Przepis na pyszne domowe drożdżówki z sezonowymi owocami i kruszonką. Składniki (na 6 dużych drożdżówek): Ciasto: 380 g mąki pszennej 70 g masła 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka jajko 3 łyżki cukru szczypta soli Owoce: 150g truskawek 200 g rabarbaru łyżka cukru łyżka bułki tartej Kruszonka: 80g mąki pszennej 40g cukru 40g masła Przygotowanie Drożdże(...)mąki dodajemy sól, cukier, jajko i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy masło i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, truskawki przekrawamy na pół lub w ćwiartki. Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na co najmniej pół godziny. Wyrośnięte
e-PrzepisyKulinarnerozpuszczamy masło, a kiedy zacznie bulgotać - dodajemy cukier. Całość mieszamy szybko aż do rozpuszczenia się cukru, dodajemy mąkę oraz cynamon. Wyłączamy gaz i jeszcze chwilę mieszamy. Na ciasto drożdżowy wykładamy owoce i orzechy, lekko wciskając je do środka, a następnie ręką rozcieramy kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy 50 minut. Korzystając z okazji
sama złodyczlekka i zdrowa. Składniki: Ciasto: 100g mąki kokosowej 30g mąki ryżowej 2 jajka 80 ml oleju rzepakowego 2 łyżki stewii w proszku 1 łyżka kakao Masa: 2 łyżeczki żelatyny 400g jogurtu bez lakozy 1/2 mieszanki kompotowej HORTEX 2 łyżki nasion chia 3 łyżki stewii Przygotowanie: Ciasto ugniatamy (możemy wymieszać w maszynie) wykładamy silikonową formę ciastem i nakłuwamy widelcem. Wkładamy(...)blendujemy ze stewią i mieszamy z nasionami chia. Odstawiamy do lodówki na 15 min. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszamy z jogurtem. Tartę wykładamy najpierw zblendowanymi owocami, a następnie masą jogurtową. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin
CzarnawisienkaBawiąc się w malinowe przetwory grzechem byłoby nie upiec czegoś z malinami. Z malinami pracy było dużo, bo i malin było nie mało. Pomyślałam, że najszybciej
Blondynka Gotujełyżeczka wody 2-3 krople olejku śmietankowego dodatkowo : garść borówek i kilka truskawek , lub inne dowolne owoce (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdże wkładamy do wysokiego naczynia , dodajemy dwie łyżki mąki , 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki mleka ( pobieramy z ilości na ciasto ) . Mieszamy do połączenia składników , nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Masa powinna urosnąć . Następnie, przelewamy zaczyn drożdżowy(...)Nakrywamy czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia . Następnie , składniki na kruszonkę , rozdrabniamy palcami , krusząc i łącząc je razem , aż powstanie : oczywiście kruszonka Na wierzchu ciasta, rozsypujemy borówki , truskawki , niezbyt gęsto , bo ciasto dostanie zakalca jak owoce puszczą sok . Sypiemy równomiernie kruszonką , po powierzchni. Całość odstawiamy do wyrośnięcia , na około 15-20 minut ,pod czystą ścierką w ciepłym miejscu . Piekarnik
Ogrodnik w podróżyniech sobie dochodzą spokojnie. Powinno upłynąć już 30 min, których to wymagało schłodzenie naszego ciasta, tak więc kładziemy je na papierze do pieczenia, rozwałkowujemy. Tak przygotowane ciasto wkładamy na blaszkę, możecie piec na papierze, możecie również położyć blachę na cieście i odwrócić tak aby ciasto przykleiło się do blachy, a wy zdejmiecie wtedy tylko papier i będzie tarta(...)piekarnik 180 stopni, termoobieg i do nagrzanego pieca wkładamy ciasto na 10-15 min. Nie zapominajcie mieszać jabłek z gruszkami, będą coraz bardziej przypominać budyń albo kisiel, a to lubi się przypalić. Gdy nasza tarta jest już podpieczona wyjmujemy ją z pieca i na ciepłe ciasto wykładamy nasze owoce. Przysypujemy je cynamonem i cukrem. Wkładamy ponownie do piekarnika
