Dzięki temu smak ciasta pozostanie delikatny, a miód będzie wyraźnie wyczuwalny. Miodowe ciasta przekładane masą z kaszy manny przygotowywano głównie jesienią i zimą, zanim pojawiły się świeże owoce wykorzystywane w ciastach. Zachęcam do wypróbowania przepisu gospodyń z Glinika (gmina Wielopole Skrzyńskie), który został opublikowany w zbiorze przepisów „Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny” Piotra Ździebło. Placek Swojak glinicki - kuchnia podkarpacka Składniki
Trzeci talerzCiasto robi się dosłownie w kilka chwil. Jest bardzo łatwe i nie sposób go zepsuć ;) Jest bardzo puszyste i każdemu smakuje. Ciasto można upiec z innymi owocami, np. malinami, jabłkami, wiśniami. Ciasto: 5 jajek 1,5 szkl cukru 2/3 szkl oleju łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szkl mąki pszennej Kruszonka: 50 g masła
Smakołyki Asiłyżki wiórków kokosowych olej do smażenia do podania: cukier puder i owoce Jajka miksujemy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy jogurt oraz przesiana make z proszkiem. Ciasto mieszamy z owocami i wiórkami. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Podajemy z owocami i cukrem pudrem
Dzieje kuchennej WiewióryKlasyczna karpatka z kremem przekładana orzeźwiającym musem ze świeżych owoców kiwi. Składniki: Ciasto: 250ml wody 125g masła extra 1 szklanka mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 5 jajek Krem: 300g masła extra 1litr mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 16g cukru wanilinowego 5 żółtek 5 łyżek cukru Mus z kiwi: 12 kiwi
Szalona Kuchnia Ewelinydanie, nawet deser...;) Do ciasta możecie dodać także cebulkę wraz z kiełbaską, kukurydzę zastąpić groszkiem, pomidorkami, pieczarkami. Takie ciasto pasuje do innych warzyw - eksperymentujcie:) Dodanie do ciasta słodszych składników typu suszone owoce + cukier puder stworzy nam deser ! Polane placuszki dodatkowo polewą czekoladową + dodatki świeżych owoców.... mniam! Lubię takie "praktyczne" ciasta, którymi możemy - w różnych wersjach (dosłownie) zaskoczyć naszych
Zasmakuj KuchniCiasto jest troszkę lepkie, więc dłonie można delikatnie zwilżyć wodą.) Na cieście kolejno ułożyć: warstwę pokrojonych (w plasterki) bananów oraz startych (na średnich oczkach tarki) jabłek. Owoce przykryć pozostałym ciastem. (Powierzchnie wygładzić zwilżonymi dłońmi.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 60 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Dekoracja w postaci serwetki pochodzi ze SweetBoxa
Di gotujeSzybkie w wykonaniu ciasto ucierane z owocami u mnie brzoskwinie z puszki i pianka malinowa.Następnym razem spróbuję wersji z wiśniami ...Ciasto 3/4 margaryny3/4 szkl cukru3 łyżki wodySkładniki te rozpuścić razem i lekko ostudzić3 jajka2.5 szkl mąki1 proszek do pieczeniacukier waniliowyewentualnie aromat cytrynowyDodatkowo Puszka brzoskwińBiałka ubić na sztywno, połączyć z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowm
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaŚliwki umyć, osączyć, wypestkować. Masło utrzeć z jajkami na puszystą masę. Następnie do masy przesiać wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Owoce ułożyć dość ciasno na cieście. Piec ciasto ok.35 minut w 180 stop
Kuchnia Danusitakie dni, kiedy mam ochotę na na coś innego niż kanapki czy owsianka. Wtedy sięgam właśnie po placuszki. Słodkie, lekkie, zdrowe i z dużą ilością owoców! Polecam :D Składniki: Ciasto: 2 jajka ¾-1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 250 ml. gęstego jogurtu naturalnego, np. Bakoma szczypta soli szczypta cynamonu 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju Dodatkowo: owoce leśne(...)Przygotowanie: Jajka roztrzepać w misce, dodać pozostałe składniki i dobrze zmiksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Na rozgrzaną patelnie (bez tłuszczu!) nakładać porcje ciasta, smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać z jogurtem naturalnym, miodem, owocami leśnymi. Smacznego
