składniki muszą mieć temperaturę pokojową oraz, że po 50 minutach pieczenia wyłączamy piekarnik (nawet jeżeli widzimy, że sernik na środku jest jeszcze galaretowaty, a nie ścięty). Sernik czekoladowy z owocami lata Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: Spód ciasteczkowy : – 25 herbatników maślanych – 2 łyżki kakao – 80 g masła Herbatniki mielimy w blenderze na piasek, dodajemy(...)dodajemy kakao intensywnie mieszając. Kakao najlepiej wcześniej przesiać, żeby nie było w nim grudek. Masę mieszamy do momentu, aż będzie gładka i przelewamy na sernik. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki. Dekorujemy dowolnymi owocami. Prosty i piękny sernik czekoladowy Sernik idealny na różne okazje Sernik: idealne tło do wykorzystania owoców lata Pyszne wykorzystanie czekolady Smacznego!!! Źródło przepisu: ciastkożercy
RelaxtimePyszne ciasto biszkoptowe z Nutellą, z masą oraz wspaniałymi owocami zatopionymi w galaretce.Cudo nie ciasto. Gorąco polecam. Jest wspaniałe!!! Jak wszystkie ciasta Siostry Anastazji Składniki : 1 kostka margaryny 1/2 l. mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka Masa z galaretką : 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomarańczowe, 3/4 szkl wody Masa z nutellą(...)wystudzić.Z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyniu ugotować budyń, wystudzić i dodawać porcjami do utartej margaryny .Z brzoskwiń odlać sok, dodać wodę, rozpuścić w tym galaretki, owoce pokroić w kostkę i dodać do tężejącej galaretki. Krem Nutella rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać pokruszony wafel.Kremówkę ubić z cukrem dodając letnią rozpuszczoną żelatynę. Na spód ułożyć biszkopt
Ciasteczkowy Potwórprostocie jest siła ...i smak . Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego to małym nakładem sił i kosztów możecie wyczarować sobie dość pokaźną porcję tego oto ciasta. Wprawdzie przepis podstawowy nie zawierał malin i czekolady , ale wzbogacenie go o te składniki świetnie tu zagrało. Składniki : Na blaszkę 24x30cm 2 jajka 1 szklanka cukru (220g) pół kostki(...)szklanka mleka 80 g czekolady gorzkiej 3-4 garści malin (u mnie mrożone) - można zastąpić innymi owocami. Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą , gęstą masę i nadal ucierając dodawać kolejne składniki. Na koniec dodać posiekaną czekoladę , wymieszać. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia , posypać malinami. Piec w 180'C ok 45 min. Smacznego
Malinowa KawiarenkaMalinowa chmurka , czyli lekkie i puszyste połączenie kruchego ciasta z warstwą owoców zatopionych w galaretce oraz słodkim kremem i kruchą bezą
Z Hrabiną w kuchniciasta drożdżowego z owocami i kruszonką lubimy najbardziej właśnie owoce i kruszonkę. Crumble z owocami to tradycyjny angielski deser - masa ulubionych owoców z warstwą kruszonki. Najlepszy na ciepło z kulką lodów lub z bitą śmietaną. Pyszne, łatwe i szybkie. Przepis pochodzi z programu Nigelli Lawson i jest to porcja na duże naczynie żaroodporne. Składniki
Kocham..lubię..gotuję..Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne i proste ciasto marchewkowe z borówkami.Proste i szybkie w przygotowaniu. Nie za słodkie idealne do kawy i herbaty. Składniki: 4
Sama słodycz i szczypta chilidolny blat, powciskaj w krem sporą garść malin. Przykryj krem drugim blatem ciasta, dociśnij. Wierzch i brzegi tortu posmaruj drugą połową kremu. Udekoruj wcześniej przygotowanymi okruchami ciasta oraz pozostałymi owocami. Wstaw do lodówki na 8-10 godzin. Ingredients: (on a cake tin having a diameter of 20 cm). 250 g. fresh spinach 2/3 glass rapeseed oil 4 eggs
Delicious PlaceKolejnym krokiem będzie wylanie naszego ciasta na blaszkę (warto ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Myjemy i kroimy na pół morelę i układamy je na wierzch naszego ciasta (dość gęsto układamy owoce). Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze około 200 *C. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLpieczenia, cukier) mieszamy, a następnie łączymy z mieszanką kefiru z jajkami. Powinna wyjść gładka gęsta masa. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy placki nakładając po łyżce ciasta. Podajemy z owocami lub syropem klonowym
Bon appetit mon amieI w tym sezonie nie może zabraknąć ciasta z rabarbarem. Tym razem ciasto dosyć słodkie, proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Składniki na ciasto: 150 g
Świat Ciastawarzyw z chrupiącym chipsem z boczku - Sałata z piklowanymi warzywami i tartym Beef Jerky - Kanapki z odświeżanej bagietki ze stekiem z antrykotu i sosem zero-westowym - Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami P rzygotowane były dla nas s tanowiska pracy . Znalazły się na nich fartuchy do pracy z logo SOKOŁOWA, oraz wszystkie produkty, których mieliśmy użyć do zrobienia naszych dań
Kuchnia u Krysiktóry codziennie rano ląduje w moim śniadaniu razem z jogurtem i płatkami. To jeden z moich ulubionych owoców. Jednak tym razem przez pomyłkę kupiłam 2, więc postanowiłam spożytkować jednego inaczej niż tylko do płatków. I tak na deser mieliśmy ananasa w cieście, a że ananas kocha kokos to z połączenia wyszła iście karaibska uczta. Brakowało tylko drinka z rumem
Bernika - moj kulinarny pamietnikFantastyczne ciasto,które zaskoczy swoim wyglądem i smakiem.Torcik z pewnością nie jest zbyt słodki a krem serowy lekki i wyjątkowo smaczny. Szczerze polecam jedno z lepszych ciast z dodatkiem owoców. Składniki 3 jajka 100 g mąki pszennej przesianej 1 łyżka kakao łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Warstwa malinowa 500 … Czytaj dalej Serowo
gotuj ze mnąPyszne ciasto drożdżowe z owocami mogę jeść o każdej porze. To rozpusta, wiem ale uwielbiam. Śliwki jeszcze nadal są w sklepach, więc warto jest zrobić, nie jest trudne, wystarczy trochę czasu a będziecie tak jak ja cieszyć się pysznym, drożdżowym ciachem. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś do kawy szybkie i bardzo pulchniutkie ciasto łaciate z malinami (u mnie mrożonymi, bez rozmrażania) i rodzynkami o zapachu migdałów i orzechów z dodatkiem kakao
Zasmakuj Kuchninieobecności przychodzę do Was z pysznym ciastem z jabłkami i cynamonem. Przepis pojawił się już kiedyś na blogu, ponieważ jest naszym ulubionym i często piekę z niego ciasto, zmieniając tylko owoce. Najlepiej smakuje nam chyba ze śliwkami, ale dzisiejszy wybór: papierówki, również przypadł nam do gustu. Jesli nie macie papierówek, wypróbujcie inny gatunek z jabłkami
dolcevitainmykitchenZrobiłam to ciasto z musem gruszkowym, ale również pyszne byłoby z musem jabłkowym. Ciasto jest pyszne godne polecenia i do tego bardzo proste w wykonaniu. Wykonanie
Kuchnia Pokoleńczekoladową. Wymieszaj. Do powstałej masy dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta rozłóż resztę owoców. Piecz 20-25 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C. Całość możesz dla bajeru i smaku przybrać listkami mięty Smacznego Artykuł Bezglutenowe malinowo malinowe wegańskie brownie
greenscarfgóry dnem. 3. Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości letniej wody. Całość delikatnie wymieszać. Bitą śmietaną posmarować wierzch ciasta i udekorować owocami
