puch. Nadal ucierając dodać skrobię kukurydzianą, a następnie twaróg. Wmieszać do półpłynnej masy wiórki kokosowe i pozostawić na minimum 15 minut. Wiórki w tym czasie wchłoną płyn, a nadzienie stężeje. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na 4 równe części. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkować każdą część
Świat Ciastawyszły idealnie- wilgotne w środku i delikatnie spieczone z wierzchu. Wykremowałam je masą w 3 kolorach, żeby wpuścić do domu troszkę letniego klimatu. Przyznam, że troszkę z nimi zabawy, ale dla takiego efektu warto, prawda? Dziś powtórka- kolejna partia siedzi już w piecu. Składniki: na ciasto: 120 g miękkiego masła 120 g cukru 220 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki(...)obrotach a następnie przez kolejną minutę na najwyższych. Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Serek, cukier puder i masło miksujemy przez 3 minuty na najwyższych obrotach. Dzielimy je na 3 części i dodajemy barwniki ( 3 kolor to połączenie żółtego i czerwonego). Masę przekładamy do worków lub rękawów cukierniczych i wkładamy
Wielki apetytdodajemy do naszych malin i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ciągle mieszając śmietankę z mascarpone i łączymy wszystko w jednolitą masę. Odstawiamy do momentu aż się zetnie. Wystudzonego biszkopta rozcinamy na pół, wyskrobujemy około 1 cm z wysokości środka ciasta i wypełniamy go kremem. Jeżeli boicie się że ciasto będzie suche możecie delikatnie nasączyć dolną warstwę ciasta herbatą malinową
Kuba GotujePiernik pokrojony w kwadratową kostkę, obtoczony w polewie toffi i wiórkach kokosowych to propozycja na świąteczny deser dla dzieci lub dla tych którzy nie przepadają za przekładanymi ciastami z kremem. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (czubate) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 100 g gorzkiej czekolady(...)czas miksując, dodać przesiane składniki suche, delikatnie mieszać tak aby nie zrobiły się grudki. Do masy dodać płynną czekoladę oraz stopniowo wlewać olej, wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25 /30 cm. Piec około 45 minut. Całkiem zimne ciasto pokroić w całości na równe kwadratowe kostki. Obtaczać w przygotowanej wg wskazówek na opakowaniu
Wanilia i Kardamonpotrafią poprawić humor... Do nich zdecydowanie należy ciasto. Nie musi być wyszukane. Ważne, że zrobione z pasją, miłością i zaangażowaniem. Podane z muzyczną nutą doprawioną odrobiną nostalgii... Przepis na ciasto pochodzi z gazety. Niestety nie potrafię podać jakiej, gdyż jestem w posiadaniu jedynie wycinka z poniższym przepisem. Składniki na dużą keksówkę: 20 dag masła lub margaryny 10 dag cukru(...)obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Dodać aromat i skórkę z cytryny. Do ciasta wsypać 3/4 pokrojonych jabłek i 3/4 orzechów. Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej
My simple kitchenMalutkie, puszyste, urocze babeczki wielkanocne o smaku cytrynowym. Są przygotowane z niezawodnego ciasta na babkę marmurkowa, na tyle małe, że zmieszczą się do jutrzejszego koszyczka święconkowego :) Jeśli nie posiadacie foremek do babeczek, możecie upiec je w silikonowych przeznaczonych do muffinek :) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 4 jajka(...)dodawać jajka miksując za każdym razem. Masa będzie dość lejąca. Piekarnik rozgrzać do 160*C. Do masy maślanej na zmianę dodawać mąkę i mleko. Mieszać delikatnie szpatułką. Postępować tak, aż do wyczerpania składników. Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto nakładać do foremek, do 2/3 ich wysokości. Piec 50 minut w 160°C. Jeszcze ciepłe wyjąć
Chocolate Muffin Blogjest troche pracy, ale za to ten cudowny smak wynagradza czas spedzony w kuchni. skladniki na ciasto: 3,5 szklanki maki 3 lyzki cukru 2 zoltka + 1 jajko 1,5 szklanki letniego mleka 3 dkg drozdzy 1 lyzka stopionego tluszczu 150g masla Masa makowo-orzechowa: 100g bialego maku 100g migdalow 100g orzechow wloskich 1 szklanka cukru pudru 30g masy marcepanowej(...)Ciasta nie schladzamy w lodowce. Nastepnie rozwalkowujemy na grubosc okolo 0,5 cm i kroimy na trojkaty. Z tego ciasta wychodzi okolo 12 duzych rogali. Na kazdym trojkacie kladziemy mase i zwijamy w rogal od szerszego do wezszego konca. Masa: Mak zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na 15 minut. Tak samo robimy z migdalami i orzechami. Po tym czasie odsaczamy wszystko
Przysmaki Karolkitradycja. Tym razem będą to małe pączusie w obłoczku cukru pudru. Nieważne, że nieco kaloryczne, raz do roku można sobie na takie szaleństwo pozwolić. Pamiętajmy tylko, żeby do ciasta dodać spirytus, zapobiega on wchłanianiu się tłuszczu. I po takim zabiegu wyrzuty sumienia z powodu zjedzenia pączków od razu mniejsze ! Inspiracja Kwestia smaku . Małe pączki z cukrem pudrem Składniki(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W osobnej misce jajko i żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dosypać przesianą mąkę z dodatkiem soli i dodać wyrośnięte drożdże, po czym przy pomocy miksera z hakami wyrobić elastyczne i lśniące ciasto. Wyrabianie powinno nam zająć 20 minut, a ciasto powinno się odklejać od ścianek miski. Wtedy do ciasta dodajemy ostudzone roztopione
Kulinarne przygody Gatitydodawaj po jednym żółtku ciągle miksując.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Wymieszac delikatnie. Masa ma być puszysta. Trzeba uważać aby nam "nie siadła". Jeśli boisz się użyć miksera mąki wmieszaj szpatułą do ciasta. I teraz masz dwa sposoby na wykonanie biszkoptów. Albo wylewasz ciasto na blachę 34 x 28 cm wyłożoną papierem
Z Kuchni Do Kuchnibiałej czekolady ok 80 ml słodkiej śmietanki kolorowe perełki do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia przyciętym do odpowiedniego rozmiaru. Szpinak myjemy i dobrze osuszamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, powoli dodajemy masę szpinakową, a na końcu stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączone składniki przelewamy
Kuchnia w czekoladziemiksujemy dokładnie i wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy, jednocześnie energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje i się zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Mieszamy, aż masło się rozpuści w gorącym budyniu. Miksujemy, aż krem będzie gładki. Jeden z blatów ciasta wkładamy do formy. Wlewamy gorący krem i przykrywamy drugim plackiem. Po ostudzeniu chowamy na całą
Poezja smakupyszności z bloga Ewy , które wypróbowałam okazały się strzałem w 10-tkę! :) Ciasto bez pieczenia, piękne dla oka i smaczne dla podniebienia. Cóż chcieć więcej? Niiic ... po prostu musicie wypróbować :)) Składniki: (foremka 24cm x 31cm) 2 op. herbatników (u mnie 100g każde) masa bananowa I: 400 gramów jo gurtu bananowego 2 średnie banany 2 galaretki(...)zaczną tężeć wylewamy je na zastygniętą masę jogurtową. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Następnie przygotowujemy drugą warstwę jogurtowo - bananową, tak jak w przypadku pierwszej. Kiedy druga warstwa bananowa jest już stężała, układamy na niej umyte winogrona. Ostatnie dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wylewamy je na winogrona. Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej kilka godzin
Walijskie Pichcenieblachę – świetnie nada się na wszelkie uroczystości, imieniny czy święta. Wuzetka – ciasto: 8 dużych jajek 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wuzetka – masa: 850 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny(...)mnie malinowa, ale może być także wiśniowa, porzeczkowa czy jagodowa) 100 ml śmietany 30% (+ ewentualnie 50 ml na kleksy z bitej śmietany) 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)'; document.write(" "); Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 170°C (lub 160°C z termoobiegiem). Obie mąki, kakao i proszek przesiewamy dwukrotnie przez sito do miseczki. Jajka (jeśli nie są w temp. pokojowej) przelewamy chwilę
Poezja smakuWitam Kochani Sezon truskawkowy rozpoczął się na dobre,wiec dziś lekkie,łatwe,pyszne ciasto :) SKŁADNIKI *przepis na tortownicę 21cm BISZKOPT -3 jajka -4 łyżki cukru -3 pełne łyżki mąki pszennej tortowej -płaska łyżka kakao -pół łyżeczki proszku do pieczenia MASA PIANKOWA -1 galaretka (dowolny smak-u mnie brzoskwiniowa) -1 galaretka truskawkowa -2 serki waniliowe homogenizowane po 150g(...)cukier,potem żółtka. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i kakao. masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni .Studzimy. MASA Pierwszą galaretkę (u mnie brzoskwiniowa) rozpuszczamy w 250ml wrzątku,studzimy . 150ml śmietany ubijamy z 1 łyżką cukru pudru,dodajemy jeden serek waniliowy i tężejącą galaretkę. Miksujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku