dlatego owoce mogą wpaść do środka w trakcie pieczenia :) Przepis pochodzi z książki "Radość gotowania". Składniki (w temperaturze pokojowej): 200 g masła 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 jajka 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia(...)miksera wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać jajka i całość utrzeć. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i ciągle mieszając wlewać powoli masło. Dokładnie całość wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy, ułożyć na wierzchu gęsto truskawki i piec około 40 minut do tzw. "suchego patyczka".  Odstawić do przestygnięcia i podawać oprószone cukrem pudrem

wyzwania kuchenne
Tarta z gruszką i kruszonką 212

moim ogrodzie w końcu są gruszki! Nie ma to jak swojskie owoce bez żadnych sztucznych nawozów i ulepszaczy. Stanowczo jest inny smak, zapach, a nawet barwa! Ostatnio upiekłam bardzo aromatyczną tartę na nadchodzącą jesień. Składniki: Ciasto: Forma +- 15-20 cm 1 jajo 5 łyżek erytrytolu lub ksylitolu 5 łyżek oleju rzepakowego 7 łyżek mąki gryczanej 7 łyżek mąki ryżowej

Truskawkowa Fiesta
Arbuzowa pizza z owocami i jogurtem (Pizza di anguria con frutta e yogurt) 192

Pizza  nie zawsze musi być przygotowywana z ciasta drożdżowego z dodatkiem sosu pomidorowego. Do zrobienia pizzy możemy wykorzystać również plastry arbuza, jogurt naturalny lub owocowy i du ż ą  ilość świeżych owoców. W ten sposób uzyskamy przepyszn ą  propozycję na śniadanie lub podwieczorek dla naszych małych pociech, ale nie tylko ;)     Owocowa pizza jest

La grande e la piccola cuoca
Tarta gruszkowa z kremem waniliowo - cytrynowym 197

Sezon na dania z gruszkami uważam za otwarty! Moje ulubione owoce są teraz najlepsze. Długo zastanawiałam się, co mogę z nimi zrobić. Szukając pomysłów, natknęłam się w pewnej gazecie na tartę na kruchym spodzie. Co prawda nigdy wcześniej nie robiłam kruchego ciasta, ale w końcu musi być ten pierwszy raz. Zakasałam więc rękawy i wzięłam się do pracy. Przyznam

W poszukiwaniu inspiracji
Bułki ze szpinakiem i serem feta. 218

serem feta, nadzienie możecie dowolnie modyfikować. Bułki świetnie będą smakowały nadziane pieczarkami, cebulą, kiełbasą, warzywami lub każdym innym wytrawnym nadzieniem. Jeśli dodamy do ciasta 4-5 łyżek cukru i zmniejszymy ilość soli bułki możemy nadziać owocami, dżemem, masłem czekoladowym, lub wszystkim na co mamy ochotę. Polecam! Składniki na bułki ze szpinakiem i serem feta:  na 6 sztuk(...)drożdży instant dodajemy je do mąki, dokładamy cukier, zalewamy mlekiem i dodajemy kolejno pozostałe składniki). Wyrośnięty rozczyn przekładamy do mąki, dodajemy maślankę, olej, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 8 minut). Gotowe ciasto smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.  NADZIENIE: 80 g sera feta 80 g kremowego twarożku (naturalnego

Rozpustne gotowanie
Schiacciata z truskawkowymi winogronami ( con uva fragola) 221

winogron truskawkowych (uva fragola*).  Owoce uva fragola są małe, mają intensywnie granatową barwę , są dość słodkie i ciężkie od soku, który niesamowicie brudzi ręce :-) Z tak aromatycznych winogron, nie mogłam nie wyczarować czegoś pysznego,  wszak z winogron nie tylko wino się robi) Wybrałam pochodzacą z Toskanii schiacciatę con uva, słodkie , płaskie ciasto ze swieżymi winogronami. Wywodząca się(...)Schiacciata z truskawkowymi winogronami ( con uva fragola) Składniki na ciasto chlebowe: 500 g mąki chlebowej 17 g drożdży 4 łyżki białego cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli 250-300 ml wody rozmaryn dodatkowo: 700 g winogron (najlepiej jeżeli będą to winogrona ciemne z drobnymi owocami) 6 łyżek brązowego cukru 4 łyżki oliwy z oliwek Rozpoczynamy

Mia Cucina Sofieta
babka z bakaliami 167

mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się. Następnie dodajemy mieszankę keksową z rumem i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki z kominem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu dekorujemy lukrem i kandyzowanymi owocami

Domowy Smak Jedzenia
babka z bakaliami 157

mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się. Następnie dodajemy mieszankę keksową z rumem i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki z kominem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu dekorujemy lukrem i kandyzowanymi owocami

Domowy Smak Jedzenia