Kuba Gotujekostkę i zagnieść szybko z pozostałymi składnikami. Ja ułatwiając sobie pracę, robię to w malakserze. Zagniecione ciasto uformować w kulę, odkroić około 1/3, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.. Pozostałe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim dno blachy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)proszek budyniowy. Na koniec, nadal ubijając, wlać cienką strużką olej. Pianę wyłożyć na upieczony kruchy spód, na pianie rozłożyć owoce, lekko wbijając je w pianę. NA owoce zetrzeć zmrożone ciasto. Piec w 180 stopniach C przez 40 minut, aż się zarumieni. Upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia. Smacznego
kolorowotorcikowoŚmietanę ubić blenderem razem z serem owocami (trochę jeżyn zostawić na przybranie) i cukrem Dodać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wystudzonym cieście. Zrolować , wstawić do lodówki do schłodzenia. Na koniec udekorować rozpuszczoną czekoladą i owocami
Gotowanie jest łatweSzybko i pysznie. Nic prostszego i godzinie jest ciasto. Wykonanie – tłuszcz roztopić. Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto, wlać przestudzony tłuszcz i dokładnie wymieszać
Kuchnia PokoleńCynamonowe ciasto z wiśniami dziś powstało w mojej kuchni. Mam kilka sprawdzonych przepisów na szybkie ciasta bez miksera, lubię je modyfikować tworząc nowe w smaku wypieki
Zasmakuj KuchniCiasto bananowe bez pieczenia. Blaszka o wym. 24cm x 15cm. Składniki Herbatniki maślane ok. 20 sztuk Herbatniki maślano-kakaowe ok. 10 sztuk Mleko 3 szklanki (razem
Kulinarne PrzebojeCiasto Raffaello bez pieczenia z truskawkami to mała modyfikacja przepisu na Raffaello na herbatnikach, które już od dłuższego czasu jest na blogu. Podane składniki dotyczą blaszki
Kulinarne PrzebojeBananowa krówka bez pieczenia – szybkie i bardzo proste ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach! Kruche herbatniki, krem budyniowy, banany i kajmakowa pianka – brzmi
Kulinarne PrzebojeTrzy formy silikonowe 22x15 cm (2 mąż do pracy zabiera), ciasto po 5 godzinach dużą łyżką mieszać, wyrabiać z 2 minuty, ciasto przełożyć do wysokości połowy form, ciasto leniwe z owocami lepiej się piecze w mniejszych formach niż w 1 dużej . Do ciast powciskać gęsto połówki moreli, wierzch posypać pokruszoną czekoladą. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół
W Mojej Kuchni LubięCzęsto zdarza nam się wyrzucać przejrzałe banany, a przecież można je wykorzystać w ciekawy sposób, np. przygotowując pyszne ciasto, shake bananowy, a nawet lody. Tym razem
AleTorcikBabeczki czekoladowe z truskawkami – bardzo smaczne, wilgotne, mocno czekoladowe, rozpływają się w ustach. PRZEPIS NA BABECZKI CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI Składniki na babeczki czekoladowe z truskawkami
Dorota SmakujeSzarlotka na kruchym cieście, maślana z tartymi jabłkami, których nie trzeba wcześniej dusić a ciasta podpiekać. Bardzo prosty przepis na kruchą, domową, niezwykle pyszną szarlotkę. Polecam
Zasmakuj Kuchnidrobne cząstki. Posypujemy łyżką cukru i cynamonem. Mąkę mieszamy z cukrem, sodą oczyszczoną, solą. Dodajemy miękkie masło, jajko i maślankę. Wyrabiamy całość na gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Papilotki napełniamy ciastem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C (termoobieg). Przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy
noteskulinarnyfigaEkspresowe ciasto z kaszy manny pachnące cytrusami z galaretką pomarańczową, mandarynkami i aromatem pomarańczowym – rześkie, lekkie, mleczne, pyszne! Rozpływa się w ustach, świetnie smakuje. To
