ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1627/3191)

Sernik z borówkami 192

masła 50 g kakao Masa serowa 800 g serków Philadelphia 150 g creme fraiche lub śmietany 18% 1 i 1/4 szklanki cukru 2 żółtka 2 jajka 1 szklanka borówek 1/2 szklanki brązowego cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło siekamy na małe kawałki, mąkę przesiewamy, dodajemy masło, kakao, żółtka i cukier. Zagniatamy ciasto, ciasta nie należy wyrabiać zbyt intensywnie i zbyt długo(...)inaczej nasze boki spłyną na dół. Pieczmy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasto należy pozostawić do wystygnięcia.  Borówki miksujemy w blenderze, przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut aż cukier się rozpuści, pozostawiamy do ostygnięcia. Serek Philadelphia ucieramy na puszystą masę z creme fraiche. Dodajemy cukier, jajka, żółtka i mąkę, delikatnie mieszamy na wolnych obrotach

Delusional Trine
BABKA W KROPKI 221

łyżki cukru 5 łyżek kokosu Na ciasto: 3 jajka 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl. mąki 1/2 szkl, mleka 1/4 szkl. oleju tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie: Kulki: W blenderze miksujemy biały ser, żółtko, cukier do połączenia się składników. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość i masę wstawiamy do lodówki(...)schłodzonej masy formujemy małe kuleczki - każdą obtaczamy w kokosie. Układamy na talerzu i ponownie wkładamy do lodówki. Ja kulki przygotowałam sobie poprzedniego dnia, chłodziłam przez całą noc a następnego dnia przygotowałam tylko ciasto.Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia – miksujemy. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną czekoladę dodajemy do ciasta, a następnie

Walijskie Pichcenie
Tort ajerkoniakowo ananasowy 292

Torty należą do gatunku ciast, które wymagają, bynajmniej w moim przypadku – weny. Tu każdy ma szerokie pole do popisu i wykazania swoich zdolności twórczych w kulinarny sposób. Oczywiście, po pierwsze dobry tort, to taki jaki lubimy, więc nie dyskutujmy o smakach, bo każdy ma swoje ulubione. Najważniejsze są tu dodatki. Tort ma przyciągać wzrok… ale i nie tylko. Tort(...)Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość).  Do ubitych białek dodajemy, po łyżce, masę żółtkową, delikatnie mieszając. Kolejno  dodajemy - przesianą mąkę i olej - ponownie delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do  180°C  na  40 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt przekrajamy

mojewypiekiinietylko
MARGARYTKOWA PIZZA NA DROŻDŻOWYM SPODZIE 260

woda, którą puściły pieczarki. Całość solimy i posypujemy ostrą papryką. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy kukurydzę. Sos: Na maślę podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę.Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz wodę. Chwilę gotujemy na małym ogniu. Blachę smarujemy olejem (nie sypiemy mąką) i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Ciasto smarujemy sosem, a na nim  wykładamy nasze dodatki. Całość posypujemy startym serem

Walijskie Pichcenie
Sycylijskie cannoli z ricottą 185

papierowych. Zdejmujemy foremki i nakładamy kolejne porcje ciasta, aż do wyczerpania. W czasie, gdy rurki jeszcze stygną szykujemy krem. Serek ricotta mieszamy w misce z cukrem pudrem, sokiem i skórką startą z limonki oraz ekstraktem pomarańczowym. W wysokim pojemniku ubijamy na sztywno śmietankę. Do ubitej śmietanki dodajemy ricottę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do worka(...)cukierniczego lub torebki foliowej z tylką i napełniamy z obu stron wystudzone rurki. Masę z ricotty posypujemy posiekanymi orzeszkami pistacjowymi (niesolonymi), a całość oprószamy cukrem pudrem.  Moja podróż do Włoch dobiegła końca, ale zapewniam, że nie była ostatnia. Sycylijskie cannoli z ricottą zachwycają swoim smakiem. Ciasto jest podobne strukturą do faworków, ale moim zdaniem, o wiele lepsze. Bardziej delikatne, chrupiące

mojewypiekiinietylko
Muffinki czekoladowe z truskawkami 220

wyjść dość gęste , nie obawiajcie się jego mocnej konsystencji po upieczeniu muffiny są delikatne w smaku i puszyste )  3.Przełożyć masę do foremek ( Nałożyć jedną sporą łyżkę na spód foremi , położyć truskawkę i przykryć kolejną warstwą ciasta ) Foremki wypełniać do 3/4 wysokości 4. piec w rozgrzanymdo 180 C piekarniku przez ok. 25 min . ( Każde ciasto może wyjść troche inaczej

ciemna strona patelni
Kokosanki 219

Zrobiłam ciasto półkruche i zostały mi białka. Jak je wykorzystać? Pewnie też sobie czasem zadajecie to pytanie. Najprostszy i najszybszy sposób na ich zużycie to… kokosanki. Pewnie pomyśleliście o bezach ? Dlaczego nie, ale nie tym razem. Bezy zajmują więcej czasu (suszenie w piekarniku). Zresztą sami możecie się przekonać. Składniki na ok. 40 sztuk : - 5 białek (z jaj rozm. L) - ½ szklanki(...)grudki cukru (nabieramy trochę piany i rozcieramy między palcami). Do ubitej piany dodajemy porcjami wiórki, aromat i mieszamy. Masa ma być jednolita i bardzo gęsta (jeśli jest za rzadka śmiało można dosypać wiórków). Używając dwóch takich samych łyżeczek nabieramy porcję ciasta i formujemy kształtne ciasteczka (wyglądem przypominają łódeczki), można też formować rękami kulki. Układamy na blaszkę wyłożoną matą lub papierem

