siebie dorzucam też niewielką ilość masła orzechowego i to jest już naprawdę kruszonkowa perfekcja Nie wiem, jakie ciasta preferujecie, ale ja jestem zdecydowanie za tymi z mnóstwem owoców. Wolę zrobić cieńsze ciasto i wzbogacić je truskawkami i rabarbarem w dużej ilości. Nie ograniczajmy się i zróbmy prawdziwie letnie, pyszne drożdżowe ciasto “na bogato”! Kulisy powstawania tych pyszności
Fitkotjabłka. Co prawda w lecie możemy dostać kilka gatunków tego owocu jednak wybór nie powala na kolana. W jesieni właśnie mamy bardzo duży wybór jeśli chodzi o gatunki jabłek. Dostępne sa odmiany takie jak antonówka, ligol czy champion. Do ciast idealne będą właśnie te odmiany. Na pewno w cieście rewelacyjnie sprawdzi się ligol – z tych słodkich czy gloster(...)Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania ciasta jabłkowo-budyniowego. Ciasto: 50 dkg mąki pszennej 25 dkg margaryny 10 dkg cukru pudru 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody Owoce: 2 łyżki kakao 1 łyżka cynamonu 1 kg jabłek 10 dkg cukru kryształu Masa budyniowa
mecooksJedno z moich ulubionych letnich wypieków, kruche ciasto z warstwą budyniu i owoców, słodkie smaki przełamane lekko kwaśnymi, czy może być coś lepszego ? To duet doskonały! Nie licząc czasu pieczenia ciasto jest ekspresowe do przygotowania. Gdy zapach pieczonego ciasta unosi się w domu, jakimś cudem cała rodzina zagląda do kuchni i pyta co dziś pysznego , wspólne delektowanie(...)kruchy wylepiony spód. Wierzch wyrównać łyżką . Rabarbar umyć pokroić na kawałki, wymieszać z pokrojonymi na połówki truskawkami , oraz mąką ziemniaczaną i cukrem, wysypać owoce na budyń, na wierzch pokruszyć resztę schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175* i piec około 45-50 minut. Po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach. Oprószyć cukrem pudrem. Wpis zawiera lokowanie
Wanilia i KardamonCzekoladowe, mocno czekoladowe, jaglane brownie to ciasto rewelacyjne dla wszystkich miłośników czekolady i zdrowego jedzenia. Ciasto bowiem upiekłam z samych zdrowych składników więc po zjedzeniu kawałka
Moje Małe CzarowanieTapioka czyli produkt skrobiowy otrzymywany z manioku. Jest silnie higroskopijna i bez smaku, przybiera smak jaki jej nadamy. Nie zawiera glutenu ani cholesterolu, granulki tapioki używa
Moje Małe Czarowaniepieczenia. Dodajemy cukier i siekamy z masłem. Dodajemy żółtko, śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Wysmarowaną tłuszczem formę wykładamy rozwałkowanym ciastem (część zostawiam na ozdobienie ciasta). Z reszty ciasta można wyciąć ozdobne ciasteczka i udekorować ciasto na brzegach. Na cieście rozkładamy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą. Pieczemy około(...)minut w 180 stopniach po czym wyjmujemy i odstawiamydo ostudzenia. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja słodzę go miodem). Wystudzony wykładamy na ciasto i dekorujemy owocami. Opcjonalnie owoce możemy posmarować tężejącą galaretką. Smacznego :) Artykuł Krucha tarta z budyniem i owocami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogciasto znalazłam na blogu moje wypieki . Chłopcy chcieli coś słodkiego, ja nie bardzo miałam czas, żeby robić ciasto czasochłonne, więc postanowiłam zrobić to. Dodałam tylko kandyzowane owoce, bo wszystkim bardzo smakują. Ciasto proste w wykonaniu, szybkie, zamiast czekoladowych chipsów można dodać posiekaną gorzką czekoladę. Kruszonka rewelacyjna, po upieczeniu chrupiąca. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Keksówka(...)zmiksować. 2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować, dolać kefir zmiksować. Na końcu dodać chipsy czekoladowe i kandyzowane owoce. Wymieszać łyżką. 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. 4. Łyżką przełożyć ciasto, wierzch w miarę wyrównać i wysypać kruszonkę. Piec 55- 60 minut. Czy upieczone sprawdzić patyczkiem. 5. Zaraz po upieczeniu gorące ciasto
kruche babeczkibliżej domu zrzuca już owoce idealne do ciast. Zagniatam moje ulubione kruche ciasto, kroję jabłka i króciutko podsmażam na maśle. Nie tracą chrupkości, są nadal jędrne i pełne aromatu późnego lata. Karmelowy sos toffi jest jednym z najprostszych i najpyszniejszych jakie znam. Pełen kubek sosu starczy, by zalać nim owoce i zachować kilka łyżek tylko dla siebie... Tarta(...)jabłkami i sosem toffi jest jedną z najprostszych i najlepszych tart, jakie jadłam. Wszystko cudownie się tu równoważy i uzupełnia. Idealnie kruche ciasto (u mnie mocno zrumienione, bo tylko takie naprawdę mi smakuje), jędrne i aromatyczne jabłka i absolutnie uwodzicielska słodycz sosu. To ciasto jest idealną okazją do tego, by się przekonać, że całą tartę można zjeść samemu nie tylko
KUCHARNIAPyszne, mięciutkie i mocno czekoladowe brownie podane z lodami i świeżymi owocami. Mniam <3 Ciasto upiekła moja Mamusia podczas mojej weekendowej wizyty :) Zapraszam do pieczenia! Składniki na tortownicę ok. 24 cm : 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g masła 100 g cukru 50 g mąki 3 jajka, żółtka oddzielone od białek Do podania: lody waniliowe maliny lub truskawki CZAS(...)masłem, delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 20 minut. Odstawiamy na 20 minut do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze ciepłe z gałką lodów i owocami. Smacznego
My Culinary Artkońcu i wymieszane ciasto należy natychmiast włożyć do piekarnika. Druga sprawa - jeśli zdarzy się, że ciasto popęka z wierzchu lub zrobi się górka, nie przejmujcie się, w kolejnych krokach będziemy robić z tym porządek :) Trzecia sprawa - a właściwie najpierwsza - tzw. biszkopt pieczemy przynajmniej 1 dzień a najlepiej 2 dni wcześniej, niż potrzebujemy tort. Upieczone ciasto zostawiamy w formie do całkowitego(...)Ktoś odmówi zjedzenia ciasta? Nie przejmujcie się za bardzo, ot co. Albo zaopatrzcie się najpierw w strunę, jeśli wolicie. Będąc przy blatach powiem od razu o nasączaniu ciasta. Czy to robić czy nie robić trzeba ocenić uwzględniając "wypełnienie" tortu. Jeśli tort będzie przekładany zwykłym, zwartym kremem, warto nasączyć każdy blat przed posmarowaniem, żeby ciasto nie było za suche, czyli
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErabarbarem lub malinami. Bardzo polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Więcej przepisów na ciasta z truskawkami znajdziecie tutaj: „Ciasta z TRUSKAWKAMI”(klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najprostsze Szybkie CIASTO z TRUSKAWKAMI lub Rabarbarem Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 5 dużych jajek 200g cukru 1 opakowanie(...)średnie i wlać powoli olej, krótko wymieszać ( patrz FILM ). 6. Następnie dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto wymieszałam jeszcze krótko szpatułką, patrz FILM . 7. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu
Mała CukierenkaLubię wilgotne ciasta o zdecydowanym wyrazistym smaku. Tak właśnie smakuje ciasto pomarańczowe przygotowane z dużej ilości soczystych owoców. Pachnie też wyjątkowo, bo nasączone jest syropem, w którym gotowały się plastry pomarańczy
Przepisy KulinarneBułeczki ze śliwkami to słodkie drożdżówki wypełnione owocami. Przygotowuje się je z klasycznego wyrastającego ciasta drożdżowego. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, choć w kolejnych dniach wystarczy krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej, by znów były mięciutkie jak pierwszego dnia. Z podanego przepisu można upiec 10 sztuk . Bułeczki ze śliwkami Składniki: 400g mąki pszennej 250ml mleka 120g cukru pudru
Smakołyki BerenikiBardzo smaczne, bezglutenowe ciasto drożdżowe ze słodkimi truskawkami i kokosową kruszonką. Do ciasta można użyć dowolnych owoców, spróbujcie np. z agrestem. Przyznam, że ciasto nie jest tak puszyste, jak to na mące pszennej , ale i tak jest warte spróbowania. Na pewno się nie zawiedziecie. Składniki (na blachę o wym. 28x24 cm): 260 g mąki kukurydzianej 170 g mąki ryżowej
