miękkie czekoladowe ciasto jest tak dobre, że nawet bez owoców wzbudzi zachwyt, a jeżeli już z owocami to można po za truskawkami wykorzystać wiśnie, czereśnie, borówki. a nawet brzoskwinie czy morele. Konsystencją przypomina ciut biszkopt, więc śmiało można je czymś przełożyć i mieć tort, ale dzięki dodaniu czekolady nie jest suche. Nie mam pojęcia ile dni wytrzyma(...)misce zblenduj banana z cukrem ,i mlekiem , po czym dodaj masę czekoladową i wymieszaj. Do powstałej masy przesiej mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Przełóż ciasto do tortownicy, a na wierzchu ułóż owoce lekko je wciskając. Piecz w temp. 170-180 C przez 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika możesz w jeszcze gorące ciasto powciskać kilka kostek
greenscarfwilgotne, nie zapychające. Dodatek kwaśnej białej porzeczki sprawia , ze ciasto jest orzeźwiające i smaki doskonale się uzupełniają. Letni weekendowy wypiek do filiżanki herbaty. Do ciasta można użyć dowolnych sezonowych owoców, z każdymi smakuje równie dobrze. Składniki na keksówkę o wym 11/30 cm 3 duże jajka 22 dag masła 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego(...)szklanki cukru 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii Dr.Oetker 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Duża szczypta soli ½ szklanki owoców białej porzeczki Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową-to gwarancja udanego ciasta, więc masło wyciągamy z lodówki na dwie godziny przed przygotowaniem ciasta. Miękkie masło przekładamy do misy, wsypujemy cukier i ubijamy na puch. Cały czas
Wanilia i KardamonWyrazisty w smaku, mocno czekoladowo-orzechowy torcik, który z pewnością zrobi furorę. Można przyozdobić go owocami sezonowymi lub orzechami. Ciasto: 200g czekolady gorzkiej 3 jajka L 140g masła 3/4 szklanki cukru 85g mąki 1 opakowanie cukru waniliowego Krem orzechowy: 200g mascarpone 200g masła orzechowego 2 łyżki cukru pudru Bita śmietana: 300ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan(...)orzechowe i cukier puder miksujemy ze sobą. Bita śmietana: bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. 3. Upieczone ciasto przekrawamy na 3 części. Przekładamy je kremem orzechowym, na wierzch wykładamy bitą śmietanę. Wygładzamy boki. Na wierzch układamy owoce sezonowe lub orzechy
Szefowa kuchniSiostra, jak jej postura wskazuje, lubi sobie dobrze zjeść więc jej ciasta, z reguły, są bardzo smaczne i kaloryczne. Jak jest z innymi potrawami - nie wiem. Książkę pt. ciasta siostry Leonilli, można kupić chyba w każdym przykościelnym sklepie, ma ona już nawet swoją naśladowczynię - niejaką siostrę Anastazję - równie pulchną :-D. Przepisy są u naszej siostrzyczki nawet ciekawe, ale opis(...)szczęście Mamę która wie wszystko:-D. Tak więc w sobotę powstała tzw Pychotka, którą troszkę zmodyfikowałam tzn zamiast owoców leśnych dałam truskawki i polałam galaretką. A oto przepis! Pychotka (wg s. Leonilli) troszkę trudne ok 2h duża blacha 23/33 Składniki ciasto: * 4 jajka * szklanka mąki * szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki wody Masa: * 4 żółtka
sierotka maRysia w kuchnitrochu dodajemy do nich cukier dalej ubijając.6. Następnie dodajemy wiśnie i porzeczki, wszystko razem mieszamy łyżką. 7. Na podpieczony spód równomiernie wykładamy białkową masę z owocami, ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku.8. Pieczemy jeszcze 40-45 min w temp 170 stopni. Pilnujemy, żeby wierzch się za bardzo nie przypiekł. 9. Wyjmujemy, czekamy aż ostygnie, wstawiamy do lodówki.Informacje
Malowane smakiemUlubiona owocowa mieszanka na wyciągnięcie ręki o każdej porze roku Weekendowe rodzinne chwile zawsze spędzamy przy wspólnych rozmowach i dobrym cieście. Tym razem przygotowałam ciasto „Owocowe marzenie”. Pyszna biszkoptowa tarta z owocowym kremem i dużą porcją owoców. Do tego odrobina jadalnych płatków róż. Coś cudownego! Polecam Wam takie połączenie. Moja rodzina była zachwycona Składniki: Na biszkoptowy spód(...)Następnie wsypujemy cukier z cukrem wanilinowym. Na koniec wsypujemy powoli (ciągle miksując) mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dokładnie obsypanej kaszą manną lub mąką ceramicznej formy na tartę (24-26 cm, w zależności od wielkości formy ciasto będzie wyższe bądź niższe). Można również użyć tradycyjnej torownicy. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 180-190 stopni
Słodkie okruszkiPavlova jest ciastem, które znajduje się na mojej prywatnej liście Top Cake. Lekki bezik z kremem i sezonowymi owocami. Jest to deser, który tygryski lubią najbardziej. Bezę z tego przepisu robiłam już kilka razy i zawsze wychodziła idealnie chrupka na wierzchu i puszysta wewnątrz. I jak tu utrzymać dietę, kiedy tyle przepisów jeszcze do wypróbowania ;) Beza
Emskie Smakiidealnie pasuje do różnych sezonowych owoców. Robię go z truskawkami, malinami, jabłkami, śliwkami i innymi. Złota zasada to obtoczenie owoców w mące ziemniaczanej przed położeniem na ciasto. Nie opadają wtedy na dno i nie robi się z nich marmoladka. Tym razem zamiast owoców użyłam rabarbaru(...)uzyskałam lekko kwaskowy smak. Wyśmienite do kawy na podwieczorek. Składniki: Ciasto • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 2 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 125 g masła • 3 łyżki oliwy Rabarbar • 5 średnich łodyg rabarbaru • 2 łyżki cukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: • Rabarbar umyć, obrać z łupinki, pokroić
To co kochamkruche ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru 4 żółtka Owoce: borówki, jagody, maliny itp. Wykonanie ciasta kruchego: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka i szybko zagnieść. owinąć w folię spożywczą i wstawić(...)bezę. Następnie w małych porcjach dodajemy proszek budyniowy (nie gotowany), na końcu wlewamy olej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Spód ciasta smarujemy ubitą pianą i wyrównujemy, układamy gęsto owoce lekko wpychając w pianę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut
Jadło i czytadłozsiadłego mleka 2 łyżki miodu 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczki sody szczypta soli olej do smażenia dodatkowo do podania: owoce sezonowe, konfitury wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy na gładkie ciasto. Na patelnię wlewamy olej. Przy pomocy łyżki kładziemy niewielkie placki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe z owocami lub konfiturą
Domowy Smak JedzeniaCIASTO: 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, żółtka i miksujemy około 1-2 minuty, aż otrzymamy kruszonkę, następnie odkładamy mikser i szybko zagniatamy gładkie ciasto. 2/3 ciasta wykładamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę i resztę ciasta(...)ubijamy z cukrem, ziarenkami wanilii, mąką, a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, mieszamy, wykładamy na schłodzony spód, na masie równomiernie rozkładamy owoce, a na nie ścieramy (na grubych oczkach tarki) pozostawiony kawałek ciasta. Całość wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut na złotobrązowy kolor. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy
Rozpustne gotowanietruskawek Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp.Biszkopt (ostudzony) kroimy na blaty, nasączamy alkoholem i wedle gustu przekładamy owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą, galaretką owocową lub kremówką i owocami. tiramisu
prawdziwe jedzenieodkwasza organizm, jej spożywanie ma dobroczynne oddziaływanie na stawy. A co z deserami? Każdy ma swój ulubiony. Lody, słodkie kremy, gofry z bitą śmietaną czy ciasta z sezonowymi owocami. Zazwyczaj są bardzo kaloryczne, głównie za sprawą dodawanej śmietany kremówki, w której na 100 gram znajduje się aż 300 kcal, a dodatkowe kalorie to przede wszystkim: cukier, tłuszcz
Moja smaczna kuchniaśrednicy )Składniki na ciasto:2,5 szkl. mąki200 g masła4 łyżki cukru pudru1 jajko + 1 żółtkoew. 1-2 łyżki wody1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę. Miksować do chwili, aż powstaną drobne grudki. Dodać jajka, i zagnieść zwarte ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, dodać wodę.Ciasto zlepić w kulę, zawinąć(...)folię spożywczą. Schłodzić w lodówce minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na kształt koła, wylepić do i brzegi formy. Piec 15 min w 180 stopniach.Wsad owocowy:500 g rabarbaru1 duża gruszka2 średnie banany1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka cynamonu1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej Owoce okroić w kostkę. Dodać mąki, cukier, cynamon - wymieszać.Wyłożyć na podpieczony spód
kolorowotorcikowoSzklanki postawić do góry dnem i na każdej szklance położyć gorące krążki ciasta. Lekko przydusić końcówki żeby utworzyć koszyczek. Zostawić tak aż całkowicie ostygną. Nadzienie – śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder i delikatnie wymieszać. Na każdym koszyczku położyć ubitą śmietanę i obłożyć dowolnymi owocami. Udekorować liskiem mięty. Deser pyszny, chrupiący spód i cudowne owoce
Kuchnia Pokoleń