ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1597/3191)

Skandynawskie ciasto imbirowe na melasie czyli poWeekendowe Lakocie odc.149 203

która niebawem traciła ważność oraz wykorzystałam świeżutki imbir przywieziony przez kolegę prosto z Tajlandii :) Przepis pochodzi z bloga Kornik w kuchni.   Piękny liściowy talerz to wytwór Lilu2art :) Skandynawskie ciasto imbirowe na melasie 125 g masła 150 g ciemnego cukru muscovado (u mnie demerara) 150 ml melasy (u mnie z karobu) 250 ml maślanki 2 jajka 180 g mąki jasnej(...)Suche składniki - mąki, spulchniacze, przyprawy i sól mieszamy w oddzielnej misce. W misie miksera ubijamy jajka z maślanką. Dodajemy masę maślano-cukrową cały czas ubijając. Po łyżce wsypujemy suche składniki czekając za każdym razem, aż poprzednia porcja wymiesza się z ciastem. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 29x9 cm lub innej blaszki o podobnej powierzchni, wyłożonej papierem do pieczenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto czekoladowe z czerwoną fasolką 220

Jestem pewna, że nikt nie wyczuje, że w cieście znajduje się czerwona fasolka :) Ponadto, ciasto zachowuje świeżość przez 3-4 dni.  Składniki na keksówkę o długości 25 cm: ciasto 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy 240 g) 4 duże jajka 4 łyżki miodu lub cukru 1 bardzo dojrzały banan 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)fasolkowo-bananowej dodawać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i po łyżce ubitych białek. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę przelać do formy keksowej (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Piec około 45 minut w 180°C (najlepiej za pomocą patyczka sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe w środku). Przestudzone ciasto polać polewą (w kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą) i posypać

Ugotować
Makowiec zawijany 187

Składniki: 1 puszka masy makowej z bakaliami, 3 szklanki mąki pszennej, 50 g drożdży, 3/4 szklanki mleka, 150g masła, 6 żółtek, 6 łyżek cukru, 1,5 łyżki oleju, szczypta soli, 1 łyżka spirytusu, 15 g cukru waniliowego, dekoracja: lukier, rodzynki, skórka pomarańczowa, słupki migdałów. Przygotowanie:    Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu(...)masło. Zagniatamy ręcznie ciasto lub przy pomocy robota kuchennego z końcówką haka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części lub na 2 - w zależności jak duże chcemy makowce. Każdą część wałkujemy na prostokąt i nakładamy na nią masę makową. Zawijamy w rolady. Każdą roladę owijamy papierem do pieczenia, by nam nie popękały. Przekładamy na blachę. Wkładamy

Aga w kuchni
TORCIK Z OWOCAMI 168

cytryny 10 g cukru masa: 1 galaretka czerwona , 1 zielona zielona 300 g serka waniliowego 8 g żelatyny 200 g kremówki 20 g cukru pudru jagody, porzeczki lub inne owoce do dekoracji Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukry, następnie dodawać po żółtku, ciągle miksując. Dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy 26 cm, piec ok 15 minut. Ostudzić. Każdą

Z Majeczką w kuchni
Duńskie ciasto z rabarbarem i marcepanem. I kilka słów o niedogodnościach przeprowadzek 177

chrupiącym cukrem na wierzchu. Bajecznie smakuje jeszcze ciepłe z gałką ulubionych lodów (choć na zimno lepiej się kroi). Naprawdę ciężko jest powstrzymać się przed kolejnym kawałkiem. I jeszcze jednym... Ciasto z rabarbarem i marcepanem Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 4 jajka 100 g cukru 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła(...)masę. Na zmianę dodawać mąkę i masło, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać marcepan, połączyć. Masę wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar pokroić na kawałki grubości 1-1,5 cm. Wymieszać z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na wierzch ciasta, delikatnie je w nie wciskając. Posypać cukrem perłowym. Piec 2 180 st. C. przez 40 minut, do suchego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybki tort czekoladowy 189

masę. Użyj balonowej trzepaczki . Wytnij koło wielkości dna formy i przykryj nim dno. Brzeg posmaruj masłem. Wlej masę do formy, wyrównaj powierzchnię, potrząsając formą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Piecz ciasto przez 35 minut. Środek ciasta powinień się uginać. Wyjmij i ostudź. Krem czekoladowy 55 g masła(...)Dodatkowo łyżka kakao do posypania Przygotuj krem. Rozpuść masło w kąpieli wodnej. Dodaj kakao i zamieszaj trzepaczką balonówką. Dodaj cukier puder na przemian z mlekiem. mieszaj do uzyskania puszystej masy. Ostudź. Namocz żelatynę w wodzie przez 20 minut. Zagotuj maliny z cukrem. Przetrzyj maliny przez sito. Podgrzej dodaj żelatynę i zamieszaj. Odstaw mus do ostygnięcia. Kiedy zacznie zamarzać posmaruj wierzch

