Szarlotka to ponoć jedno z ulubionych ciast Polaków , a że wczoraj był dzień polskiej żywności to się idealnie wpasowałam z tematem. Szarlotka , jabłecznik , ciasto z
Malinowa KawiarenkaRolada truskawkowa to pyszne i delikatne ciasto. Bardzo szybko się je przygotowuje i wszystkim smakuje. Przepis na słodką roladę stosuję od lat, mam go od swojej
Kulinarne Fantazje MarioliMiałam wielką ochotę na jakieś szybkie ciasto i znalazłam cudowny przepis w jednej z gazet dla kobiet :) Jestem zachwycona smakiem :) Użyłam rabarbaru ale będą
Słodkości i nie tylkoCzy wyobrażacie sobie, że w tym cieście jest tylko pół szklanki mąki?!Reszta składników to jabłka (aż 350 g na małą keksówkę!), otręby i bakalie, czyli
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj szybki przepis z mojej listy: ciast pieczonych jakiś czas temu. Szybki, smaczny placek, mocno owocowy. Pychotka dla ubóstwiających śliweczki. Na dzisiaj tyle, jutro spróbuje się
Moje pyszne gotowaniePleśniak to połączenie jasnego i ciemnego ciasta przełożonego aromatycznymi śliwkami. Lubię w nim te wyłaniające się za każdym kęsem różnej wielkości kawałki ciasta, pychunia :)Składniki:- 2
Zainspirowana w kuchniPo sukcesie ciasta na bazie mąki jaglanej nabrałam wielkiej ochoty do dalszych eksperymentów w temacie ciast bezglutenowych.Zakupiłam mąkę ryżową i kukurydzianą (nie gmo), zmieliłam kaszę
Zdrowa Kuchnia SowyTen wpis mi się zawieruszył - ciasto robiłam jeszcze jesienią - ale za to po odnalezieniu nabrałam znów na nie ochoty i zanim ten przepis opublikowałam zdążyłam ciasto
Zdrowa Kuchnia SowyTo było jedno z pierwszych ciast, jakie sama upiekłam;)) Przepis znalazłam w zeszycie mojej teściowej i od razu przypadł mi do gustu. A, że akurat był
Z miłości do słodkościDoskonałe połączenie jabłek, orzechów i czekoladowego ciasta :)Składniki:- 1 kg jabłek- 1 szklanka cukru- 1 opakowanie cukru waniliowego- 2 szklanki mąki- 3 łyżki kakao- 4 jajka
Zainspirowana w kuchniWitaminowa mieszanka w postaci porcji wilgotnego ciasta bananowego.Składniki:- 50 dag bananów (waga po obraniu ze skórki )- 2 czubate szklanki mąki- 1/2 szklanki cukru- 1/3 kostki
Zainspirowana w kuchniosobnych misek rozdzielamy białka od żółtek. Białka wstawiamy do lodówki, do żółtek zaś dodajemy wszystkie składniki potrzebne do zagniecenia ciasta. Margaryna może być schłodzona, jednak ciasto lepiej zagniata i wyrabia się, gdy jest ona stopiona i przestudzona. Ciasto dzielimy na 2 równe części,owijamy folią spożywczą lub, jeśli jej nie macie, folią aluminiową, i odstawiamy do schłodzenia(...)nich pestki. Zalecam kupno śliwek węgierek. Zdarzyło mi się piec to ciasto z innym gatunkiem śliwek, jednak węgierki są zdecydowanie najlepsze :) Po ok 30 - 40 minutach jedną z części ciasta wyklejamy spód placka (druga nadal chłodzi się). Następnie wykładamy na nie śliwki wg. uznania :) Ja lubię, gdy owoców jest dużo, dlatego śliwki układam bardzo gęsto obok siebie. Schłodzone białka
Taste Of My Dayciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba dosypywać mąki, tak ma być, ja wyrabiałam 20 minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto ma się lekko kleić do rąk. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, w zależności od temperatury, może to potrwać nawet dwie i pół godziny. Ciasto(...)odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać, równomiernie posypać owocami. Posypać kruszonką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (np. na 40 min.). Kruszonka: 100 gr mąki 50 gr roztopionego masła 50 gr cukru Składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Piekarnik nagrzać do 180 st (bez termoobiegu). Piec
moj przepis naolejek pomarańczowy- lub jaki lubimy 2-3 jabłka 2 łyżeczki kakao cukier puder do posypania Wykonanie:Wszystkie składniki łączymy mikserem. Owoce wrzucamy do ciasta I mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek. Foremki wkładamy do formy mufinowej- jeżeli nie mamy- na blache.Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 C na ok 18-20 min. Smacznego
Smaki EdytyZapraszam na bardzo pyszne, proste ciasto z jeżynami i kisielem. Zaproponowała je w ramach konkursu Gellwe Polaca Mala i był to bardzo trafny wybór, bo ciasto jest genialne. A świeże leśne owoce teraz na czasie są do niego najlepsze. Źródło Kwestia Smaku. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik