roku cena czereśni jest bardzo wysoka. Mój teść na szczęście ma pokaźne drzewo owocowe, dlatego pozwoliłam sobie użyć ich do ciasta. Oczywiście można użyć innych sezonowych owoców takich jak maliny, truskawki czy porzeczki. Ciasto jest mało słodkie i orzeźwiające. Idealne na letnie wieczory! Składniki na biszkopt : 6 dużych jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki
Słodki Zakątekbardzo smaczne ucierane ciasto na bazie kwaśnej śmietany, mąki pszennej i manny, słodycz ciasta przełamuje kwaśny rabarbar, sezonowe ciasto które można piec z różnymi miękkimi owocami lata, sprawdzi się jako szybkie ciasto dla niespodziewanych gości czy na weekendowy piknik na łonie natury, oprószone cukrem pudrem, nic więcej nie potrzeba. Inspiracja z zaprzyjaźnionego bloga Kuchnia szeroko otwarta z moimi
Wanilia i Kardamonobydwie mąki, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać. Do miski dodawać na zmianę olej i mleko, energicznie wymieszać. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem w 1/3 wysokości i dodać owoce. Na wierzch dodać jeszcze po łyżce ciasta. Muffiny na mące jaglane i ryżowej nie będą rosły tak, jak muffiny na mące pszennej, dlatego można wypełnić papilotke
Receptura smakupory dodałam przepisy na pigwowiec z miodem. Dzisiaj zrobiłam z cukrem, który przepis bardziej do Was przemawia wybierzecie sami. Tak przygotowane owoce idealne są do przygotowania deserów, ciast np wzbogacenie smaku szarlotki, do herbaty. Owoce pigwowca umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko wrzucić do dużego słoja i zasypać cukrem, wymieszać. Zostawić na 12 godzin, następnie
Kuchnia Pokoleńblendera ręcznego na gładką masę. Wystudzone ciasto przekroić na dwie równe warstwy. Połową kremu posmarować spód ciasta, przykryć drugim blatem i posmarować go pozostałym serkiem (boki ciasta również). Na koniec udekorować układając owoce oraz orzechy. Szczerze mówiąc - wbrew pozorom ciasto jest dosyć wymagające (szczególnie spód) i trzeba szczegółowo, trzymać się wszystkich wskazówek. Dlatego bardzo polecam, przed rozpoczęciem pracy, obejrzenie
Świat Ciastaniej budynie Resztę mleka zagotować z cukrem jak się zacznie gotować mleko wlać rozmieszany budyń mieszać aż powstanie gęsta masa 3. - Na wyłożone ciasto wsypać maliny i jeżyny Na owoce wlać gorący budyń Rozwałkować drugą część ciasta dać na budyń piec ok 40 - 45 minut 180 stopni - Zimne ciasto posypać obficie cukrem pudrem
W królestwie smaków Beatyowoców , mogą być za to z bakaliami ~1/2 szklanki mleka ~1/2 szklanki cukru (nie dodawałam cukru i, nie polecam go dodawać) ~1/2 szklanki orzechów/suszonych owoców (jeśli nie ma takowych w cieście) ~słoik dżemu, ok. 300-350g (użyłam domowych pieczonych powideł śliwkowych ) ~120g masła ~4 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutelli ~3-4 łyżki kakao (jeśli używacie ciemnego
chili & sugardokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Po dokładnym wymieszaniu napełniamy masą foremki. Nakładamy po 2 łyżki ciasta i na środku układamy po łyżce owoców. Przykrywamy je jeszcze dwoma łyżkami ciasta. Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Mienta blogCiasto na maślance i sodzie, posypane owocami aronii. Aronia może być sezonowa lub mrożona. Porada: Przechowywanie aronii w zamrażarce przez kilka dni powoduje, że owoce są mniej cierpkie.Składniki:wierzch: owoce aronii i kilka łyżek cukru pudruciasto: 1,5 szklanki mąki 2 jaja 120 g cukru 3 łyżki oleju 1 łyżeczka sody(...)szklanki maślanki Sposób wykonania ciasta
w kuchni i w ogrodzieNADZIENIE: W tym czasie przygotowujemy owoce. Truskawki i jagody przebieramy z truskawek usuwami szypułki, myjemy owoce i osączamy na sicie. Osączone owoce przekładami do miski, dodajemy cukier, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na placki, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy na środek każdego krążka owoce i dobrze zlepiamy pierożki. Gotujemy pierogi we wrzącej i osolonej wodzie
Kuchnia DanusiKruche kakaowe ciasto, masa kokosowa i do tego czerwone porzeczki, które dają lekko kwaskowaty efekt. Można wykorzystać także inne owoce. Składniki: (forma 25x35) Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 5 żółtek 250 g margaryny 2 łyżki kakao 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 budyń czekoladowy Masa kokosowa: 5 białek
talerz przyjemnościsklepie. Zasmakowały również mojej córeczce, która dzielnie mi pomagała w ich przygotowaniu. Do twarogu możemy również dodać inne ulubione owoce. Polecam do filiżanki kawy! Zaczyn: 125 ml letniego mleka 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 100 g margaryny lub masła 60 g cukru 16 g cukru waniliowego 2 jajka + 1 żółtko Farsz
VioletoweKucharzeniemieszamy i dolewamy przestudzony tłuszcz, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Na wierzch wykładamy borówki (jeśli nie chcecie, aby owoce były na dnie ciasta można je delikatnie obtoczyć w odrobinie mąki) i pokruszone w dłoniach (lub posiekane nożem) orzechy włoskie w karmelu. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Słodkie okruszkiBardzo proste i szybkie w wykonaniu kruche ciasto, które może posłużyć nie tylko do ciasteczek, ale również na babeczki do wypełnienia np. budyniem i owocami. S kładniki: na ciasto: 100 gramów miękkiej margaryny (u mnie Kasia) 180 gramów mąki 50 gramów cukru pudru 1 jajko - do ciasta dodajemy żółtko, ale jeśli nie mamy pomysłu na wykorzystanie białka, to możemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu Zanim przystąpimy do robienia ciasta, na kilka godzin przed należy namoczyć rodzynki w mocnym naparze z herbaty – zalewamy rodzynki taką ilością herbaty, aby zakrywały całość owoców. Odkładamy na kilka godzin, aż herbata i rodzynki ostygną. Ostudzone, odcedzamy na sicie, przekładamy do naczynia i blendujemy(...)cienkim strumykiem masło oraz porcjami dodajemy rozdrobnione rodzynki. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz kardamon. Miksując na małych obrotach, dodajemy porcjami mąkę do ciasta i miksujemy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do formy do pieczenia, wierzch wyrównujemy. Wstawiamy i pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie wystawiamy do całkowitego ostygnięcia
Smaczna StronaDzisiaj pavlova w wersji mini, a mianowicie bezy z mascarpone i bitą śmietaną, udekorowane mango i marakują. To słodki deser na każdą okazję. Bezy z wierzchu
Oryginalny smakWszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieść w dużej misce w takiej kolejności: 1. pokruszone drożdże, 2. cukier, 3. pasta waniliowa lub cukier waniliowy, 4. ciepłe mleko, 5. jajka rozkłócone widelcem, 6. olej, 7. 4 szklanki mąki. Jak umieścisz wszystkie składniki nie mieszaj ciasta. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, półtorej przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto jest gotowe do dalszych(...)grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki posiekaj i rozetrzyj dłonią aż powstaną grube okruchy. Możesz to również zrobić w malakserze. Na cieście ułóż pokrojone w kostkę owoce, posyp kokosową kruszonką. Piecz ok. 50 minut na środkowej półce piekarnika. Drożdżówka z gruszkami i kokosową kruszonką gotowa
Zasmakuj KuchniMuffiny z pokrojonym w kostkę mango, cytrynowym lukrem i posypkami o smaku mango i tutti frutti. Są puszyste, wilgotne i proste do przygotowania. Słodkości, które wywołują
Oryginalny smakCiasto powstało po połączeniu kilku przepisów na klasyczny styropian, który robi się z samej śmietany albo jogurtów naturalnych. Ja zrobiłam pół na pół z owocowych- owoce leśne i jogurtu naturalnego. Ciasto jest lekkie, lekko kwaskowate i pyszne ;). Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 250g masła pół szklanki cukru 5 żółtek proszek do pieczenia masa: 0,5l jogurtu naturalnego(...)jogurtu o smaku owoców leśnych pół szklanki cukru 5 białek pół szklanki wiórków kokosowych Mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem, dodać żółtka i cukier zagnieść i wstawić do lodówki. Białka ubić. Jogurty, cukier i wiórki kokosowe wymieszać, połączyć delkatnie z białkiem. Ciasto podzielić na części 2:1. Większą rozwałkować, ułożyć na blasze, na ciasto wyłożyć masę
Idę coś wszamaćwiększej lub 2 mniejsze na jedną babeczkę) lub inne owoce sezonowe Przygotowanie: Mieszamy mąkę, cukier i proszek. Osobno lekko ubijamy jajko, maślankę, olej i ekstrakt waniliowy. Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy energicznie drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Ciastem napełniamy papilotki umieszczone w formie na muffinki, do każdej wkładamy po jednej
bistro mamaposypałam bułką tartą). Piec ok. godzinę w 180 stopniach. (nie bać się brązowej barwy ciasta z zewnątrz, ja strasznie się wystraszyłam, że nie jest zielone, po przekrojeniu jest.. ulżylo mi ;D) Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przeciąć ciasto na ok. 2/3 wysokości i pokruszyć wierzch. Ciasto jest strasznie miękkie i puszyste, uwaga przy podnoszeniu ;) Masa: 500 ml 36% śmietany (300ml(...)śmietanę, na końcu dodając śmietan-fixy i cukry. Myślę że warto dodać jakieś kwaskowatej galaretki, widziałam z cytrynową. Na ciasto nałożyć bitą śmietanę, posypać pokruszonym ciastem i przygnieść bo bardzo się rozsypuje podczas kruszenia, przenoszenia itd. Na wierzch dodać owoce. Nie polecam granata. Nie polecam też krojenia w trójkąty do czego skłania okrągła forma
W kuchni bez szafekCiasto,które chyba każdy zna i uwielbia.Sama wracam do niego często i piekę z owocami sezonowymi. Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki 250 g margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru Margarynę posiekać w kosteczkę,dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Jeśli będzie zbyt sypkie dodać(...)wymiarach 33x20cm zetrzeć większą część ciasta,lekko wyklepać dłonią i wyrównać.Upiec w 190st C ok 20 min na złoty kolor.Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: 5 białek szklanka drobnego cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru. 1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego Dodatkowo: ok 500g truskawek lub innych owoców cukier puder do posypania
Niespełnione zdolności kulinarneDziś ciasto które gości w moim domu od dziecka, zawsze było robione z owocami i galaretką a ja dodałam jeszcze masę budyniową. Tarta z letnimi owocami Składniki: - 1/4 margaryny Kasi - 1/2 szklani cukru - 2 jajka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki - 3 łyżki gorącej wody - 1 galaretka agrestowa - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki mleka(...)zagotowaniu mleka wlewamy budyń i mieszamy na małym ogniu aż zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, delikatnie mieszamy z budyniem, wykładamy na ciasto i odkładamy do lodówki na 30 minut. Owoce układamy w dowolny sposób na budyniu. Zalewamy gęstniejącą galaretką. Całe ciasto schładzamy w lodówce około 3-4 godziny. Życzę smacznego
Kulinarne życie