mojewypiekiinietylko
Przepyszne ciasto z burakiem i czekoladą - wegańskie :) 249

czekoladowymi smakami. Jest w 100% wegańskie ! A używając płatków owsianych bezglutenowych może być też pozbawione glutenu . Smakowało dosłownie wszystkim i proszono o dokładkę, także możecie się domyślać, że ciasto zniknęło w kilka chwil.  Składniki: 200 g płatków owsianych  50 g cukru kokosowego (The Raw Chocolate) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii szczypta soli(...)Buraka wraz z mlekiem zblenduj na gładką konsystencję.  Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.  Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut, w termoobiegu.  Gotowe ciasto pozostaw do ostygnięcia.  Następnie przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka przełóż masło kakaowe i rozpuść je do płynnej

Zdrowie na języku :P
Tort pistacjowo-jabłkowo czekoladowy 232

galaretki oraz słodki krem czekoladowy. Nieprzesłodzony, smaki doskonale się równoważą, jeden z lepszych torcików na różne okazje. Deser z klasą.  Najsmaczniejszy mocno schłodzony.  Dekoracje do tortów i ciast  kupicie w  Cukieteria  prawdziwy raj dla miłośników słodkich wypieków. Składniki: Tortownica 24 cm Biszkopt pistacjowy: 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 15 dag surowych pistacji(...)Surowe pistacje zmielić  drobniutko, wymieszać z mąką tortową oraz proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać rózgą od miksera, tak aby nie utracić konsystencji piany. Na sam koniec wsypać skórkę otartą z całej cytryny oraz wyciśnięty sok z niej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno. Piec 45 minut w temp 170*c. grzanie

Wanilia i Kardamon
Tort brownie z owocami i mascarpone 414

owoce i śmietankowy smak mascarpone jako krem robią dobrą robotę. Zobacz przepis na tort brownie i pozwól sobie na odrobinę letniej rozpusty! Przepis na tort brownie z owocami Uwielbiam ciasto czekoladowe, więc kiedy organizowałam u siebie imprezę rodzinną, wiedziałam, że to właśnie tort brownie jako pierwszy pojawi się na stole. Spód spokojnie można wykonać dzień wcześniej , a przed podaniem wystarczy(...)rozpuszczą. Roztrzep jajka w większej misce i dodaj mąkę. Wymieszaj dokładnie i wlej do nich wcześniej przygotowaną czekoladę. Przełóż masę do tortownicy (ja piekłam w formie ok. 28cm.) i piecz przez ok. 35 minut. Wierzch musi być lekko chrupiący, a ciasto wewnątrz mokre. Ubij śmietanę, dodaj serek mascarpone i wymieszaj na mniejszych obrotach tak, aby nie było grudek. Dodaj cukier

Rozdomowiona
Szarlotka puszek 241

proszek do pieczenia i mieszamy . Do przygotowanej formy wlewamy 3/4 masy, układamy plastry jabłek uprzednio obtoczone w mące, resztę masy mieszamy z wiórkami kokosowymi i wylewamy na jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy ok.40 minut . Gdy ciasto nabierze złotego koloru , wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Gorący kąsek
Tarta z nadzieniem z białego maku i bakalii 165

mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Dodaję posiekane orzechy oraz suszoną żurawinę i jajka, całość dokładnie mieszam. Ciasto kruche wyciągam z lodówki, dzielę na dwie nierówne części (2/3 i 1/3 ciasta). Większą część wałkuję

Mango Papaja
Babeczki cytrynowe 205

gładkości po każdym dodanym jajku. Dodać otartą skórkę z cytryny i sok, zmiksować. Do utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć

kuchnia doski
Orzechowe ciasteczka z pestkami dyni - bez glutenu, cukru i jajek 204

orzechów do młynka - dodawania składników i mieszania - wspólnego blendowania - wykładania na blachę i formowania ciasteczek Córka zapytana przez babcię kto zrobił takie pyszne ciasteczka z dumą powiedziała : JA SAMA :) Ciasto jest bardzo bezpieczne i spokojnie można jeść wszystkie składniki na surowo, więc kosztowania nie było końca i nawet zastanawiałam się nad tym by zjeść je bez pieczenia. Składniki: - 3 bardzo(...)uzyskamy konsystencję masy - nie masła. Blendujemy banany, dodajemy masę orzechową i daktyle, blendujemy do czasu uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pestki dyni i mąkę jaglaną. Dobrze mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy łyżką ciasteczka, by było łatwiej można przed każdym nabieraniem ciasta zamoczyć łyżkę w wodzie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg. Pieczemy 20 minut. Najlepiej smakują

Szkrab Je Sam
Placek z serem i makiem 288

Delikatne w smaku, smaczne ciasto, które idealnie pasuje do filiżanki kawy. Zajadają się wszyscy- i duzi i mali ;) Zapraszam! Placek z serem i makiem Składniki: 5 jajek 20 dag margaryny 30 dag mąki 25 dag cukru pudru 1/2 szklanki mleka pół szklanki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 2 szklanek twarogu, sera białego wymieszanego z 3 łyżkami cukru pudru(...)kilkoma kroplami aromatu waniliowymi do dekoracji łyżka kakao Przygotowanie: Margarynę, żółtka, cukier utrzeć na jednolitą masę.  Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie mleko i dokładnie wymieszać.  Na koniec delikatnie dodajemy pianę ubita z białek ze szczyptą soli.  Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać mak i przelać ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Tagebuch po polsku

Proponowane wyszukiwania