miksujemy albo rozgniatamy widelcem na papkę. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy mikserem, aż staną się puszyste. Następnie cały czas ubijając, dodajemy owoce. Potem wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aż powstanie ciasto. Konsystencja ciasta ma być raczej luźna i klejąca się do dłoni. Do wrzącej wody wkładamy oderwane kawałki ciasta (odrywamy je byle jak łyżką albo zmoczoną
e-PrzepisyKulinarneCrumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie zrobić je na wiele sposobów, zamiast jagód świetnie nadadzą się maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest
Ciastkozercycukrem i solą do puszystości. Miksując - dodać jajka. Na końcu wsypać kakao oraz mąkę połączoną z sodą i proszkiem do pieczenia. Owoce lekko pokruszyć i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć (ciastka sporo rosną w górę) i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem
Di gotujełyżkę stopionego chłodnego masła, następnie łączymy suche i mokre składniki (do małych drobinek), na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, następnie wlać chochlą ciasto, przewrócić naleśniki, gdy brzegi będą suche, podawać z owocami, polane np. syropem klonowym
Kuchnia Beatywięc wiosna, a więc maj, w ogródkach zielono i pojawił się rabarbar - pierwszy "owoc" z którym można robić pyszności. Za mną chodziło ciasto drożdżowe, ale w wersji "fit" pokombinowałam, namieszałam i wyszło pysznie, więc dzielę się z Wami przepisem. Składniki: 1 1/4 szkl. (150 g0 mąki pszennej 1 1/4 szkl. (150 g) mąki pełnoziarnistej 25 g drożdży (użyłam
Cynamonowe szczęściePuchar lodowy z owocami, sezamkami i startą czekoladą to pełen pyszności, doskonały pomysł na słodki deser. Błyskawiczny i prosty w przygotowaniu, idealny przysmak dla najmłodszych
Smakowite DaniaPtysie to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które nie zawiera cukru. Można je napełniać dowolnym krem np. budyniowym lub bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami. Świetnie smakują również z wytrawnym nadzieniem np. z pastą z tuńczyka. składniki na około 12- 15 ptysi ciasto 100 g masła 250 g mąki pszennej 4-5 jajek szczypta soli szklanka
Smakowite DaniaPtysie to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które nie zawiera cukru. Można je napełniać dowolnym krem np. budyniowym lub bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami. Świetnie smakują również z wytrawnym nadzieniem np. z pastą z tuńczyka. składniki na około 12- 15 ptysi(...)ciasto 100 g masła 250 g mąki pszennej 4-5 jajek szczypta soli szklanka gorącej wody nadzienie 300 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudu cukier puder do posypania ciastek przepis Do garnka wlewamy gorącą wodę, dodajemy masło oraz szczyptę soli i całość podgrzewamy na małym ogniu aż tłuszcz się rozpuści. Następnie stopniowo
Smakowite Daniamówi "nie mają ręki do serników". Na blogu jest już kilka przepisów na gotowany sernik ale taki robiłam pierwszy raz. Do galaretki zamiast owoców dodałam kruche ciasteczka, które dobrze tu pasowały. Takie ciasto najlepiej smakuje po trzech dniach od upieczenia, kiedy blaty kruchego ciasta zmiękną. Oczywiście ten sernik przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku, bo łatwo przechodzi zapachami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadnem, tylko do połączenia się składników. Pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie ciepłą masę wlej do wymieszanych w misce suchych składników oraz skórek z owoców i zmiksuj wszystko przez chwilę na jednolitą masę. Ciasto będzie miało kleista konsystencję, ale nie dosypuj do niego mąki, gdyż po całkowitym przestudzeniu zgęstnieje odpowiednio. Przykryj miskę lniana ściereczką i pozostaw ciasto
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto na niedzielę i kolejne spotkanie przy wspólnym wypiekaniu różnych ciast [ klik ] . Tym razem na wokandzie mieliśmy roladę, ulubioną , każdy indywidualnie z własnego przepisu sprawdzonego. A
Moje Małe Czarowanie~proteinowe ciasto ryżowe przełożone bananowym kremem z tofu~ Piątek świętuje mini-torcikiem :) Ciasto upieczone wczoraj, krem przygotowany wczoraj, rano tylko wykończyć i można jeść :) Wczorajsza pogoda
breakfast of dreamsKiedy rozpoczyna się sezon na jagody, koniecznie muszę zrobić pierogi z tymi pysznymi owocami. Moja rodzina uwielbia je, szczególnie polane śmietaną. Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 500 gram jagód cukier Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnice, wbijamy jajko, wlewamy wodę wymieszaną z olejem i zagniatamy
Bajeczna KuchniaPowidłami bardzo lubię przekładać ciasta,szczególnie mirabelkowymi,mają fajny kwaskowy smak. Składniki: 3 kilogramy mirabelek żółtych 2 kilogramy cukru Sposób przygotowania: Mirabelki należy umyć i wypestkować
Bajeczna KuchniaZaletą szpinaku jest jego niskokaloryczność (100 g to 20-30 kcal). Warto pamiętać, że mrożony traci swoje właściwości . Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie w poście o temacie naleśniki z owocami. W garnku mieszam rozdrobniony szpinak z rozkruszonym serem lazur. Szpinak dotąd mieszam aż odparuje z niego woda. Nie może być za wodnisty bo będzie wyciekał
potrawyregionalne