Lato to czas wszelakich ciast i deserów przygotowywanych na zimno . Bazą do takich słodkości są najczęściej twaróg, serek homogenizowany czy jogurt. W ciastach "fit" i "healthy" pojawia się mleko kokosowe. Oczywiście nie może zabraknąć też owoców, bo czymże jest letni(...)deser bez owoców ? Dziś kuszę wspaniałym ciastem na zimno. Jest to nieco inny jogurtowiec . Mój jogurtowiec połączyłam z mlekiem kokosowym, nasionami chia i pure z mango . Nie jest to klasyczne fit ciasto. Spód jogurtowca zrobiony jest z biszkoptów i masła. W wersji mniej kalorycznej i bardziej zdrowej, możecie zrobić ciasto bez spodu lub na spodzie owsiano-bakaliowym. Muszę
kolorowotorcikowotego wypieku. Dowiedzieliśmy się, że jest to receptura rodzinna dla „leniwych”, ponieważ wszystkie składniki miesza się (oprócz śliwek, ewentualnie innych owoców) i odstawia się do wyrośnięcia. Lubimy takie przepisy Przepis na ciasto ze śliwkami, jakiś czas później przesłała mi go moja ciotka Kaja. Troszeczkę żeśmy go zmodyfikowali i teraz możemy się(...)jakiegoś czasu, życzliwy sąsiad przynosi nam podarki w postaci owoców i warzyw z własnej działki. Czasami jest ich tak dużo, że musimy je przerabiać na przykład na OGÓRKI CURRY Ostatnio dostaliśmy kolejny transport, postanowiliśmy zrobić ciasto ze śliwkami. To był strzał w dziesiątkę, wyrosło do nieba
kuron.com.plcukrem na puszystą masę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ubite jajka oraz masę czekoladową, miksujemy na minimalnych obrotach do połączenia się składników w jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Przygotowanie kremu: Z pół litra mleka odlewamy szklankę, rozpuszczamy budyń. Mieszamy dokładnie(...)zagotowania. Na gotujące się mleko wylewamy budyń i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z budyniem. Dajemy pokruszoną chałwę ciągle miksując. Na wystudzone ciasto wykładamy krem chałowy oraz ulubione owoce i pokruszoną chałwę
Życie zaczyna się w kuchniherbatników (skraca nam to oczywiście czas oczekiwania na ten pyszny serniczek). Truskawki możemy zalać tężejącą galaretką, polać specjalna polewą do owoców zapobiegającą wysuszeniu owoców (ja tak właśnie zrobiłam, ale niepotrzebnie, bo do wieczora ciasta nie było :-)) lub po prostu powtykać truskaweczki na wierzchu i podawać, w każdej wersji będzie pysznie! Żałuję jedynie, że zrobiłam z połowy porcji
Rozpustne gotowanieudało. Składnikami bajaderek mogą być kawałki suchych ciast, zakalców, muffinek, drożdżówki, resztki ciastek i połamane herbatniki oraz dowolne mieszanki bakalii. Do przygotowania bajaderek nie używamy jedynie ciast z masami, owocami lub galaretką. Cały przepis jest naprawdę prosty. A efekt? No cóż… niby resztki, a jakże pyszne można z nich stworzyć bajaderki Spróbujcie. Dzisiejszy przepis na te pyszne kuleczki(...)jest niejako bazowy. Można go modyfikować i zmieniać w zależności od potrzeb i tego ile kawałków ciast i ciasteczek mamy do wykorzystania. Składniki: około 800 g resztek ciast i ciasteczek (babki, muffinki, połamane herbatniki itd) 100 g masła 50 g czekolady – u mnie czekolada cukiernicza 43% kakao około 0,5 szklanki mleka 3-4 łyżki ulubionych powideł lub dżemu
Słodkie okruszkiPolub mnie na Facebooku Składniki: Masa: Mascarpone 250 g śmietana 30 % 400 ml cukier puder 1 łyżka czekolada białą 100 g Sezonowe lub ulubione owoce ok 1 kg poncz do nasączenia biszkoptu ciepła woda 3/4 szklanki sok wyciśnięty z połówki cytryny Biszkopt kakaowy z mojego przepisu znajdziecie tu: Biszkopt kakaowy - rzucany bez proszku do pieczenia Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić(...)minut. Biszkopt przekroić na 3 równe części. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta nasączyć go 1/3 wody z cytryną wyłożyć 1/3 masy. Na masie układamy owoce po całości. Następnie układamy kolejny blat ciasta nasączamy, wykładamy kolejną część masy(1/3) i owoców. Ostatni blat biszkoptu nasączamy i stroną nasączoną kładziemy do dołu. Na biszkopt wykładamy ostatnią część masy
Kulinarne przygodynakłuwaniu spodu widelcem, by nie wybrzuszał się za bardzo (można też ciasto obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem - u mnie ryż się nie sprawdza, jest za lekki). Krem przygotowałam z serka mascarpone z bitą śmietaną i cukrem waniliowym. Sama słodycz, więc koniecznie dodajcie kwaśne owoce, by deser nie był zbyt mdły.Składniki:ciasto250g mąki pszennej tortowej120g schłodzonego masła100g cukru1(...)Następnie wykładamy na kratkę, by wystygły.W tym czasie robimy krem. Ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym, dodajemy serek mascarpone i wszystko razem dokładnie mieszamy mikserem. Ostudzone ciasto wypełniamy kremem i dekorujemy owocami
W kuchni wieczoremwypełnione kremowym nadzieniem z owocami, które idealnie przełamują słodycz, nadając całości subtelnego, wyjątkowego smaku. Niesamowite!!! Polecam! Składniki na maritozzi, czyli włoskie bułeczki z kremem i owocami na 12 sztuk CIASTO: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 80g cukru 20 g świeżych drożdży 1 jajko 1 żółtko 60 g masła 40 g oleju (można zastąpić masłem(...)mąki pszennej 110 g cukru 3 żółtka 1 laska wanilii 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% owoce (u mnie jagody i małe truskawki) cukier puder do posypania Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do sporej miski, w środku robimy dołeczek. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dolewamy pół szklanki ciepłego mleka, dokładnie mieszamy
Rozpustne gotowanieKandyzowane plastry pomarańczy i cytryn są bardzo łatwe w wykonaniu, smaczne i świetnie się prezentują jako dekoracje ciast lub deserów. Plastry owoców nie powinny być zbyt cienko pokrojone ponieważ wtedy rozpadają się podczas karmelizacji. Ale nawet jeśli kilka plastrów nam się rozpadnie to można odkroić skórkę i użyć ją do dekoracji ciast. Składniki: 1 pomarańcza 1 cytryna
Mama Gotujepierwszy raz robiłam ciasto przy świecach. Nie planowałam „romantycznie, przy świetle księżyca i winie”, ale mała awaria światła w kuchni rzuciła mi wyzwanie – trzeba robić sernik przy gromnicy. Z pomocą przyszła mi druga para rąk, dzięki której uwinęłam się jeszcze przed północą. Mimo braku pełnego oświetlenia […] Artykuł Malinowy sernik i owoce leśne pochodzi z serwisu
Pink EnvelopeTakie ciasto zrobisz szybciej niż myślisz, wystarczy, że do ciasta masz jakieś owoce. Ja miałam zamrożone wiśnie SKŁADNIKI: 250 g mąki 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 paczki masła -rozpuszczonego 1 szklanka wiśni Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem i na małych obrotach mieszamy, następnie dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilę mieszamy(...)Ciasto przelewamy do wysmarowanej tortownicy i posypujemy wiśniami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180st) i pieczemy 45 minut. Ja po upieczeniu polałam sosem wiśniowym
harrisachodziło mi po głowie już od dłuższego czasu. Nie dlatego, że wierzę w ich niezwykłe właściwości, bo wiem, że marketing to same kłamstwa i zniszczenie. Bądź co bądź to ciasto z goji, bananami i płatkami migdałów smakuje delikatnie i kremowo, a samo przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. Składniki: 2 jajka pół kostki masła szklanka cukru 2 szklanki mąki(...)bananów), możemy pomóc sobie kilkoma łyżkami mleka - ja w sumie dodałam jakieś pół szklanki. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, którą razem z przygotowanymi wcześniej owocami goji dodajemy do ciasta, delikatnie łącząc ze sobą, najlepiej drewnianą łyżką. Całość przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki, posypujemy na bogatości płatkami migdałów. Całość powinna trafić
sama złodyczużyciu substytut świeżych owoców i pozwalają urozmaicić codzienną dietę. Można je wykorzystać do przygotowania pysznych smoothie, lodów, sorbetów, owsianki i musli. Liofilizowane, sproszkowane owoce mogą również stanowić składnik pieczywa oraz ciast i ciasteczek. Doskonale sprawdzają się w przypadku serników tradycyjnych i serników na zimno. Liofilizowane borówki nie dodają nadmiaru wilgoci do wypieków, dzięki czemu nie musimy się obawiać(...)potwierdzili, że spożywanie liofilizowanych sproszkowanych borówek amerykańskich przez dzieci w wieku od 7 do 10 lat, zwiększa ich funkcje poznawcze. (źródło: https://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2017/FO/C7FO00832E#!divAbstrac) Borówki liofilizowane - pyszny zamiennik świeżych owoców
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSernik na zimno z truskawkami to dla mnie kwintesencja lata. Moje ulubione owoce w nadmiarze, niezbyt dużo pracy i ciasto bez nagrzewania mieszkania. Tym razem zdecydowałam się na spód z pokruszonych herbatników i był naprawdę mocno kruchy. Ale całe ciasto było spójne. Zdjęcia to już tylko wspomnienia – całe zniknęło w pracy Przepis wypatrzyłam u Pauliny z Czekoladą utkane
Pasja Smakubrzoskwiniowy jest rześki i cudownie komponuje się z resztą ciasta. Serowo-śmietankowy środek jest delikatny i rozpływa się w ustach a kruchy, słodki spód stanowi idealną całość. Polecam dla łakomczuszków, którzy wolą lekkie, owocowe i nie za słodkie smakołyki 😃 Składniki : 2 puszki brzoskwiń lub innych owoców 2 galaretki brzoskwiniowe + 450 ml gorącej wody 12 sucharków(...)zmiksować w blenderze na mus. Wlać ostygniętą galaretkę, wymieszać. Lekko tężejący mus z owoców wylać na wierzch ciasta i deser wstawić do lodówki na całą noc. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i przełożyć na paterę. Ozdobić bezami lub wybranymi owocami. Smacznego 😊 Dziękuję
Słodka Strefa