Florentynki – ciasta z bakaliami i czekoladą 247misce umieść wszystkie bakalie i dodaj mąkę. Kiedy roztopione masło z cukrem przestygnie dodaj je do masy i wymieszaj całość. Masa powinna być lekko kleista, jeśli jest zbyt rzadka dodaj nieco mąki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciasto dużą łyżką. Spłaszcz nieco każdą z porcji, pamiętając o zachowaniu dość sporych odstępów, ciastka spłaszczą się jeszcze i urosną. Piecz
nietylkopasta.pl
Truskawkowy sernik na makowym biszkopcie 145pieczenia. Piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 25 minut. Składniki masy serowej zmiksuj na jednolitą masę. Masę serową wylej na podpieczony spód i piecz sernik w piekarniku przez jeszcze 40 minut. Wystudź do temperatury pokojowej ciasto a następnie schłodź w lodówce. Przed podaniem posmaruj wierzch konfiturą i udekoruj pomarańczą. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja
Muffiny korzenne z powidłami 188koniec dodać kakao, nie przerywając mieszania. Przestudzić. W drugiej misce ubić jajka z cukrem do puszystej masy, następnie dodać masę czekoladową, cały czas miksując. Na koniec dodawać na przemian po łyżce jogurtu i mąki, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do papilotek, do każdej dodać po łyżeczce powideł. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (góra + dół
Trufelkowo
Ciasteczka cytrynowe 175cukru do obtoczenia ciastek Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło z cukrem utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać jajko, zmiksować. Dodać skórkę z cytryny i zapach cytrynowy, zmiksować. Na koniec dodać mąkę, zmiksować do połączenia. Ciasto schłodzić w lodówce 2 godziny. Odrywać kawałki ciasta (o wadze do 15 g, nie większe), uformować kulkę, delikatnie spłaszczyć, wierzch obtoczyć
kulinarnyswiatdomi
Domowe Knedle z Truskawkami 1569całkowitego ostudzenia. Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, wbijamy jajka oraz dodajemy po szczypcie soli oraz cukru. Dokładnie wyrabiamy masę ziemniaczaną starając się nie dosypywać mąki - im mniej jej dodamy - tym knedle będą delikatniejsze i miększe. Z powstałego ciasta formujemy grube wałki, które następnie tniemy na kawałki i tworzymy niezbyt grube "placuszki". Na środek każdego z nich wykładamy truskawkę
Słodka Strona
Placuszki z kaszy manny z marchewką i groszkiem (tylko 2 składniki + dodatki) 436manną wymieszać z mlekiem. Całość doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić na chwilę, aby kasza zgęstniała. Na końcu do masy wmieszać odcedzoną marchewkę z groszkiem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi
Di gotuje
Bezglutenowy chleb gryczany 193mieszamy łyżką; - gdy wszystkie składniki się połączą - odstawiamy masę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - najlepiej na ok. 20-30 minut - masa powinna być lepka lecz nie za bardzo rzadka - gdy będzie bardzo rzadka możemy dosypać jeszcze mąki bezglutenowej; - wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki (wysmarowanej masłem i posypanej mąką kukurydzianą) - wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy
MintTaste
Muffinki waniliowe z kremem orzechowym 169wsypywać cukry. Kolejno dodawać po jednym jajku – bez pośpiechu, proszę. Cały czas mieszając stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem. Gotową masę przełożyć do foremek, do połowy wysokości. Na to chlapnąć po niepełnej łyżce kremu czekoladowego, a kolejno przykryć warstewką ciasta. Nie musi być to dokładne przykrycie. Piec w temperaturze 160-170°C przez ok. 15-20 minut. Chciałam je udekorować
Kocham Czekoladę
Czekoladowe muffinki z nutellą i śliwkami 196chwilę. Następnie rondelek zdejmujemy z palnika, a do masy wbijamy jajka oraz wlewamy mleko. Mieszamy rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej masy. Do składników suchych dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz składniki mokre. Mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy do muffinek (mi wyszło 20 sztuk) i wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego
Smaki Na Talerzu
Sernik z rosą 543uważam, że jest to wersja ostateczna.. najpyszniejsza! Cudowny, idealnie kruchy spód, który fantastycznie się komponuje z miękką, wręcz budyniową masą serową oraz delikatną, bezową pianką. Rosa na piance wychodzi jasna, drobna.. idealna!! Bardzo dokładnie opisałam jak wykonać ciasto, dlatego też śmiało zapraszam do pieczenia :-) To prawdziwy Hit! Polecam. Uwielbiacie niezwykłe ciasta? Zobaczcie koniecznie bajeczne ciasto bez pieczenia - Śnieżny
AniaGotuje.pl
Sernik waniliowy z nutką pomarańczy 200Następnie wbijamy po 1 jajku miksując krótko (tylko do połączenia składników). Na końcu wlewamy kremówkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na schodzony spód. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Wstawiamy ciasto i pieczemy 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni i pieczemy 60 minut. Jeśli po tym czasie środek ciasta
Smak mojej kuchni
TORCIK KOMBINATORSKI 179części. Na dolny biszkopt rozsmarować słoiczek dżemu z mirabelek. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować 3/4 masy waniliowej. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem i lekko posmarować boki kremem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekolada. Rada: Zamiast dżemu z mirabelek można użyć innego smaku np. z czarnej porzeczki, czy wiśni. Najlepiej wybrać taki
Ciastka - domowe słodkości
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 338góra/dół bez termoobiegu). Spód formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. CIASTO : Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (przez 10 minut). Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, kolejne dodając, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Następnie w trzech/czterech
cool and minty
Indyjskie placuszki faszerowane kalafiorem i ziemniakami 243arachidowy lub inny roślinny jaki macie pod ręką) pęczek świeżej kolendry Przygotowanie: Farsz : ziemniaki utłucz na idealnie gładką masę, dodaj bardzo drobno posiekany kalafior, posiekaną kolendre, rozgnieciony czosnek, olej i przyprawy. Wymieszaj. Placuszki: z podanych składników zagnieć ciasto, jeżeli będzie zbyt klejące dodaj mąki, jeżeli zbyt zbite to ciut ciepłej wody. Ciasto powinno się łatwo formować
greenscarf
Senik z musem brzoskwiniowym 215cukru, masło i proszek do pieczenia łączmy razem. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30minut do lodówki. Następnie wykładamy ciastem spód do tortownicy i podpiekamy przez 25 minut w temp. 180 stopni. Brzoskwinie (bez syropu) miksujemy na gładką masę. Ser twarogowy łączymy ze szklanką cukru, jajkami, mąką ziemniaczaną i 3/4 musu brzoskwiniowego. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, z pozostałej
Lena Gotuje