JOGURTOWE CIASTO POMARAŃCZOWE 345nagiąć tradycyjny przepis i upiekłam włoskie ciasto jogurtowe z dodatkiem pomarańczy :) Wyrosło piękne i puszyste! Do dekoracji użyłam roztopionej białej czekolady, maku i świeżej otartej skórki z pomarańczy. Ciasto w prawdzie wygląda bardzo Wielkanocnie, ale można upiec je na każdą okazję ! Zapraszam po przepis: SKŁADNIKI : 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. oleju 2 łyżeczki proszku(...)waniliowy, sok z pomarańczy, pół łyżeczki soli. Miksujemy na gładko. Masę delikatnie mieszamy z pianą(mieszamy krótko aby masa nie straciła "puszystości") Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy ok.35 min w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy z piekarniki i pozostawiamy do wystudzenia. Gotową babkę można polać roztopioną czekoladą lub lukrem i udekorować
Marcepanowa kuchnia
Łatwe ciasto z truskawkami i serwatką 200zamrażarki. Ja tak właśnie robię. Lubię małe pojemniczki, bo dzięki temu rozmrażam taką ilość, jaką akurat potrzebuję, a reszta serwatki czeka na swoją kolej. Dzisiaj zużyłam kolejny pojemniczek :) Łatwe ciasto z truskawkami i serwatką forma 17 x 23 cm (mierzona po dnie) lub okrągła 22- 23 cm 2/3 szkl. serwatki 2 jajka 60g oleju skórka starta z pół cytryny(...)trzepaczką. Tylko do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę wlać do formy (będzie go niedużo), na górze ułożyć truskawki w rzędach. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 45 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Posadzone i zjedzone
Łatwe ciasto z truskawkami i serwatką 154kostkę też sprawdzą się znakomicie. Do przeczytania niebawem! Założyłam sobie również konto na Instagramie , gdzie będę zamieszczać różne okruszki z mojego życia. Kto jest chętny, proszę obserwować :) Łatwe ciasto z truskawkami i serwatką forma 17 x 23 cm (mierzona po dnie) lub okrągła 22- 23 cm 2/3 szkl. serwatki 2 jajka 60g oleju skórka starta z pół(...)trzepaczką. Tylko do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę wlać do formy (będzie go niedużo), na górze ułożyć truskawki w rzędach. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 45 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Posadzone i zjedzone
3-składnikowe ciasteczka Nutella 299ostatniej chwili przypomina Ci o przygotowaniu smakołyków na szkolną imprezę? A lodówka świeci pustką... Potrzeba matką wynalazku...oczywiście, mogłabyś się teraz głowić nad wymyśleniem prostego przepisu na ciasto, ale...po co? PO CO, JEŚLI MASZ TEN?! Tylko 3 składniki, które zazwyczaj każdy z nas ma pod ręką, a jeśli nie, znajdzie je w KAŻDYM, nawet najmniejszym sklepie(...)Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia. Formuj małe kulki z masy i rozgniataj je w dłoni. Połóż je na blaszce. Na środek każdego ciasteczka wyłóż kulkę schłodzonej Nutelli. Formuj kolejne kulki z ciasta, rozgniataj je w dłoni tak, jak poprzednio i przykrywaj ciastka z nadzieniem, sklejając brzegi 2 warstw. Piecz
Gotowanie to kochanie
Karpatka 250masa się nie przypaliła) Ostudzić, dodawać stopniowo po jednym jajku i mieszać do momentu , aż jajka zostaną " wrobione" w masę Gdy masa jest już jednolita (w czasie wrabiania jajek na pewnym etapie ciasto przypomina "kluchy")wykładamy do formy z papierem do pieczenia- rozsmarowujemy cienko Ta ilość starcza na upieczenia jednego placka. Składniki : 250 g śmietany kremówki (ewentualnie
Proste Potrawy
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 528tego ciasta nigdy nie zrobiłam? Coś mi się zdaje, że ta niebiańską rozkosz znają wszyscy, oprócz mnie. Powiem tylko, że ciasto wyszło ekstra, mega, super kruche (nie dziwota- dałam 4 żółtka), a budyniowa lekka jak chmurka masa sama rozpuszczała się w ustach. Tym, którzy jeszcze nie… to polecam bardzo… u mnie zniknęło w przeciągu 30 minut) Kruche ciasto
Mia Cucina Sofieta
Pomarańczowe ptysie z kruszonką 375szklanki wody Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać zagniatając jak kruche ciasto. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąć kółeczka o średnicy około 4 cm. Krążki schłodzić w lodówce. Masło z mlekiem, solą podgrzewać w garnku i zagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać dość energicznie, aż wszystko się połączy. Mieszać dopóki masa(...)zacznie odklejać się od brzegów. Zestawić z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłą masę ucierać mikserem dodając po jednym jajku. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując spore odstępy. Na wierzch przykleić schłodzone krążki wycięte z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 15 minutach zmniejszyć
https:KKuchniaMniam
Pasztet w kruchym cieście 204pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek Wykonanie: Ciasto: mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i zimną wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce 30 minut. Pasztet: łopatkę i boczek kroimy w grubą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy udka. Zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy(...)Żółtka dodajemy do masy mięsnej, a białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę odstawiamy na 30 minut, by smaki się przegryzły. Formy do pasztetu natłuszczamy masłem lub smalcem i obsypujemy bułką tartą. Kruche ciasto wałkujemy na grubość około 4-5mm i wyklejamy nim dno i boki foremek. Część ciasta odkładamy do przykrycia
Smak mojej kuchni
