Mazurki pisanki: z wegańskim kajmakiem oraz różaną masą z nerkowców 216znajdzie on swoich amatorów. Drugi mazurek zamarzył mi się różany . Masę tę dotychczas przygotowywałem na bazie mleka w proszku i masła, więc chcąc ją znacznie odchudzić i zweganizować pomyślałem by wykorzystać orzechy nerkowca i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Gorąco polecam w te Święta. :) Kruche ciasto: 200 g białej mąki orkiszowej 1 łyżka cukru pudru szczypta soli(...)pisanki. Z pozostałych resztek uformuj wałeczki i umocuj je na brzegach. Ciasto z powrotem wstaw do lodówki na 20 minut . W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 °C . Schłodzone ciasto ponakłuwaj gdzieniegdzie widelcem, a następnie piecz 15-20 minut , aż ładnie się zarumieni. Wyjmij i ostudź. Mazurek kajmakowy Wegański kajmak: 1 szklanka cukru (kryształ) 200 g śmietanki kokosowej Dodatkowo
Food Square
Drożdżówki z konfiturą śliwkową 171roztrzepane białko cukier brązowy Wykonanie W naczyniu dokładnie mieszamy składniki na zaczyn. Ważne, aby w masie nie było grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczyn podwoił objętość. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, ziarenka wanilii, jajka, roztopione, przestudzone masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto za pomocą końcówki z hakiem. Wyrabiamy ok. 2 minut. Dodajemy otartą skórkę i olej. Mieszamy tylko
Raj dla Podniebienia
Jak pierogi staly sie tradycja 236szklanka wody sol 2 zoltka Pol szklanki maki mieszamy z zimna woda i odrobina soli. Wszystko razem nalezy zagotowac az powstanie kleista masa. Po przestygnieciu dodajemy do niej zoltka i make. Maki ma byc tyle by ciasto bylo sprezyste, ale nie klejace. Z ciasta odrywamy male kawalki, walkujemy i za pomoca np szklanki wykrawamy kola. Napelniamy je farszem i sklejamy
Przysmaki Karolki
Babka słoneczna – cytrynowo imbirowa 188stopniowo, na przemian przesianą mąkę i mleko, cały czas miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę, w trzech turach dodajemy do masy, mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy starty na tarce imbir, mieszamy. Formę na babkę (śr. 22cm) smarujemy masłem, wykładamy ciasto, pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach 45 minut. Babkę wyjmujemy, jak lekko przestygnie wykładamy na talerz. Polewa: mieszamy cukier
Mój pomysł na
Pyszna babka w łaty. Najłatwiejsza babka dwukolorowa. 289dwukolorową babkę. Jest puszysta, smaczna i długo zachowuje świeżość (o ile oczywiście nie zostanie od razu zjedzona). Zachęcam, bo taka babka w łaty, to jedno z najłatwiejszych w przygotowaniu ciast. Spróbujcie. Czyż taka łaciata babka nie wygląda pysznie? Pyszna babka w łaty. Najłatwiejsza babka dwukolorowa. 2016-04-21 17:44:26 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)coś w rodzaju "kruszonki"). Następnie wlewamy ubite białka i chwilę miksujemy całość na małych obrotach, tylko do połączenia składników. Pół masy wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki.* Do drugiej połowy dodajemy kakao, chwilę miksujemy. Tak przygotowaną ciemną warstwę ciasta wylewamy dowolnie na jasne. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Dla pewności można zastosować
Słodkie okruszki
GOFRY LEKKIE I CHRUPIĄCE 3522bardziej, że jest niedziela i można sobie odpocząć na tarasie w promieniach słońca objadając się goframi posypanymi cukrem pudrem, lub jak woli mój mąż z dziećmi- z konfiturą malinową . Ciasto wychodzi bardzo rzadkie, ale takie ma być, ponieważ dzięki temu gofry są bardzo delikatne. Gorąco polecam bo są baaardzo pyszne i szybciutko się je robi!:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -2 szklanki(...)pieczenia -szczypta soli -2 jajka -1/3 szklanki oleju kokosowego(rozpuszczonego)-lub oleju słonecznikowego Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w gofrownicy ok. 6-8 minut.(muszą się przypiec-inaczej nie będą takie chrupiące). Smacznego
Smaczne Zdrowe
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą 186Dodaj jajko i ekstrakt i zmiksować. Do miski przesiać mąkę, sodę i szczyptę soli. Powoli przesypywać do masy i miskować dalej, na końcu dodać pokrojoną czekoladę i żurawinę. Zagnieść kulę i włożyc do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wykroi ciasteczka, piec w 180 stopniach przed około 10-12 min w zależności od grubości ciasteczek. Przepis
Moja Galeria Smaku
Ciastka Otrębusie z miodem 201sodę mieszamy. Miód i serek dokładnie mieszamy w osobnym naczyniu. Dodajemy suche składniki i jeszcze raz mieszamy( jeśli masa będzie zbyt gęsta- można dodać 1 łyżkę serka więcej), następnie wsypujemy: słonecznik, dynię, nasiona chia oraz rodzynki. Wyrabiamy łyżką ciasto, starając się wbijać bakalie do środka ciasta. * ciasto ma być gęste i lepkie. Dłonie zwilżamy w zimnej wodzie, z ciasta
Domowe ciasta
Kruche Ciasto z Kremem Serowym, Owocami i Kruszonką 258minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując odrobiną mąki, rozwałkować na wielkość blaszki 25x30cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać jeśli trzeba. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić(...)sery, dodać cukier puder, jajka, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt, wymieszać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać owoce i wymieszać szpatułką ( patrz FILM ). 5. Gotowy krem z owocami wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać. Wierzch posypać kruszonką i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 40 minut. Piekłam na drugiej
Mała Cukierenka
Bûche au chocolat - czekoladowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i porzeczkami 172Rolada biszkoptowa: 4 jajka 120 g cukru 100 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Jadalny mech: 100 g upieczonego ciasta szpinakowego Krem śmietankowy z porzeczkami: 200 ml śmietany kremówki 36% 100 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru pudru z wanilią 150 g czerwonych porzeczek Ganache czekoladowy(...)Obie mąki, proszek do pieczenia oraz kakao przesiej do osobnej miski i kolejno dodawaj partiami do ubitych jajek. Masę mieszaj delikatnie łyżką, aż do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 28 x 35 cm pokryj papierem do pieczenia. Przelej biszkoptowe ciasto i wyrównaj je szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piecz przez około
Food Square
Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa z kurkumą – przepis krok po kroku 224jest jakieś ciasto, bez którego nie wyobrażacie sobie Świąt Wielkanocnych? Dla mnie takim ciastem jest babka piaskowa, koniecznie cytrynowa! Taka, która pachnie skórką z cytryny, a w dodatku, po rozkrojeniu, ma cudownie żółty kolor! Po przejściu na dietę bezglutenową, długo szukałam idealnego przepisu na babkę bez glutenu. Metodą prób i błędów udało mi się, i dzisiaj mogę się(...)masło wlewamy jednym ruchem do miski i krótko mieszamy przy pomocy miksera, aby całość się ze sobą połączyła. 9. Przygotowaną masę wlewamy do formy, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się nie ciągnie. Jeśli patyczek nie jest suchy, dokładamy kolejne 5-10 minut.Aby babka nie przypiekła się zbytnio od góry
Okiem Blondynki by McBlondi
Torcik leśny mech 222CIASTO: szpinak mrożony - 35 dag cukier - 20 dag jajka - 4 szt olej - 1 szkl mąka pszenna - 1 szkl mąka krupczatka - 1 szkl proszek do pieczenia - 3,5 łyżeczki KREM: śmietana 36% - 500 ml śmietan - fin - 3 szt cukier puder - 3 łyżki DODATKOWO: owoc granatu(...)Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypac cukier, zmiksowac na wysokich obrotach na puszysta masę. Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem. Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy. Tortownice wykładamy papierem i wlewamy ciasto do niej. Pieczemy 60 minut w 180stC, (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy
Camilla w kuchni
Ciasto Plamka 239więc w wolnym tłumaczeniu pozwoliłam sobie nazwać ciasto Plamką. Ciasto warte uwagi. Nie spotkałam dotąd podobnego przepisu. Nietypowe a zarazem bardzo smaczne i przypadające do gustu nie tylko amatorom ciast czekoladowych. Gorąco polecam! :) Plamka ,,Flecken- kuchen,, Składniki: 4 jajka 200g cukru 74ml oleju słonecznikowego 100g kremówki 30% 200g mąki 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka, cukier i olej zmiksować na jednolitą, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać śmietanę, następnie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie szpatułką wmieszać pianę z białek. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ok 22x30). Przed włożeniem do piekarnika nakładamy budyń porcjami, dość gęsto
Tagebuch po polsku
Jak zrobić domowe ciasto na pizzę (na drożdżowym zaczynie)? 226łyżka oliwy dodatkowo: semolina (kasza pszenna) lub polenta (kaszka kukurydziana) do podsypania ciasta (można użyć mąki) Ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie - wykonanie krok po kroku: 1. Przygotuj drożdżowy zaczyn. W misce wymieszaj mąkę i drożdże instant z wodą na jednolitą masę. Jeżeli używasz drożdży świeżych, najpierw wymieszaj je z wodą i taką zawiesinę dodaj do mąki. Miseczkę przykryj szczelnie(...)chcesz się cieszyć pizzą w sobotę na obiad, nastaw zaczyn w piątek rano. Zaczyn po 12 godzinach 2. Po 12 godzinach, czyli np. w piątek wieczorem zabierz się za ciasto właściwe. W dużej misce wymieszaj mąkę (lub mąkę i semolinę), sól i drożdże instant (drożdże świeże rozpuść w wodzie przed dodaniem do mąki). 3. Do zaczynu dodaj
Chilli Czosnek i Oliwa
Mięciutkie pierniczki 180Ciasteczkowania ciąg dalszy. A dzisiaj konkretnie pierniczenia :) Jeśli nie zdążyliście do tej pory upiec jeszcze pierniczków to polecam ten przepis. Wprawdzie ciasto musi poleżakować 24 godziny ale w międzyczasie przecież można zabrać się za inne smakołyki. Pierniczki wychodzą mięciutki i są gotowe do pałaszowania zaraz po upieczeniu. Oczywiście możecie je udekorować polewą i kolorowymi posypkami ale solo także(...)smalec, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika umieścić w jednym garnku i rozpuścić na małym ogniu. Ostudzić. Do chłodnej masy wsypać mąkę. Następnie dodać jajko i wlać sodę rozpuszczoną w mleku. Dokładnie ze sobą wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni (ja odstawiłam na 24 godziny). Przed upływie tego czasu ciasto ponownie
My simple kitchen