Razowa tarta z kremem budyniowym i rabarbarem 159Warzywniaki aż roją się od rabarbaru, więc trzeba było go kupić! Tylko co z niego zrobić? Domowa granola z rabarbarem już była, orkiszowe ciasto z rabarbarem i kruszonką również, w takim razie czas na TARTĘ! Tartę niezwyczajną, bo razową z kremem budyniowym i rabarbarem ułożonym w mozaikę. Wygląda smakowicie? Do dzieła! Składniki na formę o średnicy 21 cm: Spód(...)dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i miksujemy malakserem lub ręcznie siekamy nożem na stolnicy. Otrzymaną masę szybko wyrabiamy, tworzymy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut. Formę do tarty natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę lub rozwałkowujemy na stolnicy na placek lekko większy od średnicy
Be Fit Be Strong
Murzynek bez użycia miksera 247domownikom .Na blogu jest już sporo takich ciast...a przepis na tego murzynka znalazłam tutaj ..u mnie z braku kakao do polewy jest biała polewa..posypana pokruszonymi ciastkami..Ciasto bardzo smaczne..polecam. 350g mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200g cukru 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka 250g dżemu(...)olej, mleko, dżem i wszystko wymieszać łyżką. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać łyżką, aż wszystko się dobrze połączy. Przelać masę do foremki .Piec ok. 55 minut. Po tym czasie wyciągnąć z pieca i wystudzić. Ciasto można posypać cukrem pudrem, lukrem lub polać polewą . Cukier i mleko wymieszać aż do uzyskania gęstej polewy, dodać roztopioną margarynę
Moje domowe kucharzenie
Muffinki z borówkami 142Mój mąż poprosił mnie abym zrobiła jagodzianki. Moja reakcja nie była zbyt optymistyczna, bo wiadomo nie od dziś, że ciasto drożdżowe wymaga trochę zachodu. Ale takie muffinki już nie! Pół godziny roboty, pół godziny pieczenia i gotowe ;) A są naprawdę pycha, idealne do porannej kawy. Muffinki z borówkami składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki masła 1 szklanka cukru(...)jajkami i cukrem na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do stopniowo do masy na przemian z mlekiem ucierając do połączenia się składników. Dodajemy borówki, mieszając delikatnie szpatułką. W blaszkę do muffinek układamy papilotki, przekładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągamy z foremki i studzimy na kratce
Delusional Trine
Sernik z białą czekoladą na ciasteczkowym spodzie z musem truskawkowym 241małym strużkiem czekoladę do masy. Na masę ciasteczkową do formy dodaj naszą masę serową. Wyrównaj wierzch. Włóż do piekarnika na około 60 minut do temperatury 160 stopni. W międzyczasie przygotujemy mus truskawkowy. Miksujemy w blenderze truskawki.Jeśli mus nie jest tak słodki, dodaj odrobinę cukru. Wyłóż ciasto z piekarnika, a następnie polej musem. Teraz można delektować się słodkim smakiem sernika
Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Brownie jaglane z truskawkową polewą 190płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów lub sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Tortownicę o średnicy 18 cm (można użyć foremki kwadratowej ) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Zostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Podajemy z owocami
Moja Mama Gotuje
Tort gwiazda 178Masło – 25 dag Cukier – ¾ szkl Mleko – ½ litra Mąka pszenna – 1 łyżka Budyń waniliowy – 2 pełne łyżki Żółtka – 2 szt MASA: cukier puder 80 dag żelatyna spożywcza 3 łyzeczki glukoza w proszku 3 łyżeczki gorąca woda 50 ml barwnik spożywczy do ciast ozdoby cukiernicze BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z odrobiną soli, następnie wsypać 7 łyżek(...)175st C. Wystudzić. KREM: Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru, dodać mąkę, budyń i pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i wlać zmiksowaną masę.Gotować aż zgęstnieje mieszając.Ostudzić.Masło zmiksować, dodając po łyżce masy budyniowej, wsypać wiórki kokosowej (dla wersji dorosłych dodaje kieliszek alkoholu). Biszkopt przecinam na 3 krążki i przekładam kremem
Camilla w kuchni
Ciasteczka maślano - cytrynowe z kokosem 150cytryny 150 gram wiórek kokosowych Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka, cukier waniliowy, wiórki kokosowe. Łączymy ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Ciasto nabieramy łyżeczką, kładziemy na blaszkę. Piekarnika nagrzewamy do 180 stopni C, pieczemy aż ciastka nam się zarumienią. Ciepłe ciastka
kgwjanczewo
Biszkopt z masą jogurtową z truskawkami 190ciacho robiłam kilka dni temu, zjedzone było ze smakiem ,mimo tego , że przez pomyłkę do galaretki do masy jogurtowej dałam za dużo wody i masa nie stężała tak jak powinna.Ciasto na biszkopt można zrobić metodą tradycyjną a ja zrobiłam w termomiksie. Biszkopt 4 jajka 120 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)min/37°C/obr. 4, następnie ubijać 6 min/obr. 4.Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 4 s/obr. 3. Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką.Ciasto przełożyć do tortownicy, piec 20-25 min (180°C). Biszkopt odstawić do całkowitego ostudzenia.Następnie przekroić wzdłuż na pół.Galaretki rozpuścić osobno w 250 ml wody. Gdy będzie zimna
Moje domowe kucharzenie
Jabłka w cieście naleśnikowym. Placki z jabłkami w plasterkach. 3520soli i cukier, wymieszać (najlepiej za pomocą trzepaczki do jajek lub mikserem) na jednolitą masę. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne (najlepiej za pomocą drylownicy/ noża do usuwania gniazd nasiennych jabłek), pokroić w grube plasterki (takie około 0,5 cm). Otoczyć plasterki jabłek w cieście naleśnikowym. Na patelni rozgrzać olej (w dość sporej ilości – tak by placuszki były
Kulinarne Przeboje
Dietetyczny sernik na zimno na spodzie z orzechów i daktyli 229koktajli. Jeśli macie więcej truskawek, to im więcej dodacie ich do ciasta/wmieszacie w ciasto, tym sernik zyska na smaku. Drukuj Dietetyczny sernik na zimno na spodzie z orzechów i daktyli Składniki Spód 1 szkl. daktyli 1/2 szkl. wiórków kokosowych 1/2 szkl. orzechów włoskich Masa 900 g sera białego 1 galaretka pomarańczowa 2 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 4 łyżki erytrolu(...)daktylowy spód wykładamy połówki truskawek, na to wykładamy masę serową. Na całość kładziemy resztę truskawek i wylewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 4.13 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/dietetyczny-sernik-zimno-spodzie-orzechow-daktyli/ MieszamWGarnku Artykuł Dietetyczny sernik na zimno na spodzie z orzechów i daktyli pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Raniżowski ryziok – ciasto drożdżowe z ryżem 368wyrabiamy wszystko tak długo, aż składniki się połączą, a ciasto będzie elastyczne. Dno miski oprószamy mąka, włożyć ciasto i również je oprószyć mąką. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy ryż. Przygotowanie masy ryżowej: Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli w garnku z grubym dnem. Ryż płuczemy pod zimną wodą i wsypujemy(...)wsiąknie większość płynu (ryż nie jest jeszcze zupełnie miękki). Dodajemy cukier i masło, mieszamy i odstawiamy przykryty garnek, aby ryż nie wystygł. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i krótko wyrabiamy. Odkładamy kawałek ciasta (około 1/6), a resztę rozwałkowujemy i przenosimy do keksówki wykładając ciastem dno i brzegi foremki. Do środka wkładamy ciepły ryż
Trzeci talerz
Świąteczny piernik z musem śliwkowo-pomarańczowym 211słoiczek powideł śliwkowych skórka i sok z jednej sparzonej pomarańczy 100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki mocno podgrzać. Zmiksować. Wystudzić - mus stężeje. Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 100 g miodu 3 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 125 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego(...)całości z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąki i proszek przesiać. Do masy jajecznej partiami dodawać masę czekoladową i miksować. Na koniec wsypać mąkę i wymieszać łyżką. Formę 10 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać. Piec z termoobiegiem w 160*C przez 60-70 minut. Wyjąć i wystudzić. Chłodny piernik przekroić
Chocolate Muffin Blog
Dekadenckie ciasto z buraków i czekolady 158Dzisiaj mamy dla Was obiecany przepis z książki „Green Kitchen. Zielono & zdrowo” a jest nim dekadenckie ciasto z buraków i czekolady. Ciasto smaczne i czekoladowe, a za sprawą buraków bardzo wilgotne. Składniki: - 150 ml oliwy - 120 ml miodu - 3 jajka - 250g buraków - 50 g gorzkiej czekolady 75% - 200 g mąki orkiszowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)przesiewamy, dodajemy do mieszanki buraków z czekoladą i delikatnie mieszamy. Formę do babki smarujemy oliwą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Masę wlewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 25-30 minut aż wierzch ciasta popęka. Smacznego
Kuchenne Wariacje
Ciasto czekoladowo migdałowe z gruszkami 200przez ok 10 min. Patyczkiem sprawdzamy czy są miękkie - powinien łatwo wchodzić, ale nie należy ich rozgotować, gdyż będą się jeszcze piekły. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto czekoladowe: 150 g gorzkiej czekolady 70% 120 g masła 50 ml esencji wanilinowej (można zastąpić likierem lub innym alkoholem) 120 g cukru 4 jajka 100 g zmielonych migdałów(...)kawałki, wlewamy esencję waniliową i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy cukier oraz po jednym jajku cały czas ucierając. Wlewamy czekoladę (może być jeszcze ciepła), następnie mąkę, migdały, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wyrównujemy je, a następnie układamy gruszki ( taki by dotykały
Słodka Kraina Wypieków
Babka majonezowa 355aromatu śmietankowego. Wykonanie Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem na puszystą masę. Dodać majonez, utrzeć. Wszystkie suche składniki przesiać do miseczki, dodać do żółtek wraz z kilkoma kroplami aromatu śmietankowego, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej formy na babkę. Piec około 40 minut
Z miłości do słodkości