W oczekiwaniu na snieg 217wypieki goruja w mojej kuchni. Kazde ciasto, ktore wypiekam ma w sobie albo gorzka, najlepszej jakosci czekolade albo kakao. Uzupelniam w ten sposob braki magnezu i poprawiam sobie humor. Ciasto czekoladowe z kremem z mascarpone skladniki: 350g gorzkiej czekolady 110g cukru + 75 g do bialek 150g masla 1/4 filizanki espresso 4 jajka 35g kakao 50g maki 75g rodzynek Krem(...)Dodajemy zoltka, a na koncu rodzynki z Amaretto. Bialka ubijamy na sztywna piane z dodatkiem cukru. Gotowe bialko powinno byc lsniace. Dodajemy je do masy czekoladowej na 3 razy i za kazdym razem delikatnie mieszamy. Ciasto przekladamy do tortownicy (24 cm) wylozonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez okolo 1 godzine lub do czasu gdy boki ciasta
Przysmaki Karolki
Tort czekoladowy z truskawkami 210studzenie ;) Pierwszego dnia pieczemy zatem biszkopt i przygotowujemy oba kremy, drugiego natomiast składamy ciasto do kupy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dorzucamy żółtka i miksujemy kilka sekund do połączenia się masy. Mąki przesiewamy i mieszamy ze sobą, dodajemy do jajek i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy(...)blaszki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków nie smarujemy niczym) i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i rzucamy na podłogę z wysokości kolan, a następnie wkładamy ponownie do piekarnika i studzimy przy otartych drzwiczkach. Nie, nie upadłam na głowę :) Rzucanie biszkoptem zapobiega jego opadaniu, więc serio warto
sama złodycz
Zdrowe orkiszowe placuszki z syropem daktylowym i rodzynkami 211razem moje placuszki przygotowałam na bazie mąki orkiszowej, a do ich osłodzenia użyłam wspaniałego syropu daktylowego. Taki syrop jest rewelacyjnym, zdrowszym zamiennikiem cukru. Możecie go dodawać do placków, owsianek, ciast, ciasteczek, a nawet słodzić nim napoje. Gdzie możecie kupić taki syrop daktylowy? Polecam Wam zajrzeć do sklepu eSłoneczko. „Słoneczko, to nie tylko sklep – to styl życia. Zdrowego życia(...)jajka i dodajemy 1 łyżkę syropu daktylowego. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania dość gęstej, jednolitej masy. Na koniec do masy dodajemy rodzynki królewskie, które uprzednio tniemy na mniejsze kawałki. Całość znów chwile mieszamy. Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość oleju kokosowego. Ciasto wykładamy łyżką stołową (1 łyżka = 1 placek) na rozgrzaną patelnię. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron
Słodkie okruszki
Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem. 350Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny w ciepłe miejsce. 2. Nadzienie: Orzechy blendujemy blenderem razem z miodem i cukrem waniliowym, ja starałam się pozostawić trochę kawałów orzechów, ale można zblendować na gładką masę, następnie orzechy zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy, mleko wlewamy stopniowo
Izabelawkuchni
Sernik Poema di Caffe 178ciasto to doskonałe połączenie delikatnego, aksamitnego sernika z bogatym, intensywnym i aromatycznym smakiem kawy. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki pszennej mąki 1 łyżka ziemniaczanej mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa serowa: 6 jajek 1/2 szklanki cukru pudru 250g masła extra 500g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2,5 szklanki mleka(...)serowej a następnie ułożyć warstwę nasączonych ponczem biszkoptów. Wylać resztę masy serowej i wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wylać tężejącą kawową galaretkę i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. 6. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać startą czekoladę i udekorować ciasto. Dodatkowo do dekoracji można użyć kwiatki z czekolady
Szalona Kuchnia Eweliny
Świąteczny piernik długodojrzewający! 215świętami idealnie nada się do rozwałkowania. Im więcej czasu damy ciastu, tym lepiej - około 5-6 tygodni. Tymczasem do Świąt pozostały jedynie 2 tygodnie! To nic! Po dwóch tygodniach piernik będzie równie pyszny! ;) Rozpoczynamy od rozpuszczenia na małym ogniu miodu, cukru i masła, do otrzymania jednolitej, klarownej masy, której powinniśmy dać przestygnąć. Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki: mleko
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Babeczki z budyniem waniliowym 221powstały grudki. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Wszystko dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Ciepłym budyniem nadziewamy babeczki, dawałam około 1 łyżeczki na babeczkę. Do części babeczek dodajemy po 1 wiśni.Z pozostałego ciasta wykrawamy pokrywki i przykrywamy nimi babeczki. Ważne jest, aby pokrywki dobrze połączyć