Zasmakuj KuchniPyszne ciasto z warstwą malinową, kremem śmietankowym i polewą ajerkoniakową. Ciasto samo w sobie jest mocno aromatyczne, dzięki dodatkowi skórki z cytryny. Do tego kwaśne i
AleTorcikOstatnio robiłam odwracane ciasto ananasowe. Powiem szczerze, że najlepiej smakuje tego samego dnia, dlatego lepiej upiec małą blaszkę. Bardzo lubię takie lekkie ciasta z dodatkiem owoców, są idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Odwrócone ciasto ananasowe składniki: 300 g ananasa 300 ml wody 80 g cukru Ciasto: 180 g cukru 130 g masła
Delusional Trineblat lub stolnicę i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto dzielimy na dwie połowy.Jedną owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki a drugą część ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem,potem wkładamy na 40 min.do lodówki. Po wyjęciu ciasto nakłuwamy widelcem,nagrzewamy piekarnik do 200C i zapiekamy ok.20 min.Po tym czasie wyjmujemy ciasto i studzimy. Czas na masę kokosową.Białka ubijamy(...)razem z budyniami i mąką ziemniaczaną,dodajemy do białek i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.Masę kokosową wykładamy na podpieczony spód.na wierzch kładziemy owoce. Wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażarki i ścieramy na tarce i układamy na wierzchu ciasta.Pieczemy w 180C przez ok.70 minut.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaBananowa krówka bez pieczenia – szybkie i bardzo proste ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach! Kruche herbatniki, krem budyniowy, banany i kajmakowa pianka – brzmi
Kulinarne PrzebojeMówią na niego chlebek a to właściwie ciasto. Najważniejsze, że jest bardzo prosty w przygotowaniu, wręcz idealny do wykorzystania bardzo dojrzałych bananów, które masz w domu
nietylkopasta.plJest to proste i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Wilgotne, puszyste i słodkie. Można podawać z lodami, ponieważ to połączenie daje niesamowity efekt. Składniki: 150g masła
AleTorcikMalinowa chmurka jest ciastem znanym od dawna i nadal pojawia się na różnych blogach. U mnie do tej pory jej nie było, bo uważałam, że jest
W mojej kuchniRok szkolny rozpoczął się na całego, a wraz z nim rozpoczął się w szkołach..festiwal marnowania żywności. Problem ten nie dotyczy tylko stołówek szkolnych, ale przede
WiszniówkaWilgotne, mięciutkie ciasto takie jak lubię najbardziej. Pracy przy nim niewiele a potem niebo w gębie jak mawiają i można je zajadać na diecie. Same plusy
Moje Małe CzarowanieProste, szybkie i smaczne. Do tego baaardzo puszyste i wilgotne :). Ze składników, które praktycznie zawsze mamy pod ręką. Teraz jest sezon na rabarbar, ale poza
Opowieści z piekarnikaSzybkie i proste ciasto dla zabieganych. Warto wykorzystać sezon na truskawki i je zrobić. Z dodatkiem kefiru dłużej pozostaje wilgotne. Składniki: 60 g masła 130 g
Słodka StrefaCiasto Raffaello bez pieczenia z truskawkami to mała modyfikacja przepisu na Raffaello na herbatnikach , które już od dłuższego czasu jest na blogu. Podane składniki dotyczą blaszki
Kulinarne PrzebojePyszne ciasto z kaszy jaglanej dla smakoszy, dziś z borówką amerykańską. Miałam jeszcze sporo zamrożonej borówki i chciałam ją wykorzystać. Pasowała tutaj idealnie. Polecam na śniadanie
Moje Małe CzarowanieMogłabym ją jeść codziennie. Z takiego ciasta przygotujecie także pyszną focaccię albo bułeczki, np. z makiem lub suszonymi owocami. Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy 32 cm): 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant (suchych) pół łyżeczki soli pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek sypana przyprawa do pizzy