Szalona Kuchnia EwelinyNa dzisiejsze świętowanie mam dla Was pyszne ciasto z truskawkami i galaretką. Składniki: biszkopt - 6 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 szklanka mąki pszennej - 1
Zainspirowana w kuchniOwoce pod kruszonką to deser, do którego chyba nie trzeba przekonywać nikogo. Uwielbiam go za prostotę, szybkość w przygotowaniu i ten cudowny, słodki zapach
La grande e la piccola cuocaTruskawki to owoce mające wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Korzystajmy z okazji, że jest ich obecnie pod dostatkiem i przygotujmy z tych wspaniałych owoców pyszne desery, ciasta i koktajle. Dzisiaj zapraszam na pyszny koktajl truskawkowo- waniliowy. SKŁADNIKI: 300g świeżych truskawek, 300 ml pitnego jogurtu waniliowego, 1 łyżeczka brązowego cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Truskawki obieram z szypułek. Przekładam
Tradycyjna kuchnia KasiTort na Dzień Mamy dla zabieganych – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami. Idealne dla wszystkich pracusiów i tych, którzy nie lubią
Moja Delicjamasy, przykrywamy herbatnikami i wylewamy pozostałą część masy. Chłodzimy. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę wykładamy na schłodzone ciasto. Całość posypujemy owocem granatu. A wam udaje się nie nabałaganić? #beko podpowiada jak to robi. #ciastojakzobrazka Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego
Słodki ZakątekCzy to zima, czy lato - zapiekane owoce pod kruszonką są deserem idealnym. Latem, podane z lodami stanowią cudowny kontrast pomiędzy ciepłym, a zimnym
kolorowotorcikowosmażone placuszki z mąki, mleka, jajek i proszku do pieczenia, ale mogą być też robione na drożdżach. Cukru nie dodajemy, posypujemy tylko gotowe racuszki cukrem pudrem. Do ciasta możemy dodać owoce - u nas są to jabłka lub dynia. Ale równie pyszne są same racuchy z nałożoną na wierch porcją domowego dżemu lub tylko posypane cukrem pudrem. Zastanawiałam się, gdzie
dobra gospodyni dom wesołym czyniWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na szybkie i proste ciasto z jabłkami.Pyszne, aromatyczne w sam raz do kawki. Do ciasta użyłam polewy Helio. Po rozpuszczeniu pastylek
Sama słodycz i szczypta chilioleju 1 szkl mleka garść owoców goji kawałki gorzkiej czekolady Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać cukier, mleko, olej i zmiksować. Dodać poduszonego widelcem banana i owoce goji. Wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek, w każdą z muffinek wbić kawałek gorzkiej czekolady. Piec ok 20 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego
Trufelkowopowstanie taka szachownica. Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt koła, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku układamy jabłka, a brzegi ciasta zakładamy na owoce do środka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut, ustawiając piekarnik góra-dół. Jeszcze ciepłą posypujemy cukrem pudrem
Życie zaczyna się w kuchniśmietan-fixami na sztywno. Na kruche ciasto w blasze wyłozyć tężejącą galaretkę z malinami, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki. Na stężoną galaretkę z owocami wyłożyć krem śmietanowy, przykryć bezą i ponownie wstawić ciasto do lodówki (najlepiej na całą noc). SMACZNEGO!!! Inspired by www.uwielbiamgotowac.com
Malinowo w kuchniszparagów - gotuję wyciągniętą z zakamarków szaf soczewicę i planuje jak dopisać ostatni rozdział pracy magisterskiej bez wyjścia z domu. Nawiązuje typowy kuchenny romans z piekarnikiem,którego owocem są kolejne ciasta i odkrywam,że można ugotować rosół na pieczonym kurczaku. A i że powoli robi się coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki: 10 dużych łyżek zielonej
