Ciasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą grysikową.Składniki:2 szkl. cukru1 kostka masła lub margaryny2 duże łyżki dżemu (np. truskawkowego, ja najbardziej polecam z czarnej porzeczki)2 jajka4 szkl. mąki2 szkl. mleka1,5 łyżki kakao1 łyżeczka cynamonuprzyprawa do piernika2 łyżeczki(...)sody oczyszczonejWykonanie:Cukier, masło i dżem wkładamy do garnka o grubym dnie i podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy – odstawiamy do wystudzenia. Do rozczynu dodać 2 całe jajka. Następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki cały czas mieszając dokładnie mikserem (na zmianę po trochę mleka i mąki wymieszanej z przyprawami, sodą i kakao). Wlewamy do blachy wcześniej wyłożonej papierem do wypieków lub posmarowanej
kuchcikownianagrzać do 180 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Banany obrać, odciąć czarne końcówki. Zblendować na gładką masę, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać porcję wielkości dużego orzecha włoskiego, następnie lekko spłaszczyć np. tłuczkiem do mięsa. Ja ciasto przekładałam do wysokiej wykrawaczki/formeki do pierniczków, ugniatałam trzonkiem od drewnianej łyżki, następnie formę delikatnie zdejmowałam. Piec
moj przepis nakonkubent nie patrzy znacząco. Znaczy patrzy, ale jak ma instynkt samozachowawczy, to siedzi cicho, ciesząc się względnym spokojem. Przyznajcie się, ile razy kupiłyście coś w sklepie, bo „będę piekła ciasto, robiła sałatkę i mięso z grilla”? Mnóstwo. Każdy ma taki wstydliwy epizod za sobą. Na początku też miałam problemy z określeniem wielkości zakupów. Ba! Jak kończy się sezon gotowania(...)wody. W dużej misce zgniotłam za pomocą tłuczka do ziemniaków, biały ser. Zależało mi, żeby to nie była gładka masa, tylko fajne kawałki sera. Do sera dałam cukinię, posiekane zioła, rozgnieciony czosnek, przyprawy i jajka. Wymieszałam. Do tak powstałego ciasta dodałam mąkę pszenną, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Mąki ma być tyle, żeby powstało bardzo gęste ciasto
ladykitchenTwaróg, herbatniki, owoce, to miła i słodka zapowiedź. Będzie oczywiście sernik na zimno z owocami. Zaletą ciast robionych „na zimno” jest to, że zawsze się udają, a ich przygotowanie, w zasadzie, nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ile jest przepisów? Całe mnóstwo, a poniżej… kolejny. Składniki: - 700g twarogu (u mnie domowy)- 135g miękkiego masła- niepełna szklanka drobnego cukru(...)masy serowej i równamy powierzchnię. Na masę serową układamy druga warstwę herbatników. Na herbatniki - pozostałą masę serową. Na masę serową układamy owoce – u mnie fileciki z pomarańczy, wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka będzie całkiem zimna delikatnie wylewamy ją na wierzch ciasta i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Sernik na zimno z owocami, to bardzo popularny deser. Warto wspomnieć
mojewypiekiinietylkopłynie. Studzimy masę i przelewamy do miski. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz jajko. Wyrabiamy, masa powinna być dość twarda i nie może się lepić do palców. Jeśli tak się dzieje, dodajemy trochę mąki. Po wyrobieniu ciasta zostawiamy na 2 godziny, może być na blacie w kuchni :) Gotowe ciasto rwiemy na kawałki i rozwałkowujemy na grubość około
dobra gospodyni dom wesołym czynimalinowy z galaretką na swoje trzecie urodziny. Hmm, jak tu odmówić dziecku kiedy tak pięknie prosi. Ciasto z galaretką to w sumie nie tort, ja przynajmniej inaczej kojarzę torty. Jednak jako super mama staje na wysokości zadania i oto jest. Biszkopt przekładany masą malinowo-śmietanową jak prawdziwy tort. A zwieńczeniem jest wymarzona galaretka i maliny.Oczywiście owoce wprost z mojej(...)galaretką składniki przepis na biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki (pół mąki pszennej i pół ziemniaczanej) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa do tortu 3 śmietany kremówki cukier puder 2 opakowania utrwalacza do śmietany śmietan-fix maliny mrożone około 300 g 2 galaretki malinowe wykonanie: Przygotowujemy galaretkę według przepisu. Odstawiamy na bok. Biszkopt
Przysmaki Karolkiniedzielne popołudnie , na poprawienie sobie humoru przed poniedziałkiem :) proponuję sernik. Przepis pochodzi ze zbiorów p.Krystyny Magdziak. Ciasto 1/2 kg mąki 3 łyżki śmietany 3 żółtka 1 szkl. cukru pudru kostka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 150 g masła 250 g cukru pudru 1 budyń waniliowy ( bez cukru ) 2 jajka 2 żółtka(...)szkl. mleka 1. Ciasto Masło posiekaj z mąką. Dodaj pozostałe skłądniki i wyrób. Podziel na dwie częśi. Do jednej dodaj dwie łyżeczki kakao. Włóż obie części na co najmniej 1 godz. do lodówki. Wyjmij i każda podziel jeszcze na pół. Upiecz 4 placki w tortownicy w temp. 200 st. C. 2. Masa Rozpuśc w garnku masło z cukrem. Dodaj
Słodkości i nie tylkoroztopione masło, cały czas mieszając. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Wsypuj stopniowo do ubitej masy cały czas mieszając ( miksując ). Tortownicę lub małą blaszkę z czterema bokami wysmaruj tłuszczem ( np. niezbyt rozgrzanym smalcem ), wysyp kaszką manną. Wylej gotowe ciasto do formy, wyrównaj, na wierzch poukładaj osączone śliwki w niewielkich odstępach. Śliwki lekko powbijaj palcami w ciasto. Piec