Zasmakuj KuchniPrzepis na przygotowanie ciasta nie jest skomplikowany, polecam. Oprócz wymienionych składników będziemy potrzebować również dżem z czarnej porzeczki. Składniki na ciasto biszkoptowe : 6 jaj 1 szklanka
Proste PotrawyWariacji na temat ciasta z jabłkami jest mnóstwo. Dzisiejsza propozycja to wilgotne ciasto kakaowe z jabłkami. Składniki: - 3 jajka - 1 szklanka cukru kryształu - 1 i 1/2
Zainspirowana w kuchniPrzepis na to ciasto dostałam już bardzo dawno temu od koleżanki. Przez lata robiłam to ciasto pod nazwą "Amerykańskie". Dopiero niedawno jak porównałam skład obydwu przepisów
Pobite gary Barbaryjogurtem. 3. Teraz przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie, aż powstanie gęste ciasto. 4. Truskawki umyj i pokrój w średniej wielkości kawałki. 5. Pokrojone owoce dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie ale dokładnie. 6. Napełnij ciastem foremki/ papilotki na muffiny do połowy lub wyżej ( wtedy wychodzą naprawdę wielkie!) 7. Piecz 25min w 180*C. Smacznego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNo i jesień... W sobotę przekonałam się o tym najlepiej jak się da - po niebie przesuwały się klucze dzikich kaczek jeden za drugim... widywałam to nie
Czary - gary w kuchniBRIOCHE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI posypane słodką kruszonką. Pyszne, a... Artykuł Brioche z rabarbarem i truskawkami pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEUwielbiam Galette. Aby je przygotować nie potrzebuję blachy. Wystarczy ,że na rozwałkowane ciasto nałożę ulubione owoce , a brzegi zawinę do wewnątrz. Dzięki dodatkowi maślanki lub jogurtu naturalnego, ciasto nie kruszy się i jest elastyczne, co ułatwia zawinięcie brzegów. Swoje Galette często wzbogacam warstwą sera twarogowego lub ricotty. To taka moja wariacja. Tak jest w tym przypadku lecz równie dobrze
WYSPA SZCZĘSLIWASezon na czarne jagody (borówkę czernicę) trwa, zatem czas na ich wykorzystanie :) W mojej kuchni pojawiło się szybkie i łatwe do wykonania ciasto na bazie tych owoców. Warto ich użyć sporo, bo ciasto wyrasta wysoko, mimo że wydaje się bardzo cienkie po wlaniu do formy. Proszę nie zrażać się długością opisu - on tylko tak strasznie wygląda na pierwszy rzut
Weekendy w domu i ogrodzie"Mamo zrób zwykłe ciasto z truskawkami " No prośbie dziecka nie można odmówić A czyż może być prostsze ciasto niż drożdżowiec ??? A jeśli jeszcze wystarczy tylko wrzucić
Malinowa KawiarenkaDziś opowiem Wam bajkę i to nie byle jaką bajkę. W tej bajce delikatny biszkopt spotyka mus truskawkowy, który romansuje z kremem karpatkowym, a zazdrosne biszkopciki
Cynamonowe szczęścieDziś mam szybki i smakowity deser. Ciasto francuskie i owoce suszone ale gotowane takie jak z kompotu z suszu a do tego ser. Połączenie idealne więc warto zrobić sobie pyszny deser. Francuskie koperty z serem i suszonymi owocami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzyznam szczerze, że jakoś nie po drodze mi ostatnio z pieczeniem ciast. Po części dlatego, że piekarnik mi szwankuje i zwyczajnie wolę nie zaczynać niczego bardziej
brunetkawkuchniKolejny świetny przepis ze strony Moje Wypieki, mimo że trochę zmodyfikowany z powodu braku składników i braku czasu wybrania się do sklepu:) zdecydowanie polecam, a oryginalny
Słodka Kraina WypiekówNormal 0 21 CIASTO: Mąka krupczatka – 3 szkl Drożdże – 3 dag Mleko – 1 szklanka Cukier – 1/2 szkl Jajka – 3 szt Sól – szczypta Margaryna – 13 dag Cukier
