ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1617/3191)

Karpatka 226

masa się nie przypaliła) Ostudzić, dodawać stopniowo po jednym jajku i mieszać  do momentu , aż jajka zostaną " wrobione" w masę  Gdy masa jest już jednolita (w czasie wrabiania jajek na pewnym etapie ciasto przypomina "kluchy")wykładamy  do formy z papierem do pieczenia- rozsmarowujemy cienko Ta ilość starcza na upieczenia jednego placka. Składniki : 250 g śmietany kremówki (ewentualnie

Proste Potrawy
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 512

tego ciasta nigdy nie zrobiłam? Coś mi się zdaje, że ta niebiańską rozkosz znają wszyscy, oprócz mnie. Powiem tylko, że ciasto wyszło ekstra, mega, super kruche (nie dziwota- dałam 4 żółtka), a budyniowa lekka jak chmurka masa sama rozpuszczała się w ustach.  Tym, którzy jeszcze nie… to polecam bardzo… u mnie zniknęło w przeciągu 30 minut) Kruche ciasto

Mia Cucina Sofieta
Pomarańczowe ptysie z kruszonką 355

szklanki wody Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać zagniatając jak kruche ciasto. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąć kółeczka o średnicy około 4 cm. Krążki schłodzić w lodówce. Masło z mlekiem, solą podgrzewać w garnku i zagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać dość energicznie, aż wszystko się połączy. Mieszać dopóki masa(...)zacznie odklejać się od brzegów. Zestawić z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłą masę ucierać mikserem dodając po jednym jajku. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując spore odstępy. Na wierzch przykleić schłodzone krążki wycięte z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 15 minutach zmniejszyć

https:KKuchniaMniam
Pasztet w kruchym cieście 188

pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek Wykonanie: Ciasto: mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i zimną wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce 30 minut. Pasztet: łopatkę i boczek kroimy w grubą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy udka. Zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy(...)Żółtka dodajemy do masy mięsnej, a białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę odstawiamy na 30 minut, by smaki się przegryzły. Formy do pasztetu natłuszczamy masłem lub smalcem i obsypujemy bułką tartą.  Kruche ciasto wałkujemy na grubość około 4-5mm i wyklejamy nim dno i boki foremek. Część ciasta odkładamy do przykrycia

Smak mojej kuchni
Babka cytrynowa 153

formy, buka tarta do wysypania formy Sok cytrynowy wymieszać z erytrotylem i odstawić. Masło utrzeć na pulchną masę, dalej ucierając dodać sól, kolejno dodawać po jednym jajku i po trochę cukru. Następnie dodawać obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową oraz orzechy. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni(...)ostudzenia, gdyż zacznie się krystalizować. Lukier dla wersji z cukrem: 200 g cukru pudru, 2 – 3 łyżki soku z cytryny Utrzeć sok cytrynowy z cukrem pudrem na lśniącą, gładką masę. Polać babkę lukrem

królestwo garów
Żytnie ciasto z jabłkami 159

podgrzewam z miodem i cukrem, do rozpuszczenia ostatniego składnika a następnie ostudzić. Do ostudzonej masy dodaję mleko i jajko, całość roztrzepuję do połączenia składników. Do suchych składników dodaję mokre oraz pokrojone jabłka i całość dokładnie mieszam. Formę smaruję masłem, obsypuję otrębami i wkładam do niej ciasto. Wyrównuję wierzch i obsypuję migdałami. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez

Mango Papaja
Sernik karmelowo-kokosowy. 249

pokrojone w kostkę i miksujemy, aż otrzymamy ciasto o konsystencji sypkiej kruszonki, następnie dodajemy jajko i żółtko i znów miksujemy, do chwili aż otrzymamy zwartą kruszonkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy kruszonkę i dokładnie dociskamy grzbietem łyżki lub dłonią, lub wałkujemy małym wałeczkiem (ważne by zrobić to naprawdę dokładnie). Odkładamy. MASA SEROWA: 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 3 jajka(...)łyżki wiórków kokosowych      Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i przekładamy na masę karmelową. Wyrównujemy łyżką i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. LUKIER: 200 g cukru pudru 2-3 łyżki wody lub soku

Rozpustne gotowanie
Babka migdałowa 212

utrzeć masło z cukrem na puszysta jasną masę. Dodać jajko po jajku. Zmiksować. Dodać aromat migdałowy. Zmiksować. Do masy dodać mąkę z migdałami, wymieszać szpatułką do połączenia składników. Formę o pojemności 1 litr wysmarować masłem, obsypać mąką, nadmiar strząsnąć. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 160 stopniach przez 45 minut luz suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w formie. Wyjąć

Moja Galeria Smaku
bananowiec z pianką 225

takie wypieki. Zresztą co roku przed świętami robię sobie taki przerywnik i piekę ciasto w letnim klimacie. Bananowca robię w kilku wersjach, bo bardzo go lubimy. To bardzo lekkie ciasto,kremowe, mocno bananowe. Jego dużą zaletą jest to, że jest bardzo podzielne, ładnie i łatwo się kroi ale niestety znika bardzo szybko. Będzie idealne dla dzieci.  *foremka(...)galaretki rozpuścić w szklance wody i też przestudzić. Galaretkę, banany i masło razem zmiksować i odstawić, kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na biszkopt.  Galaretki czerwone rozpuścić w szklance wody. Kremówkę ubić na sztywno, wlać wystudzoną galaretkę i wylać na ciasto, odstawić do stężenia. Zielone galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Banany pokroić w plasterki, ułożyć na piance. Zalać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dietetyczne ciasto marchewkowe z orzechami i rodzynkami 296

oraz świeżą marchewkę. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego ciasta, zapewniam, że ten przepis jest w sam raz na początek. Na blogu znajdziecie jeszcze jeden, nieco inny przepis na takie ciasto. Gorąco polecam!   Składniki : 400 g marchewki  130 g mąki owsianej  4 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru 30 g orzechów włoskich(...)zmiksować. Wmieszać marchewkę. W innej misce wymieszać mąkę i przyprawy oraz proszek.  Wsypać składniki suche do masy jajeczno-marchewkowej i dokładnie wymieszać szkatułka.  Dodać orzechy i bakalie, wymieszać. Formę 30x11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenna. Wlać ciasto i wyrównać.  Piec 60-70 minut w 170°C. Wyjąć  z formy jeszcze lekko ciepłe. Przełożyć

Chocolate Muffin Blog
Ciastka truskawkowa chmurka 253

wpadłam na pomysł ciastek kruchych z kremem mascarpone i truskawkami Ciastka truskawkowa chmurka Składniki – ciasto: 1,5 szklanki mąki 5 łyżek kremówki ew. 2 łyżki wody 125 g masła odrobina soli cukier puder (2–3 łyżki, o ile ma być na słodko) Masa: 250 -500 g zimnej śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: forma

Gotowanie-uk
Gniazdka poznańskie, pączki hiszpańskie, cudne 228

zostawić, aż ostygnie. Do ostudzonej masy dodać jajka i dokładnie zmiksować. Thermomix tu super się przyda lub malakser. Masa musi być gładka i jednolita. Arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadratu i rozłożyć na blacie. Do rękawa kuchennego nałożyć ciasta i wyciskać ciasto formując krążki na każdym kwadratowym papierku. Jeśli mogę wam doradzić to użyjcie końcówkę mniejszą wykończoną ząbkami

Kuchnia Pokoleń
ŚMIETANOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI - ZE STEWIĄ 799

umieścić w malakserze i miksować do uzyskania zwartej kuli kruchego ciasta. Można również wyrobić ręcznie. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną rozkruszyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  ( poprzyduszać).  Drugą zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce. Składniki na masę śmietanową: - 1200g kwaśnej śmietany ( u mnie 800g śmietany 18% i 400g jogurtu greckiego) - 5 białek - szczypta(...)dodać ksylitol. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Do piany dodać proszek budyniowy . Następnie delikatnie dodawać śmietanę i jogurt i delikatnie zamieszać . Masę wyłożyć na kruchy spód, wyrównać. Wysypać mrożone maliny. Na górę rozkruszyć drugą część ciasta. Piec w temp.180* termoobieg ok.50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami 202

sól 2 żółtka Pół szklanki mąki mieszamy w garnku z zimną wodą i odrobiną soli. Wszystko razem należy zagotować, aż powstanie kleista masa. Po przestygnięciu dodajemy do niej żółtka i mąkę. Mąki ma być tyle, by ciasto było sprężyste, ale nie klejące. Z ciasta odrywamy małe kawałki, wałkujemy i za pomocą np. szklanki wykrawamy kola. Napełniamy je farszem i sklejamy

Przysmaki Karolki