ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1625/3191)

Najlepsze ciasto marchewkowe 155

waniliowego serka do przełożenia 2 tabliczki białej czekolady Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą, jasną masę. Dodać olej i zmiksować ponownie. Dodać ziarenka z wanilii, mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem oraz marchewkę. Zmiksować szybko mikserem. Dosypać płatki i wymieszać łyżką. Wylać ciasto do keksówki o wym. 9x23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym

Słodkie inspiracje
Ciasto bez pieczenia z granatem 443

Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję tężejącą galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na biszkopty, wyrównuję i odstawiam do stężenia.  3. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku. Studzę. Granaty obieram z błonek. Owoce wykładam na wierzch ciasta. Zalewam tężejącą czerwoną galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rafaello na krakersach 337

jeden koło drugiego, na to ok 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa krakersów, 1/2 masy budyniowej, warstwa krakersów i reszta masy. Pozostałe krakersy kruszymy i wraz z resztą wiórek kokosowych delikatnie rumienimy na suchej patelni. Kruszonką taką posypujemy wierzch naszego ciasta i odstawiamy do lodówki do stężenia.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
jabłka w cieście 357

jabłka dodatkowo: tłuszcz do smażenia cukier puder do oprószenia wykonanie: Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z solą i delikatnie łączymy je z ciastem. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w krążki, ok. 5 mm grubości. Każdy krążek maczamy w cieście (odciekamy

Domowy Smak Jedzenia
Sernik na zimno 369

lodówki (tak, udało mi się, brawo ja!), robienie samej masy jest dziecinnie proste :) Na spód możecie wykorzystać dowolne ciasteczka czy herbarniki, ja poszłam w klasykę i spód jest z biszkoptów. Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 24 cm. Zdecydowałam się jeszcze na galaretkę, z dwóch powodów: dla moich dzieci ciasta mogło by nie być, ważne, że jest galaretka, a poza(...)kremówki 2 łyżki żelatyny + ok. 100 g biszkoptów na spód, 3 opakowania galaretki, truskawki Ser na sernik miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Nie macie miksera? Nie szkodzi, masę można wymieszać trzepaczką. Kremówkę zagotowujemy. Do jeszcze gorącej dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy ponownie, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Ciepłą kremówkę z żelatyną

Ciastkozercy
Ciasto czekoladowe z kremem i jagodami 197

zrobienia ciasta czekoladowego . Białka oddzielamy od żółtek. Należy uważać, aby do białek nie trafił ani gram żółtka. Białka ubijamy mikserem na średnich obrotach do ujawnienia się piany, następnie zwiększamy obroty na maksimum, dodajemy połowę cukru (1/2 szklanki) i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy pozostały cukier i ubijamy przez ok. 2-3 min, aż masa pobieleje. Czekoladę kruszymy(...)czekoladą. Mieszamy. Do masy czekoladowej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Do powstałej masy w 3 podejścia bardzo łagodnie mieszając szpatułką/łyżką dodajemy ubitą piane z białek. Mieszamy tylko do połączenia składników, nie robimy tego zbyt długo, także nie używamy miksera! Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 55-60 min do tzw. suchego

Kuchnia Łukasza
Sernik na jogurtach greckich z mango i melisą 167

Dziś piekłam na zamówienie :) Padały propozycje sernika, ciasta tureckiego ze szpinakiem, jakiegoś mokrego ciasta. W końcu stanęło na tym, że ma być niespodzianka. Postanowiłam wszystko połączyć i wyszło mokre ciasto na jogurtach, a zamiast szpinaku użyłam melisy cytrynowej, ale w zdecydowanie mniejszej ilości ;) Klasyczny sernik na jogurtach greckich piekłam na Wielkanoc. Dziś zrobiłam z dodatkami i ze spodem z biszkoptów(...)pokrojone mango. Wymieszać. Białka utrzeć na sztywną pianę. Pianę dodawać stopniowo do masy jogurtowej i dobrze mieszać. Przelać masę na biszkopty. Na wierzchu ułożyć liście melisy cytrynowej. Piec sernik ok. godziny w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C. Delikatnie wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia

Weekendy w domu i ogrodzie
Piernik 217

połowa gorzkiej czekolady śmietana 30% Sposób Do miski wrzucić wszystkie składniki z wyjątkiem bakalii, zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać garść żurawiny i rodzynek, wszystko razem wymieszać za pomocą łyżki. Podłużną keksówkę wysmarować tłuszczem oraz wysypać bułką tartą, wylać ciasto, wyrównać jego powierzchnię. Piec 40 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzić czy ciasto jest dopieczone za pomocą patyczka. Przestudzone ciasto

