made with love" :-). Do testów wybrałam doskonały przepis, według którego piekę pierniczki już od paru lat. Przepis podała Janka na cin-cinie. Robię go z połowy porcji. Ciasto wymaga dojrzewania, więc trzeba je zagnieść z kilkudniowym wyprzedzeniem. Doskonale się wałkuje, co zdecydowanie ułatwia pracę z wałkiem :). Kruche piernikowe ciasteczka Składniki: 2 jajka 250 g cukru(...)cukru ubijamy na puszysta masę z jajkami. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy do nich masę jajeczną i miodową. Wszystko dobrze wyrabiamy, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na parę dni. Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na grubość około 5 mm, podsypując je odrobiną mąką. Foremkami wykrawamy ciasteczka, a następnie je stemplujemy
Kulinarne przygody Gatitygładką masę. Mąkę orkiszową, owsianą, pestki dyni i słonecznika oraz mak i sól wymieszać razem. Do składników suchych dodać masę z dyni i mieszankę drożdżową. Całość wymieszać drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie wyrobić je z odrobiną mąki orkiszowej i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Candy Pandasprzemycenie sobie żelatyny. Polecam, zwłaszcza teraz, gdy sezon na truskawki w pełni :) Zrobiłam je na mniejszej blasze, dopasowując składniki do wrażliwości swoich kubków smakowych i zdecydowanie zmniejszając kaloryczność tego ciasta. Zmieniłam też proporcje związane z galaretkami i żelatyną - jem ich tak dużo ostatnio, że ich możliwości żelujące i czas ścinania mam opanowane niemal do perfekcji ;) Składniki (na blachę(...)galaretki truskawkowe 400 ml wrzątku Mus truskawkowy 1 kg truskawek (masa po usunięciu szypułek) 2 galaretki truskawkowe 1,5 łyżeczki żelatyny Wierzch śmietanowy 400 ml zimnej śmietany 18% 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku Dodatki ok. 100 g małych biszkoptów gorzka czekolada Ciasto rozpocząć od przygotowania pianki i musu truskawkowego. 3 galaretki rozpuścić
Weekendy w domu i ogrodzieciasto jest genialnie proste , im dłużej leży , tym lepiej smakuje. Można jej jeść „z ręki”, można widelczykiem. Najlepiej smakuje jak sobie poleży w nocy w lodówce , stężeje i przegryzie się. Kruche blaty mają fajną , piaskową strukturę. Złocisty kolor, posmak miodu i zero proszku do pieczenia sprawią, że taki placek pokochają i duzi i mali! Podzielne i pyszne.Sezon na jabłak trwa(...)margaryny1 łyżeczka sody50 g cukru2 łyżki miodu1 łyżka wody Masa jabłkowaokoło 2 kg jabłek, może być więcej2 galaretki- 1 pomarańczowa druga cytrynowaNajpierw zajmujemy się miodowymi blatami .Uruchomiłam robot i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę , następnie dodałam pozostałe składniki i mieszadłem K połączyłam wszystko, do uzyskania kuli ciasta, które rozwałkowałam , włożyłam do blaszki i upiekłam w temp
Z Kuchni Do Kuchnismaczne. Nie będę ukrywać, że zrobienie zdjęcia wyrośniętym sufletom graniczyło z cudem, ponieważ z każdą minutą ciasto lekko opadało 😃 Do deseru warto dodać kwaśne maliny, aby zrównoważyć smak słodkiego ciasta. Składniki na 4 porcje (małe kokilki): 1 opakowanie serka ricotta (250 g) 3 jajka (rozmiar l) 3 łyżki zwykłego cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej świeże maliny(...)sobą zmiksować. Gdy składniki połączą się ze sobą to do masy żółtkowej wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ponownie wymieszać. Na sam koniec dodać pianę z białek. Delikatnie ją połączyć z pozostałymi składnikami. Małe kokilki wysmarować masłem i posypać odrobiną zwykłego cukru. Następnie do każdej foremki nałożyć 2 łyżki ciasta. Ułożyć kilka sztuk malin. Przykryć je pozostałym ciastem. Kokilki przełożyć
Ugotowaćwierzchu. Po prostu pycha! Polecam :-) Przepis na blaszkę o wymiarach 25 x 35 Składniki na ciasto: 2 szklanki maki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki brązowego cukru 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18 % 180 g zimnego masła lub margaryny Składniki na masę budyniową 2 budynie śmietankowe lub waniliowe Ilość cukru podana na opakowaniach ( u mnie dwie łyżki
Na słodko lub wytrawniegodzinę w chłodne miejsce, a zrobi się doskonała do smarowania. Teraz kolej na ciasto. Do średniej miski wsyp kakao, cukier, dodaj melasę, zalej całość wrzątkiem, zamieszaj i odstaw na bok. Za pomocą miksera utrzyj miękką margarynę z cukrem na jasną i puszystą masę, a następnie dorzuć ziarenka wanilii. W tym czasie przesiej mąkę, proszek oraz sodę do osobnej miski
Roślinna - blog wegańskipieczenia około 2 szklanki przesianej mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dolewamy mleko i olej. Łączymy dokładnie ze sobą. Ja robię to mikserem. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i mieszam, mąkę dosypuję partiami, do momentu aż będzie bardzo gęste ciasto. Ilość mąki to przysłowiowe „ile zabierze”. Jak ciasto będzie bardzo gęste, to w osobnej misce ubijam
