łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej POLEWA CZEKOLADOWA 30g czekolady mlecznej 20g gorzkiej czekolady 40ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - buraki umyć, ugotować lub upiec w skórce do miękkości, ostudzić - ostudzone buraki obrać, rozdrobnić blenderem lub przetrzeć przez sitko do powstania gładkiego purée - daktyle zalać gorącą(...)daktylowy oraz purée buraczane, zmiksować - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiewać partiami do masy, delikatnie wymieszać - dodać kakao, czekoladę z olejem, miód oraz ekstrakt z wanilii, wszystko jeszcze raz wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto przełożyć do formy, wyrównać - piec w 170 stopniach przez około 40 minut lub do tzw suchego patyczka - upieczone ciasto ostudzić
Smakołyki BerenikiUwielbiam serniki i cukierki krówki. Połączone w jedno tworzą rewelacyjne ciasto, które szybko znika ze stołu. Tortownica 18 cm Spód: 3/4 szklanki maki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 75 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 3 jajka 100 g cukru 20 g masła 1,5 łyżki mąki pszennej 600 g twarogu z wiaderka(...)masy serowej, i tak aż do wyczerpania masy. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C (funkcja góra-dół) przez 60-65 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 30 minut. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na serniku układamy pokrojone cukierki krówki. Polewamy fantazyjnie ciasto czekoladą
VioletoweKucharzenieobjętość. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Kiedy ciasto drożdżowe jest już odpowiednio wyrośnięte, pora naszykować nadzienie. Można to zrobić na dwa sposoby: Sposób I (na zdjęciach) Trzy całe jajka ubijamy na najwyższych obrotach miksera na biało i puszysto razem z cukrem – masa musi być lekka, bardzo gęsta i powinna powoli spływać z ubijaczki, cukier(...)miksujemy na gładką, jednolitą masę do momentu rozpuszczenia cukru. Tak przygotowana masa podczas pieczenia nie rośnie – zostaje płaska i jasna, jak sernik lub bardzo gęsty, mocno kremowy budyń. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy na nim obręcz, a samą obręcz od środka smarujemy zimnym masłem. Ciasto drożdżowe wyjmujemy na lekko podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy w okrąg wielkości
Karo in the Kitchenobjętość. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Kiedy ciasto drożdżowe jest już odpowiednio wyrośnięte, pora naszykować nadzienie. Można to zrobić na dwa sposoby: Sposób I (na zdjęciach) Trzy całe jajka ubijamy na najwyższych obrotach miksera na biało i puszysto razem z cukrem – masa musi być lekka, bardzo gęsta i powinna powoli spływać z ubijaczki, cukier(...)miksujemy na gładką, jednolitą masę do momentu rozpuszczenia cukru. Tak przygotowana masa podczas pieczenia nie rośnie – zostaje płaska i jasna, jak sernik lub bardzo gęsty, mocno kremowy budyń. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy na nim obręcz, a samą obręcz od środka smarujemy zimnym masłem. Ciasto drożdżowe wyjmujemy na lekko podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy w okrąg wielkości
Karo in the Kitchenmaku) i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 10 minut. Następną porcję ciasta wyciskałam na drugą blaszkę tuż przed wyjęciem poprzedniej z piekarnika, bo placuszki szybko się rozlewają i spłaszczają. Upieczone pierniczki wyłożyłam na kratkę do wystudzenia. Pierniczki są mięciutkie, pyszne z korzenną nutą. Szybko przygotowałam masę orzechową z tego przepisu, ale z połowy porcji. Ciepła masę rozsmarowałam
Kuchnia u Krysiniespodziewanych gości;-) Jabłka można zastąpić innymi sezonowymi owocami. Piekłam już ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami - (zajrzyjcie TU ) Składniki: 5 sztuk jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 jabłek cukier puder do posypania Jajka zmiksowałam z cukrem na puszystą masę. Dodałam olej,mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko zmiksowałam i przelałam
potrawyregionalneMasa musi być bardzo sztywna. Następnie dodajemy po 1 żółtku (łącznie 7 sztuk) i po każdym dokładnie miksujemy. Do dobrze zmiksowanej masy dodajemy partiami mąkę ryżową wymieszaną z kakao. Miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie. Dokładnie zamieszane ciasto wylewamy na tortownicę, której dno wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia i wygładzamy. Na wierzchu układamy umyte, odsączone porzeczki. Tortownicę wstawiamy
