ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1620/3191)

Jagodowa kubanka 203

startej na wiórki, kawa rozpuszczalna, świeże lub mrożone jagody Sposób wykonania: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać olej – wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki (23x35), wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około

Nie tylko w kuchni
Kurczak w cieście kokosowym 575

pszenną,  mleko,  jajka,  proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie  dodajemy  wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Pokrojonego w grubą kostkę kurczaka maczamy w przygotowanym cieście, po czym za pomocą łyżki lub cedzaka wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor. Wyjmujemy

Fabryka pomysłów
buraczkowe ciasto przekładane dżemem... 201

czarnej porzeczki 250 gram, puder cukier - ile potrzeba jajka, cukier, olejek migdałowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata ale taka ma być dodać mąkę, proszek z sodą, dodać buraczki i połączyć mikserem składniki na na nie za gęste ciasto forma silikonowa 24x11 cm, do formy przełożyć ciasto i wyrównać wierzch łyżką piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik na zimno z jeżynami, malinami i borówkami 345

Pyszne i orzeźwiające, lekko cytrynowe ciasto, które nie wymaga pieczenia. Takie serniczki są moim ulubionym letnim deserem. Kiedy żar leje się z nieba stanie w kuchni przy gorącym piekarniku to żadna przyjemność ;)  Za każdym razem do sernika można dodać inne sezonowe owoce, różne smaki galaretek i zawsze będzie cudownie smakować :)   Spód: 250g herbatników zbożowych 120g masła Sernik(...)Pozostałe dwie na wierzch w 500ml. Ser zmiksować z cukrem pudrem, ekstraktem i ostudzonymi galaretkami rozpuszczonymi w 300ml wody. Masę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Serniczek posypać owocami i wstawić do lodówki do stężenia. Pozostałą galaretkę wylać na zastygnięty sernik. Ciasto odstawić do lodówki najlepiej na całą

Smakołyki Asi
Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) 225

dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, przyprawę do piernika, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i dodajemy wystudzoną masę maślaną. Lekko mieszamy. Po tym dodajemy syrop cukrowy i ponownie lekko mieszamy. Następnie wbijamy jajo i wyrabiamy na jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby przeszło smakami. Po schłodzeniu w lodówce ciasto będzie dosyć twarde i będzie

Kuchnia Łukasza
murzynek z rabarbarem i orzechami 213

lubi murzynka? Chyba każdy, to takie klasyczne ciasto, które pasuje na każdą okazję. Tym razem jego smak wzbogaciłam dodatkiem rabarbaru, gruszki i orzechów. Jak zawsze zniknęło w mgnieniu oka.  * szeroka keksówka 20*23 cm Składniki: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Masło, kakao, cukier puder i wodę zagotować i wystudzić. Do zimnej masy wmiksować jajka, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać białka ubite na pianę i orzechy. Delikatnie wymieszać i przelać ciasto do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Gruszkę i rabarbar umyć, pokroić na paski i położyć na ciasto, lekko dociskając

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Miodowiec 256

murzynkiem 2 łyżki miodu 2 jajka 1 łyżeczka sodki 1/2  szklanki cukru pudru Przygotowanie ciasta: Mąkę wymieszać z sodą, dodać pokrojoną drobno margarynę, zagnieść, dodać pozostałe składniki na ciasto tj. jajka, cukier i miód- wyrobić, podzielić na 3 części . Piec każdy rozwałkowany placek w temp. 180 *C (oddzielnie) około 15 min. Przy wyjmow aniu uważać by ich nie połamać(...)się mleka, ciągle mieszamy, gotujemy do zgęstnienia, odstawiamy do ostudzenia (uważać, by nie przypalić masy) Do letniej, słodkiej masy mlecznej z kaszą dodajemy stopniowo masło i ucieramy na puszysty krem Upieczone, wystudzone placki przekładamy przygotowanym kremem. Posmarowane placki przyciskamy deską, by ciasto skruszało. Najlepsze jest po 2 dniach:)  .  Polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki wody

Proste Potrawy
Tort orzechowo czekoladowy 131

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ciasto: 2 białka, 1 szczypta soli, 125 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 300 g orzechów laskowych,   krem: 1 litr śmietany kremówki, 4 opakowania śmietan(...)cytryny. Dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy i równo rozłożyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. Czekoladę zetrzeć lub drobno posiekać. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem. Dodać

królestwo garów
Jak straciłam szacunek do samej siebie. I boskie brownie z powidłami, na pocieszenie 242

upiec. Ach, jak przyjemnie! Dorocie wyszedł murzynek, mi raczej brownie - być może za krótko je piekłam, ale nie wiem, jak przy tak małej ilości mąki można otrzymać puszystsze ciasto. Nie narzekam jednak, wręcz przeciwnie - smakuje bowiem obłędnie! Niesamowicie wilgotne, czekoladowo-śliwkowe, z delikatną nutą cynamonu. Sycące i poprawiające humor. Oboje z C. się w nim zakochaliśmy - ta porcja jest zdecydowanie(...)mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka mielonego cynamonuMasło rozpuścić. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przelać masę do większej miski, wymieszać z powidłami i cukrem. Wbić jajka, połączyć.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i cynamonem. Partiami dodawać do ciasta, mieszając drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto, wyrównać wierzch.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Galaretkowiec - ciasto na zimno z galaretkami i jogurtem 2408

zimno, które wygląda bardzo efektywnie, a zarazem nie wymaga użycia piekarnika ani robota kuchennego. Ciasto idealne dla osób, które lubią lekkie smakołyki, ponieważ nie zawiera śmietany ani masła. Galaretkowiec to ciasto, które pasuje na świąteczny stół jak i sylwestrową imprezę. Przepis dodaje do akcji Lekkie święta .  Składniki na dużą blachę*: 4 galaretki o różnych smakach i kolorach, np. pomarańczową, agrestową(...)pomocą łyżki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy masa stężeje.  *do przygotowania galaretkowca użyłam 2 małych blach - tortownicy 18 cm i małej keksówki (wcześniej wyłożyłam ją folią przezroczystą, aby ciasto w łatwy sposób wyjąć z formy

Ugotować
Marchewkowe Taco z wiosennymi dodatkami i guacamole 219

kiełki rzodkiewki , czerwone pomidory, żółta papryka , i zielone guacamole z awokado. Oczywiście jest to tylko moja kompozycja i dodatki możecie sami dobierać wedle własnych upodobań.  Składniki :  Na ciasto :  2 średnie marchewki  35 g startego cheddara  1,5 cm świeżego korzenia imbiru  2 białka średnie  3 łyżki mąki ryżowej Dodatki :  Na guacamole(...)końcu dodajemy mąkę ryżową. Formujemy kulę.  2. Na blachę piekarnika kładziemy papier do pieczenia. Z masy przy pomocy małej łyżeczki do herbaty formujemy kuleczki. Kładziemy na blaszce i przykrywamy drugim arkuszem papieru. Za pomocą małego wałka lub wąskiej szklanki, wałkujemy ciasto na cienkie placki. Im cieńsze tym bardziej chrupkie z brzegu. Po rozwałkowaniu zdejmujemy górną warstwę papieru i pieczemy

vaniliowoczekoladowa
Zielona babka ze szpinakiem 243

przepis jest z gazety, nie ma autora ,Najbardziej podobał mi się wygląd babki i dla tego ją upiekłam , w smaku jest bardzo smaczna a szpinaku wcale nie czuć . ciasto 25 dag mąki tortowej 5 dag mąki ziemniaczanej 3 jajka 20 dag szpinaku – mrożony rozdrobniony 20 dag cukru kryształu 350 ml oleju 10 dag czekolady białej cukier waniliowy 2 łyżeczki(...)wodnej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. 3 jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym .Gdy masa będzie gładka ,nie przerywając miksowania dodawać na przemian po łyżce szpinaku i mąki   Gdy składniki się wyczerpią wlać białą czekoladę i zmiksować ostatni raz . Ciasto najlepiej piec w podłużnej foremce ok 1 godziny 170 st .. Tutaj jeszcze dodam super radę biały cukier

Moje Wyroby
Pai Bao - bułeczka z Hongkongu w czerwcowej piekarni 182

mleka Z podanych składników wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota elastyczne i gładkie ciasto. Proponuję dolewać wodę stopniowo, zwłaszcza że wykorzystałam jej dużo mniej niż podaje przepis Zoe . Następnie odstawić je na 30 do 60 minut w celu podwojenia objętości w ciepłym miejscu pod przykryciem. Podzielić masę na 16 równych porcji, każdą uformować w kulę. Każdą porcję rozwałkować, oba brzegi

Weekendy w domu i ogrodzie
Zwijane drożdżówki z orzechami 168

odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę - powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką, która jest w każdym piekarniku.) Każdą część rozwałkować na podłużny placek. Wyłożyć połowę orzechowej masy i zwinąć wzdłuż szerszego boku. Ostrym nożem pokroić na około 10 kawałków. Każdy, lekko(...)wystudzić na kratce. Polukrować lub obsypać cukrem pudrem. Masa orzechowa: 2 lekko czubate szklanki zmielonych orzechów (dowolnych) 2/3 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 3 łyżki esencji waniliowej  Mleko zagotować z cukrem i zalać nim orzechy. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Dodać esencję waniliową, wymieszać. Tym wszystkim, którzy "boją się" ciasta drożdżowego przypominam poradnikowy wpis o tym, że to wcale

Codzienna kuchnia niecodzienna