ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:440/1556)

Szybki letni deser 217

końcu zawsze coś się wymyśli. Czasem po prosu pochłonie się je ot tak, jako przekąskę w czasie oglądania filmu na przykład. Częściej jednak nachodzi mnie pomysł, i owoce lądują w ciastach i deserach. Mniam.Tym razem inspirację znalazłam w Cheesecakes baked and chilled wydawnictwa The Australian women's weekly. Uwielbiam te gazety - są pełne smakowitych przepisów opatrzonych wyjątkowo apetycznymi zdjęciami(...)absolutnie nie narzekając na wielkość porcji. A te są całkiem spore - na poobiedni deser z tych proporcji spokojnie przygotujecie 6.Trifle z nektarynkami i marakująSkładniki:(na 4 porcje)3 nektarynki4 owoce marakui180 ml śmietany kremówki (38%)250 g mascarpone1 łyżka cukru pudruziarenka z 1/2 laski wanilii70 g podłużnych biszkoptów2 łyżki Cointreau30 g płatków migdałowychNektarynki zalać wrzątkiem, wyjąć z wody

Pożeraczka, czyli raz adobrze
DUTCH BABY Z OWOCAMI - PIECZONY NALEŚNIK 159

okazał się całkiem wdzięcznym obiektem do zdjęć, także oprószyłam go jeszcze na koniec cukrem pudrem i voila'  oto jest: pyszny pieczony naleśnik - trochę jak słodkie ciasto parzone, pełne owoców - dla mnie rewelacja! I tym razem w ramach testu piekłam go w piekarniku firmy Electrolux 💚 Myślę, że taka propozycja słodkiego śniadania przypadnie Wam do gustu

Słodko-Słony Świat Ilony
Cytrusowe ciasto z figami i daktylami 162

zdecydowanie bardziej wilgotny. Zapach rozchodzący się po całym domu w trakcie pieczenia ciasta... bezcenny ! Inspirację do upieczenia ciasta czerpałam z przepisu zamieszczonego na blogu Gotuje bo lubi. Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Składniki: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 100 g masła 150 g sera ricotta 2,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku(...)składników, mieszamy, następnie dodajemy 1/3 masy cytrusowej  i mieszamy. Powtarzamy tę czynność do wyczerpania się składników. Bakalie mieszamy z odrobiną mąki, zapobiegnie to opadaniu owoców na dno ciasta, po czym dodajemy je do cista, delikatnie mieszając.  Ciasto przekładamy do podłużnej keksówki, a jego wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Tarta białkowa na bezach z malinami 96

Ciasto z masy białkowej z bezami i malinami- pyszne, lekkie i słodkie ! Składniki: 8 białek jaja, 30 dag cukru, 12 dag margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag małych bezików, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 owoców sezonowych, 1 opakowanie śmietanki w proszku, 200 ml mleka, Wykonanie: Ubić pianę(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Formę wysmarować tłuszczem, ułożyć beziki, zalać ciastem i piec w temperaturze 160 stopni około 25 minut. Po ostudzeniu ciasto wyjąc z formy i ułożyć na ozdobnym talerzu do góry dnem. Śnieżkę ubić z mlekiem według opisu na opakowaniu, wymieszać z owocami, nałożyć na przygotowane ciasto i kroić gotową tartę jak tort. Zamiast śnieżki

Tradycyjna Kuchnia
Krucha tarta z rabarbarem i truskawkami. 148

miksujemy, aż ze składników otrzymamy "kruszonkę". Teraz dolewamy łyżkę wody i szybko zagniatamy okruchy w jednolite ciasto (gdyby nie chciało się zlepić, dodajemy kolejną łyżkę wody, do skutku). Kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. NADZIENIE: 400 g rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki 200-300 g truskawek (u mnie mrożone(...)przykryciem od czasu do czasu mieszając. Od momentu zagotowania dusimy maksymalnie 2 minutki, wyłączamy grzanie, odkrywamy pokrywkę, chwilkę studzimy. Do przestudzonych owoców dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy.      Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, odkładamy 2 łyżki ciasta na kruszonkę, a resztę wałkujemy i wykładamy nim formę (spód i boki), gęsto nakłuwamy

