ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1603/3191)

Ciastka grzybki 242

Urocze ciasteczka, które spodobają się nie tylko dzieciom. Są dość czasochłonne i wymagają cierpliwości, jednak efekt końcowy wszystko wynagradza. Zamiast masy budyniowej użyłam do wypełnienia grzybków serka kremowego połączonego z mlecznym wafelkiem. Wyszło pysznie! Składniki na 10 grzybków: Ciasto: 190g mąki pszennej 1 jajko 100g masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli Krem: 200g serka kremowego  1 wafelek Lusette mleczny

Wrzosowa Polana
Szpinakowe placuszki z karmelizowanymi gruszkami 363

cukier. Wszystko razem miksować, aż masa stanie się w miarę jednolita. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i również zmiksować. Masa powinna mieć konsystencję tak jak przy tradycyjnych pancakes, czyli trochę gęstsza niż na tradycyjne naleśniki. Wylewać porcję ciasta na rozgrzaną suchą patelnię i smażyć z dwóch stron. Placuszki smarować kremem gruszkowym, nakładając jeden na drugim i wykładając kawałki karmelizowanych

https:KKuchniaMniam
Bezglutenowe jaglane naleśniki 206

jogurtu naturalnego esencja waniliowa dla zapachu (Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej) Przygotowanie: Jajka  ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa jajeczna. Dodajemy stopniowo mąkę, jogurt i mleko. Na końcu dolewamy esencję waniliową. Ubijamy dokładnie. Odstawiamy miskę z ciastem na około 30 minut. Smażymy na odrobinie roztopionego masła. Ja najbardziej lubię naleśniki z serem :) Smacznego

ChilliJemy
Placki z kaszy jaglanej na słodko. 175

Kaszę jaglaną ugotować jak zwykle i zostawić do przestudzenia. 2. Do kaszy wlać mleko i zblendować całość na gładką masę. 3. Dodać pozostałe składniki, oprócz jabłka i zmiksować. 4. Jabłko zetrzeć na tarce i wymieszać wraz z ciastem. 5. Smażyć małe placuszki. Ciasto jest bardzo delikatne więc należy dobrze przesmażyć je z jednej strony przed przewróceniem. Gdyby ciasto było zbyt

Pani domowa
Marcepan 178

umieszczamy na patelni i doprowadzamy do rozpuszczenia, wrzenia. Dodajemy do zmielonych w rozdrabniaczu migdałów. Chwilę jeszcze mielimy do powstania gładkiej masy. Wykładamy na folię spożywczą. Odkładamy do wystygnięcia. Marcepan można jeść bezpośrednio, lub wykorzystać go do deserów (muffinek, ciast, ciasteczek, tortów) Można go przechowywać nawet do miesiąca w lodówce.   Artykuł Marcepan pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Szybka ciabatta 170

Marche są bardzo różne - począwszy od miękkiej skórki i gęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W Rzymie często jest jedzona z oliwą wymieszaną z odrobiną soli. Ciabatta jest specyficzna, nie lubi wygniatania, ciasto powinno mieć luźną konsystencję, wtedy ciabatta wyjdzie lekka, a skórkę warto mocno przypiec, smakuje wyśmienicie.  Składniki na 2 szt Czas

Słodki Kompromis
piernik staropolski 232

wlasnej roboty z tej strony Wykonanie Miód, cukier i margarynę ogrzewać w garnku do rozpuszczenia cukru.. Nie gotować. Zostawić masę do ostudzenia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka i sodę rozmieszaną w mleku. Wyrobić ciasto mikserem. Przełożyć ciasto do szklanego,, emaliowanego,, lub kamionkowego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki

w mojej kuchni
Ciasto jogurtowe z owocami 178

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo smaczne a zarazem bardzo proste ciasto jogurtowe, które można upiec z dowolnymi owocami. Idealnie pasuje do śliwek, truskawek, rabarbaru czy jabłek.  U mnie tym razem z brzoskwiniami z puszki Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej(...)pamiętać aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Wykonanie: Jajka z cukrem dokładnie ubić mikserem na   puszystą masę. Dodać jogurt oraz olej. Następnie dodać  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i już ręcznie za pomocą łyżki całość wymieszać. Wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na cieście wyłożyć owoce oraz kruszonkę. Piec w 180stopniach około 40 minut

W garach u Gosi
Sojowe placuszki z... frytkownicy! 229

dowolnego soku lub mleka) szczypta soli kilka kropli aromatu waniliowego masło klarowane do natłuszczenia foremek Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze płynu. Frytkownicę nagrzać do 200 stopni (ustawić minutnik na 5 minut). Ciasto umieścić w foremkach na placki położonych na blaszce  i piec około 15 minut we frytkownicy beztłuszczowej (ja używam modelu Purifry

Poranek na słodko
Szybkie mini pączki z bananami 323

wbijamy jajko, dodajemy cukier i alkohol. Całość dokładnie miksujemy do połączenia (ja wszystko robię w misie blendera z nożami). Masa ma być gęsta, jeśli będzie zbyt rzadka dodajemy resztę mąki. W garnku rozgrzewamy olej. Sprawdzamy stan – odrobina  ciasta wrzucona na tłuszcz powinna szybko wypłynąć na wierzch. Przygotowujemy dwie łyżeczki, maczamy je w oleju. Na jedną nabieramy ciasto, wkładamy

Słodkie okruszki
Sernik dyniowo -cynamonowy 260

Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 170'C . Na spód piekarnika wstawiamy dodatkową blaszkę z wodą. Po godzinie  , gdy masa serowa jest już ścięta wyłączamy piekarnik , ale foremkę nadal w nim pozostawiamy. Po ok 20 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika , studzimy i schładzamy kilka godzin w lodówce. Możemy udekorować wg własnego uznania , np jak ja czekoladą ;) Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami 250

klik )  1 łyżka cukru Nadzienie: powidła węgierkowe Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania cukier puder Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce - przez około 1 godzinę. (Można też zostawić na całą nic.) Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować - na kształt okręgu. (Ja je normalnie rozwałkowywałam i za pomocą

Di gotuje
Brokułowe placuszki z kremowym białym serkiem i wędzonym łososiem 251

małe kawałki (np.nożem). Dodać 2 jajka, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki, nakładając łyżką ciasto (sami musicie zobaczyć jaka grubość Wam odpowiada) na patelnię bez tłuszczu. Moje placuszki były z jednej łyżki masy brokułowo-jajecznej. Przewracać dopiero, kiedy masa od spodu porządnie się zetnie. Każdy placuszek posmarować kremowym serkiem, ułożyć plasterek łososia, wycisnąć

CookYourself
Francuska orzechowa tarta z kaczką na jesienny piknik! 214

usuniesz z nich goryczkę - połowę orzechów zmiksuj z mięsem z kaczki, olejem i dwoma białkami, dopraw solą i pieprzem - na ciasto wykładamy plastry boczku tak aby połowa ich długości była poza tartą (potem będziemy je zawijać), następnie wykładamy masę orzechowo -mięsną.  Na każdą ćwiartkę tarty naprzemiennie wykładamy ze słoiczka Czerwoną cebulę -Stovit, i pozostałe całe orzechy. Zawijamy plastry boczku

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania