ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:728/1556)

Niby mały szwedzki torcik... 174

pomidorki koktajlowe prosto z krzaczka. Wszystko zawisło w oczekiwaniu na nowe, a my za to możemy korzystać z bogactwa owoców- bo krzewy i drzewa tkwią na posterunku. To tłumaczy dlaczego kolejny wpis, który dla Was mam jest (ZNÓW) o cieście. Ale jak mawiał komik Dylan Moran, "Cake is the language of love." To porozmawiajmy trochę w języku miłości. Dziś

les mirabelles
Drożdżówka z rabarbarem i kruszoną 131

płynna ale chłodna). Do ubitych z cukrem jajek dodać drożdże rozpuszczone w mleku oraz mąkę. Wyrabiać ciasto przez 4 do 5 minut po czym dodać rozpuszczoną margarynę. Kontynuować wyrabianie przez kolejnych 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kruszonka: na stolnicę albo deskę wysypać mąkę, cukier oraz pokrojoną w kostkę(...)zaczynają się łączyć zagnieść w kulkę. Kulkę włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Owoce: rabarbar umyć, pokroić w kawałki długości około 1,5 do 3 centymetrów. Pokrojone kawałki wymieszać z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte przełożyć do formy do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć kawałki rabarbaru

mecooks
Piernik marchewkowy z polewą serową 195

chrupie orzechami, a polewa serowa idealnie się wpasowuje w ten klimat. Można by rzec, że jest to ciasto owocowo-korzenne, bo marchewka wg przepisów Unii Europejskiej jest owocem. Dlaczego? Też się zdziwiłam! Otóż, jednym z narodowych produktów kulinarnych Portugalii jest dżem marchewkowy i dopóki marchewka była warzywem, Portugalczycy nie mogli sprzedawać swojego dżemu(...)krajach Unii, bo w trakcie negocjacji Francuzi zgodzili się jedynie na definicję dżemu jako produktu powstałego z owoców. Portugalczycy prosili więc UE o zmianę przepisów, aby na tych przetworach z marchewki naklejać etykietę „dżem”. Mnie osobiście takie tłumaczenie nie przekonuje, bo odkąd pamiętam, marchewka zawsze była warzywem korzeniowym. Jak zwał

To co kocham
Słodka tarta na powitanie 274

pasją, może nieco odważnie, nie trzymając się przepisów. Za namową znajomych i mojego widzimisię wychodzę do was, ze swoimi pomysłami. Ahoj!Lato nie pozwala zapomnieć mi o świeżych owocach, które mogłabym pochłaniać kilogramami. Wykorzystując to, co mam w ogródku upiekłam dla najbliższych słodką tartę. Po wizycie koleżanki męczyły mnie o przepis, teraz będą mieć go zawsze, kiedy tylko zapomną(...)blaszkę do tarty. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut (najlepiej obserwować, żeby było rumiane). Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Na zimne wykładamy krem, a następnie posypujemy owocami. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę czasu. Później już tylko delektujemy się smakiem! :)A oto efekt końcowy

Sajkofanka smaku
RYŻOWE PANCAKES NA MIODZIE 133

Mieszamy do połączenia składników. Składniki suche dodajemy do składników mokrych i miksujemy około 2 min., aż uzyskamy jednolite ciasto bez grudek. Rozgrzewamy patelnię do beztłuszczowego smażenia i wykładamy ciasto łyżką. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z dżemem i/lub owocami

Kuchnia MagdaLeny
RYŻOWE PANCAKES NA MIODZIE 158

Mieszamy do połączenia składników. Składniki suche dodajemy do składników mokrych i miksujemy około 2 min., aż uzyskamy jednolite ciasto bez grudek. Rozgrzewamy patelnię do beztłuszczowego smażenia i wykładamy ciasto łyżką. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z dżemem i/lub owocami

Kuchnia MagdaLeny
Jabłecznik na cienkim spodzie 356

jabłka pieczone, i jabłkowe przetwory...Jabłka, nasze, polskie, NAJLEPSZE !Jeśli tak jak ja lubicie te owoce, z pewnością rozsmakujecie się w jabłeczniku, czyli jabłuszkach otulonych cienką warstwą kruchego ciasta.Składniki:( na tortownicę średnicy około cm lub małą blachę )CIASTO:* 200 g zimnego masła* 2 szklanki mąki pszennej* 2 żółtka* 1/2 szklanki cukru pudruNADZIENIE:* około 1,5 kg kwaśnych jabłek

kolorowotorcikowo
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 231

zakwasie.Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów, zup, potrawek, lodów. Doskonale komponuje się również z bakaliami, owocami oraz musli.skład: 100% sezam czarny niełuskany (surowiec pochodzenia ekologicznego).Wartość odżywcza w 100 g:Wartość energetyczna - 565 kcal (2339 kJ) Białko(...)się chwalić, ale cholera, grzechem i głupotą byłoby zaprzeczać faktom. :)Ostatnio na blogu (a co za tym idzie i na naszym stole) pojawiły się paszteciki - kapuśniaczki z bezglutenowego ciasta owsianego (tak, można kupić bezglutenową owsianą mąkę), które znajdziecie: TUTAJ. Delektujemy się właśnie ostatnimi, cudem uratowanymi pasztecikami na których rozpływa się masełko, i z dumą możemy powiedzieć, że "upiekło

Wypisz Wymaluj
Ciasto Pani Walewska. 166

Składniki: CIASTO 500 g mąki 220 g masła 6 żółtek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli BEZA 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA 700 ml mleka 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 mały cukier waniliowy 1 laska(...)wanilii (opcjonalnie) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g miękkiego masła amaretto do smaku PONADTO około 280 g dżemu z owoców leśnych (1 słoiczek) około 70 g płatków migdałowych Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy aż powstanie jednolita kulka, następnie dzielimy na dwie równe części. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając

Moje-pitraszenie
Lekkie placuszki kukurydziane :) 124

paćkę :) Dodajemy go do pozostałych składników i mieszamy, nie trzeba używać miksera :) Na mocno rozgrzaną patelnie nakładamy po jednej łyżce ciasta. Zmniejszamy ogień, gdy pojawią się pęcherzyki - przewracamy na drugą stronę. Polewamy miodem albo jogurtem, dodajemy owoce itp. Z podanego przepisu wychodzi ok. 10 placuszków :) Smacznego

Zdrowie na języku :P
Griwech - algierski chrust 166

więc zażyczyła sobie  faworki  lub gusz-e-fil (słoniowe uszy) . Mnie jednak od dawna chodził po głowie algierski chrust na bazie ciasta drożdżowego, czyli griwech. Tradycyjnie podaje się go z syropem z owoców cytrusowych lub z miodem (griwech moczy się w miodzie, obtaczając w nim ciastka, ale nie polewa jak tatarskie czak-czaki) w czasie ramadanu (podczas(...)połowy pomarańczy i sól. Rozbełtać jajko. Do suchych składników dodać rozbełtane jajko, masło i spirytus (sok lub ocet). Wymieszać łyżką. Dolać wodę i wyrabiać całość na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na przynajmniej godzinę do wyrośnięcia. Odgazować ciasto, wyrabiając je chwilę. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich bardzo cienko rozwałkować (prawie tak cienko

Weekendy w domu i ogrodzie
Puszysta babka z borówkami i jogurtem greckim (Ciambella con mirtilli e yogurt greco) 173

borówki w pełni i dzisiaj chciałabym podzielić si ę  z Wami przepisem na babkę z tymi pysznymi owocami, prawdziwym smakołykiem na wakacyjne dni.  Do przygotowania babki wykorzystałam jogurt grecki, który nada ł  ciastu niesamowitej delikatności i puszystości. Babka jest wilgotna, nie za słodka a dużym plusem jest prostota i szybkość

La grande e la piccola cuoca
Ślimaki pomarańczowo-cynamonowe 156

działanie witaminy C. Pomarańcze są też cenione ze względu na niezwykle aromatyczną skórkę. Olejki eteryczne, które uwalniają się podczas obierania tych owoców, działają odprężająco, antydepresyjnie i poprawiają nastrój. Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia nr 01/2015 Składniki: Ciasto: 1 torebka drożdży instant (7 g) skórka otarta z 1 pomarańczy 180 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy 50 g cukru szczypta

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka na kruchym cieście 207

boki formy. Ciasto dziurkujemy kilkukrotnie widelcem i obciążamy (u mnie papier i kamyczki). Podpiekamy 15 min w temperaturze 180 stopni. Porządne podpieczenie ciasta gwarantuje, że będzie ono kruche a nie rozmoczone od soków z owoców i zachowa formę. Na nadzienie 3 kg obranych, pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny jabłek dwie łyżki miodu szklanka płatków migdałowych(...)jabłka puszczą sok, posypujemy je przyprawą do piernika, galaretką (galaretki nie rozpuszczamy) i dodajemy migdały. Smażymy chwilę aż sok lekko odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Ostudzone jabłka układamy na cieście i przykrywamy warstwą ciasta lub układamy z pasków ciasta kratkę. Ja kratkę układam jak szarlotkę robię w tortownicy. Pieczemy 20 minut 180 stopniach. Kroimy po całkowitym wystygnięciu i posypujemy cukrem pudrem

ladykitchen
Sernik na zimno z malinami - i cóż, że jesienią 202

inne owoce, ilość wg upodobań   Wszystkie ciastka zmielić czy zblendować, grunt, by stały się sypkie jak piasek. Połączyć  z płynnym masłem i wymieszać, piasek ma wyglądać jak mokry. Dużą 28 lub 30cm tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód, można zbędne części papieru zacisnąć poza tortownicą. Łatwiej będzie na koniec wytargać go spod ciasta. Przygotowany spód można(...)lodówce. Plus jesiennego szykowania tego letniego ciasta jest taki, że teraz temperatury są sprzymierzeńcem w utrwalaniu pożądanej konsystencji sernika. Po kilku godzinach, ewentualnie po nocy w lodówce, delikatnie nożem oddzielam rant tortownicy o ciasta i zsuwam całość na paterę równocześnie wyciągając spod  ciastek papier, najlepiej przedzierając go na dwie części. Kiedy owoców jest tak dużo galaretka z porcji

I tu będę miała takie te