Kulinarne przygody Gatity
Cake popsy (ciasteczkowe lizaki) 272prędko opowiem, bo fun był pierwsza klasa! Samo ciasto robi się błyskawicznie. Oto czego potrzebujesz: 150 g masła o temp pokojowej 150 g cukru cukier waniliowy 2 jajka szczyptę soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 g mąki pszennej Masło, cukry i jajka ubij mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę(...)początku wydawało się że coś poszło nie tak, bo myślałam że masa zważyła się, ale wystarczy zmiksować wszystko dłużej (około 4-5 minut) i wszystko staje się gładkie. Następnie wsyp resztę składników powoli mieszając (mikser na najmniejszych obrotach będzie idealny) i zmieszaj wszystko dokładnie. Wlewaj ciasto do dobrze rozgrzanej maszynki. Piecz około 5 minut aż kulki będą rumiane. Upieczone nabijaj
Arbuziaki
Kostka malinowo-czekoladowa 194cukier i cukier waniliowy ubić mikserem, aż staną się lekkie i puszyste. Dodać masę czekoladową i dokładnie ubić. Dodawać kwaśną śmietanę na zmianę z suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Dno formy o wymiarach 23×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać o formy, wyrównać i piec w temperaturze 170 st. bez termoobiegu przez
Pieguskowa Kuchnia
Kostka malinowo-czekoladowa 207cukier i cukier waniliowy ubić mikserem, aż staną się lekkie i puszyste. Dodać masę czekoladową i dokładnie ubić. Dodawać kwaśną śmietanę na zmianę z suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Dno formy o wymiarach 23×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać o formy, wyrównać i piec w temperaturze 170 st. bez termoobiegu przez
Pieguskowa Kuchnia
Pierogi z soczewicą 233trochu soli, pieprzu i majeranku (będziemy doprawiać jeszcze gotowy farsz) i gotować do powstania lepkiej masy. Ugotowaną soczewicę zmiksować i połączyć z drobno posiekaną i podsmażoną na oleju cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i jajkiem. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kólka np. szklanką. Na każde kółko nakładać łyżeczkę farszu i dokładnie
kuchnia doski
Ciasto bez pieczenia śnieżny puch 230Wszystko razem wymieszać. Na sam koniec dodajemy zimną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na herbatniki. Przygotowujemy posypkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy kokos i cukier. Smażymy kilka minut cały czas mieszając, aż kokos się zarumieni. Tak przygotowanym kokosem posypujemy ciasto. Całość wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do lodówki. Ostatnio polubiłam wszelkie wypieki, które nie wymagają
Pani domowa
Mini bajaderki 194masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt i zmiksować. Do masy maślano – jajecznej dodać mąkę z proszkiem, mleko, wymieszać na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dowolną małą keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć
moj przepis na
Czekoladowe naleśniki 329dżemem lub owocami i bitą śmietaną. Ciasto wychodzi dość gęste, ale łatwo się rozprowadza po patelni, więc można wlewać mniejszą ilość tak, aby naleśnik był cienki. W sumie konsystencja ciasta nadawałaby się nawet na gofry, co też planuję zrobić. Smażenie nie sprawia problemu, z łatwością odstają z patelni, przy przewracaniu nie łamią się. Składniki : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)pełnotłustego mleka 5 łyżek stopionego masła Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować na gładką masę. Miskę wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię do naleśników. Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię posmarować cienką warstwą masła. Nalewać niewielką ilość ciasta, rozprowadzić okrężnym ruchem dłoni i smażyć około 30 sekund z każdej strony. Z podanych składników wyszło mi około
Niebieski kubek z kawa
Babka wielkanocna (cytrynowa) 196naszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Wraz z córka w tym roku przygotowałam Babkę wielkanocną cytrynową , które nie tylko jest łatwa do upieczenia, ale też zawsze wychodzi. Składniki: ciasto: - 200 g mąki pszennej (u mnie tortowa typ 450) - 1/2 szklanki cukru - 110 g oleju rzepakowego - sok z 1 dużej cytryny - skórka z 1 cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Przygotowanie: Jajka bez rozdzielania miksuję w dużej misce przez minimum 5 minut z dodatkiem cukru. Do ubitej masy dodaję olej rzepakowy, sok i skórkę z cytryny startą na tarce o drobnych oczkach. Wszystko miksuję mikserem. Dodaję resztę składników i znów miksuję. Przelewam ciasto do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia
Kuchnia co dnia