ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:416/1556)

Kruche z owocami pod bezową pianką 166

składniki  ciasto* 5 żółtek* 1 margaryna (250 g)* 2  szklanki mąki pszennej* 1/2 szklanki mąki krupczatki* 3 łyżki cukru pudru* 2 łyżeczki proszku do pieczeniapiana bezowa i owoce * 5 białek * 1 kisiel poziomkowy* 1/2 szklanki jagód (mrożone)* 3/4 szklanki czerwonej porzeczki (mrożona)* śliwkikruszonka* 50 g margaryny* 1/2 szklanki wiórków kokosowych* 1/3 szklanki cukru pudru* 4 łyżki(...)mąki pszennej  Sposób wykonaniaMąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 3/4 ciasta i druga 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia.Formę (24/30 cm) posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć równomiernie

Mix smaku
Ciasto Leśny mech 121

ciasta. Mąkę pszenną i krupczatkę łączymy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką do połączenia składników.  Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, następnie wylewamy na blaszkę gotowe ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 1 h, do suchego patyczka.  Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odcinamy 1/3 wysokości ciasta. Odcięty wierzch ciasta kruszymy(...)ciasta umieszczamy w tortownicy. Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, następnie nasączamy biszkopt. Wodę należy delikatnie lać za pomocą łyżki po całym biszkopcie. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i tężejącą galaretkę. Masę wylewamy na dno ciasta. Następnie masę posypujemy pokruszonym ciastem. Wierzch dekorujemy owocami. Ja użyłam

kulinarne odsłony pati
Zdrowa tarta z morelami 154

Zdrowa, orkiszowa tarta bez cukru. Gdy użyjemy masła bez laktozy to i bezlaktozowa, a gdy masło zastąpimy margaryną to nawet i wegańska. Pachnie morelami, latem i

Czarnawisienka
Tarta z truskawkami, białym winem i bazylią 148

Lato to idealna pora na przygotowanie tarty ze świeżymi owocami. Truskawki z winem nadają jej wykwitny charakter. Oczywiście truskawki nie mogą się obejść bez czekolady.. Całość przełamuje niebanalna bazylia. Do tego niezwykle kruche i delikatne ciasto i krem. Czego chcieć więcej? :) Składniki: 200g mąki krupczatki 2 żółtka łyżka cukru 125g margaryny opakowanie polewy czekoladowej lub czekolady deserowej (użyłam(...)Czas pieczenia to 15 minut. Na upieczone i wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową i równomiernie ją rozprowadzamy. Śmietankę ubijamy, na końcu łączymy z serkiem. Krem wykładamy na warstwę czekoladową. Galaretkę rozpuszczamy w szklance podgrzanego wina. W zimnej galaretce zanurzamy umyte, odszypułkowane i pokrojone truskawki. Gdy zacznie tężeć, wykładamy owoce i galaretkę na krem. Tartę podajemy schłodzoną, udekorowaną listkami bazylii

Wrzosowa Polana
Najlepsza kawa PO DRODZE na plażę 177

kolei płaciło się 10 PLN - boska wyżerka i popitka! :) Osobiście uraczyłam się kawą latte - wychuchana, wydmuchana, z pietyzmem przez właściciela przygotowywana :) Oraz karpatką z kremem i świeżymi owocami . Przyznaję, że ciasto powaliło mnie na łopatki! Górzyste i pagórkowate ciasto karpatkowe wcale nie tak łatwo jest skutecznie przyrządzić - z doświadczenia mówię... Do tego, jak dla mnie, krem nie może być

Grunt to przepis!
Róże z owoców kiwi i truskawek 172

Kwiatami zrobionymi z owoców możemy ozdabiać desery, torty czy też ciasta. Wyglądają dekoracyjnie i oryginalnie. W ten sposób ułożymy róże nie tylko z kiwi i truskawek. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Leśny mech 403

gościom skąd bierze się zielony kolor ciasta.  A jaka potem będzie niespodzianka;) Leśny mech     Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 450 g mrożonego szpinaku 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietany 30 % 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru oraz owoce granatu ;) Przygotowanie: Zakupiony szpinak rozmrażamy, odciskamy(...)zgęstnieje. Dodajemy cukier i serek. Całość ucieramy, aż masa będzie gładka. Upieczone ciasto rozkrawamy na wysokości około 2/3. Na dolny blat wykładamy krem śmietanowy. Pokruszoną resztę ciasta wykładamy na krem i posypujemy owocami granatu.  Zanim zaczniemy jeść, trzeba przynajmniej 2 godzinki schłodzić. Pyszne

Lawendowe Niebo
pomysł na TRUSKAWKI 159

PRZEPISÓW NA TRUSKAWKI DIETETYCZNY TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO! MAKARON Z TRUSKAWKAMI  AMERYKAŃSKIE PANCAKES WEDŁUG GWYNETH PALTROW CIASTO Z TRUSKAWKAMI URODZINOWY PUCH TRUSKAWKOWY PIEROGI Z TRUSKAWKAMI! UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI! O ZAPACHU RUMU I WANILII, A SMAKU RABARBARU Z MORELĄ I TRUSKAWKĄ! SERNIK NA ZIMNO Z BANANÓW I SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH UCIERANE CIASTO Z TRUSKAWKAMI BEZOWO - KOKOSOWA ROLADA

SMYKWKUCHNI
Murzynek z pijanymi wiśniami 172

dokładnie lecz delikatnie aby nasze ciasto jak najbardziej napowietrzyć. Gotową masę wylewamy na średniej wielkości blaszkę ok. 24 x 24 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Rozkładamy owoce i pieczemy ciasto w temp. 180*C przez 50 minut. W tle moja kwiecista konewka :) która musiała się znaleźć na zdjęciu

W Moim Magicznym Domu
Waniliowe Racuszki z Ananasem i Gruszkami 143

smażenia PRZYGOTOWANIE:  Wszystkie skladniki ciasta łączymy ze sobą za pomocą miksera. Ananas obieram i kroję w drobną kostkę. Gruszki obieram i również kroję w drobną kostkę. Owoce dodaję do ciasta. Na rozgrzana patelnię wkładam olej kokosowy. Następnie za pomocą dużej stołowej łyżki kładę porcję ciasta na patelnię. Smażę z obu stron aż placuszki będą rumiane. Za pomocą ręcznika

Gotowanie Patki
Torcik charlotte z kremem owocowym 199

Lato, owoce, słońce.. i pyszny torcik na zimno Charlotte. Charlotte to rodzaj deseru, podawanego na zimno lub ciepło, który składa się z ciasta, chleba lub ciastek w środku z masą kremową, owocową. Deser w pierwotnej formie został wymyślony przez francuskiego szefa kuchni, Marie-Antoine Carême, obecnie przybiera różne formy np taką jaką poniżej ja przygotowałam. Zapraszam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami 98

Ostatnio zauważyłam, że modne stały się ciasta z całymi owocami. I nic dziwnego, są nadzwyczaj eleganckie. Ja wprawdzie za modą nie gonię, ale zapragnęłam przygotować własną wersję tego wypieku. Pomysł na ciasto zaczerpnęłam z tego przepisu , ponieważ jest w smaku genialne, zmniejszyłam jedynie ilość składników i dodałam mielone włoskie orzechy. Ciasto wyszło przepyszne, pachnące i mięciutkie, a gruszki upiekły

Kuchenne zapiski Edyty
Bułeczki z gruszkami 166

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm  i kroimy na kwadraty ok. 10 x 10 cm.        Na każdy nakładamy przygotowane wcześniej owoce. Zbieramy brzegi ciasta i formujemy sakiewki.    Spód każdej sakiewki zanurzamy w oleju i układamy ściśle w foremce. Postawiamy do wyrośnięcia a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.    Wstawiamy

Maminek kulinarny
CIASTO KANTYCZKA 202

Kantyczka jest ciastem wyjątkowo wilgotnym (dzięki dużej ilości dżemu) i naprawdę dekoracyjnym. Jest to wypiek idealny na jesienne i zimowe dni, kiedy mało już owoców. Kantyczka to ciasto niespodzianka - nigdy nie wiadomo, jak podczas pieczenia ułożą się warstwy i jaki powstanie wzór. Jeśli interesuje Was pochodzenie nazwy tego ciasta, to dowiedziałam się tylko tego, że słowo "kantyczka

Przepisy Aleksandry
Krucha tarta z brzoskwiniami, nektarynkami, morelami… 145

mamy ochotę. Zapiekane owoce zawsze stanowią dobrą opcję na deser. Czy to pod kruszonką czy też w z niewielką ilością kruchego ciasta tak jak tu. Do tego o tej porze roku owoce są tak słodkie, że całkowicie zrezygnowałam z dodawania cukru. Przed podaniem możecie je delikatnie oprószyć cukrem(...)pudrem ale nie jest to konieczne. Jak widać na zdjęciach nie mogłam się powstrzymać przed ukrojeniem jeszcze gorącego ciasta. Przez to całość nieco pływała w pysznym soku owocowym ;) Ale gwarantuję, że jeśli potraficie się powstrzymać aż ciasto całkowicie wystygnie to ciasto kroi się je bez żadnych problemów. Polecam! 100 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 100 g masła

Mienta blog