ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1579/3191)

3 bit - ciasto bez pieczenia 1603

ramach wygodnictwa lub jak kto woli z powodu lenistwa, robię je z półproduktów i bez pieczenia. Ciasto 3 bit jest naprawdę szybkie do przygotowania, a podane na deser znika jako pierwsze i goście proszą o dokładkę.  Składniki: 400 g (puszka) masy krówkowej (kajmak) 500 g herbatników 400 ml śmietany 30% 2 opakowania śnieżki lub śmietan-fix (u mnie śnieżka(...)sitko. Masę krówkową lekko podgrzać, zanurzając puszkę w gorącej wodzie. Dno foremki wyłożyć herbatnikami i posmarować je równomiernie, podgrzaną masą krówkową i przykryć warstwą herbatników. Masło zmiksować na gładką masę, pod koniec stopniowo dodawać wystudzony budyń, aby powstał jednolity i gładki krem. Krem wyłożyć równomiernie na herbatniki i przykryć go kolejną ich warstwą. Śmietanę zmiksować z dodatkiem śnieżki lub śmietan

Kuchcik gotuje
Czekoladowe ciasto :) bez laktozy i bez mąki pszennej 197

Czekoladowe ciasto Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej pół szklanki mąki kokosowej pół szklanki mąki ryżowej pół łyżeczki proszku do pieczenia BIO (opcjonalnie) 1 jajko 1 dojrzały banan pół szklanki oleju słonecznikowego 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao miód/agawa czekolada gorzka/posypka (opcjonalnie) Wszystkie składniki(...)suche: mąki, proszek do pieczenia oraz kakao wymieszałam ze składnikami mokrymi: banan, jajko, olej, mleko, miód, agawa. Masę przełożyłam do formy silikonowej i wstawiłam do piekarnika na 50 min, temp 180 °C. W międzyczasie rozpuściłam gorzką czekoladę, by wysmarować nią przepyszne ciasto :) dodatkowo posypałam kolorowymi cukiereczkami. ps. Ciasto po upieczeniu nie jest suche, ma raczej konsystencję wilgotną

nietadieta
Pyszne ciasto owsiane z otrębami (na zdrowie!) 1649

znalazł na wiosnę i nadchodzące lato, kiedy chcemy poczuć się nieco lżejsi. :) Ciasto jest dobre samo w sobie, ale z masłem orzechowym również niczego sobie. ;) Bardzo polecam. Pyszne ciasto owsiane z otrębami (na zdrowie!) PRZEPIS (źródło: "Zdrowie na talerzu", wyd. RD, w nawiasie moje modyfikacje) Temperatura pieczenia: 180 o C   |  Czas pieczenia: 1h20min. Składniki (forma: 23x12(...)dodać ziarenka z 1 laski wanilii). Utrzeć jogurt z miodem, jajkiem i opcjonalnie z masłem orzechowym. Zrobić zagłębienie w środku suchych składników i wlać jogurtową masę. Dodać żurawinę lub rodzynki. Wymieszać łyżką delikatnie (jak ciasto na muffinki). Przełożyć ciasto do foremki i piec 1 h ok. 20 min. (piekłam o 25 minut dłużej). Ciasto ma się piec do tzw. suchego

coolinarnastrefa.blogspot.com
FRANCUSKIE TUILES Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 351

mąkę, dodaj białka jajek, ziarenka wanilii i cukier, dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj całość, aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Nagrzej piekarnik do temperatury 220 °C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. Wykładaj po jednej łyżce ciasta, rozpłaszczając je wierzchem łyżki, nadając ciaseczkom okrągły kształt, i pozostawiając co najmniej 2 cm odstępu pomiędzy ciasteczkami. Posyp ciasteczka płatkami

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Lekkie bezglutenowe ciasto z borówkami 195

przecież mąka jaglana jest zrobiona z kaszy jaglanej Już mnie znacie, i wiecie, że za jaglanką nie przepadam, ale w takiej formie to mogę jeść codziennie na śniadanie. To ciasto jest bajecznie proste do zrobienia, lekkie ale nie suche dzięki dodanym owocom. Smakowało nawet Miśce, przyłapałam ją jak wyżerała łyżką prosto z formy. A tak poza tym to całe sama(...)dodaj ocet jabłkowy i odstaw na 10-15 minut. Zblenduj banana, cukier i olej na puszystą masę. Do powstałej masy przesiej mąkę jaglaną z sodą, wymieszaj i dodaj mleko zakwaszone octem. Na samym końcu dodaj owoce i delikatnie przemieszaj. Przełóż ciasto do formy lekko wysmarowanej olejem. Całość piecz 40-50 minut w temp. 180 C, a dla pewności sprawdź

greenscarf
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #12 Ciasto czekoladowo – pomarańczowe 1034

