włoskiej 3. Kawa czy herbata? kawa do śniadania, herbata do kolacji ;) 4. Ulubione ciasto? ooooo... ciasta... wiele takich, pierwsze które przychodzi mi na myśl to ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki, 5. Ulubione warzywo? tu jest podobnie jak z ciastami, niewiele jest warzyw których nie lubię 6. Twoje ulubione świeże zioła w kuchni to ? oregano
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDziś mam dla Was aż 3 pomysły na zdrowe słodkości bez cukru. Mój synek to typowy słodki ząbek. Uwielbia owoce, a także wszelkie ciasta i ciasteczka. A ja oczywiście chcę, aby odżywiał się wartościowo i staram się nie podawać mu kupnych słodyczy. Domowe ciasto lub deser jest zawsze o niebo lepsze, szczególnie jeśli do środka przemycimy kilka zdrowych produktów(...)tylko na podwieczorek, ale także na drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Wszystkie przepisy robi się prosto i naprawdę w kilka chwil. Jest lato, stragany uginają się od sezonowych owoców, warto jest więc to wykorzystać i przygotować zdrowe przekąski z ich udziałem. Mojemu synkowi najbardziej smakują orzechowe muffinki z borówkami , a jak cieszę się, że wreszcie znalazłam sposób
Chilli Czosnek i Oliwaprzez ok. 15-20 min., w 180 st. C. Po upieczeniu delikatnie usuwamy papier, wykładamy biszkopt na ściereczkę i razem ze ściereczką zwijamy w rulon. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie rozwijamy je, smarujemy np. marmoladą i ponownie zwijamy w rulon (bez ściereczki). Gotową roladę owijamy np. folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Następnie kroimy(...)kostkę. Galaretko rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na Upieczone ciasto z pierożkami wykładamy równomiernie masę budyniową. Na masie układamy plastry rolady, pomiędzy nimi układamy pokrojone owoce. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Gotowe ciasto odstawiamy najlepiej na noc w chłodne miejsce. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniajest to! U mnie akurat są śliwki, które uwielbiam, ale gdy na straganach czerwieniły się kusząco soczyste truskawki to oczywiście one najczęściej lądowały na drożdżowym cieście pod warstwą słodkiej kruszonki. Rumiana bułeczka z owocami a do niej kubek ciepłego mleka- czego chcieć więcej? Składniki na ok 13sztuk: 50dkg mąki pszennej przesianej 10dkg masła (stopić i ostudzić(...)ilości według uznania:) Piekarnik nagrzać do temp 170st. C (termoobieg). Piec ok 15- 20 min na złoty kolor. Smacznego. Jeśli nie mamy akurat świeżych owoców można wykorzystać dżem np. truskawkowy. Ja wałkuję ciasto delikatnie na cienki prostokąt i smaruję cienką warstwą dżemu. Zwijam jak roladę i kroję na kawałki. Zdjęcie takich drożdżówek poniżej
Maślane ciasteczkoposypkami Decorada (u nas w kształcie choinek i bałwanków), posypka karmel Decorada Delecta, płatki i wiórki kokosowe. Przygotowanie: Dwie okrągłe formy na ciasto (średnica 20-22 cm) posmaruj masłem, oprósz lekko mąką. Połącz suche składniki ciasta przesiewając przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao i sól. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj(...)asło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodaj serek, ekstrakt wanilii i masę krówkową nie przerywając miksowania. Odstaw do lodówki. Konfiturę wymieszaj z owocami czarnej porzeczki. Każdy kawałek ciasta podziel na 3 krążki (usuń jeden wypukły wierzch), połóż je jeden na drugim przekładając na przemian konfiturą i kremem. Pozostały krem rozsmaruj na torcie, udekoruj pierniczkami, płatkami
SzczyptaSmaQDzika tęsknota za latem skłoniła mnie do przygotowania kremu truskawkowego, który choć trochę miał mi przypomnieć smak prawdziwych owoców, uwalanych ziemią i pachnących słońcem. Dalsze wypadki potoczyły się błyskawicznie - kruche ciasto i delikatna beza w takim towarzystwie wypadają idealnie. Deser ze względu na poziom słodkości smakowej i wizualnej doskonały dla dzieci, tych dużych jak najbardziej też! ;) Kruche ciasto150(...)kruche ciasto siekamy z grubsza nożem, a następnie szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę, którą zawijamy szczelnie w folię i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części. Formujemy w dłoniach placki, którymi wykładamy wysmarowane masłem i obsypane kaszą manną tartelki. Palcami dopasowujemy każdą z nich do formy i wrzucamy do piekarnika
sama złodyczKruche, słodkie i kolorowe babeczki z budyniem i owocami. Wyglądają pięknie i smakują rewelacyjnie. Serdecznie polecam! Składniki: (przepis na okolo 20 sztuk) Ciasto: 1,5 szkl(...)mąki krupczatki 1/4 szkl. cukru pudru szczypta soli 120 g zimnego masła 2 żółtka Budyń: 450 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy Dodatkowo: drobne owoce do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasto : Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30-60 minut. 2. Po tym czasie rozwałkować