U FiolkiChrupiące i szybkie w przygotowaniu koperty z ciasta francuskiego z borówkami i limonką, posypane cukrem pudrem. Podawane na ciepło lub na zimno. Idealny przepis w przypadku
Moja DelicjaTradycyjny przepis na lekkie, letnie i pyszne ciasto z dużą ilością śliwek. Z kilku zaledwie podstawowych składników, które zawsze mamy pod ręką. Idealne na zakończenie
cool and mintySmerfny ten deser i to bez pieczenia! Świetny na lato, ale sprawdzi się o każdej porze roku. Jest puszysty, śmietankowy i prawie jak sernik na zimno
Smaczna Pyzauzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę i zmielone migdały i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować margaryną i obsypać kaszką manną. Wylać ciasto do formy, rozłożyć owoce na górze. Blaszka o wymiarach 20 x 23 cm. Pieczenie – wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 35-40 minut. Ciasto musi wyrosnąć
Kuchnia Pokoleńprzetwarzam i jem na surowo z czerwonej najbardziej mi odpowiada jej piękny wygląd :) Dlatego wykorzystuję ją raczej do dekoracji potraw oraz jako drobny dodatek do ciast z innymi owocami. Czarna porzeczka, którą zerwałam na działce, była bardzo dojrzała i słodka, dlatego dodałam sok z cytryny. Wyszło pysznie
Gosia gotujeZapraszam na ciasto z sezonowymi owocami o wyraźnym, śmietankowym posmaku:). Nie wyrasta wysokie, ale jest naprawdę smaczne. Owoce, w moim przypadku śliwki, to nie tylko akcent, czuć je bardzo wyraźnie. 2 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 200g margaryny lub masła 2 jajka L 1/2 szklanki mleka 1 szklanka
Szefowa kuchniWykorzystując dostępne owoce lata upiekłam ciasto o kruchym spodzie, z truskawkami, pyszną bezą i kruszonką. Zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kisielem. Mniaaaaam! Ciasto z truskawkami i kisielem Składniki: Ciasto: 1/2 kostki zimnej margaryny, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 4 łyżki mleka
paapilotkaaPrzygotowanie: w osobnych miseczkach mieszamy osobno mokre i suche składniki do suchych dodajemy mokre i dokładnie mieszamy na rozgrzanej patelni smażymy na złoto placuszki z 1 łyżki ciasta Podajemy z owocami, miodem czy jogurtem. Smacznego
Gotowanie z pasjąmieliście okazji na degustację tego kremu, to koniecznie sami zróbcie i przekonajcie się jak uzależniający jest ten smak :). Krem Ferrero Rocher polecam do ciast, deserów z owocami i tortów, np. Tort Rocher. Składniki: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 300 g Więcej... Artykuł Krem Ferrero Rocher pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki PomysłWykorzystując dostępne owoce lata upiekłam ciasto o kruchym spodzie, z truskawkami, pyszną bezą i kruszonką. Zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kisielem. Mniaaaaam! Ciasto z truskawkami i kisielem Składniki: Ciasto: 1/2 kostki zimnej margaryny, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 4 łyżki mleka
paapilotkaaWarto mieć w swoim "repertuarze" przepis na ciasto, które jest szybkie i niezawodne. Dla mnie takim ciastem jest jogurtowe , które w zależności od dodatków
Obiad gotowyBardzo efektowny i smaczny wypiek z ciasta francuskiego,który od pewnego czasu jest hitem internetu. Z racji tego,że mamy karnawał ja upiekłam te róże
Kolorowa kuchnia Elkinaczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do momentu aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki
Bulliopodstawa wykonania gładkiego musu z gruszki, który jeśli go dobrze doprawimy stanowi boską bazę opisanego przeze mnie dania oraz sam w sobie jest smakowitym kąskiem do pieczywa, owoców czy kruchego ciasta
