Pyszne i bardzo bogate w smaku ciasto z musem truskawkowym, delikatną jogurtowo cytrynową oraz czekoladową warstwą. Efekt bąbelków na cieście uzyskałam za sprawą specjalnej silikonowej formy, ale ciasto można wykonać w zwykłej tortownicy lub innej dowolnej formie. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI: WARSTWA TRUSKAWKOWA: ok. 1 kg świeżych lub mrożonych truskawek 2-3 łyżki cukru 2 truskawkowe galaretki(...)Odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie lekko ubijamy, żelatynę zalewamy zimną wodą, jak napęcznieje rozpuszczamy i mieszamy z paroma łyżkami masy czekoladowej i z powrotem wlewamy. Miksujemy i wylewamy na cytrynową warstwę. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Żeby ciasto wyciągnąć z takiej formy trzeba na chwilę schować do zamrażarki lub wstawić do gorącej wody. Można lekko obkroić plastikowym
Pani na deserdomu. Tym razem był to tort z kolorową dekoracją z MM'sów w kształcie tęczy. Przepis znalazłam u Kasi z bloga " Gotuję bo lubię ". Tort ten to biszkopt przełożony masą z mascarpone i nutellą oraz konfiturą truskawkową. Biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia a mimo to pięknie i równo wyrasta. Po upieczeniu nie opada co zawdzięczamy opuszczeniu(...)połączenia składników. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec 30 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt opuścić w formie z wysokości około 50 cm. Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Masa: 350 g nutelli 500 g mascarpone 150 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru
Moja Galeria SmakuAlternatywa dla ostatnich muffinek piernikowych z powidłami i czekoladą (klik). Tym razem ciasto na bazie ucieranego, z kremem i posypką z lukrowanych pierniczków. Trudno mi powiedzieć, które lepsze - obie wersje zupełnie inne, lecz każda świąteczna :) Składniki (12 babeczek) 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka przyprawy korzennej łyżka kakao 90 g miękkiego(...)szklanki maślanki Wszystkie suche składniki wymieszać (mąkę, proszek, sól, przyprawę, kakao). Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodawać jajka, po jednym, wciąż miksując. Następnie dodawać w partiach maślankę na przemian z suchymi składnikami. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, przełożyć ciasto. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 20-25 min. Krem 250 g serka mascarpone
Słodkie inspiracjeTaką babeczkę robi moja mama już od dawna tylko zawsze używa do niej jedynie jabłek, a że mi zostały połówki brzoskwiń z ciasta z kaszy manny <--klik, to postanowiłam dorzucić je do tej babeczki co urozmaiciło jej smak ;) Składniki na foremkę 25 x 11 cm 3 jajka klasy L 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 1/2 szkl(...)jabłko, 2 i 1/2 brzoskwini ( u mnie połówki z puszki ) 1. Jajka miksujemy z cukrami na puszysta masę. 2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyń. Miksujemy na najwolniejszych obrotach bądź mieszamy szpatułką/łyżką i podczas mieszania dolewamy olej. ciasto wychodzi dość gęste. 3. Na sam koniec dodajemy owoce pokrojone w kosteczkę i mieszamy całość. Wykładamy do foremki wysmarowanej
Gotowanie...to proste !Sezon na dynie trwa! ciesze się nimi co weekend i w tygodniu również. Ciasta, ciastka, bułeczki i inne smakowitości. Dzisiaj zapraszam na spontaniczne ciasto dyniowe z orzechami. Chlebek dyniowy z orzechami i cynamonem 3 jajka 275 g cukru 200 ml oleju sok z połowy pomarańczy 320 g mąki pszennej po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia(...)pomarańczy a nastepnie sypkie składniki i mieszamy. Dodajemy dynię i orzechy. Znowu mieszamy by składniki się połączyły. Masę przekładamy do foremki (u mnie keksówka) i pieczemy ok 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy najpierw w formie a potem na kratce. Ciasto dekorujemy lukrem cytrynowym lub posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem
Dzieje kuchennej Wiewiórychcecie używać ksylitolu, użyjcie zwykłego cukru lub miodu. Ksylitol nie jest tak klejący jak cukier i ciasto może się rozpadać (szczególnie, gdy jest ciepłe), z cukrem będzie bardziej zwarte. Ciasto nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło (np. z lodami waniliowymi), jak i przestudzone. Następnego dnia smakuje najlepiej, ale prawdę mówiąc marne szanse, że go nie zjecie od razu Składniki(...)mąkę, mielone migdały, cukier brzozowy, proszek do pieczenia i cynamon wrzucić do miksera i zmiksować (najlepiej hakami) na ziarnistą masę. Gdy składniki się wstępnie połączą, wyłączyć mikser i dokończyć mieszanie ręcznie. Ugniatać do powstania gruboziarnistej kruszonki (nie będzie to jednolite ciasto), a coś na podobiznę miękkiej kruszonki. 3/4 ciasta wyłożyć na okrągłej formie (26cm) do tarty i lekko docisnąć
