ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1623/3191)

Jaglany chlebek bananowy 273

Banana Bread to jedne z moich ulubionych ciast. Uwielbia je też Aniela... idealne na śniadanie lub podwieczorek. Z kawą smakują wybornie a i na wynos dla dziecka świetnie się sprawdzą. Jeśli użyjemy bardzo dojrzałych bananów to możemy zmniejszyć ilość miodu (lub cukru jak ktoś woli) do 2 łyżek - tylko do smaku. Chlebek bananowy z mąką jaglaną i bakaliami Składniki(...)suchych składników dodać mokre i wymieszać dolewając mleko. Na koniec dodać bakalie i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Masę na chlebek przełożyć do formy na keks o wymiarach 25x10 cm. Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto wyjmujemy z blachy i chwilę studzimy. Smacznego! Artykuł Jaglany chlebek bananowy pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Wuzetka 192

ucierać, aż masa będzie pulchna. Następnie dodawać po jednym jajku, kakao, proszek do pieczenia, wanilię, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, na 40 minut. Ciasto wyjąć, ostudzić. Przygotować płyn do nasączenia ciasta: do naparu z herbaty dodać sok z cytryny, rum i dosłodzić do smaku

królestwo garów
Sernik z borówkami 305

Przepis na sernik z borówkami znalazłam w książce z przepisami Siostry Anastazji (moja Babcia ma ich kilka na swojej półce), to takie typowo babciowe ciasto – tradycyjne, domowe i pyszne :) U mnie w nieco innej formie – jako małe serowe tarteletki (te śliczne foremki dostałam na urodziny i dotąd nie miałam okazji, żeby coś w nich upiec). Z podanych składników(...)plasteliny. Foremki na tarteletki smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą ciasta. Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wa­niliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy na samym końcu delikatnie mieszając. Masę serową wkładamy do przygotowanych wcześniej tarteletek, dekorujemy borówkami. Pieczemy około

Ciastkozercy
Ciasto czekoladowe z cukinią 151

drugiej misce miksujemy jajko wraz z cukrem na jasną masę. Następnie do masy jajecznej dodajemy rozpuszczone masło z kawą i ekstraktem. Mieszamy. Dodajemy startą cukinię i znów mieszamy. Teraz dosypujemy powoli suche składniki (partiami). Mieszamy tylko do ich połączenia. Nie mieszamy długo, gdyż wtedy ciasto stanie się zbite i może powstać zakalec. Ciasto przekładamy do blaszki (keksówki

Mania Wypiekania
Pikantne dyniuszki 217

Wersja pikantna i zaskakująca. Ciekawe jakie dynie hodują w Tyrolu.  Czerwonony Kogucik  zapewne zna odpowiedź. Zatem sięgnijmy po pomarańczowe, okrągłe lub te całkiem niekształtne dynie. Składniki na ciasto: 1/2kg mąki pszennej, 1 jajko, ciepła woda. Składniki na farsz: 400g dyni, szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy, 125g serka ricotta, 2 papryczki chili, gałka muszkatołowa, czosnek, curry, tymianek, natka pietruszki, sól(...)podsmażamy przyprawy, by wydobyć ich aromat.Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię. Doprowadzamy do miękkości. Rozgniatamy dynię na jednolitą masę. Dokładamy soczewicę i pokrojoną papryczkę chili. Doprawiamy wg. upodobań (np. zaproponowanym przeze mnie mixem ziółkowo-korzennym.) Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zagniatamy ciasto z podanych składników, pamiętając że woda nie może być za ciepła. Gotowe raviolini, czyli nasze pierogsy gotujemy

Karczma Honorietty
Racuszki na jogurcie z owocami 364

jajkami, cukrem i olejem *** *** Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy do połączenia się składników na jednolitą masę *** *** Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Na rozgrzanym oleju układamy po dwie łyżki ciasta na jednego racuszka zachowując odstępy, gdyż placki urosną podczas smażenia. Na każdym placku układamy owoce: po dwa plasterki truskawek

Blog z Apetytem
"śmietankowe truskawki-czyli w zimie lato" 195

zmiksować tortownica 20 cm - dno i boki tortownicy wyłożyć wszystkimi biszkoptami i przelać masę śmietanową odstawić do lodówki aby masa stężała zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem szprycką nałożyć śmietanę na wierzchu i na bokach ciasta kilka truskawek położyć na środku ciasta i posypać z młynka zmieloną czekoladą i schować do lodówki na kilka godzin

W Mojej Kuchni Lubię
SEROWY TWIX – SERNIK NA ZIMNO Z KARMELEM I ORZECHAMI 416

Zbliża się lato, za oknem słoneczko, więc i zbliża się pora ciast ( szczególnie serników ) na zimno ( moja mamcia będzie zachwycona , bo jak wiecie serniki na zimno , to Ona uwielbia! ). Dziś mam dla Was przepis na taki sernik na zimno , jakiego tu jeszcze nie widzieliście! Delikatna, puszysta masa serowa z dodatkiem krówek , karmelu i batoników twix w czekoladzie tworzy obłędną całość(...)Twix już zawsze będzie kojarzyła się z moim sernikiem. Ps. może to i bomba kaloryczna…. ale z całą pewnością od czasu do czasu taka bomba nie zaszkodzi. Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem zarówno na upalny dzień … do popołudniowej kawki … jak i np. deser po romantycznej randce. Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm) * biszkopty okrągłe – 10 szt * serek