Smaczne Zdroweupieczecie coś pysznego, ale jednocześnie zdrowego i fit ;) Zapraszam też do polubienia strony na facebooku , która dopiero niedawno powstała :) Kokosowe ciasto bezglutenowe z bananem, budyniem i lekką pianką Ciasto: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki jaglanej 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 3 jajka 2 nieduże dojrzałe banany 3 łyżki(...)łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego Rozgnieść banany widelcem, jajka ubić z solą, ksylitolem i miodem na gładką, puszystą masę. Dodać olej, banany, ekstrakt i nadal miksować. W osobnej misce połączyć mąkę z wiórkami, proszkiem do pieczenia, stewią i budyniem. Dodać do ciasta, zmiksować. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 35-40 minut w 180 stopniach. Pianka
FitKotdodawałam cukier i po jednym żółtku. Kolejne żółtko wbiłam po tym kiedy poprzednie dobrze wmieszało się do masy. Na koniec wsypałam obie mąki. Wymieszałam wszystko za pomącą szpatułki. Piekarnik ustawiłam na temp. 180 °C. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto przelałam do formy i wstawiłam do piekarnika na około 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, zostawiłam(...)Kremówkę ubiłam w mikserze dosypując pod koniec ubijania cukier. Małym strumieniem wlewałam do niej przestudzoną żelatynę. Serki zmiksowałam razem z kawą cappuccino i mlekiem w proszku. Do tej masy przełożyłam ubitą kremówkę. Wszystko wymieszałam. Przygotowałam poncz do nasączenia tortu. Kawę zalałam gorącą, ale nie wrzącą wodą. Wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia. Biszkopt przecięłam na dwa krążki. Jeden krążek ułożyłam
Kuchnia u Krysiczekoladzie, ale patrzę czekolady w domu brak. Na ciasto za mało jajek ( miałam tylko jedno) No i tak rozglądając się po szafkach, hmm a może tak zrobię pomarańcze w cieście. Nie żałuję tej decyzji. :) Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis : Składniki: 3 pomarańcze 1 szklanka mąki (250 ml) pół szklanki mleka (125 ml) 1 jajko(...)cienkie, nie za grube. 2. Mąkę, mleko, jajko, cukier i cynamon mieszamy ze sobą na gładką masę. Ma być gęsta i bez grudek. Możemy użyć miksera, mi starczyła trzepaczka kuchenna. 3. Rozgrzewamy olej na patelni, maczamy kolejno pomarańcze w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor. Uwaga: Troszkę może pryskać. 4. Gotowe pomarańcze wykładamy
Mój pomysł naresztą. Dodać skórkę otartą z klementynek i wymieszać. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wmieszać dokładnie do masy. Foremkę na mufinki natłuścić. Na dno każdego wgłębienia wsypać brązowy cukier i nałożyć plastry klementynek. Łyżką nakładać ciasto, tak by sięgało do 3/4 wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut, do momentu
KUCHARNIAskórką, wiórkami kokosowymi. Dodajemy stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na końcu dodajemy mleko. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę na blachę tą piekarnika. Jeśli chcemy niski piernik to wyjdzie nam cała blacha, jeśli wyższy o np. pół blachy. Ciasto jest gęste więc trzyma formę. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach
Życie zaczyna się w kuchniwolnym ogniu, cały czas miksując. Dzięki temu nie powstaną grudki. Po zagotowaniu i zgęstnieniu masy, zdejmujecie ją z palnika, okrywacie szczelnie folią aluminiową i wstawiacie garnek do zimnej wody. Budyniu nie wolno mieszać w trakcie studzenia. Dopiero gdy będzie zimny można go przełożyć na ciasto. Cukier i miód roztapiacie w dużym rondlu lub na patelni. Gruszki myjecie, obieracie, kroicie
GRUBY WAŁEKCoś dla fanów słodkich śniadań. Czekoladowe naleśniki przełożone masą serową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu
kawawszklanceksylitolu( lub cukru) - 5 żółtek - 1 mały proszek do pieczenia Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem blaszkę. Dokładnie "wygnieść" spód placka. Drugą część odłożyć na kruszonkę. Masa serowa: -0,5 kg sera na serniki( przeważnie używam ser Juliko) - 1 jajko - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy(bez cukru(...)cukru) - 1 szkl. cukru trzcinowego - 5 białek Brzoskwinie odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki( najlepiej na plastry) i wyłożyć na masę serową. Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem trzcinowym. Ubitymi białkami przykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego beza z kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50 minut ( góra-dół
Smaczne Zdrowe