Kuchenne aromaty
Najprostszy chleb bananowy 370

mieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodajemy cukier, jajko i ekstrakt z wanilii. Orzechy łuskamy i miażdżymy, dodajemy do masy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki wymieszanej z sodą i solą.Podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy około 60 minut.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Wielkanocne babeczki z pisankami 197

mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na przygotowanie kremu i ozdób z masy cukrowej. Do przygotowania gniazdek wystarczy zwykły wyciskacz do czosnku. Do gotowego kremu

Ciastkozercy
SĘKACZ REGIONALNY 483

Sękacz to regionalne ciasto suwalszczyzny. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt. Pyszne ciasto, które owinięte w folię można trzymać nawet pół roku !Jego kolor i smak w dużej mierze zależą od jajek, od swojskich kurek sękacz jest pięknie żółty, czego nie uzyskamy przy kupnych jajkach. No chyba że wybierzemy jajka Farmio, które mogę polecić do takich wypieków. Dal mnie jajeczka(...)gęstejsok z 1 cytryny Wykonanie:Źółtka oddzielamy od białek.Ucieramy z cukrem cukrem waniliowym i masłem na pulchną masę mikserem. Dodajemy mąkę, śmietanę, sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy ręką. Ubijamy pianę z 30 jajek , dokładnie połączamy z pozostałym ciastem. Znów dokładnie mieszamy dłonią. Wałek do wypieku sękacza(drewniany, z jednej strony musi być węższy), smarujemy masłem, zawijamy

Z Majeczką w kuchni
Sernik „Zebra” 375

następnie cukier i kolejno po 1 jajku (każde dodane miksujemy po ok. 30sek.). Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Masę serową dzielimy na dwie połowy. Do jednej przesiewamy kakao i dokładnie miksujemy. Sernik nasz komponujemy, jak w przypadku klasycznego ciasta „Zebra”. Na spód wylewamy dwie łyżki ciasta jasnego, potem dwie  ciemnego, aż do wyczerpania składników. I teraz następuje część, która

mojewypiekiinietylko
CIASTO WUZETKA 124

Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystkie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 30 minut. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Masa śmietanowa: * litr śmietany kremówki 36% * około pół szklanki cukru pudru Wykonanie: Śmietanę kremówkę dobrze schłodzić. Ubić na sztywno(...)łyżek mleka * 6 łyżek cukru * 2-3 łyżki ciemnego kakao Wykonanie: W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, mleko i kakao. Wszystko dobrze wymieszać, wystudzić. Wystudzoną polewę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki. Kiedy polewą będzie twarda należ pokroić ciasto na kawałki i każdy udekorować kleksem śmietany kremówki wyciśniętej przez szprycę

Zrób to smacznie
Odrywana pizza kwiatek 255

Odrywana pizza kwiatek Prosta domowa pizza, ale podana w takiej formie, że może stanowić świetną przystawkę na przyjęcie. Polecam!     Składniki: Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 20g świeżych drożdży 110ml ciepłej wody 2 płaskie łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Składniki na farsz: Na farsz do pizzy możemy wybrać dowolne ulubione składniki, u mnie(...)ketchup       *** Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki oraz ciepłą wodę mieszamy w kubku na jednolitą masę i odstawiamy, aż zaczyn ruszy i podwoi swoją objętość (ok 10 minut) *** *** Mąkę mieszamy z solą, olejem i zaczynem. Wyrabiamy elastyczne i miękkie ciasto *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia

Blog z Apetytem
Brownie pomarańczowe 283

Brownie pomarańczowe to połączenie klasycznego amerykańskiego ciasta czekoladowego z aromatem pomarańczy. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 30x20cm . Brownie pomarańczowe Składniki: 250g gorzkiej czekolady 150g masła 160g cukru trzcinowego 120g mąki pszennej 3 jajka 120ml soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z 2 pomarańczy 3 pełne łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii Wykonanie: - do miski przełożyć połamaną(...)oraz jajka, a także przesianą mąkę i kakao, wszystko dokładnie wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę czekoladową, wyrównać - brownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piec przez 20-25 minut do ścięcia się całej powierzchni brownie (włożony do ciasta patyczek może być oklejony czekoladą, a nie surowym ciastem) - upieczone brownie wyjąć z piekarnika, ostudzić - przechowywać w szczelnym

Smakołyki Bereniki