Na podwieczorek polecam pyszne muffinki, dziecinnie proste w wykonaniu. Pachnące bananami i wilgotne. Upieczcie, a przekonacie się jak są pyszne. Z przepisu wyjdzie Wam 12 sztuk
Izabelawkuchniodpocząć od typowo świątecznych przysmaków zachęcam Was do wykonania prostego i nie mniej świątecznego ciasta. Prym wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością śliwek. Używam mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone porzeczki. Proporcje na blachę 24 x 45 cm Ciasto: - 2 szklanki* mąki pszennej - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich(...)szklanki grubo siekanych orzechów włoskich - 0,5 szklanki bułki tartej Kruszonka: - 5 łyżek masła - 5 łyżek cukru - 10 łyżek mąki Owoce rozmrozić i odsączyć na sicie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść ze sobą, rozwałkować i przełożyć na blachę. Obsypać bułką tartą. Na podkładzie ułożyć owoce wraz z siekanymi orzechami. Zasypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym
kawawszklancecytryny ubijamy mikserem przez 5 minut do masy wlewamy mleko oraz dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kardamonem, miksujemy 1 minutę dodajemy ¾ owoców i delikatnie mieszamy ciasto przekładamy do tortownicy (21-22cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu wykładamy pozostałe owoce pieczemy do suchego patyczka około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC(...)gotowe i przestudzone ciasto można posypać trzcinowym cukrem pudrem. Źródło: Książka Kingi Paruzel "Fit słodkości
Słodkie zapomnieniebardzo aromatyczne, mocno czekoladowe a dodatek śmietany sprawia, ze całość jest wilgotna. Jedyną rzeczą, którą zmieniłam w tym przepis, to pozbyłam się orzechów i zastąpiłam je suszonymi owocami. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 1 kubek kwaśnej śmietany – 1 kubek kakao – 1 kubek mąki – 3 jajka – 1/2 kubka oleju – 1/2 kubka cukru(...)całość dobrze zmiksować do połączenia składników. Cały czas mieszając dojadamy olej, śmietanę a po chwili porcjami dorzucać kakao, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Na końcu dodajemy suszone owoce, całość mieszamy i przenosimy do blachy. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 170 stopniach 40 minut. Smacznego
Szybko Tanio Smacznieciasta. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części – 1/3 i 2/3. Mniejszą część włożyć do zamrażalnika, a większy kawałek rozwałkować i wylepić nim blaszkę (razem z bokami) wyłożoną papierem do pieczenia. Obrane jabłka i gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nich sok i wymieszać z cynamonem. Ciasto obsypać łyżką grysiku i wyłożyć na nie owoce. Z białek ubić sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Ubitą pianę przełożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze ok. 165 stopni (grzałka góra-dół) przez około 50 minut. Przepis bierze udział w akcji
Trzeci talerzgrubych oczkach prosto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy owoce z kompotu przecedzone na sicie . Najpierw śliwki , potem wiśnie wypestkowane. Wyjmujemy z zamrażalki ciemne ciasto i ścieramy je na owoce. Ubijamy piane z białek z cukrem na sztywno, dodajemy wiórka kokosowe, mieszamy i wykładamy na ciemne ciasto. Wyjmujemy z z zamrażalki ostatnią cześć ciasta i ścieramy
Różowa kuchniaciasta francuskiego - przecięciem ku dołowi. Każdy kwadrat ciasta naciąć od każdego rogu w kierunku środka ( nacinać aż do moreli ), a następnie co drugi róg powstały po przecięciu ciasta nakładać na owoc i połączyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na tak przygotowaną blaszkę wyłożyć wiatraczki. Jajko rozkłócić w miseczce i przesmarować ciasto francuskie. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni
WSZYSTKO SMACZNEciasta francuskiego - przecięciem ku dołowi. Każdy kwadrat ciasta naciąć od każdego rogu w kierunku środka ( nacinać aż do moreli ), a następnie co drugi róg powstały po przecięciu ciasta nakładać na owoc i połączyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na tak przygotowaną blaszkę wyłożyć wiatraczki. Jajko rozkłócić w miseczce i przesmarować ciasto francuskie. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni
WSZYSTKO SMACZNESkładniki masy wymieszać mikserem. Wyłożyć 2/3 ciasta na blaszkę, wylać masę serową. Pokroić brzoskwinie i położyć na masę. Ubić 5 białek z 1/2 szklanki cukru. Wyłożyć na owoce. Utrzeć 1/3 ciasta. Piec 50 minut w 180 stopniach
Magiczne Życie Martylimonki Jeśli używacie brzoskwiń do ciasta, to warto wykorzystać też syrop. Wystarczy, że dodacie do niego sok z cytryny lub limonki i wymieszacie. Równomiernie rozprowadźcie poncz na wystudzonym cieście. Jeśli używacie herbaty, to upewnijcie się, że nie jest ciepła przed nasączaniem. Krem: 300 g serka śmietankowego lub owocowego (np. Almette) 330 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru(...)niej coś dobrego. U mnie nic się nie marnuje! :) Dodatki: ok. 120 g malin ok. 120 g truskawek 1 opakowanie truskawkowej galaretki Na nasączone i wystudzone ciasto wykładamy krem, na wierzchu układamy owoce. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, gdy lekko stężeje w misce, przelewamy ją delikatnie na ciasto. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej
Cooking Monstercukru i białek ubić sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować na gładko.3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć większe kruche ciasto. Na cieście rozłożyć morele, a na owoce ubitą pianę. Na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto.4. Całość piec przez 50-60 minut w 180 st. C (aż się ładnie zrumieni).Smacznego
Kuchnia domowa Aniwarstwą jagód. To jest ciasto, które zawsze się udaje. Bardzo lubię robić je w lecie, bo można do niego dodać każde owoce i zawsze jest pysznie. (Na blogu znajdziecie wersje z rabarbarem , truskawkami i czereśniami ) Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 masło lub margaryna
Cynamonowe szczęściesię zrobić tort iście królewski. Wczoraj identyczny tort zrobiłysmy dla koleżanki córki na jej 15 urodziny. Jako główny składnik ciasta czekoladowego zostało wykorzystane ciemne piwo burundowe. Ciasto wyszło pysznie czekoladowe, z którym świetnie skomponował się krem na serkach i owoce. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikoblanych czekoladą, którą zastąpiłem tutaj swoim niezawodnym przepisem na mus czekoladowy. Dekadenckie i ponadczasowe połączenie pomarańczy z czekoladą robi swoje i nadaje ciastu wyjątkowego charakteru. Pomarańcze możecie jednak z powodzeniem zastąpić innymi sezonowymi owocami - truskawki czy maliny będą również jak znalazł. Gorąco polecam na jutrzejszy Dzień Mamy lub na jakąkolwiek inną uroczystość, która wymaga dobrze prezentującego się(...)wlej żelatynę i dokładnie wszystko wymieszaj . Mus wylej na stężałą galaretkę. Wyrównaj go szpatułką i wstaw na 2-4h do lodówki, aż zastygnie. Następnie ozdób całość owocami miechunki peruwiańskiej. Górę ciasta możesz posypać również kakao. *Inspiracja - Moje Wypieki , przepis własny
Food Square