ladykitchenPyszne ciasto czekoladowo-czekoladowe. Bez mąki. Lekkie, puszyste i cudownie pachnące czekoladą. Jest naprawdę proste w wykonaniu. Polecam! Składniki: 6 jajek 2 tabliczki 70% gorzkiej czekolady 150g cukru pół kostki masła Czekoladę roztopiłam z masłem. Można w garnku lub w kąpieli wodnej. I odstawiłam żeby przestygła. Odlałam z masy około pół szklanki na polewę Cztery żółtka(...)pianę,dosypując drugą połowę cukru. Do czekoladowej masy przełożyłam ubitą pianę i delikatnie wymieszałam. Wymieszaną masę przełożyłam do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Piekłam w 190 stopniach przez około 30 minut aż skorupka popęka ;-) Po przestudzeniu polałam ciasto odlaną wcześniej czekoladą. Można posypać ciasto np.malinami. Smacznego
potrawyregionalneorzechy to według mnie idealne połączenie. Ten piernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Składniki na ciasto: 3 jajka 200 g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru(...)proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy ze szklanką cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane suche składniki, wszystko razem mieszamy. Keksówkę o wym. 25×15 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 60 minut, albo do tzw. suchego patyczka. Studzimy, ciasto kroimy wzdłuż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKwestia Smaku. Świąteczny piernik z marcepanem Składniki: keksówka (12x25cm)Ciasto:125 g masła250 g (1 szklanka) brązowego lub białego cukru 2 łyżki miodu2 łyżki powideł śliwkowych4 łyżeczki przyprawy piernikowej1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki sody oczyszczonej250 ml (1 szklanka) mleka2 jajka300 g mąki pszennej Przełożenie:kilka łyżek dżemu pomarańczowego i powideł śliwkowych masa marcepanowaPolewa:ok 80 ml śmietanki kremówki(...)troszkę ostygnie. Dodajemy sodę, mleko i roztrzepane jajka. Szybko i energicznie mieszamy. Masa od sody może się lekko spienić. Mieszając, dodajemy bezpośrednio przesianą przez sitko makę. Uważamy na grudki. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bulką tartą foremki (12x25cm) i wstawiamy do nagrzanego do 170 ° piekarnika. Pieczemy przez około 45 - 50 minut, do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy
Mia Cucina SofietaProste i pyszne ciasto, które można zrobić na wiele sposobów. Zamiast porzeczek użyć można wiśni, truskawek lub agrestu, zaś sama pianka może być w jednym kolorze lub wielu. Ja zrobiłam ciemny biszkopt, ale jasny będzie pasował również. Zapraszam więc do przeczytania przepisu i zachęcam Was do własnych interpretacji ;-) SKŁADNIKI Na biszkopt 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru trzcinowego (jeżeli(...)wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać wodę, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy i wyrównać. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Porzeczki zalać
Passions hobbies lifeteż się sprawdzi Jeżeli lubisz śliwkowe słodkości to polecam także moje ciasto drożdżowe , obłędną tartę i ciasto bezą , wszystkie cudowne. Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami (12 porcji) Składniki: 180 g cukru 6 śliwek, bez pestek, pokrojonych na 6 klinów każda starta skórka z 1/2 pomarańczy 120 g masła, w temp(...)gramów cukru w misce i odstaw na godzinę. Zmiksuj masło z resztą cukru do uzyskania puszystej masy, po czym miksując dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż ciasto do formy, odlej płyn z miski ze śliwkami i ułóż je na wierzchu ciasta. Włóż do nagrzanego piekarnika
karmelowydzień. Was również zachęcam do jego wypróbowania wcześniej niż dopiero za rok, ponieważ wśród moich bliskich zrobiło furorę. Dlaczego? Powód jest prosty. Jest pyszne. Ciasto jest wilgotne i delikatne, wprost rozpływa się w ustach, a masa jest bardzo kremowa i smakuje trochę jak nugat. Krem przygotowałam bowiem na bazie mojego wcześniejszego pomysłu, a mianowicie wykorzystałam sprawdzone już połączenie mlecznej czekolady
Ratunku obiadSzybkie i proste ciasto do popołudniowej kawy. Ciasto jest dosyć niskie, więc można wykorzystać mniejszą formę niż podana w przepisie. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 50 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 150 ml oleju rzepakowego 4 banany 200 g mąki pszennej tortowej 70 g mąki ryżowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 90 g białej czekolady(...)zmiksować na wolnych obrotach miksera. Na koniec dodać składniki sypkie i krótko zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Do gotowej masy wsypać startą na tarce czekoladę, wymieszać szpatułką i przelać do formy. Piec na środkowej półce piekarnika około 30 minut. Gotowe ciasto ostudzić i udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową
Passions hobbies life