ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:440/1556)

Truskawkowe pyszności nie dla Bożenki :-) 172

Siostra, jak jej postura wskazuje, lubi sobie dobrze zjeść więc jej ciasta, z reguły, są bardzo smaczne i kaloryczne. Jak jest z innymi potrawami - nie wiem. Książkę pt. ciasta siostry Leonilli, można kupić chyba w każdym przykościelnym sklepie, ma ona już nawet swoją naśladowczynię - niejaką siostrę Anastazję - równie pulchną :-D. Przepisy są u naszej siostrzyczki nawet ciekawe, ale opis(...)szczęście Mamę która wie wszystko:-D. Tak więc w sobotę powstała tzw Pychotka, którą troszkę zmodyfikowałam tzn zamiast owoców leśnych dałam truskawki i polałam galaretką. A oto przepis! Pychotka (wg s. Leonilli) troszkę trudne ok 2h duża blacha 23/33 Składniki ciasto: * 4 jajka * szklanka mąki * szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki wody Masa: * 4 żółtka

sierotka maRysia w kuchni
Lekkie ciasto sernikowo-bezowe z wiśniami i porzeczkami (155 kcal/100 g) 381

trochu dodajemy do nich cukier dalej ubijając.6.  Następnie dodajemy wiśnie i porzeczki, wszystko razem mieszamy łyżką. 7. Na podpieczony spód równomiernie wykładamy białkową masę z owocami, ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku.8. Pieczemy jeszcze 40-45 min w temp 170 stopni. Pilnujemy, żeby wierzch się za bardzo nie przypiekł. 9. Wyjmujemy, czekamy aż ostygnie, wstawiamy do lodówki.Informacje

Malowane smakiem
Ciasto „Owocowe marzenie” – biszkoptowe ciasto z owocowym kremem 149

Ulubiona owocowa mieszanka na wyciągnięcie ręki o każdej porze roku Weekendowe rodzinne chwile zawsze spędzamy przy wspólnych rozmowach i dobrym cieście. Tym razem przygotowałam ciasto „Owocowe marzenie”. Pyszna biszkoptowa tarta z owocowym kremem i dużą porcją owoców. Do tego odrobina jadalnych płatków róż. Coś cudownego! Polecam Wam takie połączenie. Moja rodzina była zachwycona Składniki: Na biszkoptowy spód(...)Następnie wsypujemy cukier z cukrem wanilinowym. Na koniec wsypujemy powoli (ciągle miksując) mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dokładnie obsypanej kaszą manną lub mąką ceramicznej formy na tartę (24-26 cm, w zależności od wielkości formy ciasto będzie wyższe bądź niższe). Można również użyć tradycyjnej torownicy.   Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 180-190 stopni

Słodkie okruszki
Pavlova 172

Pavlova jest ciastem, które znajduje się na mojej prywatnej liście Top Cake. Lekki bezik z kremem i sezonowymi owocami. Jest to deser, który tygryski lubią najbardziej.  Bezę z tego przepisu robiłam już kilka razy i zawsze wychodziła idealnie chrupka na wierzchu i puszysta wewnątrz. I jak tu utrzymać dietę, kiedy tyle przepisów jeszcze do wypróbowania ;)   Beza

Emskie Smaki
Biszkopt z rabarbarem 109

idealnie pasuje do różnych sezonowych owoców. Robię go z truskawkami, malinami, jabłkami, śliwkami i innymi. Złota zasada to obtoczenie owoców w mące ziemniaczanej przed położeniem na ciasto. Nie opadają wtedy na dno i nie robi się z nich marmoladka. Tym razem zamiast owoców użyłam rabarbaru(...)uzyskałam lekko kwaskowy smak. Wyśmienite do kawy na podwieczorek. Składniki: Ciasto • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 2 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 125 g masła • 3 łyżki oliwy Rabarbar • 5 średnich łodyg rabarbaru • 2 łyżki cukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: • Rabarbar umyć, obrać z łupinki, pokroić

To co kocham
136. Kruche ciasto z puszystą bezą waniliową i owocami 315

kruche ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej  100 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru 4 żółtka Owoce: borówki, jagody, maliny itp. Wykonanie ciasta kruchego: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka i szybko zagnieść. owinąć w folię spożywczą i wstawić(...)bezę. Następnie w małych porcjach dodajemy proszek budyniowy (nie gotowany), na końcu wlewamy olej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Spód ciasta smarujemy ubitą pianą i wyrównujemy, układamy gęsto owoce lekko wpychając w pianę.  Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut

Jadło i czytadło
placuszki ze zsiadłego mleka i z owocami 152

zsiadłego mleka 2 łyżki miodu 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczki sody szczypta soli olej do smażenia dodatkowo do podania: owoce sezonowe, konfitury wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy na gładkie ciasto. Na patelnię wlewamy olej. Przy pomocy łyżki kładziemy niewielkie placki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe z owocami lub konfiturą

Domowy Smak Jedzenia
Pyszny, kremowy sernik ze śmietany. 175

CIASTO: 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki do pieczenia 200 g masła 4 żółtka      Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, żółtka i miksujemy około 1-2 minuty, aż otrzymamy kruszonkę, następnie odkładamy mikser i szybko zagniatamy gładkie ciasto. 2/3 ciasta wykładamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę i resztę ciasta(...)ubijamy z cukrem, ziarenkami wanilii, mąką, a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, mieszamy, wykładamy na schłodzony spód, na masie równomiernie rozkładamy owoce, a na nie ścieramy (na grubych oczkach tarki)  pozostawiony kawałek ciasta. Całość wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut na złotobrązowy kolor. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy

Rozpustne gotowanie
Jak zrobić tort - przepis na prawdziwy biszkopt 218

truskawek Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp.Biszkopt (ostudzony) kroimy na blaty, nasączamy alkoholem i wedle gustu przekładamy owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą, galaretką owocową lub kremówką i owocami. tiramisu

prawdziwe jedzenie
Pudding jaglany z owocami 131

odkwasza organizm, jej spożywanie ma dobroczynne oddziaływanie na stawy.  A co z deserami? Każdy ma swój ulubiony. Lody, słodkie kremy, gofry z bitą śmietaną czy ciasta z sezonowymi owocami. Zazwyczaj są bardzo kaloryczne, głównie za sprawą dodawanej śmietany kremówki, w której na 100 gram znajduje się aż 300 kcal, a dodatkowe kalorie to przede wszystkim: cukier, tłuszcz

Moja smaczna kuchnia
TARTA 3 owoce z owsianą kruszonką 163

średnicy )Składniki na ciasto:2,5 szkl. mąki200 g masła4 łyżki cukru pudru1 jajko + 1 żółtkoew. 1-2 łyżki wody1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę. Miksować do chwili, aż powstaną drobne grudki. Dodać jajka, i zagnieść zwarte ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, dodać wodę.Ciasto zlepić w kulę, zawinąć(...)folię spożywczą. Schłodzić w lodówce minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na kształt koła, wylepić do i brzegi formy. Piec 15 min w 180 stopniach.Wsad owocowy:500 g rabarbaru1 duża gruszka2 średnie banany1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka cynamonu1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej   Owoce okroić w kostkę. Dodać mąki, cukier, cynamon - wymieszać.Wyłożyć na podpieczony spód

kolorowotorcikowo
Koszyczki z niespodzianką, pyszny deser 123

Szklanki postawić do góry dnem i na każdej szklance położyć gorące krążki ciasta. Lekko przydusić końcówki żeby utworzyć koszyczek. Zostawić tak aż całkowicie ostygną. Nadzienie – śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder i delikatnie wymieszać. Na każdym koszyczku położyć ubitą śmietanę i obłożyć dowolnymi owocami. Udekorować liskiem mięty. Deser pyszny, chrupiący spód i cudowne owoce

Kuchnia Pokoleń
Szarlotka z kaszy jaglanej 158

Szarlotki to domena jesieni a ponieważ mamy wrzesień to już bliżej jesieni jak dalej zachęcam do upieczenia tego pysznego ciasta. Kaszę tutaj moczy się w wodzie

Moje Małe Czarowanie
,,Keks z bakaliami z bakaliami’’ 123

soli i cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Wlewamy ekstrakt waniliowy, wsypujemy mąkę na przemian z mlekiem, następnie proszek do pieczenia, bakalie i kandyzowane owoce. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 st. C. Gotowy keks polewamy białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, dowolnie dekorujemy bakaliami

Podróż w kulinaria
Szarlotko-gruszkotka na kruchym cieście 202

łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Środek: 2 duże gruszki 5 małych jabłek opakowanie cynamonu 5 łyżek cukru pudru pół szklanki orzechów włoskich      Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Po tym czasie od masy oddzielamy 1/3, natomiast resztę rozwałkowujemy i wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem(...)rozgniatamy w moździerzu na pył, można zostawić kilka większych kawałków dla chrupiącego efektu. Wysypujemy je na ciepły jeszcze spód, a następnie wyrównujemy; całość przykrywamy owocami. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część kruchego ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy 50-60 minut. Studzimy i posypujemy na bogatości cukrem pudrem.      Oczywiście szarlotko-gruszkotkę

sama złodycz