Babka cytrynowa 166formy, buka tarta do wysypania formy Sok cytrynowy wymieszać z erytrotylem i odstawić. Masło utrzeć na pulchną masę, dalej ucierając dodać sól, kolejno dodawać po jednym jajku i po trochę cukru. Następnie dodawać obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową oraz orzechy. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni(...)ostudzenia, gdyż zacznie się krystalizować. Lukier dla wersji z cukrem: 200 g cukru pudru, 2 – 3 łyżki soku z cytryny Utrzeć sok cytrynowy z cukrem pudrem na lśniącą, gładką masę. Polać babkę lukrem
królestwo garów
Żytnie ciasto z jabłkami 171podgrzewam z miodem i cukrem, do rozpuszczenia ostatniego składnika a następnie ostudzić. Do ostudzonej masy dodaję mleko i jajko, całość roztrzepuję do połączenia składników. Do suchych składników dodaję mokre oraz pokrojone jabłka i całość dokładnie mieszam. Formę smaruję masłem, obsypuję otrębami i wkładam do niej ciasto. Wyrównuję wierzch i obsypuję migdałami. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez
Mango Papaja
Sernik karmelowo-kokosowy. 263pokrojone w kostkę i miksujemy, aż otrzymamy ciasto o konsystencji sypkiej kruszonki, następnie dodajemy jajko i żółtko i znów miksujemy, do chwili aż otrzymamy zwartą kruszonkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy kruszonkę i dokładnie dociskamy grzbietem łyżki lub dłonią, lub wałkujemy małym wałeczkiem (ważne by zrobić to naprawdę dokładnie). Odkładamy. MASA SEROWA: 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 3 jajka(...)łyżki wiórków kokosowych Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i przekładamy na masę karmelową. Wyrównujemy łyżką i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. LUKIER: 200 g cukru pudru 2-3 łyżki wody lub soku
Rozpustne gotowanie
Babka migdałowa 223utrzeć masło z cukrem na puszysta jasną masę. Dodać jajko po jajku. Zmiksować. Dodać aromat migdałowy. Zmiksować. Do masy dodać mąkę z migdałami, wymieszać szpatułką do połączenia składników. Formę o pojemności 1 litr wysmarować masłem, obsypać mąką, nadmiar strząsnąć. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 160 stopniach przez 45 minut luz suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w formie. Wyjąć
Moja Galeria Smaku
bananowiec z pianką 246takie wypieki. Zresztą co roku przed świętami robię sobie taki przerywnik i piekę ciasto w letnim klimacie. Bananowca robię w kilku wersjach, bo bardzo go lubimy. To bardzo lekkie ciasto,kremowe, mocno bananowe. Jego dużą zaletą jest to, że jest bardzo podzielne, ładnie i łatwo się kroi ale niestety znika bardzo szybko. Będzie idealne dla dzieci. *foremka(...)galaretki rozpuścić w szklance wody i też przestudzić. Galaretkę, banany i masło razem zmiksować i odstawić, kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na biszkopt. Galaretki czerwone rozpuścić w szklance wody. Kremówkę ubić na sztywno, wlać wystudzoną galaretkę i wylać na ciasto, odstawić do stężenia. Zielone galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Banany pokroić w plasterki, ułożyć na piance. Zalać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dietetyczne ciasto marchewkowe z orzechami i rodzynkami 316oraz świeżą marchewkę. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego ciasta, zapewniam, że ten przepis jest w sam raz na początek. Na blogu znajdziecie jeszcze jeden, nieco inny przepis na takie ciasto. Gorąco polecam! Składniki : 400 g marchewki 130 g mąki owsianej 4 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru 30 g orzechów włoskich(...)zmiksować. Wmieszać marchewkę. W innej misce wymieszać mąkę i przyprawy oraz proszek. Wsypać składniki suche do masy jajeczno-marchewkowej i dokładnie wymieszać szkatułka. Dodać orzechy i bakalie, wymieszać. Formę 30x11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenna. Wlać ciasto i wyrównać. Piec 60-70 minut w 170°C. Wyjąć z formy jeszcze lekko ciepłe. Przełożyć
Chocolate Muffin Blog
Ciastka truskawkowa chmurka 283wpadłam na pomysł ciastek kruchych z kremem mascarpone i truskawkami Ciastka truskawkowa chmurka Składniki – ciasto: 1,5 szklanki mąki 5 łyżek kremówki ew. 2 łyżki wody 125 g masła odrobina soli cukier puder (2–3 łyżki, o ile ma być na słodko) Masa: 250 -500 g zimnej śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: forma
Gotowanie-uk
Gniazdka poznańskie, pączki hiszpańskie, cudne 244zostawić, aż ostygnie. Do ostudzonej masy dodać jajka i dokładnie zmiksować. Thermomix tu super się przyda lub malakser. Masa musi być gładka i jednolita. Arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadratu i rozłożyć na blacie. Do rękawa kuchennego nałożyć ciasta i wyciskać ciasto formując krążki na każdym kwadratowym papierku. Jeśli mogę wam doradzić to użyjcie końcówkę mniejszą wykończoną ząbkami
Kuchnia Pokoleń
ŚMIETANOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI - ZE STEWIĄ 815umieścić w malakserze i miksować do uzyskania zwartej kuli kruchego ciasta. Można również wyrobić ręcznie. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną rozkruszyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( poprzyduszać). Drugą zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce. Składniki na masę śmietanową: - 1200g kwaśnej śmietany ( u mnie 800g śmietany 18% i 400g jogurtu greckiego) - 5 białek - szczypta(...)dodać ksylitol. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Do piany dodać proszek budyniowy . Następnie delikatnie dodawać śmietanę i jogurt i delikatnie zamieszać . Masę wyłożyć na kruchy spód, wyrównać. Wysypać mrożone maliny. Na górę rozkruszyć drugą część ciasta. Piec w temp.180* termoobieg ok.50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego
Smaczne Zdrowe