Camilla w kuchniWłaściwie lubię jesień. Najbardziej oczywiście tą kolorową, słoneczną, z chłodnymi już porankami, ale wciąż jeszcze ciepłymi popołudniami, które z przyjemnością … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniSzybkie, proste i smaczne ciasto to chyba najlepszy opis. Przygotowanie zajęło mi jakieś 20 minut, a smak fantastyczny! Zresztą sami spróbujcie :) Przepis pochodzi z tej
Słodka Kraina WypiekówW sadzie pojawiły się już pierwsze śliwki, wiedziałam że będą idealne do ciasta. Niestety pogoda nie zachęca do zbyt długiego stania w kuchni, dlatego też wybór
Słodka Kraina WypiekówRazowe ciasto z jabłkami Żytnia mąka razowa, jabłka, cynamon i migdały to połączenie daje nam pyszne i delikatne ciasto. Przepis z delikatnymi zmianami zapożyczony z
Słodka Kraina WypiekówTo kolejne ciasto wypróbowane z przepisów Pani Doroty, jak zwykle trochę zmodyfikowany, oryginalny przepis znajdziecie tutaj . Składniki: 5 jajek 1 i 1/4 szklanka mąki
Słodka Kraina WypiekówMnóstwo czarnych porzeczek raz jeszcze :-) Puszyste, ucierane ciasto z nutką cytryny, dużą ilością kwaskowych porzeczek i kruszonką. Klasycznie, szybko i bardzo pysznie! Polecam :-) Składniki: Ciasto: 200
maniapieczeniaSkładniki na kruche ciasto : 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie krupczatka 250 g masła zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru
Proste PotrawyDziś wykorzystałam zamrożone ciasto kruche, które mi czasem zostaje . Nie mieści mi się we foremce i wtedy je zamrażam. Czeka na odpowiedni moment ...Taki jak dziś
Proste Potrawywrzątkiem i odsączyć po kilku minutach. Wymieszać suche składniki, a potem dodać mokre. Szybko wyrobić ciasto mikserem (nie za długo, by ciasto nie opadło po upieczeniu). Dodać owoce i wymieszać. Przelać ciasto do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40 min. w temp. 175 stopni C. Najlepsze zaraz po ostudzeniu
Weekendy w domu i ogrodzieMoje pierwsze takie ciasto z jabłkami, mimo wielu przeciwności jakie z nim przeszłam przy przygotowywaniu, w efekcie końcowym nadaje się do spożycia:) Apple pie od razu
pink envelopeSzarlotka "by Aloha" hmmmm....to nazwa dla wtajemniczonych :)Posiada wszystkie cechy idealnej szarlotki:jest kruchajest w sam raz cynamonowarozpływa się w ustachjest szybka i
bistro mamaSkładniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki 250 g schłodzonego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Składniki na piankę
Świat CiastaSkładniki na kruche ciasto:450 g mąki pszennej230 g masła1 szklanka cukru pudru1 jajko2 żółtka2 łyżki gęstej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:1 kg rabarbaru + 3
Świat CiastaThe post Ciasto bananowe bez pieczenia (z galaretką) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeJesienią lubimy piec smakołyki z owocami...ostatnio naszła nas ochota na ciasto z gruszkami;)Składniki; 200 g masła, 100 g cukru, 300 g mąki żytniej, 50 g sezamu białego, 10 g proszku do pieczenia, 1,5 kg gruszek, 50 g rodzynek, 1 g cynamonu, 10 g miodu, 1 jajko Wykonanie; Gruszki obrać, i pokroić w kostkę. Nastepnie wrzucić
Anioły w kuchniDietetyczne, bezglutenowe, przepyszne ciasto ryżowe. Z dużą ilością jabłek i konfiturą morelową. Uwielbiam ten smak!. Najwyższej jakości foremki firmy Guardini znajdziecie na stronie homemart.pl Składniki
Apetyczna babeczkaJedliście kiedyś ciasto z ryżem? Moja rodzinka była bardzo zaskoczona tym nietypowym połączeniem i smakowali ciasto z małą obawą, ale okazało się, że nie było najmniejszej
Z miłości do słodkościThe post Półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje