Ciasto bananowe robię zwykle kiedy okazuje się, że zalega mi kilka zbrązowiałych pięknie bananów. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i na pewno się uda. W mojej wersji jest beglutenowe - może być na mące kukurydzianej, ryżowej lub jaglanej. Można je też zrobić na mące pszennej. Doskonale sprawdza się z jabłkami, borówkami czy z bakaliami. Składniki(...)olej wrzucić do miksera i zmiksować na największych obrotach przez około minutę - powinna powstać puszysta, kremowa piana. Przełożyć masę do miski, dodać mąkę z proszkiem i wymieszać dokładnie do połączenia składników. Można to zrobić łyżką drewnianą lub łopatką silikonową. Do ciasta dodać borówki i przemieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub zmielonymi płatkami kukurydzianymi. Zagnieść
Ze smakiem bez glutenuspecyficznego smaku i w miarę prostego przygotowania. Jeśli dopilnujemy kilku ważnych kwestii, takich jak trzymaniu zaczynu w odpowiedniej temperaturze, to ciasto drożdżowe wyjdzie nam znakomite. Poza tymi tradycyjnymi odmianami ciast z owocami, dzisiaj chciałem zaproponować placek maślany. Co prawda bez owoców, za to wilgotny i z cienką warstwą chrupiącego a’la lukru na wierzchu. Składniki: 25g świeżych drożdży(...)jajka i dwa żółtka miksujemy na gęstą masę z pozostałą ilością cukru oraz skórką otartą z cytryny. Gotową masę łączymy z zaczynem i dolewamy 100g roztopionego i przestudzonego masła. Dosypujemy partiami mąkę tak, aby powstało nam gęste ale nie sztywne ciasto. Powinno mieć ono konsystencję nieznacznie gęstszą od zaczynu. Ciasto pozostawiamy na około godzinę, aż podwoi swoją objętość i przelewamy
Jacob TastesMiękkie masło utrzeć z cukrem na gładki krem. Następnie kolejno (ciągle ucierając) dodawać po jednym jajku. Gdy masa będzie już ładnie utarta dodawać pozostałe składniki. Na koniec dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Przygotować foremkę, a następnie przełożyć do niej ciasto, napełniając każdą komorę do 3/4 jej wysokości (fot.1) . Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec
Świat Ciastacieście kleks marmolady! Składniki 200 g miękkiego masła 250 g cukru pudru 4 jajka w temp.pokojowej 250 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 500g – 700g rabarbaru kruszonka 100 g masła 150g mąki pszennej 80 g cukru pudru Wykonanie W misie miksera zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy masa(...)naczynie smarujemy masłem. Przekładamy masę, wyrównujemy powierzchnię. Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wykładamy na masę. Przygotowujemy kruszonkę : stapiamy masło, dodajemy mąkę i cukier, mieszamy i rozcieramy drewnianą łyżeczka lub po prostu palcami. Kruszonkę wykładamy na rabarbar. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Wkładamy ciasto i w tej temp pieczemy je przez 15 min. Nastepnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy
Raj dla Podniebieniadosłodzić 2 łyżkami cukru brązowego, doprawiamy cynamonem i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną masę, po czym po woli dodajemy cukru pudru, a pod koniec łyżkę mąki ziemniaczanej, beza nam, wtedy nie opadnie. Na wyłożoną blaszkę papierem do pieczenia rozkładamy większą kulę ciasta. Można spokojnie odrywać kawałkami i tak wyłożyć cały spod, na, to nakładamy jabłka naszą błyszczącą beze
Basia w kuchniwyczucie - tyle, żeby wymieszana masa była trochę mokra ale bez pływającego wokół płynu, takie małe "błotko" musi się zrobić ;) - opcjonalnie można sypnąć dodatkowych orzechów , np. włoskich, - przekładamy błotko do formy, - na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry jabłko , - posypujemy troszeczkę cukrem (albo nie), - wkładamy do piekarnika, - wypowiadamy jak zwykle zaklęcie "ciasto, ciasto, udaj się bo chcemy cię zjeść(...)ciasto wspaniale sprawdza się zamiast kanapek do pracy czy na uczelnię, kiedy nie ma warunków, żeby zjeść coś porządnego a z czegoś energię trzeba produkować; również jako przegryzka - zamiast tabliczki czekolady albo dwóch - dla zabieganych matek karmiących i tym podobnych przypadków ;) P.s. Ostatnio w ramach eksperymentu na eksperymencie :P domieszałam do masy mąki jaglanej - placek wyszedł suchawy więc: - przekroiłam każdy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEłyżką i tak jest najlepiej. Dzięki temu, że masa nie jest dodatkowo napowietrzona sernik nie urośnie tak bardzo podczas pieczenia, ale też nie upadnie po wystudzeniu. Mimo, że jego przygotowanie nie jest czasochłonne, warto zarezerwować sobie więcej czasu na pieczenie i chłodzenie. Moja forma ma średnicę 16 cm, jeśli robicie ciasto w większej blaszce wystarczy podwoić składniki i wydłużyć nieco(...)Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Herbatniki kruszymy drobno blenderem lub w robocie kuchennym. Do herbatników wlewamy około połowę rozpuszczonego masła – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Resztę masła zostawiamy, będzie potrzebne do masy serowej. Herbatniki wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i dociskamy dłonią. Blaszkę wkładamy do zamrażarki
Ciastkozercycucchiaio di zucchero a velo 1/2 cucchiaino di cannella PRZYGOTOWANIE Ciasto Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni i wyłożenia papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy 24 cm. Miksujemy żółtka z cukrem i 2 łyżkami ciepłej wody do uzyskania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodajemy drobno startą marchew oraz migdały, następnie mąkę wymieszaną
La grande e la piccola cuocaPrzygotowanie; Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodajemy ocet i olej. Nadal miksując, następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i miksujemy do połączenia składników. Agrest myjemy, przebieramy a następnie osuszamy na sicie. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Na wierzchu układamy suchy agrest. Podczas pieczenia się nam ładnie zatopi w cieście. Piec
Radość kipiąca uśmiechem.kalorii. Wypiek zyskał aprobatę mojego Małża jako dostatecznie słodki i status dobrego wypieku (tylko dobrego!?). Ja Wam radzę – upieczcie sami i stwierdzicie czy jest na 5+. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 400 ml czerwonego, wytrawnego wina – 170 g cukru – 155 g mąki kokosowej – 145 g mieszanki mąki bezglutenowej (Schaer) – 2 jajka – 1 cukier waniliowy(...)ryżowego, 2 jajka aż całość będzie zwarta ale jednocześnie miękka (plastyczna). Na końcu dodajemy pistacje, mieszamy i masę przenosimy za pomocą łyżki do keksówki. Pieczemy ok 60 minut w rozgrzanym do 150 – 160 stopni, studzimy. Dajcie znać czy przepis na ciasto się sprawdza. Smacznego! ps. Ciasto nie rośnie ze względu na dodatek mąk bezglutenowych. Jest dość zwarte, ale puszyste
Szybko Tanio Smacznieziarenka z 1/2 laski wanilii łyżeczka ekstraktu waniliowego Masa truskawkowa: 300 g mrożonych/ świeżych rozdrobnionych truskawek szklanka świeżych truskawek do dekoracji 1/5 szklanki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania sernika: Do miski wsypujemy Mąkę, cukier, dodajemy zimne masło, wbijamy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki
Słodkie Przyjemnościprzykryj; zostaw na 15 minut w ciepłym miejscu. Osoby, które do rozrobienia ciasta używają thermomixu i świeżych drożdży nie muszą robić zaczynu. Wykonanie tradycyjne: Wszystkie mąki przesiej do dużej miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. Powoli wlewaj ciepłą wodę (500 ml), aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli masa nie jest jednolicie gładka, ma grudki, dodaj jeszcze ok. 50 ml wody(...)sól. Dobrze wymieszaj. Keksówkę spryskaj olejem, bądź nasmaruj tłuszczem (no chyba, że jest silikonowa, wtedy niekoniecznie). Możesz również wyłożyć papierem do pieczenia, co nawet ułatwi późniejszy etap pieczenia chleba. Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstaw do nagrzanego na 220 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piecz 50 minut. Jeśli
gutfutcukru 100g masła 150ml mleka 250g mąki pszennej 100g powideł śliwkowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu Masa: 500ml śmietany 36% 1 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru ½ łyżeczki cynamonu odrobina zielonego barwnika kolorowe perełki dekoracyjne Wykonanie: 1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę(...)rozpuszczone masło, cały czas miksując dodać suche składniki, mleko, powidła i wszystko dokładnie wymieszać szpatułką. 3. Ciasto piernikowe przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokości 3/4 foremki. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. 5. Masa: Śmietanę ubić z śmietan-fix na sztywno dodać cukier, cynamon, barwnik i całość dokładnie wymieszać. 6. Gotową
Szalona Kuchnia Ewelinymożecie zamienić na dowolny jak również biszkopt pieczony na gotowe biszkopty, w ten sposób, ciasto będzie jeszcze szybsze do zrobienia. Polecam :) Składniki: biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru galaretka 2 galaretki zielone winogrona masa śmietanowa 500 ml śmietany 36% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1/4 szklanka wody Wykonanie(...)miksowania. Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę 25x25 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 20-25 minut. Wystudzić. Galaretki rozpuścić w 450 ml gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia. Winogrono przekroić
magiczna kuchnia Kasioleju 1 szkl.mocnej herbaty 4 jajka 2 łyżeczki sody przyprawa do piernika 1 szkl. cukru Na masę: 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny 1/2 litra mleka 1 niepełna szkl.cukru 1 kostka masła lub margaryny(250 g) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy z nich ciasto. Dzielimy na 3 części.Oddzielnie pieczemy 3 placki(...)gotującego się mleka.Mieszając ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce miksujemy masło lub margarynę i cały czas miksując dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy manny.Na koniec gotową masę mieszamy z sokiem z cytryny.placki przekładamy masą i wkładamy do lodówki na noc żeby zmiękło-na drugi dzień jest już mięciusieńkie i rewelacyjne... Smacznego
Swojskie jedzonko