ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1595/3191)

Ciasto kakaowe ze śliwkami 253

Cały tydzień chodziło za mną ciasto ze śliwkami. Zrobiłam dziś. Przepis kombinowany z dwóch innych ucieranych ciast - ale bardzo udany :) Polecam!Składniki (blaszka 25x30cm):6 jajek1 i 1/4 szklanki cukru3 szklanki mąki3 łyżeczki kakao1 łyżeczka sody oczyszczonejodrobina olejku śmietanowego1 szklanka oleju1 łyżka octu ok.70 dag śliwek - u mnie węgierkiSposób przygotowania:1. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki(...)Mąkę przesiewamy w jednej misce z kakao i sodą.3. Jajka ubijamy z cukrem i octem. Jak masa zacznie bieleć, dodajemy partiami mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Na koniec wlewamy olejek i olej, dokładnie miksujemy.4. Pokrojone śliwki wsypujemy do ciasta i całość mieszamy.5. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem. Całość pieczemy przez 45-50 minut (najlepiej do suchego patyczka

Kuchnia domowa Ani
Kakaowa szarlotka z makową bezą 305

kakao, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą do zamrażarki. Masa z jabłek:  Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, podlewamy wodą i dusimy chwilę na małym ogniu dodając(...)przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć   makową pianką, zetrzeć na tarce resztę zmrożonego ciasta.  Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut.  Słodkich wypieków! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Wanilia i Kardamon
Ciasto serowe z truskawkami i czereśniami 357

Pyszne, wilgotne ciasto z wyraźnym posmakiem twarogu. :-) Jest ciężkie, zbite, najlepiej smakuje na świeżo, pierwszego dnia. Naszpikowałam je owocami sezonowymi, czyli truskawkami i czereśniami. J est bł yskawiczne w przy gotowaniu, najdłużej trwa drylowanie czereśni... i czekanie na wyjęcie z piekarnika. ; -) 2 szklanki mąki 200g twarogu 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60ml oleju 2 łyżeczki(...)truskawek 200g czereśni cukier puder 1. Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, mlekiem i jajkami. Kiedy masa jest jednolita, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. 2. Z czereśni usuwamy pestki, z truskawek szypułki.  3. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia (tortownica o średnicy 21 cm), do ciasta wciskamy owoce.  4. Pieczemy

Szefowa kuchni
Ciasto Śnieżny Puch bez pieczenia + film 201

Ciasto Śnieżny Puch bez pieczenia to pyszny, delikatny i rozpływający się w ustach deser z serekiem mascarpone, śmietaną kremówką i galaretką, posypany wiórkami kokosowymi. Jest to idealna propozycja na każdą okazję, domowe przyjęcia, czy podwieczorek do kawy. Miłośnicy kokosu i mascarpone będą zachwyceni jego smakiem.     składniki na formę 28 x 22 cm 300 g podłużnych biszkoptów 2 galaretki(...)następnie całość dokładnie łaczymy mikserem. Na końcu do masy dodajemy ubitą śmietanę i jeszcze raz wszystko razem łączymy. Gotową masę wstawiamy do lodówki na 5 minut aby lekko stężała po czym przekładamy ją na biszkopty i dokładnie rozprowadzamy. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.   Artykuł Ciasto Śnieżny Puch bez pieczenia + film

Smakowite Dania
Szpinakowa babka. 186

pysznej babki szpinakowej: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i ucieramy. 2. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z wody, dodajemy do ciasta i dokładnie ucieramy. 3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach

Izabelawkuchni
Śmietankowiec 180

kolor galaretek turkusu smak wieloowocowym i szafiru  to  zasługa firmy Wodzisław, była również galaretka koloru różowego ale tak miała piękny zapach, że niestety nie doczekała momentu przygotowania ciasta...Zniknęła bez śladu... Składniki: 800 ml. śmietany 18% 3 opakowania ŚmietanFixu (małe) 2 galaretki opakowanie biszkoptów 2 opak. 14g. cukru waniliowego Zaczynam od przyrządzenia galaretek(...)momentu gdy smietana nie będzie miała płynnej konsystencji. Galaretki ostrożnie wyjmuję z miseczek i kroje w kostkę. I mieszamy bardzo delikatnie ze śmietaną Następnie masę wylewamy na biszkopty. i odstawiamy do stężenia. Ja pozostawiłam ciasto w lodówce na całą noc. var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src

NaKońcuJęzyka
1443. Rogaliki ekspresowe ..po raz kolejny.. 254

margaryny 1 płaska łyżeczka cukr u nadzienie: dżem, owoce, krem czekoladowy itp. Do śmietany  wkruszyć drożdże, dodać cukier  i wymieszać na jednolitą masę.Mąkę przesiać,dodać śmietanę z drożdżami i margarynę.Zagnieść jednolite ciasto .Ciasto podzielić na kilka części i wałkować na wielkość talerza lekko podsypując mąką. Koło pokroić na 8 części,kłaść nadzienie i zwijać rogaliki

Moje domowe kucharzenie
Sernik z dynią i polewą o smaku toffi 227

nadaje ona ciastu piękny żółty kolor. Polewa idealnie pasuje - o smaku krówki, lekko ciągnąca... Pycha! Inspiracja Spód: 200g herbatników,  125g masła lub margaryny,  szczypta cynamonu. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Dodać cynamon oraz stopione masło. Krótko zmielić, aż składniki się połączą.  Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm.  Schłodzić.      Masa serowa(...)się rozpuści i lekko zbrązowieje. Dodać masło, mieszać, aż się rozpuści. Wlać śmietankę, dodać nasiona z laski wanilii. Gotować ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, często mieszając.  Lekko ostudzić i wylać na wierzch sernika.  Ciasto przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Ciasto czekoladowo-kawowe 200

wystudzenia. Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do ubitej masy jajecznej, zmniejszając obroty miksera wlewamy cienkim strumieniem maślankę , olej oraz ekstrakt z wanilii, wsypujemy mąkę , miksujemy na sam koniec dodajemy napar kawowy z kakao, krótko miksujemy tylko do połączenia.  Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem foremki, posypujemy malinami,  pieczemy w 175*c przez 40 minut

Wanilia i Kardamon
Pieczone naleśniki z serem 184

naleśniki z obu stron na złoty kolor (najlepiej na patelni bez dodatku tłuszczu). Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać odrobinę mleka. --> Nadzienie: --> W misce rozgniatamy twaróg, dodajemy serek, jogurt, proszek budyniowy i cukier do smaku. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy --> Wykonanie: --> Na każdy naleśnik wykładamy czubatą łyżkę masy twarogowej. Zwijamy ścisłe i układamy w naczyniu do zapiekania. Polewamy sosem i wstawiamy

Marta Gotuje
Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem mascarpone (tort) 198

utrzeć do białości i połączyć z sokiem  z cytryny oraz aromatem migdałowym. Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, drobno posiekane migdały i startą czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika. Piec

Di gotuje
Miodowy sernik z masłem orzechowym, czyli wyjątkowe ciasto na wyjątkową okazję 258

pomyślałam, tak zrobiłam, a wszystkie moje obawy okazały się zbędne Już sam zapach ciasta nie pozostawia żadnych wątpliwości, co do użytych składników. Mimo dość długiego czasu pieczenia (ale w niskiej temperaturze), sernik jest wilgotny i bardzo delikatny. Wyraźnie orzechowy spód i lekko słodka masa serowa przełamana miodowo-orzechowym kremem, tworzą bardzo ciekawą kompozycję. Zagorzałym wielbicielom słodkości polecam dodać większą ilość(...)osobnym naczyniu i stopniowo dodawać do masy serowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Całość ostrożnie wylać na przygotowany wcześniej spód i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec jeszcze godzinę*. Piec bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia

peanutbuttermonster
orzechowe ciasto ucierane ze śliwkami... 176

potrzeba jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem na "kogel-mogel" z 5 minut na dużych obrotach do masy wsypać orzechy laskowe zmielone i połączyć składniki wsypać mąkę krupczatkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia i krótko połączyć składniki na gęste ciasto forma silikonowa z kominkiem 22 cm - ciasto włożyć do formy, do ciasta wkładać wciskając połówki śliwek, ciasto piec w nagrzanym

W Mojej Kuchni Lubię
Puszysty piernik z malinową konfiturą 330

delektować się aromatami korzennych ciast. Och, jak ja kocham te zapachy unoszące się podczas pieczenia pierników. Dzisiejszy przepis jest nie tylko pyszny, ale też prosty w przygotowaniu. Wspaniałe, aromatyczne ciasto przygotujecie dosłownie w kilka minut i to bez użycia miksera. Dodatkowo wilgotności nadaje mu wspaniała konfitura malina z cukrem trzcinowym. Polecam Wam produkty Owocowy Dom . Smaczne, zdrowe i ekologiczne. Oferta(...)jajka, wlewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy konfiturę i znów mieszamy. Powinna nam powstać jednolita masa. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką lub kaszą manną formę (u mnie 31 x 26, ale może być mniejsza ciasto wyjdzie wyższe). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika

Słodkie okruszki
Tort Świnka Peppa - tort z czerwoną porzeczką i serkiem mascarpone 200

porzeczki (link) Masa do posmarowania tortu na wierzchu i do dekoracji:  - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowanie śmietanki 30% - 2 łyżki białego cukru - barwnik spożywczy czerwony (użyłam barwnika w kropelkach) Przygotowuję jasny biszkopt -  ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze(...)kontur ostrym nożem. Staram się maksymalnie wykorzystać blaty, aby strat w cieście było jak najmniej, stąd też głowa ma praktycznie średnicę blaszki. Uszy wycinam osobno. Składam głowę w całość i układam na tortownicy bądź na jakiejś innej ozdobnej desce, na jakiej tort będzie prezentowany i podawany.  Przygotowuję masę do przełożenia - miksuję śmietankę, dodaję cukier; kiedy masa zaczyna robić się

Wielopokoleniowo

Proponowane wyszukiwania