ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:438/1556)

Pleśniak z rabarbarem 146

Pleśniak z rabarbarem Pleśniak zwany także skubańcem lub kruszonem to znane i lubiane kruche ciasto z bezą i owocami. Dziś zapraszam na wersje z rabarbarem i dżemem malinowym       Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki 5 żółtek 200g cukru 250g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki kakao Beza: 5 białek

Blog z Apetytem
Drożdżówka z porzeczkami 145

Drożdżówka doskonale smakuje o każdej porze roku. Latem obowiązkowo piekę z  sezonowymi owocami. Właśnie dojrzały czerwone porzeczki a w drożdżówce smakują one wyśmienicie. ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 2 szklanki obranych czerwonych porzeczek

Kolorowa kuchnia Elki
Babeczki z brzoskwinią 213

takiej blachy z wgłębieniami. Można wtedy na zwykłą blaszkę je poukładać). Dno papilotek przykryć jedną warstwą ciasta, położyć kawałek brzoskwini (ja miałam brzoskwinie pokrojone na półksiężyce) i owoc przykryć drugą warstwą ciasta. Rozgrzać piekarnik do 180stopni C i piec 20min.-25min. - piec do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia i na koniec oprószyć cukrem pudrem ( można

W kuchni u Moniki
Ciasto z truskawkami i kruszonką wg Aleex 132

Trochę odpoczęłam też od kuchni, więc po powrocie od razu odkurzyłam kuchenne przybory. Dario kupił na mój powrót dorodne truskawki. Uwielbiam te czerwcowe owoce, soczyste i pachnące słońcem. Zjedliśmy je, ale część wykorzystałam do ciasta. Upiekłam je z przepisu Dorotus . Posypane chmurką cukru pudru, smakowało wyśmienicie. To co? Częstujcie się, proszę. Najlepiej smakuje z powitalną kawą. Składniki

W mojej kuchni
Czarny bez. Dziki bez. Remedium na wiele dolegliwości i schorzeń. Już czas zacząć go zbierać i mądrze używać. 183

robię soki malinowe i porzeczkowe z dodatkiem owoców czarnego bzu, robię dżem malinowy z owocami bzowymi. A tutaj znajdziecie przepis na doskonałe i bardzo zdrowe ciasto z malinami i owocami czarnego bzu. Smacznego i na zdrowie

Naturalna Kuchnia
Clafoutis z truskawkami 121

uwagi na jego popularność doczekał się wersji z innymi owocami. Do jego przygotowania sprawdzą się też wiśnie, maliny czy tak jak u mnie truskawki. Kokilki z owocami zapieczonymi pod warstwą ciasta wyjmujemy z piekarnika, obsypujemy cukrem pudrem i podajemy jeszcze ciepłe. Pyszny, niekomplikowany wypiek, który francuskie mamy i babcie przygotowywały dla swoich dzieci i wnucząt, gdy te prosiły

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto ze śliwkami i bezą 65

szczycie śliwkowego sezonu nie może zabraknąć na Waszym stole ciasta z tym pysznym owocem - kruchy spód, budyń, świeże śliwki, chrupiąca beza i orzechy laskowe. Ciasto nie jest trudne do przygotowania a za to niesamowicie smaczne. U mnie zniknęło w ciągu 3 dni a beza do samego końca była apetycznie chrupiąca. Przepis pochodzi z bloga KwestiaSmaku.com

Milion Smaków
Angielskie ciasto ucierane 201

dobre. Przepis pochodzi ze strony BBC, ale trochę go doprecyzowałam  i wyszło świetne. Puszyste, mięciutkie i wilgotne. Idealne do lekkiego kremu lub bitej śmietany i owoców. Dziś przedstawiam tradycyjne angielskie ciasto ucierane, czyli... Victoria sponge przepis na tortownicę o średnicy 24 cm Będziemy potrzebować: 225 g mąki 225 g cukru (ja dodałam trochę mniej, jakieś(...)czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak ciasto na jakieś 5 min. Później można je wyjąć z piekarnika, ale jeszcze nie wyciągać z formy. Robimy to po kolejnych 5 min., a następnie studzimy ciasto na kratce. Całkowicie ostygnięte przekrawamy na dwa krążki i przekładamy je np. dżemem i bitą śmietaną, owocami i bitą śmietaną lub lemon curd

Ratunku obiad
Apple pie – tradycyjna szarlotka amerykańska 104

Amerykańska szarlotka składa się z dwóch podstawowych składników: ciasta kruchego oraz owoców. Zazwyczaj serwowana jest z bitą śmietaną lub lodami. Najlepiej użyć jabłek odmiany Granny Smith lub Bramley, oczywiście sowicie doprawiamy je cukrem oraz szczyptą cynamonu. Jeżeli chodzi o historię tego deseru został on przywieziony do Ameryki przez Brytyjską kolonię już w XVII wieku. Na początku potrzeba było paru(...)wojnie światowej zapytani dlaczego idą na wojnę, mówili: „for Mom and apple pie”. Obecnie możemy znaleźć wiele wariacji na temat tego deseru ale główne zasady to 2 warstwy ciasta z nadzieniem z jabłek z odrobiną cynamonu. Składniki na ciasto: 150g masła 250g mąki 50g drobnego cukru do wypieków 6 łyżek śmietany kremówki (bardzo zimnej) Składniki na nadzienie: 6 jabłek pół

wysmienity
JOGURTOWE MUFFINKI TRUSKAWKOWE Z KRUSZONKĄ 152

Będą powtarzać do znudzenia: uwielbiam kruszonkę! Na ciastach drożdżowych, ciastach kruchych, zapiekanych owocach zwanych crumble albo na pysznych słodkich muffinach. Dziś mam dla Was przepis właśnie na te ostatnie! Pyszne, delikatne muffinki jogurtowe wypełnione truskawkami i obficie posypane kruszonką są fantastycznym pomysłem na wiosenno-letni deser. Koniecznie zróbcie! Są genialne! Niesamowicie delikatne i rozpływające się w ustach! SKŁADNIKI(...)Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce mieszamy jogurt z ziarenkami wanilii , jajkiem i roztopionym masłem. Dodajemy cukier i przesianą mąkę, krótko razem mieszamy, dodajemy pokrojone truskawki. Ciasto przekładamy do foremek. KRUSZONKA: Mieszamy razem mąkę i cukier, dodajemy posiekane masło i rozcieramy palcami robiąc kruszonkę. Wsypujemy płatki migdałowe i kokos i razem mieszamy. Kładziemy na wierzch muffinek

Ostra na Słodko
Szybkie ciasto z mrozonymi owocami z mieszanki kompotowej 193

robicie z mrożonymi owocami np mieszanką kompotową? Wiem, powiecie gotujecie kompot. Ale jeśli akurat kompotu nie chcecie? Może jakieś ciasto? Ja tak właśnie zrobiłam i upiekłam szybkie i bardzo smaczne ciasto. Z dodatkiem ciasteczek amaretti, które swoją chrupkością dodały smaku i efektu. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jak zrobić kwiaty z ananasa 290

Kwiaty z suszonych owoców ananasa są nie tylko ładne, ale też smaczne. Możemy ich użyć do słodkich wypieków: babeczek, ciast i tortów

Przepisy Kulinarne
Szybki letni deser 223

końcu zawsze coś się wymyśli. Czasem po prosu pochłonie się je ot tak, jako przekąskę w czasie oglądania filmu na przykład. Częściej jednak nachodzi mnie pomysł, i owoce lądują w ciastach i deserach. Mniam.Tym razem inspirację znalazłam w Cheesecakes baked and chilled wydawnictwa The Australian women's weekly. Uwielbiam te gazety - są pełne smakowitych przepisów opatrzonych wyjątkowo apetycznymi zdjęciami(...)absolutnie nie narzekając na wielkość porcji. A te są całkiem spore - na poobiedni deser z tych proporcji spokojnie przygotujecie 6.Trifle z nektarynkami i marakująSkładniki:(na 4 porcje)3 nektarynki4 owoce marakui180 ml śmietany kremówki (38%)250 g mascarpone1 łyżka cukru pudruziarenka z 1/2 laski wanilii70 g podłużnych biszkoptów2 łyżki Cointreau30 g płatków migdałowychNektarynki zalać wrzątkiem, wyjąć z wody

Pożeraczka, czyli raz adobrze
DUTCH BABY Z OWOCAMI - PIECZONY NALEŚNIK 165

okazał się całkiem wdzięcznym obiektem do zdjęć, także oprószyłam go jeszcze na koniec cukrem pudrem i voila'  oto jest: pyszny pieczony naleśnik - trochę jak słodkie ciasto parzone, pełne owoców - dla mnie rewelacja! I tym razem w ramach testu piekłam go w piekarniku firmy Electrolux 💚 Myślę, że taka propozycja słodkiego śniadania przypadnie Wam do gustu

Słodko-Słony Świat Ilony
Cytrusowe ciasto z figami i daktylami 170

zdecydowanie bardziej wilgotny. Zapach rozchodzący się po całym domu w trakcie pieczenia ciasta... bezcenny ! Inspirację do upieczenia ciasta czerpałam z przepisu zamieszczonego na blogu Gotuje bo lubi. Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Składniki: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 100 g masła 150 g sera ricotta 2,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku(...)składników, mieszamy, następnie dodajemy 1/3 masy cytrusowej  i mieszamy. Powtarzamy tę czynność do wyczerpania się składników. Bakalie mieszamy z odrobiną mąki, zapobiegnie to opadaniu owoców na dno ciasta, po czym dodajemy je do cista, delikatnie mieszając.  Ciasto przekładamy do podłużnej keksówki, a jego wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni

Kulinarne przygody Gatity