Przepisy i porady kulinarnemlecznej Składniki na krem:4 łyżki mąki 200 g miękkiego masła1 szklanka mleka1 szklanka cukru pudru1 łyżka ekstraktu waniliowegopomarańczowy barwnik spożywczyDodatkowo:100 g czarnej masy cukrowej50 g pomarańczowej masy cukrowejposypka białe perełkiZbliża się czas Halloween... czas duchów, zjaw i upiorów oraz wesołej zabawy z ich udziałem. Aby nawiązać do tego święta przygotowałam dziś czekoladowe muffinki z wiedźminowym nakryciem głowy(...)Wyłożyć ją papilotkami a następnie napełniamy je ciastem do ¾ wysokości (fot.1). Piec w temperaturze 190ºC przez około 25-30 minut.Teraz przygotowujemy krem. Przesianą mąkę wymieszać z mlekiem i podgrzać na małym ogniu. Mieszać do momentu, aż mikstura zgęstnieje do konsystencji śmietany. Całkowicie wystudzić. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać budyń z mąki
Świat Ciastapołączenia składników. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem do połączenia składników, patrz FILM . 5. Gotową masę serową wylać na przygotowany spód w tortownicy i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie(...)całkowitego ostygnięcia. Polewa: 6. Ostygnięty sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Do miski przełożyć połamane obie czekolady i zalać je gorącą śmietanką. Mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie gładka masa, patrz FILM . 7. Gotową polewą udekorować sernik i odstawić na około
Mała Cukierenkawykonanie: Białka ubijamy na sztywno,dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając, dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (23-24cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na mus malinowy: 500 g malin(...)jednolitą masę. Całość wylewamy na wystudzony biszkopt umieszczony w tortownicy. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia masy. Gdy masa zastygnie na wierzch wylewamy rozpuszczoną i lekko tężejąca galaretkę malinową. Ponownie całość umieszczamy w lodówce i pozostawiamy do całkowitego stężenia galaretki. Ciasto przechowujemy w lodówce. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniamiksera ubić (utrzeć) całe jajka z ksylitolem (lub cukrem) i ekstraktem waniliowym lub ksylitolem z wanilią, na puszystą masę. Dodać stopione i schłodzone masło. Następnie cały czas ucierając (ubijając) dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do formy wysmarowanej dokładnie masłem, wyrównujemy i formę zamykamy. Zamkniętą formę wstawiamy do garnka z wrzącą wodą, woda(...)łyżki kakao - 1 łyżeczka mleka W rondelku roztopić masło z ksylitolem, dodać kakao i dokładnie rozmieszać. Na końcu dodajemy łyżeczkę mleka i mieszając gotujemy jeszcze przez chwilę. Gdyby masa się zważyła, należy dolać troszkę chłodnej wody i energicznie zamieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie oblać nią babkę. Polewa ganache: - 100g gorzkiej czekolady - 120g śmietany kremówki W rondelku roztopić czekoladę
Smaczne Zdrowekonsystencję. Jest lepkie, mega czekoladowe, a jednocześnie zaskakująco lekkie... Tak, tak - lekkie właśnie. Przez ubicie jajek z cukrem ma niepowtarzalną konsystencję, w której się z C. zakochaliśmy. To ciasto zaskoczyło mnie na kilku poziomach, we dwójkę zjedliśmy całą blaszkę w dwa dni. Nie można mu się oprzeć... Z pewnością wypróbuję inne wersje smakowe na jego bazie - z orzechami, mocno(...)czas miksując. Dodać mąkę, zmiksować. Wlać ostudzoną czekoladę, wymieszać dokładnie łyżką. Następnie dodać proszek i bazylię z cytryną, połączyć.Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 175 st. C. przez 30 minut bez termoobiegu.Ostudzić.Smacznego!To idealne ciasto na Walentynki. Szybkie i proste w przygotowaniu, bardzo czekoladowe, zaskakujące i niesamowicie pyszne. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu
Pożeraczka, czyli raz adobrzewypieki goruja w mojej kuchni. Kazde ciasto, ktore wypiekam ma w sobie albo gorzka, najlepszej jakosci czekolade albo kakao. Uzupelniam w ten sposob braki magnezu i poprawiam sobie humor. Ciasto czekoladowe z kremem z mascarpone skladniki: 350g gorzkiej czekolady 110g cukru + 75 g do bialek 150g masla 1/4 filizanki espresso 4 jajka 35g kakao 50g maki 75g rodzynek Krem(...)Dodajemy zoltka, a na koncu rodzynki z Amaretto. Bialka ubijamy na sztywna piane z dodatkiem cukru. Gotowe bialko powinno byc lsniace. Dodajemy je do masy czekoladowej na 3 razy i za kazdym razem delikatnie mieszamy. Ciasto przekladamy do tortownicy (24 cm) wylozonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez okolo 1 godzine lub do czasu gdy boki ciasta
Przysmaki Karolkistudzenie ;) Pierwszego dnia pieczemy zatem biszkopt i przygotowujemy oba kremy, drugiego natomiast składamy ciasto do kupy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dorzucamy żółtka i miksujemy kilka sekund do połączenia się masy. Mąki przesiewamy i mieszamy ze sobą, dodajemy do jajek i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy(...)blaszki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków nie smarujemy niczym) i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i rzucamy na podłogę z wysokości kolan, a następnie wkładamy ponownie do piekarnika i studzimy przy otartych drzwiczkach. Nie, nie upadłam na głowę :) Rzucanie biszkoptem zapobiega jego opadaniu, więc serio warto
sama złodycz