gotowe Moje ciasto wyszło trochę zakalcowe w środku, ponieważ dodałam dżem trochę „na oko” i prawdopodobnie było go za dużo, ale nam to nie przeszkadzało, ponieważ ciasto konsystencją przypominało brownie, które bardzo oboje z mężem lubimy. Składniki na tortownicę o średnicy 20cm: – 125 g masła – 100 g gorzkiej czekolady (użyłam 70% kakao) – 300 g dżemu(...)Jeszcze raz wszystko miksujemy żeby składniki się połączyły. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy 45-50 min (do tzw suchego patyczka, czyli po wyjęciu patyczka lub wykałaczki ze środka ciasta, nie powinno być na nim widocznego surowego ciasta). Autorka napisała, że ciacho można jeść jeszcze na ciepło potwierdzam było

Relaxtime
Pierniczki 196

Dzisiaj zapraszam na pierniczki. Co zrobić, aby upiec najlepsze na świecie pierniczki? Już zdradzam ten sekret. Po połączeniu wszystkich składników i zagnieceniu ciasta należy zawołać wszystkich do kuchni. Ich wykrojenie powinno być zabawą dla całej rodziny. Gdy pierniczki ostygną, możemy je udekorować. Ale przy dekorowaniu również powinna brać udział cała rodzina. I wówczas takie pierniczki mają moc i najlepszy smak(...)oraz miód. Podgrzewamy do czasu, aż miód i masło się roztopią i całość mieszamy. Cukier nie musi się roztopić. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę, cynamon, przyprawę do piernika i sodę wsypujemy do miski. Dodajemy ostudzony miód i jajka. Całość zagniatamy. Ciasto powinno przestać kleić się do rąk. Jeśli tak nie jest, dodajemy odrobinę mąki. Blat lekko oprószamy mąką. Ciasto wałkujemy

Smak mojego domu
Łatwe ciasto z malinami 189

Dodatkowo: - 2 szklanki malin 1. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy 2-3 minuty. 2. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, dajemy po kilka łyżek ciasta i wrzucamy luźno maliny i tak aż do wykorzystania składników. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 60 minut

Apetyczna babeczka
Proste ciasto z rabarbarem 367

końcu w weekend nie może zabraknąć słodkości do kawy lub herbaty Polecam Wam również wersję ciasta z rabarbarem i jabłkiem – idealne połączenia, delikatne rozpływające się w ustach ciasto, które również nie przysporzy Wam problemów podczas pieczenia. Spróbujcie. Składniki: (na standardową keksówkę) 1 łodyga rabarbaru około 80 g + 2 łyżeczki cukru 150 g margaryny lub masła 1 i 1/2 szklanki(...)mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia. Na koniec dolewamy rozpuszczony tłuszcz, znów miksujemy (tylko do połączenia składników). Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Na wierzch wykładamy nasz rabarbar (bez wody, którą mógł puścić). Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka (wbitego w środek). Czas

Słodkie okruszki
PIERNIK KAKAOWY Z POWIDŁAMI 220

pierników, cynamon, mleko, olej, jajka oraz dżem porzeczkowy (powidła), całość miksujemy , masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą ( ja piekłam piernik z połowy składników i użyłam kwadratowej formy 24x24cm, natomiast autorka użyła formy 19x30cm, a z reszty ciasta upiekła jeszcze 6 babeczek) pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut

Słodkie zapomnienie
Babka marmurkowa 178

pominąć) 30 g kakao w proszku Jeżeli chce się otrzymać ładne,gładkie ciasto,wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.dlatego należy zawczasu,tzn.mniej więcej na 30-40 min.przed rozpoczęciem pieczenia,wyjąć z lodówki masło,jajka i mleko. Do miski wrzucić miękkie masło i utrzeć na puszystą masę,w trakcie ucierania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy.Kolejno wbijać jajka i dalej

Anielskie wypieki
Babka pomarańczowo-cytrynowa 212

wyciśnięty z połowy pomarańczy i połowy cytryny.  Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na mąkę wyłożyć rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową (bakalie lekko obtoczyć w mące) i wszystko razem wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Babkę piec około 50 minut w temperaturze 180 st.C. Przed wyłożeniem ciasta

In my kitchen
Domowe batoniki wegańskie (Instagram cz. I) 156

lnem i śmietankę kokosową, wymieszać. 6. Następnie dolewać stopniowo napój roślinny aby masa była gęsta ale nie sucha. 7. Masę wylać do formy i piec w 180°C przez 35-45 minut do tzw. suchego patyczka. 8. Kiedy ciasto ostygnie, podzielić na 6 prostokątów, które należy przeciąć w poprzek, czyli na cieńsze prostokąty. 9. Dalej 12 kawałków posmarować masłem orzechowym

Candy Pandas

Proponowane wyszukiwania