codojedzenia
Sernik z musem malinowym 143

smaku, przywodzi na myśl gorące, letnie popołudnia i rozkosznie grzejące słońce... W sam raz na ponure jesienno-zimowe dni!  Spód: (23 cm) 150 g herbatników 125 g masła Masa serowa: 1000 g twarogu tłustego 200 g masła 250 g drobnego cukru 4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat cytrynowy(...)łyżek żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody Przygotowanie: SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać do herbatników, wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 23 cm, lekko dociskając. Włożyć na 20 minut do lodówki. MASA SEROWA: Rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg

Cakes By Kejt
Tarta tatin z karmelizowanymi jabłkami i gruszką. 195

małe Kinder Party. Do synka wpadła na przeróżne zabawy kuzynka. Paweł lubi kruche ciasto z owocami, stąd pomysł na szybką tartę.Składniki:-150 gram przesianej krupczatki-żółtko-75 gram miękkiego masła-dwie łyżki cukru brązowego-4 jabłka-3 gruszki-cynamonMąkę, masło, żółtko wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kule i w folii wkładamy na 1h do lodówki.Na patelni karmelizujemy cukier

BaRepas
Ciasto żurawinowo - jabłkowe 152

wiórków kokosowych 3 łyżki zimnego, posiekanego masła Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na bladożółtą, kremową masę. Dodawać po jednym jajku po każdym dokładnie miksując. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na koniec wmieszaj ręcznie jabłka i żurawinę. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj kruszonkę

Pysznie & Pięknie
Tarta frangipane ze śliwkami 221

Włożyć do naczynia i zalać likierem Amaretto. Zostawić na 1h by przeszły aromatem likieru. Składniki masy migdałowej powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka a następnie mielone migdały i likier.  Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Śliwki osączyć. Na wystudzone ciasto nałożyć krem, powciskać owoce.  Piec około 50 min, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wyjąć

maniapieczenia
Tort jarmużowy z truskawkowym kremem (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 193

dodawać pastę z jarmużu. Do zielonej masy przesiać partiami mąkę ryżową i delikatnie całość wymieszać. Masę wlać do tortownicy (u nas dwie o śr: 11cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 25-35 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!). Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi o blat aby opadły(...)wystudzeniu nie było w nim płynu. Do truskawek dodać ryż i ksylitol, wszystko zmiksować na gładko. Następnie wsypać mąkę kokosową, wymieszać i pozostawić na kilka minut do zgęstnienia. Jeśli masa jest jeszcze trochę za rzadka dodać jeszcze mąki kokosowej. Biszkopty nasączyć wodą z cytryną. Krem włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać go na blaty, można ułożyć drobno pokrojone truskawki. Całość

Candy Pandas
Biszkopt do ciasta 217

Biszkopt do ciasta zarazem jedno z najprostszych jak i najtrudniejszych elementów podczas pieczenia. Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Biszkopt do cia sta Biszkopt wspaniała baza pod każde cia sto Składniki : 4 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1 czu bata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody margaryna do nasmarowania blachy Przygotowanie(...)łyżce żółtek i nieustannie miksujemy Dodajemy łyżkę wody i miksujemy Stopniowo po łyżce dodajemy mąki i miksujemy Przygotowaną masę wylewamy na blachę Staramy się aby była równomiernie rozłożona. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C na 25 min Upieczone ciasto przekładamy np. na tekturkę

Sprawdzone przepisy kulinarne
Tort pralinowy "Owoce Morza" 209

przygotowałam wyjątkowy tort pralinowy. Jest ekstremalnie czekoladowy! Zachwyca wszystkich zarówno wyglądem jak i smakiem. Należy go zrobić z wyprzedzeniem, gdyż nadzienie musi uprzednio chłodzić się przez noc w lodówce. Masa śmietanowo-czekoladowa jest zwarta, a jednocześnie delikatna w swojej konsystencji, kremowa i rozpływająca się w ustach, z delikatną orzechową nutką. Całość obłożona bitą śmietaną (już bez dodatku cukru), posypana delikatnie(...)minuty. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (jeśli pieczemy z termoobiegiem wówczas temperatura powinna wynosić 160 stopni) i piec przez ok. 35 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Wystudzone ciasto wyjąć z formy i przekroić

MyCookBook.pl