Nastoletnie WypiekanieMango to owoc idealny, bo oprócz tego, że ma niepowtarzalny smak, ma też cudny, optymistyczny kolor. Rzadko używamy go w ciastach, bo ciągle uznaje się go za dosyć egzotyczny, jednak okazuje się, że z polskim sernikosękaczem (powinnam zastrzec tę nazwę :D) wypada świetnie! Ciasto: 200 g sękacza pół kostki masła 500 g zmielonego twarogu 2 jajka 2 łyżki mąki(...)cukier, wanilię i mąkę miksujemy ze sobą na gładką masę. Tutaj można dodać jeszcze jedno mango, jeśli ktoś lubi bardziej intensywne smaki albo nie zdążył zjeść drugiego owocu kupionego do tego ciasta. Masę wylewamy bardzo powoli na ostudzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 na 40-50 minut z miseczką wody tak jak w tym przepisie
sama złodyczŚniadanie na słodko? Czemu nie. My uwielbiamy. A takie słodkie bułeczki z truskawkami i mnóstwem cynamonu to już bardzo. Idealne do odrywania i do podania z
Izabelawkuchniinnym razem mniej, ale smaczne są zawsze). Oczywiście truskawki możemy zamienić na każde inne owoce, albo zwyczajnie je pominąć. Babeczki po upieczeniu możemy dowolnie przyozdobić, polukrować, obsypać cukrem pudrem ... U mnie jednak jak zwykle najprostrza wersja, dlatego, że nie lubię mocno słodkich ciast, i wszystkie te dodatki pomijam :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka
Walijskie Pichcenieskładniki na kruche ciasto prócz kakao siekamy i zagniatamy. Schładzamy w zamrażarce. Dzielimy na 3 równe części, do jednej dodajemy łyżkę kakao i ponownie zagniatamy. Schładzamy ok 20 min w zamrażarce. 3. Po odpowiednim zmrożeniu ciasta bierzemy jedną jasną część i wykładamy kawałkami spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na to wiśnie, kolejno ciemne ciasto "skubiemy" podobnie(...)szczyptą soli, a następnie dosypujemy cukier. Sztywną pianę wykładamy na ciemne ciasto, a następnie wierzch przykrywamy ostatnimi kawałkami jasnego ciasta. Gotowe wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut. Ps. W sezonie letnim do skubańca można użyć innych owoców jak truskawki czy śliwki. Dekoracja kwiatowa w wykonaniu niezawodnej Różanej Krainy - zapraszam
Kuchnia w czekoladzierobotem. Następnie wyłożyć wszystko na stolnice ,dodać jajko. Wyrobić ciasto ze składnikami połączyć najpierw widelcem ,potem wyrobić ręcznie do połączenia wszystkich składników. Nastawić piekarnik na 180°C . Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika-termoobieg. Piec 15 minut . Beza 4 bia łka 240 g cukru drobnego 1 p łaska łyżka białej skrobi ziemniaczanej 2-4 łyżki płatków migdałów Wykonanie Bia łka ubić(...)dodać skrobię i miksować do połączenia . Owoce 600 g owoców,porzeczka ,wi śnia 2 p łaskie łyżki skrobi ziemniaczanej ,lub kukurydzianej Wykonanie Umy ć ,osuszyć owoce,przed wyłożeniem, na ciasto wymieszać z skrobią Upieczony spód wyj ąć z piekarnik .Piekarnik ustawić 150°C . termoobieg Na upieczony letni spód wy łożyć owoce,wymieszane ze skrobią
w mojej kuchnirobotem. Następnie wyłożyć wszystko na stolnice ,dodać jajko. Wyrobić ciasto ze składnikami połączyć najpierw widelcem ,potem wyrobić ręcznie do połączenia wszystkich składników. Nastawić piekarnik na 180°C . Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika-termoobieg. Piec 15 minut . Beza 4 bia łka 240 g cukru drobnego 1 p łaska łyżka białej skrobi ziemniaczanej 2-4 łyżki płatków migdałów Wykonanie Bia łka ubić(...)dodać skrobię i miksować do połączenia . Owoce 600 g owoców,porzeczka ,wi śnia 2 p łaskie łyżki skrobi ziemniaczanej ,lub kukurydzianej Wykonanie Umy ć ,osuszyć owoce,przed wyłożeniem, na ciasto wymieszać z skrobią Upieczony spód wyj ąć z piekarnik .Piekarnik ustawić 150°C . termoobieg Na upieczony letni spód wy łożyć owoce,wymieszane ze skrobią
mojej kuchniLawson na keks, nie taki zwyczajny, tylko taki, który musi kilka tygodni leżakować w szczelnie zamknięty w puszcze, i za to Ją kocham, bo dzięki temu mam juz jedno ciasto z głowy. Zabieramy się Panie i Panowie do roboty, bo zostały 2 tygodnie! Składniki na tortownicę 18 cm lub blaszkę 15×15 cm: 250 g mąki (użyłam pół(...)dorzuć do tego skórki cytrusowe i wymieszaj Przesiej mąki do dużej miski i stopniowo dorzucaj odcedzone owoce i masę bananową (w sumie tak na trzy razy) Dokładnie wszytko wymieszaj Przełóż do formy i przyklep, nie bój się, rączki można umyć Posmaruj delikatnie ciasto częścią pozostałego soku i wstaw do piekarnika na 150 C środkowa półka, uwaga
greenscarfSerniki na zimno robię rzadko - jednak zdecydowanie wolę te pieczone, albo w wersji mini fit serniczków. Latem oczywiście warto jednak przygotować coś orzeźwiającego, owocowego i
Healthy food explorer