Ozdoby z masy solnej – z kawą i cynamonem 255Dziś zapraszam Was w świat pachnący kawą i cynamonem. Kolejna partia ozdób z masy solnej produkcji mojej i Stasia. Właściwie Staś robił coś, co nie przypominało ozdób jednak okazał się kreatywny. Ciasto : szklanka mąki szklanka soli czubata łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 130 ml wody Mąkę, sól oraz cynamon wsypać do miski. Kawę rozpuścić w wodzie, dolać całość
Niebieski kubek z kawa
Czekoladowe ciacha na białkach 155białka roztrzepać trzepaczką, wlać do suchych składników. Gdyby masa była za gęsta dodać kolejne białko. Czekoladę posiekać, wsypać do masy kakaowej, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać porcje ciasta w dosyć dużych odstępach bo ciastka pod wpływem temperatury zwiększą swoją objętość. Ciasteczka piec ok 12 minut, do czasu kiedy ich powierzchnia
Smakołyki Asi
Murzynek z nutą korzenną przełożony kremem tiramisu 242się składników dodajemy mąkę przesianą z sodą oczyszczoną. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po wyciągnięciu ciasta odstawiamy do ostudzenia. Miksujemy krem tiramisu z mlekiem. Ciasto przekrawamy na pół i każdą połowę nasączamy sokiem jabłkowym. Ciasto przekładamy kremem
Aga w kuchni
drożdżówki z serem i marmoladą 192większym od szklanki, np. kuflem. Resztę ciasta podzielić na 20 wałeczków. Na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem ułożyć kółeczka z ciasta. Po dwa wałeczki zaplatać wokół siebie i ułożyć wokół kółka zostawiając miejsce na środku. Na środek wycisnąć masę serową a marmoladę wycisnąć w "oczka" zaplecionych wałeczków. Drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik czekoladowy 170Sernik czekoladowy, który chcę Wam dziś zaproponować to pyszne połączenie delikatnej masy serowej z kruchym spodem z ciasteczek Oreo, do tego Nutella na górę i dekoracja
Ciastkozercy
Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą- chocolate chip cookies 218kawałkach 75 g czekolady mlecznej w kawałkach Piekarnik rozgrzewamy do 175 C z termoobiegiem. Miksujemy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy wanilię i jajko i ponownie miksujemy. Następnie powoli dodajemy mąkę i na końcu dodajemy czekoladę. Najlepiej ciasto zrolować w folii spożywczej jak grubą kiełbaskę i zostawić w lodówce na kilka godzin lub najlepiej na noc. Ja nie wytrzymałam
Smaki Przyprawy i Kolory
Kruche babeczki z jabłkami 138minut do lodówki. W międzyczasie smarujemy foremki odrobiną margaryny. Używamy do tego pędzelka, to najwygodniejszy sposób. Wyciągamy z lodówki ciasto i rozwałkowujemy placek na grubość 2mm. Wykrawamy szklanką koła i wykładamy każdą foremkę. Na wierzch wykładamy wystudzoną masę jabłkową. Ja dodałam jeszcze suszoną żurawinę. Mąkę, masło, olej i cukier rozcieramy na grudki i posypujemy babeczki. Pieczemy około
Gotowanie moimi oczami
Kokosowe bułeczki 128wcześniej, musi być bardzo miękkie. Mleczko kokosowe podgrzewamy, ma być lekko ciepłe. Wszystkie składniki mieszamy w sporej misce na gładką masę. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie zgniatamy krótko ciasto i dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy kulkę i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i ponownie
Gotowanie moimi oczami
Sernik mascarpone z nutellą i korzennym spodem 260Serki mascarpone wykładamy do miski i miksujemy z cukrem pudrem (należy to zrobić szybko, aby serek nie zmienił konsystencji). Gdy masa będzie jednolita dodajemy nutellę i wszystko razem dokładnie łączymy. Ser wykładamy na spód, wyrównujemy i posypujemy orzeszkami. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Smacznego
ChilliJemy
CHLEB PEŁNOZIARNISTY BEZ ZAGNIATANIA 209jest np.słonecznik,kminek a z przypraw np.rozmaryn. Wymieszałam składniki. Wlałam ciepłą wodę i mieszałam drewnianą łyżką aż powstała jednolita masa. Formę o długości 22 x 9 cm ( u podstawy) wysmarowałam tłuszczem i obsypałam mąką. Przełożyłam do niej ciasto. Przykryłam folią spożywczą i ściereczką. Odstawiłam w ciepłe miejsce na 2 godziny. Gdy pięknie wyrosło, zdjęłam folię i wstawiłam ciasto
potrawyregionalne
babka czekoladowa z winem 181winie i odcedzić, obtoczyć w mące. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ucierającej się masy. Wlać wino i zmiksować na gładko. Białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem i rodzynkami. Foremkę na średnią babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik dyniowy z figami 201foremce o średnicy 24 cm, dlatego wystarczy 30 minut pobytu w piekarniku, by był gotowy. Składniki na spód ciasta: 8 sucharków pełnoziarnistych 2 łyżki masła 2 garstki orzechów laskowych 2 łyżki mielonych orzechów laskowych Składniki na masę serową: 500 g sera 3 x mielonego 300 g puree z dynii ( z tego przepisu ) 2 jajka pasta z wanilii 2 łyżki mączki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Popękane ciasteczka czekoladowe 173masłem. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki a nawet do zamrażarki na kilka godzin. 2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy po kawałku, formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blaszce w odstępach
Na Ciasteczkowych Papierach
CIASTO Z TRUSKAWKAMI,SEREM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 186CIASTO Z TRUSKAWKAMI,SEREM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ PROSTE DO ZROBIENIA CIASTO ,JEST WILGOTNE I PYSZNE,LEPIEJ SMAKUJE NIŻ WYGLĄDA,KOKOSOWA KRUSZONKA IDEALNIE PASUJE DO TRUSKAWEK,I GO TEGO MASA SEROWA I UCIERANA.....CHYBA NIE MUSZĘ DODAWAĆ NIC WIĘCEJ -PO PROSTU SPRÓBUJCIE SAMI SKŁADNIKI: 150 g mąki+3 łyżki 100 g cukru+3 łyżki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka
Swojskie jedzonko
Placuszki ze śliwkami 390cukier waniliowy owoce (w tym wypadku śliwki, najlepiej posypane cynamonem) Mleko zmiksować z jajkami, olejem, solą i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie gładka, a na wierzchu pojawi się pianka, dodać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodaję mąki "na oko", więc jeśli w podanym przepisie jest jej za mało, można spokojnie sypnąć
Przepysznik - BLW i nie tylko