Nastoletnie WypiekaniePyszne ciastka ponczowe podawane z sezonowymi owocami Ciastka ponczowe Składniki: Ciasto: - 250 g mąki - 1 łyżeczka suszonych drożdży - 80 g cukru - sól - 80 g masła - 1 szklanka mleka - 2 jajka Syrop: - 1 szklanka wody - 100 g cukru - skórka z cytryny - 6 łyżek rumu Dekoracja: - 200 ml kremówki - 1 łyżka cukru pudru - sezonowe owoce np. truskawki Przygotowanie: Masło podgrzewamy(...)ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do natłuszczonych foremek i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia. Wodę z cukrem i skórką z cytryny gotujemy 5 minut, odstawiamy do ostygnięcia i dolewamy rum. Polewamy wystudzone ciastka syropem. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dekorujemy nią ciastka wraz z owocami. Życzę
Kulinarne życierabarbarem jest drożdżówka z przepisu mojej babci:) Od innych, tradycyjnych drożdżówek wyróżnia ją przepyszna kokosowa, kruszonka... Oczywiście można użyć dowolnych owoców, jednak my najbardziej lubimy wersję z rabarbarem. Przepis jest na dużą porcję, użyłam blaszki o wym.37x42cm. Ciasto:100g świeżych drożdży, 1i1/2 szkl. mleka, 4 łyżki oleju, 2 żółtka+1 jajko, 1/2 łyżeczki soli, 7 łyżek cukru
Z miłości do słodkościciasto drożdżowe, jaki istnieje. I przy okazji idealny sposób, na to by na śniadanie, w szybki sposób cieszyć się gorącą drożdżówką :) 42 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru trzcinowego 3 jajka 0/5 szklanki oleju rzepakowego szklanka mleka 0/5 kg mąki łyżeczka konfitury ze skórek pomarańczy (lub skórka starta z całej sparzonej pomarańczy) szczypta soli 0/5 szklanki drobnych owoców Część(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy owocami i wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temperaturę 180 stopni i pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Nocne ciasto drożdżowe z owocami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogTakim ekspresowym ciastem bez miksera raczyliśmy się deserowo po grillu. Jest pyszne! Kwaskowe czerwone porzeczki świetnie komponują się z lekkim i puszystym jogurtowym ciastem. Szybkie ciacho na każdą okazję jak znalazł. Można wykorzystać wszelakie inne owoce, nawet mrożone, dodać wiórki kokosowe lub kakao. Koniecznie posypcie cukrem pudrem lub przygotujcie kruszonkę wg tego przepisu i posypcie przed pieczeniem. Dodatkowa słodycz(...)chrupkość jak znalazł! Smacznego Ekspresowe ciasto z porzeczkami na jogurcie SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie cukru z wanilią lub cukru wanilinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka L 150 g czerwonych porzeczek oczyszczonych z łodyżek 1/2 szklanki mleka 150 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru łyżeczka cukru pudru plus cukier puder
Zasmakuj Kuchnispecjalną okazję 30-tych urodzin. Większość ciasta stanowi przepis na leśny mech, uzupełniony ciemnym biszkoptem. Masa z bitej śmietanki i mascarpone.Wierzch i środek uzupełniony owocami. Taka moja własna koncepcja. SKŁADNIKI Ciasto na biszkopt zielony 450 g mrożonego szpinaku 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 fix do śmietany Dodatkowo: do nasączenia herbatka z cytryną owoce,świeże i z puszki, u mnie: brzoskwinie, granat, winogrona WYKONANIE Ciasto zielone Szpinak odmrażamy i odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, Ubijając ,cienką stróżką wlewamy olej. Następnie
W kuchennym oknie EwyZapraszam więc na pysznie wilgotne ciasto z jagodami :)) Składniki: (na blachę o wymiarach 21cmx31cm) 1 kub ek jogurtu greckiego (mój 330g) 1,5 kubka (tego po jogurcie) cukru 3 kubki mąki 3/4 kubka oleju 4 jajka 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 sparzonej cytryny szczypta soli Owoce: u mnie jagody Opcjonalnie: kruszonka(...)Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt, na końcu - skórkę otartą z cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy zrobioną wcześniej kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 45-50 minut
Walijskie PichcenieDopóki sezon czereśniowy trwa jedzmy jak najwięcej tych soczystych, a przede wszystkim zdrowych owoców. Doskonale smakują bez żadnych dodatków, ale również w deserach, ciastach i jako dodatek do różnych dań
Przepisy Kulinarne