Kuchnia po mojemusezonie zawsze wypiekam tradycyjne ciasto drożdżowe z sezonowym owocami. Świeży drożdżowy kołacz smakuje wybornie. Kołacz śląski z rabarbarem i posypką ciasto: około 2 i 1/2 szklanki mąkipszennej szczypta soli 1 łyżeczka cukru 40 g drożdży 10 dag masła 2/3 szklanki mleka 3 jajka 10 dag cukru posypka: 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka
Gotuj Sam!Drożdżowe placki wszyscy lubią, zwłaszcza te z owocami lub pizzę. Z ciasta drożdżowego można stworzyć wiele pyszności takich jak np. placek wytrawny z nadzieniem z paszteciku i warzyw. Zgodnie z moja wyobraźnią powstało ciasto z logo firmy Profi. Było to trudne zadanie, bo ciasto drożdżowe jest bardzo elastyczne i trudno wycina się pewne kształty, zwłaszcza te drobne elementy
Kuchnia PaulettesWitam Kochani! Zbliża się szósta, a słońce wciąż jeszcze świeci. Przyjemnie usiąść na balkonie i w ciepełku wpić popołudniową kawę. A co do kawki? Oczywiście ciasto
codojedzeniamniejszą). Do większej dodajemy jajko i mieszamy po czym wyklejamy formę do tarty i pieczemy ok 15 minut w 170 stopniach aż spód będzie rumiany. Na przestudzone ciasto wykładamy cząstki owoców i posypujemy pozostałą kruszonką. Wstawiamy jeszcze raz na ok 15 – 20 minut do piekarnika na 150 stopni. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniesztuczki: co innego wsadza się do kapelusza, a co innego wyjmuje ;) Co najważniejsze, frajda trwała także podczas konsumpcji - odwrócone ciasto śliwkowe okazało się pyszne i z pewnością będę chciał pobawić się w to jeszcze raz, być może z innymi owocami. Polecam! Składniki: Część owocowa: 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 150 g brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)łyżeczka rumu 1/4 łyżeczki soli 500 g śliwek (np. renklod) Ciasto: 200 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 80 g cukru 2 duże jajka 150 ml mleka Wykonanie: Śliwki pokroić w około 3 mm plasterki. Masło utrzeć z cukrem i cukrem pudrem na gładką masę. Dodać
zadanie-gotowanieBardzo dobre ciasto, dosłownie jak puszek. Nic suche, szybko się je robi. Polecam mocno Użyłam tu „Dalkowski Advocaat Starotoruński” 16 % alkoholu, ponieważ jest bardziej
Kuchnia PokoleńDzisiaj kolejna bezglutenowa propozycja na ciasto z letnimi owocami. To bezglutenowy biszkopt z czarnymi malinami z naszego ogródka. Miejmy nadzieję, że w przyszłym
Kuchenne Wariacjeciasto: 400 g mąki pszennej, sól, 500 – 600 ml mleka, 4 łyżki stopionego masła, farsz: 4 żółtka, 4-5 łyżek cukru pudru 500 g sera białego
królestwo garówSezonowe owoce w serowym kremie Składniki 400 g serka waniliowego 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml soku owocowego przecierowego 3 łyżki żelatyny biszkoptu 250 g
czarrna od kuchniciasto: 400 g mąki pszennej, sól, 500 – 600 ml mleka, 4 łyżki stopionego masła, 2-3 pełne łyżki kakao, farsz: 4 żółtka, 4-5 łyżek cukru
królestwo garówJagodzianki to chyba najpopularniejsze z drożdżówek . Drożdżowe ciasto solidnie napakowane pysznymi jagodami smakuje wyśmienicie . A gdy do tego zestawu dodamy jeszcze warstwę waniliowego serka to
Malinowa Kawiarenkawyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć porzeczki. Ubić piane z białek, dodać cukier i wyłożyć na owoce. Zetrzeć na powierzchni ciasto z z zamrażarki. Piec około 45 minut w tem. 200 st. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem
Smaki Nataliirazem na blogu prezentuję nieco inną niż zwykle wersję drożdżówek- na bazie mąki orkiszowej. Dodatki to świeże truskawki i suszona żurawina. Udało mi się kupić bardzo słodkie owoce, dlatego do ciasta nie dodawałam żadnego cukru. Bułeczki posmakują osobom lubiącym pieczywo orkiszowe. Składniki na 4 bułeczki: 100ml mleka, użyłam kokosowego 20g drożdży 1 łyżeczka cukru 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Wrzosowa Polanakulinarne (i nie tylko) plany na lipiec to: Bób, bób i jeszcze raz bób Bataty w roli głównej - zupa krem, frytki i w każdej innej postaci Ciasta drożdżowe z owocami Tarty, nie tylko na słodko Gulasz z boczkiem i soczewicą na piwie Prażona ciecierzyca - na wytrawnie i na słodko Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić
Cooking MonsterLetni tort truskawkowy z cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Coś pysznego, a zarazem łatwego do przyrządzenia. Letni tort to ciasto z sezonowymi owocami. Uwielbiam tort z owocami. Jest lekki, smaczny i taki kolorowy! Sezon na letnie torty otwieram wspaniałym tortem truskawkowym. Letni tort przełożony cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Letni tort Składniki: Biszkopt na okrągłą formę o średnicy
codojedzeniadymnego posmaku melasy. Zdecydowanie jest to ciekawa opcja dla tych, którym znudziły się już klasyczne ciasta drożdżowe. Ja dodałam rabarbar i truskawki - wpasowały się tu idealnie. Soczyste owoce na nieco konkretniejszym cieście drożdżowym świetnie sprawdzą się jako podwieczorek, a nawet późne, weekendowe śniadanie. Cóż, do pełni szczęścia brakuje tylko kruszonki... Waniliowa drożdżówka z rabarbarem i truskawkami Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszparagów - gotuję wyciągniętą z zakamarków szaf soczewicę i planuje jak dopisać ostatni rozdział pracy magisterskiej bez wyjścia z domu. Nawiązuje typowy kuchenny romans z piekarnikiem,którego owocem są kolejne ciasta i odkrywam,że można ugotować rosół na pieczonym kurczaku. A i że powoli robi się coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki: 10 dużych łyżek zielonej
Fiolka w kuchnilubią czułe gesty a jeszcze bardziej wycieczki na łono przyrody. Kto wie jak zakończy się ta przygoda w plenerze? A co w koszyku? Mogą się tam znaleźć owoce, bagietka, domowe ciasto, sałatki zamknięte w słoiku, pasty do chleba typu hummus, koktajle owocowe, pralinki w czekoladzie, sery pleśniowe…Jedzenie powinno być lekkie, sezonowe, niezbyt ostre. Na pikniku najlepiej się
Bon Appetit Małgorzatychciała żeby tych złych niespodzianek już był koniec. ale koniec gadania o życiu, teraz będzie o pieczeniu! Chyba zdążyliście już zauważyć, że lubię takie szybkie ciasta, najlepiej ucierane, z dodatkiem mokrych owoców takich jak jabłka czy gruszki. Ciasta, które robi się szybko i nie trzeba się martwić czy na pewno wyjdą, bo zawsze się udają! Tym razem też takie
SMYKWKUCHNISzarlotka lub jabłecznik to jedno z ulubionych ciast mojego męża. W różnych wariantach, gości na naszych stołach dość często. Ten przepis pochodzi z zamierzchłych czasów i
Mieszam w GarnkuKsiążka podzielona jest na 6 działów z przepisami: Mur,Północ, Południe, Królewska Przystań, Dorne i Za Wąskim Morzem. Na zdjęciu wypróbowany przeze mnie pasztet wołowy w cieście. Zamiast suszonych owoców dodałam marchewkę i ziemniaki. Wyszło bardzo smacznie i syto. Co prawda jest to jedno z najbardziej pracochłonnych dań (samo ugotowanie wołowiny, żeby była miękka, zajęło mi 3 godziny
W poszukiwaniu inspiracjizapominajmy o upieczonym już leśnym mchu i gościach. Co prawda świeczki były, Artemis zadowolona, ale coś dobrego by zjedli. Dla gości upiekliśmy sernik z jagodami i przełożyliśmy ciasto kremem i owocami. Niestety nie udało mi się uchwycić zdjęcia na stole, bo zostało mi już tylko to... Także tego - goście syci i solenizant cały uhahany