Ostra na Słodko
Szybki piernik świąteczny z powidłami 179

się przez ten czas "przegryźć". Do przygotowania piernika użyłam mąki pszennej Luksusowej od Lubelli. Mąka ta, sprawdziła sięw tym wypieku doskonale. A już niebawem, zamierzam jej użyć do przepysznego ciasta drożdżowego. PRZEPIS  NA SZYBKI PIERNIK ŚWIĄTECZNY  Z POWIDŁAMI Składniki: 250 g mąki Luksusowej Lubella 200 g miodu prawdziwego 100 g masła 50 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka(...)jednolitą masę. Blachę keksówkę o długości około 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Do formy wlać masę na piernik. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez 50 minut. Upieczony piernik wyjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia. Chłodne ciasto przekroić na 3 blaty. pierwszy blat piernikowy posmarować połową powideł śliwkowych, przykryć drugim blatem, znowu posmarować powidłami i przykryć

kolorowotorcikowo
na szybko murzynek przekładany dżemem... 156

czekolada gorzka 100 gram, lukier biały - w opisie margarynę, wodę, kakao, cukier, zagotować i ostudzić, do wystudzonej masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić jajka, połowę startej czekolady i mikserem wszystko dokładnie połączyć keksówka 28x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy, formą z trzy razy stuknąć o blat stołu aby odpowietrzyć piekarnik nagrzany

W Mojej Kuchni Lubię
Szybkie ciasto dyniowe 240

proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika Jajka z cukrem ubić mikserem na gładką masę. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać puree z dyni, olej i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26cm, lub kwadratowej foremki o podobnych wymiarach i wstawić

kuchnia doski
JAGLANY DRIP CAKE Z BAKALIAMI – BEZLUTENOWY , BEZLAKTOZOWY, BEZ CUKRU – przepyszny! 171

skapła! ). Ciasto nie zawiera ani grama mąki, ani grama masła, ani grama białego cukru. Jest bezlaktozowe oraz bezglutenowe! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) SPÓD: * błyskawiczne płatki jaglane – 70 g * migdały – 0,5 szkl * orzechy nerkowce – 1 szkl * olej kokosowy – 1 łyżka * prawdziwe, dobrej jakości kakao – 2 łyżki * daktyle – 100 g MASA: * kasza jaglana(...)wodzie daktyle odsączamy i miksujemy razem z orzechami oraz nasionami chia i sezamu. Z masy formujemy pralinki, obtaczamy w kokosie. POLEWA: Podgrzewamy olej orzechowy, dodajemy karob, cukier brzozowy oraz wodę – wszystko razem dokładnie mieszamy ( jeśli jest taka potrzeba zwiększamy ilość wody ). CAŁOŚĆ: Schłodzone ciasto oblewamy polewą i dekorujemy pralinami. Smacznego! Ps. Na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl zniżka

Ostra na Słodko
Puszysta babka pomarańczowa 126

łyżeczka cukru waniliowego 60 ml oleju Wykonanie Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę – ok 4 minut na wysokich obrotach. Dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem i cukrem waniliowym. Dodajemy sok z pomarańczy i otartą skórkę. Mieszamy na najniższych obrotach i dolewamy wolno olej. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka. Artykuł Puszysta babka

Mieszam w Garnku
Puszysta babka pomarańczowa 158

łyżeczka cukru waniliowego 60 ml oleju Wykonanie Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę – ok 4 minut na wysokich obrotach. Dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem i cukrem waniliowym. Dodajemy sok z pomarańczy i otartą skórkę. Mieszamy na najniższych obrotach i dolewamy wolno olej. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka. Artykuł Puszysta babka

Mieszam w Garnku
cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach- dziecinnie prosty 239

pomagać w kuchni i najchętniej to ciągle piekłaby ciasteczka. Zaproponowałam jej coś szybszego ( i robiącego mniej bałaganu) a że sernik to jej ulubione ciasto więc chętnie się zgodziła. To ciasto naprawdę jest dziecinnie proste i skoro poradziła sobie z nim moja 5-latka to każde dziecko ogarnie. Oczywiście przy piecu trzeba pilnować ale resztę spokojnie może zrobić samo. A serniczek(...)masę serową i powoli gotować cały czas mieszając aż będzie gęste.Wmieszać rodzynki i skórkę pomarańczową. Od razu gorąca masę wylać na herbatniki i przykryć drugą warstwę ciastek. Odstawić, żeby wystygło. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać ciasto. Na wierzchu ułożyć kandyzowane wiśnie. Wstawić do lodówki na kilka godzin.  Uwaga: można użyć zwykłego sera bez dodatków

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia