Hmmmm i co ja mam napisać o tym cieście ??? Mniamuśne :) Zestawienie ciasta drożdżowego z cynamonem już posmakowałam wcześniej ( klik ) lub
Malinowa KawiarenkaKolejne szybkie, bo "ukręcone" w 5 minut ciasto. Tym razem to ciasto na oleju rzepakowym, do którego dodałam świeże brzoskwinie oraz odrobinę aromatycznego cynamonu, który nadał
Z miłości do słodkościPieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 40- 50 min. U mnie w foremce 25 x 31 cm. Ciasto jest kruche, bardzo apetyczne, szybko znika z talerzyków. Ten przepis wykorzystam jeszcze do innych owoców np. agrestu. Źródło : "Kuchnia polska- tradycyjne potrawy"- E. Aszkiewicz
Proste PotrawyPrzepyszne kruche ciasto z bezą i kwaskowymi jeżynami. Doskonały deser na lato i wczesną jesień. Ś http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Sliwki-wartosc-odzywcza-odmiany-zastosowanie-suszenie_33951.html Ś http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Sliwki-wartosc-odzywcza-odmiany-zastosowanie-suszenie_33951.html Świeżych jeżyn już
dolcevitainmykitchenzbierane samemu z krzaczka w parny, leni dzień świetnie sprawdzają się nie tylko w kompotach - wypieki z ich wykorzystaniem są cudownie pyszne. Szczególnie jeśli przełamiecie naturalną kwaskowatość owoców ekstremalną słodkością krówek :) Ciasto: 3/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru szklanka mąki 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki ziaren wanilii 250 g porzeczek Polewa: 200 ml śmietanki
sama złodyczPyszna tarta z owocami do kawyTarta bananowo-malinowa SKŁADNIKI: CIASTO mąka 250 gr śmietana kwaśna 1 łyżka cukier puder 100 gr margaryna 150 gr żółtka 2 szt KREM Jogurt naturalny -400 ml ser biały -1 kost (250) śmietana 18% - 250 ml cukier puder - 2 łyżki galaretka brzoskwiniowa - 1 opak galaretka agrestowa - 1 opak WIERZCH CIASTA galaretka truskawkowa(...)ognia, wsypać galaretkę cytrynową i agrestową, dokładnie wymieszać, nie gotować. Na ostudzone ciasto wyłożyć trochę opłukanych i osączonych malin. Przykryć kremem jogurtowym. Ułożyć na kremie resztę malin i banana pokrojonego w plasterki. Galaretkę przygotować w nieco mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Zastygniętą galaretką polać owoce, włożyć do lodówki. Ozdobić listkami mięty
Kuchnia Danusiinnym deserze, któremu chcecie dodać pomarańczowego smaku. Keks wygląda bardzo odświętnie dzięki dekoracji z blanszowanych migdałów i suszonych owoców (u mnie morele oraz kwaśny berberys dla przełamania słodyczy). Jego wierzch posmarowałam dżemem brzoskwiniowym, który pomógł "przykleić się" dekoracji do ciasta. Ja kupuję dżem dla dzieci słodzony sokiem jabłkowym, więc nie rujnuje on bezcukrowości mojego wypieku. Zawsze możecie jego dodatek(...)minut. Jeżeli będzie trzeba, piecz nieco dłużej. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Jest delikatne, dlatego wyjmij z formy, gdy już ostygnie. Posmaruj wierzch ciasta dżemem i posyp suszonymi owocami oraz migdałami. ➤ Rada: Mąkę migdałową (mielone migdały) kupuję gotową w sklepie. Jeżeli jej nie dostanę, to kupuję płatki migdałowe i mielę przy pomocy blendera (a dokładniej
Chilli Czosnek i OliwaSezon na porzeczki w pełni, a ja dostałam ich kilo więc jest u nas ostatnio bardzo porzeczkowo. Jednak jeżeli ich nie macie, a w lodówce macie
Czarnawisienkaobieram i kroję w kostkę. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Lekko rozwałkowuję. Ciasto kroję na kwadraty o boku 10cm. Na środek kwadratu kładę porcję pokrojonych jabłek. Owoce oprószam cynamonem. Rogi ciasta sklejam razem na środku formując kopertę. Drożdżówki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję kruszonką. Piekę około 40 minut w temperaturze 160 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiwydobywające się z jej ust: "o kuurwaaaaa" powiedziało mi wszystko. Dzisiaj ciasta nie będzie. No nic, zrobiliśmy je następnym razem, kilka dni później. Do tego ciasta można użyć dowolnych owoców. My akurat chcieliśmy zrobić z brzoskwiń, takich w puszce, w syropie. Właściwie to ciasto to nic wielkiego. Po prostu przyzwoite ciasto, w sam raz do kawy
Marder&Marder ManufactureMoja rodzina bardzo lubi tarty z owocami, w sezonie letnim dość często je przyrządzam. Tym razem przygotowałam ja z kruchego ciasta czekoladowego i masy śmietanowo-jogurtowej, wyszła przepyszna. Składniki: Ciasto kruche: 200 gram mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżki konfitury z płatków róży Premium Rosa 70 gram cukru pudru 3 żółtka 100 gram masła Masa: 250 ml śmietany
Bajeczna KuchniaCzy miewacie takie dni, kiedy to zjedlibyście coś dobrego, ale nie chce się Wam spędzać dużo czasu w kuchni? Ja właśnie tak miałam od kilku dni
Moja DelicjaDość dawno mnie tu nie było i w sumie sama nie wiem dlaczego. Przyznać muszę, że trochę zaniedbałam bloga ale nie oznacza to, że nic przez
Krakowskie smaki Anidowolne owoce do dekoracji, u mnie: truskawki, borówki, banany, mandarynka, awokado (można zastąpić kiwi), marchewka Ciasto na naleśniki przygotowujemy według przepisu . Na brzuszki zajączków piekłam placuszki z jednej łyżki ciasta, na głowy z jednej łyżeczki – podczas pieczenia ciasto jeszcze trochę urośnie. Owoce myjemy i przekładamy na ręcznik do wyschnięcia. Na talerzu układamy naleśniki wokół nich robimy tło
Ciastkozercy