teraz skubnęłam przepis z tej strony. Wspaniałe, lekko wilgotne ciasto o smaku orzechowym to dokładnie to czego mi było potrzeba. Przepis jest na dużą kesówkę. Składniki na ciasto: 7 łyżek mąki pszennej ( trochę więcej niż płaskich ) 100 g mielonych orzechów laskowych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce o małych oczkach(...)pieczenia, kakao, czekoladę startą na tarce o małych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać a nastepnie połączyć z ubitą masą jajeczną i wszystko delikatnie wymieszać, aż do dokładnego połaczenia się składników. Dużą keksówkę wysamrować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie napełnić ciastem Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić
Na słodko lub wytrawniedodać do misy z masłem i bananami i dokładnie wymieszać. Biszkopty ułożyć na dnie okrągłej tortownicy i zalać masą. Pozostawić do stężenia. Na górę pokładać 0,5 cm plastry piątego banana i zalać również tężejącą czerwoną galaretką. Odstawić ciasto na minimum 1 h do lodówki. W ciepłe dni przechowywać w lodówce
Mechanik w kuchniDietetyczna wersja słodkiego co nieco Kolejny wypiek w ramach akcji Ciasta na Niedzielę pt. Słodki Dzień Kobiet . Podpatrzone, z lekkimi modyfikacjami, na blogu Smacznie Zdrowo Tanio . Ciasto wychodzi nie za słodkie, pełne zdrowych składników, o uroczym kolorze :) Coś dla dbających o linię słodyczoholików, a w szczególności tej piękniejszej (podobno) płci :) Zamiast wgryzać się w tabliczkę czekolady, lepiej zaserwować sobie(...)koniec wmieszać łyżką starte buraki, migdały i porzeczki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Piec w 180C ok 60min. Sprawdzać stan upieczenia testem "suchego patyczka" - u mnie 60min okazało się niewystarczające i trzymałam ciasto w piekarniku jeszcze dodatkowe 10min. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu - inaczej może się rozpadać. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Kulinarne Szaleństwa Maniusi Ciasteczkowy
Grunt to przepis!masy. Całość miksować mikserem na najwyższych obrotach 4 minuty. Tortownicę wyłożyć folią. Ułożyć na spodzie herbatniki i zalać masą. Pomarańczę obrać, pokroić w plasterki i udekorować wierzch sernika na zimno. Gdy galaretka stężeje w połowie wylać ją na wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce 2 godziny
kuchniabellissima.wordpress.comborówką. Nie sposób wyobrazić sobie Świąt Wielkanocnych bez tego ciasta. Składniki: 1 szkl maki pszennej, 1 szkl mąki ziemniaczanej, 150g masła, 150g cukru pudru, 2 jaja, ½ szkl mleka, Proszek do pieczenia, Sól, Cukier waniliowy, Ponadto: 1 biała czekolada Białka oddzielić od żółtek. Cukry połączyć z żółtkami, ubić na puszystą masę, stopniowo dodawać miękkie, masło oraz(...)mleko. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać do pozostałej masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy. Piec ok 40 minut w 170oC do suchego patyczka. Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Polać nią wystudzoną babkę. Ozdobić borówką. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię
Słodki ZakątekMacie ochotę na pyszne ciasto czekoladowe ale już na samą myśl macie wyrzuty sumienia, że kalorycznie, że niezdrowe ? W takim razie polecam spróbować ciasta czekoladowego z burakami, które jest idealnym kompromisem miedzy tym co zdrowe a tym co pyszne. Poza tym pokażcie mi lepszy sposób aby nakłonić dzieciaki i nie tylko do zjedzenia buraczków. Znika tak szybko, że ledwie zdążyłam(...)wszystkie składniki wymieszane łaczymy je z masą buraczano-czekoladową. Dokłądnie wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Teraz wystarczy przelać masę do blaszki ( 24-26 cm), nastawić piekarnik na 190C i piec ok 50 min. Po tym czasie patyczkiem sprawdzamy czy ciasto się upiekło. Jeżeli tak,wyciągamy z piekarnika i czekamy az ostygnie. Zimne posypujemy cukrem pudrem i ciasto czekoladowe
Kulinarna Patilogiajest taka jak trzeba-nie przesłodzona. Babka jest naprawdę smaczna. Nietypowy jest też jej sposób pieczenia, ciasto wlewamy do natłuszczonej formy wysmarowanej masłem, wysypanej bułką tartą i mocno rozgrzaną. Ciasto po wlaniu gorącej wody będzie dość płynne-ale takie ma być, proszę się nie obawiać i nie dosypywać mąki! Wypiek który będzie nowością w niejednym domu i może solidnie(...)masła, wysypać bułką tartą i wstawić pustą do piekarnika na 3-5 minut. Po to aby ją rozgrzać. Do masy jajecznej wsypać mąkę pszenną wymieszaną z sodą , proszkiem do pieczenia oraz czarnym kakao. Zmiksować krótko tylko do połączenia. Do ciasta wlewać cienkim strumieniem szklankę wrzącej wody, delikatnie rózgą od miksera wymieszać. Ciasto będzie lejące. Wlać do nagrzanej formy
Wanilia i KardamonBabka powstała przez przypadek, jak wiele ciast, które robię. Akurat zalegał mi likier advocat. Miałam ochotę na zwykłe ciasto, bez kremu. W zeszłym tygodniu było ciasto z bita śmietaną, dlatego zachciało mi się zwykłej babki. Na bazie babki piaskowej zrobiłam babkę z adwokatem. Wyszło całkiem fajnie. Likier nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje delikatnego smaku. Następnym razem do jednej części(...)szklanki likieru advocat Wykonanie: Margarynę roztopić w rondelku i zostawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować, po woli wlewać likier, a następnie roztopiona margarynę. Miksować do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do keksówki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni, około 1 godzinę
Agusiowe smakołykiPrzyprawcie zatem rodzinę i znajomych o ślinotok i zróbcie taką roladę na Święta...czy po Świętach. Może na Nowy Rok, lub ot tak - kiedy przyjdzie Wam ochota. Do przygotowania ciasta, czyli zielonego biszkoptu, wykorzystałam mrożony szpinak od Poltino. Aha... i tu od razu przypominam o trwającym KONKURSIE . Składniki: Biszkopt: 4 jajka "L" 3/4 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki tortowej(...)sito i dobrze odsączyć. Odsączony szpinak bardzo dobrze rozdrobnić blenderem. Jajka ubić z cukrem do białości. Do masy jajecznej dodać olej oraz szpinak - delikatnie wymieszać. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze, ale delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam blachy będącej na wyposażeniu piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 170 stopni
kolorowotorcikowododać do masy suchej i dokładnie wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Banany przekroić na pół i na 3 cm kawałki, ananasy odsączyć i przekroić krążki na 4 części. Rozgrzać olej. Ciasto nabierać dużą łyżką, za każdym razem położyć kawałek banana lub ananasa. Zsunąć palcem ciasto z owocem i smażyć chwileczkę
Kuchnia Pokoleńkiedy pojawiły się wszędzie śliwki węgierki, rosła moja ochota na placek z tymi pysznymi owocami. Zrobiłam eksperymentalne ciacho i całkiem się udało, więc podaję przepis. Do ciasta dodałam trochę kardamonu, bo bardzo lubię go zestawiać ze śliwkami i odrobinę kurkumy, żeby podkręcić kolor, wierzch posypałam pudrem z liofilizowanej czarnej porzeczki :) Składniki: 40 gram mąki quinoa 30 gram mąki ziemniaczanej(...)ucieramy z erytrolem i miodem, a następnie dodajemy stopniowo mąkę , przyprawy i olej miksując na wolnych obrotach. Utartą masę mieszamy z ubitymi białkami. Niewielką silikonową keksówkę (można też użyć zwykłej metalowej) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto, rozprowadzamy równomiernie i na wierzchu układamy połówki śliwek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około
Quinoa Raz!sztywno, stopniowo dodajemy cukry. Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut w 180 C. Gdy ciasto się piecze możemy przygotować pozostałe warstwy. W 1 szklance soku rozprowadzamy budynie a pozostały sok zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozprowadzone budynie i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Gorący budyń wykładamy(...)ubitej śmietany wlewamy zimne galaretki i miksujemy. Na warstwie budyniowej układamy warstwę delicji a na nie rozsmarowujemy masę śmietanową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki do stężenia. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i gdy zacznie lekko tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. Wkładamy je do lodówki by wierzch stężał
Zainspirowana w kuchniCały tydzień chodziło za mną ciasto ze śliwkami. Zrobiłam dziś. Przepis kombinowany z dwóch innych ucieranych ciast - ale bardzo udany :) Polecam!Składniki (blaszka 25x30cm):6 jajek1 i 1/4 szklanki cukru3 szklanki mąki3 łyżeczki kakao1 łyżeczka sody oczyszczonejodrobina olejku śmietanowego1 szklanka oleju1 łyżka octu ok.70 dag śliwek - u mnie węgierkiSposób przygotowania:1. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki(...)Mąkę przesiewamy w jednej misce z kakao i sodą.3. Jajka ubijamy z cukrem i octem. Jak masa zacznie bieleć, dodajemy partiami mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Na koniec wlewamy olejek i olej, dokładnie miksujemy.4. Pokrojone śliwki wsypujemy do ciasta i całość mieszamy.5. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem. Całość pieczemy przez 45-50 minut (najlepiej do suchego patyczka
Kuchnia domowa Anikakao, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą do zamrażarki. Masa z jabłek: Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, podlewamy wodą i dusimy chwilę na małym ogniu dodając(...)przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć makową pianką, zetrzeć na tarce resztę zmrożonego ciasta. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut. Słodkich wypieków! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
Wanilia i Kardamon