Czekoladowy deser w chmurach 222pokojową. Na końcu dodaję cukier stopniowo i dalej miksuję. Na końcu dodaję żółtka i łączę już tylko mikserem krótko. Do masy przesiewam mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszam delikatnie od spodu. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Nie ma wyjść biszkopt na całą blaszkę tylko trochę większy od deseru naszego. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni
wesoła kuchnia
Kruche Ciastka Z Nutą Cytrynową 176puszysta masę, następnie dodajemy po jednym żółtku. 2. Cytrynę myjemy, sparzmy. Ścieramy skórkę, wyciskamy sok i dodajemy do naszej maślanej masy. Partiami dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników (ciasto jest dość luźne). Gotowe ciasto chowamy do woreczka i schładzamy przez około 2-3 godziny. Ja schładzałam przez 1 godz
Gotowanie...to proste !
Szybki tort z owocami 284końcu przesiewamy oba rodzaje mąk (najlepiej na niskich obrotach miksera). Dno tortownicy wykładamy papierem do piecznie i wylewamy powstałą masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około 40-50 minut. Pieczemy do efektu suchego patyczka. Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemię z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia
Kolizje Smaków
Kruche ciasteczka z kawą i orzechami 304łyżka rozpuszczalnej kawy/może tez być INKA *całe połówki orzechów do dekoracji Przygotowanie: Olej zblenduj z cukrem na gładką masę, orzechy drobno posiekaj, a mąkę przesiej do dużej miski razem z kawa, solą i proszkiem do pieczenia. Połącz całość, wyjdzie ciasto idealne do formowania, ale kulaj ciastek większych niż orzech włoski. Piecz około 15 minut w temp
greenscarf
Kruche ciasteczka stempelki 263ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, żółtko i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, sól, aromat, krótko wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma szybko zagnieść cisto. 3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką
Mała Cukierenka
Szarlotka 2039sposób puszczą nadmiar soku. Przykrywamy i odstawiamy na dwie godziny. Masło, mąkę i cukier ucieramy na jednolitą i puszystą masę za pomocą miksera. Blachę o wymiarach 25 cm x 25 cm wykładamy pergaminem i na dno nakładamy połowę ciasta, na ciasto układamy ciasno plastry jabłek, przykrywamy resztą ciasta. W małej szklance mieszamy łyżeczkę cynamonu z 2 łyżeczkami cukru i posypujemy
Delusional Trine
Bezglutenowa babka piaskowa 185cukier dalej ubijając Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej - nie miksować tylko zamieszać do połączenia. Dodać skórkę cytrynową lub ulubiony aromat. Rozpuszczone gorące masło wlać do ciasta, dokładnie zamieszać do połączenia - nie miksować. Ciasto wlać do formy- rośnie
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babeczki z karmelem 157szkl. cukru 3 żółtka 5 łyżek śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jako masę karmelową używamy gotowej masy kajmakowej Sposób przygotowania: Najpierw sypiemy mąkę z proszkiem do pieczenia , dodajemy żółtka, cukier i śmietanę . Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy na 3 części i mrozimy ok. 20 minut. Rozwałkujemy ciasto na cienki placek ok. 1/2 cm. Wycinamy koła większe niż
Różne smaki w kuchni
pyszne naleśniki z twarogiem i sosem malinowym... 222lejące ciasto, odstawić na 30 minut patelnia naleśnikarka 22 cm - patelnię tylko raz posmarować olejem i mocno rozgrzać kłaść porcję ciasta z chochelki i smażyć złociste naleśniki twaróg śmietankowy, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę dobrze łyżką rozetrzeć - wymieszać na jednolitą masę na każdy naleśnik nakładać porcję twarogu i składać na kwadraty, polać sokiem malinowym - naleśniki są pyszne, lekkie i zarazem syte
W Mojej Kuchni Lubię
Babeczki mleczne z kremem i karmelizowanymi płatkami 206pieczenia 4 łyżki mleka w proszku szczypta soli Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na jasną, puszystą masę. Dodać jajka, cały czas miksować. Dodać kefir, mąkę wymieszaną z proszkiem i solą oraz mleko w proszku, miksować. Ciasto rozłożyć do foremek wyłożonych papilotkami, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Krem 100 g śmietany
Słodkie inspiracje
Sernik na maślanym spodzie z frużeliną jeżynową 199wyłożyć papierem do pieczenia. Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na okrąg większy niż dno tortownicy i wyłożyć ciastem dno oraz boki (na wysokość ok. 4 cm). Schłodzić w lodówce przez 20 min., w tym czasie przygotować masę serową. Masa serowa 4 jajka szklanka cukru pudru 100 g miękkiego masła 700 g tłustego twarogu, zmielonego 2-3-krotnie ziarenka
Słodkie inspiracje
Cantuccini piernikowe 182puszystą masę, dodać miód i jajka, po jednym. Mąkę wymieszać z przyprawą korzenną, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślanej i dobrze wymieszać. Dodać świeży i kandyzowany imbir, orzechy i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 165 st. C. Ciasto podzielić na pół, każdą część uformować w długi wałek o wymiarach mniej więcej 35x5cm i ułożyć na płaskiej blaszce wyłożonej
Słodkie inspiracje
Kotlety ziemniaczane. 310najlepsze są te z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę lub mielimy. Dodajemy jajko, przyprawy i mąkę, wyrabiamy na jednolitą masę. Moje ziemniaki należą do tych z dużą ilością skrobi, są suche i szklanka mąki wystarcza. Jeśli uznamy, że ciasto jest za rzadkie, trzeba jeszcze dodać kilka łyżek. Na talerzy widelcem roztrzepujemy drugie jajko. Formujemy kotleciki, maczamy
Dieta moja pasja
Puszyste pączki 455miksera) wbić 2 jaja. Dodać 5 żółtek, 1 łyżkę cukru oraz szczyptę soli i ubić mikserem na puszystą masę. Do misy z ubitymi jajami przesiać pozostałą mąkę, wlać zaczyn, resztę mleka, olej i alkohol i wyrobić elastyczne ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, przez około 10 minut). Wyrobione ciasto umieścić w misce (ja pozostawiam
Gospodyni Miejska
Przepyszne ciasteczka z twarogu i jabłek 1212cudne. Dzięki za ten przepis. Twaróg ugnieść na gładką masę, dodać masło. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść na gładką masę. Trochę grudek w twarogu może być, podczas pieczenia i tak się rozpuści. Na stolnicy lekko obsypanej mąką rozwałkować ciasto. Następnie wycinać kwadratu o wymiarach 6 cm x 6 cm. Na każdym kwadracie położyć gruby kawałek jabłka, lekko obsypać cukrem
Kuchnia Pokoleń