ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1612/3191)

Domowy marcepan 149

mocno zagniatamy. Formujemy dowolny kształt. Można ewentualnie dolać kilka kropli wody różanej jeśli masa nadal się rozsypuje. U mnie nie było to konieczne. Masę przechowujemy w lodówce. Idealnie nada się do wszelkich ciast i ciasteczek

Ze smakiem i z pasją
Brak tytułu 183

Upiec 4 cienkie placki. Piec w 200 stopniach około 6-8 minut. Likier podgrzać, nasączyć nim plaski. Układać jeden na drugim, smarując cienką warstwą nutelli. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem, rozwałkować i nakryć ciasto. Odstawić na 24 godziny. Ciasto pokroić w trójkąty. Polać polewą i udekorować wedle uznania. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pancakes z jabłkami 248

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki.  Rozgrzać teflonową patelnię i dużą łyżką (np. chochlą) nakładać porcje masy. Nie używamy do tego żadnego tłuszczu! Na porcjach ciasta układać plasterki jabłek. Smażyć z obu stron na złoty kolor.  insertCookd("5636f516a087e8a2bcb661c01a966b56

Pasja Smaku
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM 230

Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę , płatki owsiane i przestudzony słonecznik. Zagnieść ciasto, będzie dość lepkie ale takie ma być. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok.30 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości małego

Smaczne Zdrowe
SERNIK NA KRUCHYM, PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE 426

łyżeczki proszku do pieczenia (nie trzeba) Z powyższych składników zagnieść szybko kruche ciasto . Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki przesmarować delikatnie masłem. Kruchym ciastem wykleić dokładnie spód tortownicy i na czas przygotowywania masy serowej można całość włożyć do lodówki. Składniki masy serowej: - 1kg gęstego sera z wiaderka - 1szkl ksylitolu (lub cukru) - 170g miękkiego masła - 6 jaj - 1 budyń śmietankowy

Smaczne Zdrowe
Duszki. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. 242

jogurtem naturalnym. Mąkę mieszam z budyniem, połączyłam dokładnie z masą jajeczną.  Następnie dodaję ser, aromat waniliowy, sok z cytryny. Miksuje na gładką masę.  Czekoladę siekam w małą kostkę, delikatnie wmieszałam do ciasta. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką na dnie, jak i po bokach. Wyłożyłam biszkopty na spód i wylałam sernik.  Wstawiłam

W kuchni Karmel-itki
Rożki serowe z jabłkiem 195

jeszcze z okresu szkoły podstawowej. Zabierałam je wtedy na swoje drugie śniadanie. I to było moje najlepsze drugie śniadanie! Nadzienie może być dowolne: ulubiona konfitura, masa serowa, ale ja najbardziej lubię z cząstkami jabłek. Ciasto na rożki nie zawiera cukru, dlatego idealnie pasuje do nich lukier lub cukier puder. Gorąco zachęcam do wypróbowania, jeśli ktoś jeszcze takich nie robił! Rożki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rolada wuzetkowa 490

mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 250 g masła roślinnego   Sposób przygotowania: Ciasto: Oddzielamy żółtka od białek.. Białka ubijamy na sztywną pianę . Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo do masy żółtkowej dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i z kakao. Na sam koniec łączymy pianę z ciastem , mieszając delikatnie łyżką

Słodkości i nie tylko
Sernik z brzoskwiniami 406

dokładną recepturę. Potem piekłam ten sernik wielokrotnie i rzeczywiście zawsze się udawał a do tego wszystkim smakował więc podzielę się nim także z Wami. Kruchutkie ciasto a do tego słodkie brzoskwinie w kremowej, serowej masie - pychota ! Lubisz serniki ? Zobacz koniecznie przepis na Sernik cytrynowy i Sernik jak zebra - są równie pyszne ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sernik jagodowy 353

kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień – spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, częścią wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (można pokroić w plastry), równamy powierzchnię, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15 – 20 minut. Upieczone pozostawiamy(...)świeżych jagód, użyłam borówki amerykańskiej, notabene… kupionej w Irlandii, a pochodzącej z Polski. RADY : - Ciasto na spód zawsze szykuję z minum ½ kg mąki (nawet z 1 kg), po podzieleniu na porcje zamrażam i zawsze mam gotowe pod ręką, nawet na ciasteczka. - Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową. - Sernik wymaga cierpliwości - musi wystygnąć i zastygnąć zanim go ukroimy

mojewypiekiinietylko
Kupieńskie pierogi z grochem (fasolą) – kuchnia podkarpacka 211

dzisiaj pierogi z wyjątkowym farszem. Jest on przygotowany z fasoli Jaś, grzybów suszonych oraz cebuli i jajka. Tak dobrane składniki w połączeniu z solą, pieprzem i majerankiem tworzą masę o delikatnym, głębokim smaku, która w pierogach zachwyci nie tylko fanów roślin strączkowych. Danie jest bardzo smaczne, ale też zdrowe, ze względu na zawartość białka. Nie dodając do farszu jajka sprawimy(...)obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju lub smalcu. Fasolę, grzyby i cebulę mielimy razem. Do masy dodajemy surowe jajko i doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze mieszamy. Z mąki, oleju, soli i gorącej wody wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy kółka. Do każdego kółka nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami

Trzeci talerz
Chatka Puchatka (Chatka Baby Jagi) 254

się z nim zmierzyć. Polecam Wam, bo ciasto jest niesamowicie pyszne, mniam! ;)   Składniki: 36 sztuk herbatników maślanych 500g sera białego chudego, zmielonego 200g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżka kakao czekolada mleczna czubata łyżka masła Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy na jasną, gładką masę. Dodajemy cukier, ucieramy. Następnie do masy dodajemy(...)woreczka, wyciskamy pasek z masy kakaowej. Woreczek może być zwykły- śniadaniowy, zapakujcie do niego masę, utnijcie róg woreczka i można wyciskać ;) Teraz pora złożyć naszą chatkę. Wsuwamy ręce pod folię i składamy boki chatki do góry, tak, aby jak najbardziej wierzch herbatników zbliżyć do siebie. Ciasto odstawiamy do schłodzenia. Polewa: Masło rozpuszczamy na parze razem z czekoladą. Polewamy chatkę

Czerwona Porzeczka
Ptasie mleczko z brzoskwiniami i nutą herbacianą 300

szklankach wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzone mleko miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 3. Galaretki czerwone rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Brzoskwinie odsączam z syropu i kroję na mniejsze kawałki. Owoce równomiernie układam na cieście i zalewam teżejącą czerwoną galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. Do nasączenia biszkoptu użyłam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Miękkie, nadziewane pierniczki w czekoladzie 285

kakao w dużej misie lub garnku. Białko ubić na sztywno. Wsypać cukier, ubić . Dodać żółtka i ponownie ubić. Masę jajeczną przelać do mąki i delikatnie wymieszać. Cały czas mieszając wlać miód, a na końcu śmietanę. Dokładnie wyrobić, tak aby ciasto było jednolite. Jest ono na tym etapie dość rzadkie i mocno klejące. Przykryć i odstawić na 24 godziny, w chłodne

Świat Ciasta
Ciasto Jamajka 461

Jeśli lubicie banany to na pewno pokochacie to ciasto :) Jest przepyszne, choć trochę czasochłonne, ale można sobie podzielić i robić je partiami- najlepiej zrobić dzień wcześniej, by galaretka i masa śmietanowa dobrze się schłodziły. Składniki: biszkopt: 4 jajka,  1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 1 budyń czekoladowy b/c, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli(...)Dodajemy cukier i pojedynczo żółtka. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dosypujemy kakao i budyń czekoladowy (w proszku). Mieszamy tylko do połączenia się składników. Przelewamy ciasto na blaszkę o wymiarach 18x28 cm i pieczemy ok. 30 minut. Galaretkę cytrynową i pomarańczową rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy (jak ostygnie to wkładamy do lodówki

Aga w kuchni