Dietologmałego w wielkim kinowym fotelu, tych komentarzy 'szłodkich", chowania się w szalik, kiedy się boją i ocierania pierwszych łez, kiedy się wzruszają (choć Frankowi się jeszcze nie zdarzyło). Zostawiam ciasto, które jest: szybkie, niezawodne i bardzo dobre. Można je piec w papilotkach do muffinek (wtedy jakieś 20-25 minut), w tortownicy, w keksówce, w normalnej blaszce. Zapewniam, że wyjdzie(...)gruszki Przygotowanie: Masło roztapiamy, do gorącego dodajemy połamaną czekoladę, chwilę czekamy aż zmięknie i mieszamy aż masa będzie gładka. Dodajemy powidła (lub dżem), cukier, sól i jajka. Dokładnie mieszamy i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto (dość gęste) przekładamy do wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem foremki do pieczenia (21 x 21 cm lub kilku mniejszych
bistro mamapieczenia pół szklanki mleka 1 plaska łyżeczka cynamonu 2 średnie banany Wykonanie: 1. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę, wlewamy olej i chwilę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki, cynamon, mleko, mąkę, kakao i proszek do pieczenia, miksujemy na gładkie ciasto, na koniec dodajemy banany pokrojone w kostkę lub plasterki, dokładnie mieszamy, ale już nie miksujemy. 2. Ciasto przekładamy
Izabelawkuchniwymieszać. Następnie dodać jajka, pokruszoną w dłoniach chałwę, kremówkę oraz mąkę i wszystko zmiksować. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na dolnej półce piekarnika układamy garnek z wodą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy sernik przez około godzinę. Następnie, po jego wystygnięciu, wkładamy ciasto do lodówki na całą noc. Smacznego! Ania
Ania i Marcin gotująkremówki2 galaretki truskawkowe1 galaretka cytrynowa0,5 kg truskawekWYKONANIE:Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.Następnie przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i dodać proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko razem. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.Piec w piekarniki 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić i przekroić na dwie części.Rozpuścić galaretki truskawkowe w około 1 l. wody
Serce zamknięte w formie pysznościJedna ważna rzecz - nie wlewajcie za dużo ciasta do skorupek - popękają! Mi się tak z kilkoma niestety przytrafiło... Mam nadzieję, że za rok przyda Wam się taki przepis. Ciasto czekoladowe w skorupkach jajek Składniki: (na 20 jajek) 300 g mąki orkiszowej 40 g kakao 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 200 ml wody(...)proszkiem. Jajka roztrzepać, dodać wodę, olej i ekstrakt, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do woreczka cukierniczego z otworem o średnicy 1 cm, napełniać skorupki nieco tylko ponad połowę (zbyt duża ilość ciasta rozsadzi skorupki podczas pieczenia). Piec w 180 st. C. przez 20 minut, do suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego! W następnym wpisie
Pożeraczka, czyli raz adobrzetego ciasto ładnie wygląda w takie czerwone kropki. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto ze Świeżą Żurawiną Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 200g miękkiego masła (w temperaturze(...)jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników ( patrz FILM ). 3. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę jogurtu krótko wymieszać mikserem. Dodać pozostałą mąkę i pozostały jogurt, znów krótko wymieszać. 4. Do ciasta dodać około 3/4 żurawiny, wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu
Mała Cukierenkaekstraktu z pomarańczy Dr.Oetker Dodatkowo: Polewa z białej czekolady Orzechowy krokant do posypania Sposób przygotowania ciasta: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Formę keksową wyłożyć papierem pergaminowym do pieczenia. Jajka wbić do miski, wsypać cukier oraz cukier pomarańczowy, zmiksować na gęstą puszystą i jasną masę. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek, miksując na wolnych obrotach wlać
Wanilia i KardamonSzybkie ciasto bez pieczenia Dzisiaj polecam szybkie ciasto bez pieczenia. Składniki: 1 gotowy spód biszkoptowy 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny 400 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru dowolne owoce (ja użyłam ananasa z puszki i winogrono) 2 galaretki o dowolnym smaku Wykonanie: Pierwszą galaretkę rozpuszczamy w 50 ml wody. Galaretkę trzeba dokładnie wymieszać gdyż trudno jest rozpuścić(...)biszkoptu obłożyć rantem lub włożyć do tortownicy, posmarować kremem o odstawić do lodówki na pół godziny, aby masa delikatnie stężała. Dwie jednakowe galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody. Na krem układamy dowolne owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Artykuł Szybkie ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaJedno z tradycyjnych ciast wielkanocnych! Koniecznie musicie spróbować bo wyszło przepyszne! Przed robieniem ciasta wyciągamy z lodówki masło, jajka oraz ser aby były w temperaturze pokojowej. Składniki: 1 kg zmielonego trzy razy twarogu lub dobry jakościowo ser z wiaderka 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny 5 żółtek 100 g suszonej(...)jakimś innym alkoholu, ale przed dodaniem trzeba je odsączyć z nadmiaru płynu). Całość delikatnie mieszamy. Wymieszaną masę wykładamy na sicie wyłożonym gazą i umieszczony na misce. Zawijamy wystające brzegi gazy na wierzch. Przykrywamy talerzykiem i obciążamy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Umieszczamy paschę na paterze, zdejmujemy gazę i dekorujemy. Smacznego
Gotuj z Mąką