Przepyszne kruche ciasto z bezą i kwaskowymi jeżynami. Doskonały deser na lato i wczesną jesień. Ś http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Sliwki-wartosc-odzywcza-odmiany-zastosowanie-suszenie_33951.html Ś http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Sliwki-wartosc-odzywcza-odmiany-zastosowanie-suszenie_33951.html Świeżych jeżyn już
dolcevitainmykitchenzbierane samemu z krzaczka w parny, leni dzień świetnie sprawdzają się nie tylko w kompotach - wypieki z ich wykorzystaniem są cudownie pyszne. Szczególnie jeśli przełamiecie naturalną kwaskowatość owoców ekstremalną słodkością krówek :) Ciasto: 3/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru szklanka mąki 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki ziaren wanilii 250 g porzeczek Polewa: 200 ml śmietanki
sama złodyczPyszna tarta z owocami do kawyTarta bananowo-malinowa SKŁADNIKI: CIASTO mąka 250 gr śmietana kwaśna 1 łyżka cukier puder 100 gr margaryna 150 gr żółtka 2 szt KREM Jogurt naturalny -400 ml ser biały -1 kost (250) śmietana 18% - 250 ml cukier puder - 2 łyżki galaretka brzoskwiniowa - 1 opak galaretka agrestowa - 1 opak WIERZCH CIASTA galaretka truskawkowa(...)ognia, wsypać galaretkę cytrynową i agrestową, dokładnie wymieszać, nie gotować. Na ostudzone ciasto wyłożyć trochę opłukanych i osączonych malin. Przykryć kremem jogurtowym. Ułożyć na kremie resztę malin i banana pokrojonego w plasterki. Galaretkę przygotować w nieco mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Zastygniętą galaretką polać owoce, włożyć do lodówki. Ozdobić listkami mięty
Kuchnia Danusiinnym deserze, któremu chcecie dodać pomarańczowego smaku. Keks wygląda bardzo odświętnie dzięki dekoracji z blanszowanych migdałów i suszonych owoców (u mnie morele oraz kwaśny berberys dla przełamania słodyczy). Jego wierzch posmarowałam dżemem brzoskwiniowym, który pomógł "przykleić się" dekoracji do ciasta. Ja kupuję dżem dla dzieci słodzony sokiem jabłkowym, więc nie rujnuje on bezcukrowości mojego wypieku. Zawsze możecie jego dodatek(...)minut. Jeżeli będzie trzeba, piecz nieco dłużej. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Jest delikatne, dlatego wyjmij z formy, gdy już ostygnie. Posmaruj wierzch ciasta dżemem i posyp suszonymi owocami oraz migdałami. ➤ Rada: Mąkę migdałową (mielone migdały) kupuję gotową w sklepie. Jeżeli jej nie dostanę, to kupuję płatki migdałowe i mielę przy pomocy blendera (a dokładniej
Chilli Czosnek i OliwaSezon na porzeczki w pełni, a ja dostałam ich kilo więc jest u nas ostatnio bardzo porzeczkowo. Jednak jeżeli ich nie macie, a w lodówce macie
Czarnawisienkaobieram i kroję w kostkę. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Lekko rozwałkowuję. Ciasto kroję na kwadraty o boku 10cm. Na środek kwadratu kładę porcję pokrojonych jabłek. Owoce oprószam cynamonem. Rogi ciasta sklejam razem na środku formując kopertę. Drożdżówki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję kruszonką. Piekę około 40 minut w temperaturze 160 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiwydobywające się z jej ust: "o kuurwaaaaa" powiedziało mi wszystko. Dzisiaj ciasta nie będzie. No nic, zrobiliśmy je następnym razem, kilka dni później. Do tego ciasta można użyć dowolnych owoców. My akurat chcieliśmy zrobić z brzoskwiń, takich w puszce, w syropie. Właściwie to ciasto to nic wielkiego. Po prostu przyzwoite ciasto, w sam raz do kawy
Marder&Marder ManufactureMoja rodzina bardzo lubi tarty z owocami, w sezonie letnim dość często je przyrządzam. Tym razem przygotowałam ja z kruchego ciasta czekoladowego i masy śmietanowo-jogurtowej, wyszła przepyszna. Składniki: Ciasto kruche: 200 gram mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżki konfitury z płatków róży Premium Rosa 70 gram cukru pudru 3 żółtka 100 gram masła Masa: 250 ml śmietany
Bajeczna KuchniaCzy miewacie takie dni, kiedy to zjedlibyście coś dobrego, ale nie chce się Wam spędzać dużo czasu w kuchni? Ja właśnie tak miałam od kilku dni
Moja DelicjaDość dawno mnie tu nie było i w sumie sama nie wiem dlaczego. Przyznać muszę, że trochę zaniedbałam bloga ale nie oznacza to, że nic przez
Krakowskie smaki Anidowolne owoce do dekoracji, u mnie: truskawki, borówki, banany, mandarynka, awokado (można zastąpić kiwi), marchewka Ciasto na naleśniki przygotowujemy według przepisu . Na brzuszki zajączków piekłam placuszki z jednej łyżki ciasta, na głowy z jednej łyżeczki – podczas pieczenia ciasto jeszcze trochę urośnie. Owoce myjemy i przekładamy na ręcznik do wyschnięcia. Na talerzu układamy naleśniki wokół nich robimy tło
Ciastkozercyoraz drożdże. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano składniki dokładnie miksujemy, zmniejszamy obroty na minimum, dodajemy mąkę i miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Owoce myjemy, przekrawamy na połówki, obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na ciasto. Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy i dodajemy do pozostałych składników, rozcieramy palcami, wykładamy(...)owoce. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 60 minut. Przez ostatnie 10 minut podpiekamy spód ciasta. Wystudzone można obsypać cukrem pudrem
Gotowanie moimi oczamiPrzepis wpisany w mój zbiór od bardzo dawna, doczekał się wypróbowania. Już wiem, że często będę z niego korzystać. Ciasto wychodzi bardzo dobre i dość łatwo się je robi. Jedyny warunek to taki, że trzeba bardzo dokładnie ubić jajka. Polecam zrobić jest pyszne :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM 5 jaj szklanka cukru 0,5 szklanki oleju(...)owoce WYKONANIE: Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Owoce myjemy, przekrawamy na pół, wyciągamy pestki. Jajka ubijamy z cukrami na gęstą białą masę (czas ok 10 minut) Powoli wlewamy olej oraz jogurt. Miksujemy. W tym czasie możemy już włączyć piekarnik na 170 st. C i ustawić pieczenie góra dół. Do ciasta dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy tylko
Pani na deserpatelni. Jeżeli macie ochotę na inne małe przekąski na słodko to zachęcam do przygotowania twarogowych mini pączusiów lub placuszków z masą twarogową i owocami . Składniki na 16 sztuk: ciasto 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (170 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g jogurtu naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki oleju szczypta(...)cukier puder do posypania Składniki na ciasto przelać i wsypać do miski. Za pomocą trzepaczki wymieszać. Musi powstać jednolite, w miarę gęste ciasto. Odstawić na kilka minut. W międzyczasie truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, a owoce pokroić w grube plasterki. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu (dno powinno być dosłownie "posmarowe" tłuszczem). Za pomocą łyżki nakładać niewielkie ilości ciasta
Ugotować