Domowa Cookierenka Agizmniejszonej ilości mleka, czyli w 700 ml na dwa opakowania proszku budyniowego. Dosłodzić wg przepisu z opakowania. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą. Na cieście rozłożyć śliwki, zalać owoce gorącym budyniem. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto. Piec 40-45 minut w 180 stopniach C. Aż wierzch ładnie się zarumieni. Upieczone ciasto pozostawić do zupełnego ostygnięcia. Przed podaniem
kolorowotorcikowoowoce ciągle można jeszcze kupić, dlatego polecam ciasto z jeżynami i malinami :) Składniki na ciasto kruche: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki zmielonych migdałów pół łyżeczki proszku do pieczenia 240 g masła zimnego 1 szklanka brązowego cukru 1 jajko Ponadto: 20 dag jeżyn i 20 dag malin 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki zmielonych migdałów Przygotowanie : Wszystkie
Proste PotrawyUcierane ciasto na maśle to jedno z najlepszych ciast. Piekę je bardzo często, najczęściej z owocami , ale dobre ucierane ciasto na maśle smakuje i bez nich. Tak czy inaczej dzisiaj upiekłam ucierane ciasto z brzoskwiniami i lawendą. Jakoś długo nie mogłam się przekonać do lawendy w wypiekach aż w końcu postanowiłam ją użyć w tym przepisie na ucierane ciasto
codojedzeniaobsypać bułką tartą. Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach 2/3 części ciasta, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie się skleiło. Na cieście wyłożyć wydrylowane czereśnie. Owoce przykryć pianą. Na koniec zetrzeć pozostałe ciasto. Pieczmy 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościprosty. Należy wszystkie składniki dobrze zmiksować i gotowe Pamiętaj jednak, żeby użyć dobrego blendera, który poradzi sobie z całością. Gotowe ciasto możesz udekorować polewą z czekolady i owocami. Bez tych dodatków ciasto jest również smaczne i wcale nie wymaga pokrywania go polewą. Do ciasta można również dodać dwie miarki odżywki białkowej. Nie jest to wymagane, jednak my zdecydowaliśmy się
Ciasna Kuchniasztuka, truskawki 6 sztuk, czekolada gorzka 6 kostek, cukier waniliowy 6 łyżeczek ciasto podzielić na 6 porcji, pasek zostanie to też się zużyje do upieczenia, na cieście poukładać po kawałku owoców, posypać po łyżeczce cukru waniliowego porcje ciasta poskładać na trójkątyi mocno skleić brzegi przyciskając palcem ciasto ułożyć na blaszce z papierem do pieczzenia, dodać również z pozostałego paska
W Mojej Kuchni Lubiękoniec dodać 5 łyżek śmietany kremówki i obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Formę o wymiarach 28 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać gruba warstwą owoców i posypać bitą śmietaną w proszku. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 50 - 55 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychdajecie kopa do dalszego działania. Dziękuję! Przechodzimy do konkretów! Przepisy, które zostały najwięcej razy dodane do zbiorów innych użytkowników serwisu Fooder.pl to : * Justyna , blog Jemy Pijemy , przepis Ciasto drożdżowe bez wyrabiania owocami *Agnieszka, blog Apetyczna babeczka, przepis na ciasto Słodka pomarańcza * Mariola , blog Kulinarne pyszności Molki , przepis Torcik tęczowy letni * Joanna, blog Kuchnia w czekoladzie , przepis Muffinki marchewkowe
Ostra na Słodkodość dużą ilość porzeczki czarnej. Z jednej części zrobiłam dżemy, z innej kompoty, a z resztę postanowiłam użyć do ciasta. Wyszukałam w ,, Oliwii" przepis na z owocami i robię. OK, ciasto wstawione, w końcu upieczone, ale zbyt gorące. Wszyscy czekają na to, kiedy wystygnie i kiedy będzie można go pokroić. Dzieciarnia się nie cierpliwi. Nareszcie moment konsumpcji nadszedł
Ciasteczkowy Potwór