Przepysznik - BLW i nie tylkoCzekoladowe ciasto bananowe z żurawiną powstało dzięki jednej z czytelniczek bloga, która zainspirowała mnie do zrobienia wersji Ciasta Bananowego z kakaem (dzięki Gosia ;) ). Jako, że miałam
Moja Delicjaczasie wyłączyć piekarnik i studzić go przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik chłodzić najlepiej całą noc w lodówce. Galaretki przygotować w 3/4l gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Owoce rozsypać na cieście, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Sernik udekorować porzeczkami, borówkami i miętą
Smakołyki Asiroku robię gruszki w syropie, bo to one w zimie pozwalają mi piec czekoladowe ciasto z tymi owocami, które uwielbiam. Zresztą przepis jest na blogu, stary bardzo już :) Na samych początkach nie dodawałam cytryny do słoików, przez co gruszki po pewnym czasie traciły na kolorze. Czasami gruszki podgotowuję przed łożeniem do słoika, a czasami nie. Dla mnie
Blondynka GotujeFajne. Szybkie. Wilgotne. Bananowe. Orzechowe. Ciasto na co dzień. Na wolną chwilę. Na podwieczorek. łatwe i szybkie. Czego chcieć więcej… Co potrzebne: 2
Mam To Na Widelcuprzepadłam. Teraz już nie robię szumnych deklaracji, ale postaram się poprawić swoją frekwencję :) Jesień to czas, kiedy są najlepsze jabłka. Dlatego dzisiejszy wpis poświęcony będzie tym pysznym owocom pod postacią ciasta ze sporą ilością cynamonu. SKŁADNIKI 1 mały jogurt naturalny ½ szklanki
ZofianaA to efekt talentu cukierniczego naszej Moni :) Ciasta jeszcze nie piekłam sama, ale wygląda na smaczne, dlatego wierzę, że kto je upiecze nie będzie zawiedziony. Zdjęcia
Proste Potrawydodać śmietanę i wbić jajka. Za pomocą miksera wszystkie składniki połączyć ze sobą. Śliwki przekroić na pół, pozbawić pestek i ponownie przeciąć na pół (tworząc ćwiartki). Przygotowane owoce dodać do ciasta. Za pomocą łyżki całość ze sobą wymieszać. Nakładać po 2 łyżki ciasta do jednej papilotki. Piec około 25-30 minut w 180°C . Upieczone muffinki przełożyć
Ugotowaćcebulę. Całość solimy 1 łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 30 minut aby odciekł nadmiar płynu. Z mleka, jajek, mąki robimy ciasto naleśnikowe ale bardzo gęste. Do ciasta dodajemy odsączone owoce/ warzywa, mieszamy, doprawiamy solą i smażymy na zloty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym ( przepis na blogu ). SMACZNEGO
Smaki EwyPonieważ sezon letni trwa a ja suszę bardzo dużo owoców zapas tych z ubiegłego roku wypadałoby zjeść. Dużo tego nie zostało ale na ten smakowity
Moje Małe CzarowanieOd kilku dni chodzi za mną jakieś ciasto czekoladowe a skoro jeszcze mamy wiśnie to postanowiłam je połączyć. Dwukolorowe ciasto, słodka masa budyniowa i zatopione w
Zainspirowana w kuchnikolej na żółtka. Ubijaj dalej. 2. Do masy dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 3. Teraz dodaj otręby i wymieszaj. 4. Na wysmarowaną blachę wylej ciasto i układaj owoce. 5. Piecz w temperaturze 170 stopni ok 60 minut
AZgotuj!czarnej porzeczki kompot wiśniowy lekki chłodnik lody imbirowo cytrynowe lody limonkowe lody jagodowe, lody borówkowe lody truskawkowe lody w kwiatach cukinii, w tempurze lody zapiekane w cieście lody z owocami napój imbirowo cytrynowy na upalny wieczór - arbuz i wino poncz poncz II sałatka ogórkowo truskawkowa z "malibu" sałatka owocowa sałatka z ogórków z arbuzem sałatka
królestwo garówwymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około 25-27 minut. Piekłam(...)sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Przełożyć ją do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton M1) i ozdobić nią wierzch babeczek. Na końcu poukładać owoce i od razu podawać. Zgłoszenia możecie przesyłać do końca lipca. Inspiracje i przykładowe historie z przepisami możecie zobaczyć na stronie http://www.festiwalwypiekow.pl a ciekawe sposoby i przepisy
Mała Cukierenkawymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około 25-27 minut. Piekłam(...)sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Przełożyć ją do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton M1) i ozdobić nią wierzch babeczek. Na końcu poukładać owoce i od razu podawać. Zgłoszenia możecie przesyłać do końca lipca. Inspiracje i przykładowe historie z przepisami możecie zobaczyć na stronie http://www.festiwalwypiekow.pl a ciekawe sposoby i przepisy
Mała Cukierenkawymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około 25-27 minut. Piekłam(...)sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Przełożyć ją do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton M1) i ozdobić nią wierzch babeczek. Na końcu poukładać owoce i od razu podawać. Zgłoszenia możecie przesyłać do końca lipca. Inspiracje i przykładowe historie z przepisami możecie zobaczyć na stronie http://www.festiwalwypiekow.pl a ciekawe sposoby i przepisy
Mała Cukierenkayszna nalewka deserowa lub dodatek do deserów (lodów, kremów, ciast itp) oraz owoców. Niestety pyszna więc zimy nie przetrwała. Wpis będzie uzupełniany o nowe zdjęcia w trakcie procesu produkcji :). Prosta metoda przygotowania, przepis bardzo ciekawy. Jednego dnia robimy nalewkę a drugiego dnia z pozostałych owoców pyszne lody lub desery. Dziś nalewka, w następnym poście lody, które już możecie
SzczyptaSmaQKiedyś sąsiadka mojej mamy upiekła to ciasto z truskawkami i poczęstowała mnie. Tak mi posmakowało, że postanowiłam zrobić je ale tym razem z rabarbarem Składniki
Kuchenne WariacjeJesień to nie tylko sezon na jabłka, ale także na orzechy. Żal byłby nie połączyć tych dwóch owoców w jednym cieście. Wykorzystałam do niego jabłka antonówki i orzechy laskowe. Te ostatnie są obecne zarówno w kruchym spodzie, nadzieniu jak i wierzchniej warstwie. Wcześniej wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Bez problemu odeszła z nich
Wiem co jemwnętrze: czerwone porzeczki z agrestem i truskawkami, wiśnie z morelami, jabłka z malinami lub jeszcze inna kombinacja. W każdej wersji jest to niezawodny sposób na połączenie kruchego ciasta i sezonowych owoców prosto z ogródka pod bezową pierzynką
Milion Smakówskończy się sezon na świeże owoce czas na ciasta z tego co jest dostępne przez cały rok. Wybór padł na brzoskwinie i ciasto Ambasador. Bardzo stary przepis z zeszytu z przepisami mojej mamy. Bardzo pracochłonny, ale efekt wart jest odrobiny starań
Milion SmakówSposób przygotowania: Z drożdży,cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn-odstawić w ciepłe miejsce,aż do podwojenia objętości.Następnie dodać rozpuszczoną Kasię i pozostałe składniki(oprócz owoców). Zagnieść gładkie ciasto i odstawić je do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie rozwałkować i powycinać prostokąty. Z ciasta zwijamy roladki napełnione owocami.Ułożyć je w wysmarowanej tłuszczem blaszce i pospać cukrem perlistym
Wielki apetytnaczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić na chwilę aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki
Bulliocukry , ew. przyprawę, mieszam w misce . Osobno mieszam składniki mokre, czyli , kefir, jajko i olej . Do suchych składników przelewam mokre, mieszam i dodaję owoce, łączę całość , ciasto jest raczej gęste. Nakładam masę do przygotowanych foremek, piekę około 30 minut w 190 st C ( góra-dół) Po wystudzeniu można dowolnie udekorować , lub tylko oprószyć pudrem
Takie tam pichcenie