wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, kakao, cynamon oraz sodę, mieszamy razem wszystkie składniki, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy miód, jajka oraz śmietanę, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszki (20cmx35cm) wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor. składniki na masę: 750 ml mleka 200 g cukru 8 łyżek(...)ucieramy, dodajemy po łyżce ugotowanej kaszy do uzyskania puszystej masy. Do gotowej masy wlewamy pomarańczówkę, mieszamy. ponadto: 500 g dżemu z czarnej porzeczki 100 g kandyzowanych owoców czarnej porzeczki polewa czekoladowa wykonanie ciasta: placek miodowy-pół dżemu,połowa kandyzowanych owoców-połowa masy-placek miodowy-pół dżemu, połowa kandyzowanych owoców-druga połowa masy-placek miodowy. Na ciasto wylewamy
Domowy Smak Jedzenianajwyżej 120 *C), bo ciasto będzie twarde Tak przygotowany syrop wlać do miski z bakaliami i dokładnie wymieszaj- każdy składnik powinien być zatopiony w syropie Gotowa masę przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia Piecz w temp. 160*C przez 40-45 min.- sygnałem upieczenia są pojawiające się pęcherzyki na powierzchni ciasta Ciasto odstawić na 4-5 godz. dopiero(...)kolorowej gazecie, ale podobny znajdziecie na Moich Wypiekach. Ciasto jest dość twarde, dlatego polecam głownie tym którzy mają mocne zęby :) Jak tylko coś mi zostanie, to włożę do słoja, za kilka dni zrobi się na pewno kruchsze. Moje uwagi: ciasto lepiej piec krócej niż za długo, bo będzie twarde dodane owoce kandyzowane podczas pieczenia dodatkowo stwardniały, może lepszym
Proste PotrawyTruskawki umyj, pokrój i wymieszaj z 1-2 łyżkami cukru pudru ( w zależności od słodkości truskawek ) Dodaj łyżkę octu balsamicznego i ewentualnie łyżkę oleju z orzechów laskowych i odstaw owoce na co najmniej pół godziny do lodówki Płatki migdałów podpraż na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia Śmietanę ubij z cukrem W pucharkach wykładaj na przemian łyżkę truskawek, odrobinę(...)bardzo prosty, ale smaczny i na czasie :) Dla podkreślenia smaku, truskawki można posypać pieprzem młotkowanym. Danie uzyska odrobinę pikanterii :DProponuję również pyszne ciasto biszkoptowe z owocami i galaretką, w tym przepisie użyłam jagód, ale truskawki również będą znakomite :)Dla wielbicieli kruchego ciasta z truskawkami przepis
Proste Potrawyłyżka mielonego imbiru Przygotowanie farszu: Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze części i w misce mieszamy z cukrem oraz imbirem tak, aby oblepić mieszanką wszystkie owoce. Tak przygotowane nadzienie wykładamy na środek ciasta uprzednio posmarowanego żółtkiem jajka. Brzegi ciasta zwijamy do środka i ich zewnętrzną część smarujemy białkiem. Całość posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez
Życie zamknięte w smakuSezon na borówki amerykańskie niestety dobiega końca, troszkę mnie ominął, ale mam nadzieje jeszcze troszkę z niego pokorzystać. Co roku w trakcie sezonu na borówkę, robię ciasto z tymi owocami. W tym roku postanowiłam przygotować bardzo proste ciacho z borówkami, maliną i nutellą. Mąż jest wybitnym wyjadaczem nutelli, i za żadne skarby świata nie potrafi przestać jej wyjadać(...)zapiekania, wcześniej wysmarowanej masłem. Wykładamy owoce i gdzie nie gdzie po troszeczku Nutelli, najlepiej nie na owoce, tylko obok. Całość pieczemy około 50 minut w temp. 170 stopni C. Grzanie dół pierwsze 25 minut, potem z termoobiegiem. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka i na złoty kolor. Smacznego! Zapraszam Was na Facebooka SmykWKuchni i Instagrama, bądźmy w kontakcie
SMYKWKUCHNIJeszcze lato się nie skończyło, jeszcze pora na letnie ciasta i torty z owocami. Kuszący czekoladowo-serowy tort z owocami i galaretką przyciąga spojrzenia i nęci kubki smakowe. Nie czekajcie do weekendu, początek tygodnia też jest dobry na pieczenia ;) Składniki: ( duża porcja, tortownica średnicy 32 cm ) Ciasto czekoladowe: 150 g czekolady deserowej 120 g masła 8 jajek(...)wymieszać. Na koniec dodać ubitą śmietankę - całość delikatnie połączyć. W tortownicy ułożyć blat ciasta czekoladowego, wylać nieco więcej niż 1/3 porcji masy serowej, przykryć kolejnym blatem ciasta, wylać kolejną porcję masy serowej. Przykryć ostatnim blatem i na wierzch wylać cienką warstwę masy serowej. Na wierzchu ułożyć owoce, np maliny, borówki, truskawki lub inne. Wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić
kolorowotorcikowogrupą spragnionych słodkości nastolatków. Do dziś pamiętam smak tych drożdżówek :)Zaletą bułeczek Liski jest niezwykła delikatność ciasta. Tradycyjne ciasto drożdżowe z reguły następnego dnia jest twardawe. To jest nadal pyszne i miękkie i - co bardzo ważne - nie robi się kluchowate pod owocami. Jeśli lubicie jakie bułeczki, to szczerze polecam Wam ten przepis :)Składniki(...)dodać resztę składników i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić przykryte na około półtorej godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.Przygotować nadzienie mieszając ze sobą śmietanę, dżem i cynamon.Z ciasta formować bułeczki, lekko spłaszczać górę i nakładać w to miejsce nadzienie, a na nie owoce. Brzegi bułeczek posmarować mlekiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam wszystko co słodkie i z owocami :-). Pierogi z nadzieniem owocowym przygotowuję zawsze, gdy zostanie mi ciasto na pierogi lub chcę moich bliskich mile zaskoczyć. Pierogi z owocami w tej kombinacji są przepyszne. Słodkie jagody przełamane kwaskowym smakiem porzeczek, wszystko to oblane sosem na bazie jogurtu naturalnego i owoców. Kurcze, ale były pyszne!!! Składniki na pierogi(...)podobnej wielkości okrągłe placuszki. Farsz. Na farsz potrzebne są mrożone owoce, jeśli mamy świeże to musimy je zamrozić. Owoce mieszamy z cukrem. Na powstałe krążki nakładamy łyżką farsz i zlepiamy, formując pierogi. Ciasto jest na tyle plastyczne, że się pięknie zlepia bez żadnych dodatków. Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, wyciągamy po upływie
Rozpustne gotowanieSezon na rabarbar trwa . A tak to jest ze wszystkimi owocami - w sezonie ciasto z nimi musi być .I zazwyczaj na pierwszy ogień idą te sprawdzone przepisy .Najprostsze , a smakują wybornie. Składniki :4 jajka1,5 szklanki cukru1 margaryna - rozpuszczona30 dkg mąki pszennej7 dkg mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaok 1 kg rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartejCukier
Malinowa Kawiarenkaprzygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Są pyszne z malinami, ale możesz je nadziać praktycznie wszystkim – innymi świeżymi owocami, owocami z syropu, budyniem, kremami, czy też dżemem. Zapraszam do obejrzenia video przepisu // Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki rozczyn: 30 g drożdży, 2 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 100 ml ciepłego mleka szczypta soli ok. 200 ml ciepłej(...)przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia swojej objętości (no około godzinę). Wyrośnięte ciasto podsyp mąką i delikatnie wyrób. Następnie uformuj bułki – odrywaj kawałki ciasta, a w środek włóż ulubione nadzienie. Jeśli używasz mokrych owoców dodaj do nich trochę mąki ziemniaczanej. a jeśli owoce nie są zbyt słodkie – dodaj cukier. Gotowe drożdżówki wyłóż na posmarowaną olejem formę
Via Gustowielbicieli czekolady (ale nie tylko) - ciasto, które jest spełnieniem ich czekoladowych marzeń. Ciasto baaardzo czekoladowe, z minimalną ilością mąki. Swego czasu bywało u nas dość często, gdyż moja Rodzinka wprost je uwielbia, smakowało też zawsze naszym znajomym. Ja dodaję do niego dodatkowo owoce (przeważnie są to wiśnie, tutaj akurat w wersji z malinami- mmm...pychota...), które idealnie komponują się(...)góra-dół) aż dobrze wyrośnie a wierzchołek pod dotknięciem lekko się zapadnie. Ciasto ma być bardzo wilgotne.Ja piekłam 45 minut ze względu na użycie zamrożonych owoców.Po upieczeniu zdjąć boki formy i pozostawić ciasto do wystudzenia (gdy uda nam się powstrzymać, bo zapach jest nieziemski, smak też...) Podawać posypane mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem. Smacznego
Smaczne Zdrowedomu spory zapas borówek i postanowiłam przygotować z nich jakieś ciasto. W sieci wpadł mi w oko przepis na ciasto kokosowe z dodatkiem tych owoców i postanowiłam go wypróbować ;) Ciasto okazało się pyszne, a do tego stosunkowo proste w przygotowaniu - gorąco wszystkim polecam. Ilości podane są na blachę o wielkości(...)cukrem na jednolita masę, następnie dodać jajka, creme fraiche, wiórki kokosowe i mąkę, dokładnie ubić. Masę ułożyć na owocach, na wierzchu posypać je pozostałymi borówkami i posypać wiórkami kokosowymi. Piec przez 30-40 w 180 stopniach. Smacznego
Codzienne Gotowanieciasto było absolutnym eksperymentem, nawet nie liczyłam na to, że wyjdzie. Okazało się, że jest nie tylko puszyste, ale też nie jest suche jak większość bezglutenowych wypieków. W sam raz na październikową niedzielę. Polecam. Składniki: 2 łyżki mąki z quinoy 2 łyżki mąki z tapoki 2 łyżki mąki kokosowej 4 jajka 70 gram miodu gryczanego 100 ml roztopionego oleju kokosowego(...)cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem, stopniowo, olej wymieszany z kakao. Tak powstałą masę mieszamy z białkami i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wciskamy w ciasto orzechy i owoce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 35 - 40 minut. Jeśli macie ochotę można polać ciasto polewą czekoladową, albo lukrem. Smacznego
Quinoa Raz!puściły nieco soku. Na noc wstawiłam do lodówki. Ciasto kruche - mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać jajko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto włożyć na zamrażalki. Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i na noc włożyć do zamrażalki(...)Gotować na małym ogniu przez 5 - 8 minut. Sok zlać do drugiego rondelka, ostudzić i wymieszać z proszkiem budyniowym, po czym gotować przez minutę. Dodać owoce. Wymieszać. Lekko ostudzić. Ciasto biszkoptowe - jajka z cukrem ubijać do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę dokładnie wymieszać na jednolita masę. Ułożenie Tortownice o średnicy 24 cm. posmarować margaryną i obsypać bułką tartą
Ciastka - domowe słodkościEkspresowe w przygotowaniu, puszyste i wilgotne ciasto z sezonowymi owocami. Ze składników, które zawsze są pod ręką :) Polecam! 2,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 4 morele pół szklanki malin pół szklanki jagód kilka wiśni kruszonka: 4 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki(...)jajka, olej i maślankę. Całość mieszamy łyżką lub trzepaczką i wylewamy do formy (użyłam formy o średnicy 26 cm). Na wierzchu układamy owoce, lekko wciskając je w masę. Składniki na kruszonkę mieszamy i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy około godziny ( do suchego patyczka) w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Proste ciasto na maślance pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogpapierze, położyć na blaszce, na cieście rozłożyć gęstocząstki obranych mandarynek zostawiając dość szerokie brzegi do podwinięcia mandarynki posypać cukrem waniliowym, cynamonem i budyniem czekoladowym bez cukru brzegi ciasta nałożyć na owoce, dociskając złączenie, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie ostrym nożem ponacinać skośnie wierzch ciasta, piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35 minut
W Mojej Kuchni LubięTorcik jest idealnym ciastem na lato. Delikatny, leciutki, pyszny. Najlepiej smakuje schłodzony, czyli prosto z lodówki. Jest ciastem dość elastycznym, gdyż można go zrobić z różnymi owocami, a jeśli nie ma czasu, czy chęci na pieczenie biszkoptu, można użyć gotowe biszkopty. Jak dla mnie taka delikatniejsza wersja sernika na zimno :) Biszkopt: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku(...)rozsmarowujemy i wkładamy na około 20 minut do lodówki, by masa serowa stężała. Następnie układamy umyte owoce i delikatnie zalewamy galaretką, przy użyciu łyżki, by owoce się nie rozpłynęły po całym cieście. Gotowe ciasto delikatnie wkładamy do lodówki i pozostawiamy na co najmniej godzinę, by dobrze wystygło. Najlepiej wyjąć je z lodówki bezpośrednio przed podaniem na stół
Smakowy Raj