Miękkie, puszyste i bardzo lekkie ciasto. Pasują do niego niemal wszystkie owoce, u mnie w wersji z jabłkami :) Bardzo, naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Pięknie pachnie, długo zachowuje świeżość, nic tylko zabierać się do pieczenia ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku(...)miksować, dodać ekstrakt waniliowy, ubić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Na górę wyłożyć owoce, lekko dociskając. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem
Domowa cukiernia Ewyspecjalnego smaku.SKŁADNIKI75 g cukru30 g świeżych drożdży2 żółtka1 jajko125 ml letniego mleka380 g mąki100 g masła2 łyżeczki soli100 g rodzynek ok. 300 g owoców kandyzowanych (wg. uznania)WYKONANIEDo ciasta potrzebna będzie wysoka wąska forma. baka Panettone jest wysoka i wąska. Drożdże rozkruszamy w misce mieszamy z łyżeczką cukru i dwiema łyżeczkami mleka(...)mąkę i wyrabiać ręką, aż ciasto będzie odstawać od reki. wlać lekko podtopione masło i dalej wyrabiać. Na koniec dodać owoce kandyzowane, rodzynki. Dobrze wyrobić.Na 45 min, odstawić ciasto nakryte ściereczką.Formę do babki wysmarować masłem, Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką deskę wyrobić. Dodać do formy , nakryć i czekać
W kuchennym oknie EwyCiasto inspirowane popularnym przepisem na "Ciasto z połówkami jabłek", które ostatnio bardzo mnie prześladuje 😂 - jadłam go już u mojej mamy oraz kuzynki, a w internecie co krok na niego wpadam 😉 Postanowiłam zmierzyć się z tematem, ale jabłka chciałam wymienić na inny owoc. Niestety o tej porze roku wybór owoców jest bardzo mały, aż tu nagle trafiłam na promocję kaki(...)mango. Jedyna różnica to taka, że jabłka miękną podczas pieczenia, natomiast kaki nadal pozostają jędrne, jednak dla mnie to żadna wada. Polecam spróbować to ciasto z kaki oraz poeksperymentować z innymi owocami... Składniki: 2,5-3 szklanek mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego
Kuchnia MagdaLenyciasto: 200 g masła 300 g gorzkiej czekolady 70% kakao 2 łyżki kakao 5 jajek 200 g cukru trzcinowego masa: 150 g serka mascarpone 200 g śmietanki 36 % 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: świeże owoce p. maliny W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i masło. Do osobnej miski wrzucamy 2 całe jajka i 3 żółtka. Dodajemy kakao , miksujemy tylko(...)minut. Kiedy ciasto się upiecze studzimy je na kratce. W szklanej lub metalowej misce ubijamy śmietankę, dodajemy porcjami mascarpone i cukier puder. Masę wykładamy na ostudzone ciasto i dekorujemy owocami. Smacznego
KuchcikoweLoverozwałkować ciasto pierogowe. Zaliczenie na ocenę. Kolokwium teoretyczne i test praktyczny z przygotowania pierogów np.ruskich, z kapustą i grzybami, z soczewicą, kaszą, uszek czy pierogów z owocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów) 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody b)farsz około 6-7 średnich ziemniaków kostka twarogu posiekana i zeszklona
U Fiolkirozwałkować ciasto pierogowe. Zaliczenie na ocenę. Kolokwium teoretyczne i test praktyczny z przygotowania pierogów np.ruskich, z kapustą i grzybami, z soczewicą, kaszą, uszek czy pierogów z owocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów) 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody b)farsz około 6-7 średnich ziemniaków kostka twarogu posiekana i zeszklona
Fiolka w kuchnijasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć. Na zmianę dodawać mąkę i maślankę, miksując na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto wylać na owoce. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie przez 10-15 minut, następnie zdjąć obręcz tortownicy. Na cieście położyć talerz, szybko
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej znajduje się także w książce „Grafschaft Glatzer Kochbuch”, która składa się z przepisów potraw przyrządzanych na Ziemi Kłodzkiej przed II Wojną Światową. Natomiast wiersz Hermana Baucha „Ciasto z kruszonką” stanowi dowód jak popularne i lubiane było na Dolnym Śląsku ciasto drożdżowe: „Śląskie ciasto, ciasto z kruszonką To jest ciasto, jasny gwint(...)nigdy ponad Śląskie ciasto z kruszonką”. Ciasto z kruszonką dla wielu wrocławian było i jest po dziś dzień ciastem wyjątkowym, zawsze obecnym podczas obchodów szczególnie ważnych uroczystości. źródło: http://www.minrol.gov.pl/ Na stronie Ministerstwa można również znaleźć informacje jaki ciasto z kruszonką ma wygląd, kształt, rozmiar, barwę, konsystencję i smak. Ujmując wszystko w skrócie jest to ciasto drożdżowe z kruchą
Passions hobbies lifedobre kilka lat temu i do dziś świetnie sprawdza się jako pyszny oraz ekspresowy wypiek. To prosty, nieskomplikowany deser lub jak kto woli - ciasto. Rewelacyjnie smakuje na ciepło - a zapach... obłędny. Koniecznie spróbujcie słodko-kwaskowatego połączenia owoców z chrupiącą, kokosową kruszonką! Polecam. (3-4 porcje; u mnie forma 15 x 20 cm) 1 duży banan 2 owoce kiwi(...)mnie najczęściej są to owsiane lub jaglane) 10g wiórków kokosowych 40g cukru 7 łyżek oleju Opcjonalnie do podania: cukier puder świeże owoce bita śmietana Wszystkie składniki kruszonki dokładnie połączyć za pomocą palców - tak, aby powstało grudkowate ciasto. Na dnie formy wysmarowanej odrobiną tłuszczu ułożyć plasterki banana, skropić je sokiem pomarańczowym i umieścić plastry kiwi. Całość posypać kruszoną. Crumble
Di gotujeZima i nadchodzace Swieta to szczegolny czas. Wlasnie teraz jak nigdy dotad moj dom wypelnia sie wieloma aromatami. Gdy latem kroluja owoce i lekkie ciasta z galaretka, tak teraz swoje piec minut maja pelne cudowej woni przyprawy. Zdecydowanie przewodzi im cynamon, ktory znajduje sie niemalze wszedzie. Od piernikow przez inne slodkosci az po herbate. Bedac juz w prawie swiatecznym
Przysmaki Karolkijest mąka to dodaję do ciasta trochę więcej mąki lub mleka. Dodaję rozczyn z mąki i drożdży, odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie owoce mieszam delikatnie z ciastem, odstawiam na kolejne 20-30 minut. Ciasto podrośnie. Smażę na gorącym oleju z obu stron na rumiano nakładając łyżką niewielkie porcje, gotowe odsączam na papierowym ręczniku. Podaję
Zasmakuj Kuchniprzyszły rok. Upiekłam mój ulubiony ostatnio torcik w wersji piernikowej. Nie użyłam bananów lecz startych jabłek. Do dekoracji użyłam owoców. Wersja bardzo smaczna i ładna - zobaczcie sami! Świąteczny piernikowy tort Koliber Składniki na ciasto: 1/2 szklanki cukru 3 łyżki miodu 3 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka ananasa posiekanego w drobną kostkę(...)Jeśli jest gęsty - można dodać go więcej. Na końcu dodaj tężejącą galaretkę cytrynową. Wymieszaj. Na talerzu ułóż pierwszy blat ciasta. Na niego wyłóż 1/2 kremu i wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta. Rozłóż pozostały krem. Udekoruj owocami i płatkami czekolady. Połowę uprażonych orzechów posiekaj drobni - posyp nimi boki. Pozostałe orzechy rozsyp na górze. Wstaw ciasto
Gotuj Sam!wraz z proszkiem do pieczenia i całość krótko zmiksować. Ciasto wylać do formy włożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszką manną. Wierzch wyrównać szpatułką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i piec około 50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto(...)wystudzić. Przygotować polewę: masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, aż zbieleje. Dodać serek, sok z cytryny i zmiksować. Polewę wyłożyć na ciasto. Gdyby była za rzadka, chwilkę ją schłodzić w lodówce. Wierzch ciasta udekorować świeżymi owocami i listkami mięty. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..pyszna bezą. Przygotowanie jej nie jest trudne ale jest to efektowny i pyszny wypiek. Polecamy na deser dla całej rodziny. Tarta z czerwonymi porzeczkami i bezą SKŁADNIKI : ciasto na tartę: 1 szklanka + 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka masło i bułka tarta do smarowania formy beza(...)jajka i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą, wykłądamy ciastem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Przygotowujemy bezę: biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier puder i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Z piekarnika wyciągamy tartę, posypujemy kaszą manną, wykłądamy owoce, nakłądamy bezę. Pieczemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki i odstawić. Nadzienie : Do miski dodać żółtko, masę marcepanową i sok z cytryny, dobrze zmiksować. Następnie dodać pokrojone w kostkę suszone owoce, dokładnie wymieszać. Ciasto wyjąć, rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać porcje nadzienia. Dobrze zlepiać pierogi, gotować w lekko osolonej wodzie, około 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wybierać pierogi łyżką cedzakową na talerze
Kuchnia Danusityle innych dobroci na świecie o tej porze roku... jednak znalazły działkowe słoneczniki i mają używanie:) Niech im wyjdzie na zdrowie:) A w kuchni zaczął się sezon ciast z jesiennymi owocami. Dzisiaj będzie to babka jogurtowa ze śliwkami. Prosta, pyszna i do upieczenia raz po raz, aż skończą się śliwki. Dobrze jest pamiętać, żeby składniki do ciasta wyjąć
Posadzone i zjedzoneczasie owoce dokładnie wymieszać z cukrem, wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia do zapiekania i nieco ugnieść. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki zagniatać palcami, tak by powstało dość sypkie ciasto. Posypać nim owoce. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i zapiekać ok. 30 - 40 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru
W SMAK