Rozpustne gotowanie
Pyszne korzenne ciasto z jabłkami marchewką i żurawiną 188

żurku poszło . Co tu zrobić z druga połową , na ciasto za mało do zupy już nie dam.Przeszłam kuchnie wzdłuż i wszerz poszperałam w szafkach i mam. Ciasto korzenne z owocami i warzywami super, uwielbiam takie sytuację gdy powstaje coś czego nie planowałam i w dodatku wychodzi pyszne :) Składniki: marchew starta pół szklanki jabłka 2 szt migdały mielone(...)letnie zmieszałam z soda , a następnie dodałam do reszty składników. Wymieszałam znowu i wsypałam przyprawy korzenne oraz błonnik. Formę do pieczenia 38x14x6  wykladam papierem do pieczenia i przekładam ciasto. Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni i zmniejszam do 170 i piekę 80 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypuje cukrem pudrem. Ciasto jest wilgotne delikatne i pyszne. Na pewno zrobię

Różowa kuchnia
Kruche ciasto z jeżynami 164

już 3 razy z rzędu, również z morelami. Obydwa placki były pyszne. Właściwie każde owoce się tu sprawdzą, jest jednak jeden warunek. Większe owoce muszą zostać pokrojone na mniejsze kawałki. Składniki na ciasto: 300 g mąki krupczatki ( u mnie jasna orkiszowa) 200 g masła 100 g cukru pudru ( u mnie ksylitol) 3 żółtka Składniki na kruszonkę(...)wstaw je do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylep nim blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w 180`C. Ostudź ciasto oprósz lekko bułką tartą. Rozłóż na nim owoce, jeśli są bardzo cierpkie posyp je cukrem. Wierzch posyp kruszonką (zagniecioną z podanych składników). Zapiekaj jeszcze 30 minut w temperaturze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Proste ciasto z owocami! Zrobisz je w 5 minut! 132

niesie mi lato, czyli najlepszych w sezonie owoców postanowiłam upiec banalnie proste ciasto...  Z tym ciastem związana jest pewna zabawna historia. Nie myślcie sobie, że moja nadgorliwość i niebywała chęć spędzania czasu przy gorącym piecu w czasie upałów wzbudziła we mnie chęć upieczenia trzech ciast z tego samego przepisu. Za tym zawsze kryje się pewien przypadek lub jakaś(...)proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaję wybraną przyprawę. Mieszam składniki suche z mokrymi na jednolitą masę, którą przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce kroję na mniejsze części i układam na wierzchu ciasta. Ciasto posypuję orzechami lub sezamem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut. Wyciągam z pieca i studzę. Przed podaniem można polać miodem

Mango Papaja
Ekspresowe drożdżówki z budyniem i borówkami 174

jest świetny sposób,by drożdżówki przygotować w skróconym czasie z ciasta francuskiego, które jest niezwykłym wynalazkiem w kuchni. Sprawdza się w kuchni słodkiej jak i wytrawnej. Ciasto francuskie, budyń i owoce to genialne połączenie. Można je zrobić szybko, tanio i cieszyć się słodyczą smaku. Ekspresowe drożdżówki z budyniem i borówkami ciasto francuskie 2 op. budyń waniliowy lub śmietankowy

Kuchnia Paulettes
Biszkopt - najprostszy 112

Biszkopt - najprostszy Biszkopt jest ciastem, które przynajmniej u mnie w domu  jest najczęściej wykorzystywane  jako podstawowa baza  do wszelkiego rodzaju ciast z kremem, owocami, galaretką, itd. Do teraz wspominam, jak już od dzieciństwa, pomagałam ubijać mamie jajka,  z pewnością była to pierwsza rzecz, jaką się nauczyłam na mojej słodkiej drodze. Moim zdaniem(...)piec około 20 min. Po upieczeniu wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia. W najprostszej wersji można posypać cukrem pudrem, posmarować dżemem, polać czekoladą. Ciasto idealnie nadaje się też do przekładania różnego rodzaju masami - można naprawdę go wykorzystać w rożnych koncepcjach. Smacznego

My sweet a life
CIASTO MEKSYKAŃSKIE 132

Ciasto meksykańskie jest podobne do murzynka (przepis TU ),  z tym,że dodajemy więcej składników. I to właśnie one powodują ,że jedząc je... jemy zupełnie inne ciasto. Dodam,że jest wilgotne, pełne owoców i  pyszne! Składniki: kostka margaryny 2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 4-5 łyżek gorzkiego kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku(...)bakalii. Na koniec włożyłam ubitą pianę z białek  i delikatnie wszystko wymieszałam. Brytfankę wysmarowałam masłem, posypałam bułką tartą  i wlałam do niej bakaliowo-kakaową masę. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut  i piekłam w temp.180 stopni. Po upieczeniu odstawiłam do ostygnięcia.   Pozostało już tylko polać je polewą (odlane wcześniej pół szklanki). Możecie

potrawyregionalne
Idealnie kruche ciasto z budyniową pianką i owocami 148

piekarnika nagrzanego do 190*C na 15 - 20 min. Proponuje ta dolną granice czasu. Jak ciasto się już upiecze wyjmujemy je i studzimy. Pianka 5 białek 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyniu waniliwoego 1/2 szklanki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo Owoce mrożone lub świeże (w moim przypadku mieszanka owoców mrożonych z Tesco) Białka w dużym naczyniu ubijamy(...)sztywno stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy, następnie budyń w proszku oraz olej. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotową piankę przekładamy na wystudzony spód na wierzch równomiernie wysypujemy mrożone owoce. Pozostałą 1/4 zamrożonego ciasta ścieramy na grubych oczkach na wierzch. Pieczemy w 190*C przez okolo

Piekielna Kuchnia Pati
Ciasto z galaretką , jagodami i bitą śmietaną 150

smaku owoce leśne 800 ml gorącej wody (użyłam o 20% mniej wody niż w przepisie na opakowaniu galaretki) i około 2 szklanek jagód do posypania góry ciasta (można użyć innych owoców) na bitą śmietanę: 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30% lub 36% 40 g cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny (około 15 g) 70 ml gorącego mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciasto z jagodami i bitą śmietaną Przygotowanie: Najpierw przygotuję biszkopt na spód: Białka ubijam na sztywno. Do drugiej miski przekładam żółtka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję na puszystą masę, tak żeby żółtka zbielały. Następnie dodaję w dwóch porcjach ubite białka i delikatnie mieszam szpatułką, aby białka się połączyły z masą. Na koniec

Uwaga Babcia Gotuje
‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! 152

swojej płaszczyźnie bardziej równomiernie. W takim wypadku ciastu może wystarczyć tylko 40 minut pieczenia – sprawdzajcie. Musicie do ciasta zaglądać. Ciasto studzimy i chłodzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Wierzch ciasta dodatkowo można udekorować owocami – kandyzowanymi, ze słoika, z kompotu albo najlepiej świeżymi. Po upieczeniu przechowujemy ciasto w lodówce.   Moje ciasto piekłam 50 minut , stąd prawie połowa spodu jest mocniej ścięta(...)ostudzonego masła 82% tłuszczu 120g mąki pszennej TYP 500-550 500ml letniego mleka (2%, 3,5%, z mleka migdałowego czy kokosowego też wyjdzie) szczypta soli cukier puder do posypania owoce do przyozdobienia

Karo in the Kitchen
Proste drożdżówki z malinami i kruszonką 167

Niesamowicie puszyste drożdżówki z malinami i kruszonką ❤️  Przepis jest bardzo prosty, ale jak to drożdżowe - dość czasochłonny. Jednak uważam, że warto. Są naprawdę OBŁĘDNIE dobre

Czarnawisienka