ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1638/3191)

Ciasto wiśniowe na makowym biszkopcie 199

proste w przygotowaniu i bardzo pyszne. Krem wiśniowy na bazie śmietany i mascarpone świetnie się łączy z makowym biszkoptem i dżemem wiśniowym. Dzięki tak dobranym składnikom możemy przygotować pyszne ciasto wiśniowe poza sezonem, bo nie wymaga ono od nas posiadania wiśni. Oczywiście jeżeli posiadacie mrożone wiśnie, to możecie przygotować z nich frużelinę wiśniową zamiast korzystać z dżemu wiśniowego. U mnie(...)obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko składniki sypkie i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wsypać mak i ponownie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić

Passions hobbies life
Chinkali gruzińskie pierogi z mięsem 178

min/temp. 100/obr.1 Do zimnej cebuli dodajemy mięso, sól, pieprz, kolendrę i pietruszkę. Wyrabiamy masę czas 3 min/Interwał . W trakcie wyrabiania stopniowo dolewamy zimny bulion. Bulion powinien całkowicie wsiąknąć w mięso. Jeżeli bulion w trakcie wyrabiania nie wsiąkną w mięso, zwiększmy czas wyrabiania. Stolnice podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Wałkujemy ciasto. Wykrawamy koła o średnicy

Themo przepisy
Ciasto mandarynkowe 159

Przestudzonymi owocami w karmelu równomiernie wyłożyć dno przygotowanej formy. Ciasto: 6) Mandarynki do ciasta bardzo dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i otrzeć skórkę tak ok. 1 łyżki. Następnie owoce obrać ze skórki (staramy się pozbyć jak najwięcej białej części), usunąć ewentualne pestki i zmiksować blenderem na jednolitą masę – powinno powstać ok. 1/2 szklanki mandarynkowego, rzadkiego musu. 7) Masło utrzeć(...)cukrem na puszystą masę. 8) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie pastę waniliową/aromat waniliowy, otartą skórkę z mandarynek oraz przygotowany mus. 9) Na koniec dosypać partiami przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszać, tylko do połączenia składników. 10) Ciasto przelać do formy, na mandarynki i całość piec

Fitsweet.me
Mazurek cygański 169

Bardzo łatwe do przygotowania, a jeszcze szybciej znika. Skorzystałam z przepisu s.Anastazji  i jak zawsze jestem zadowolona z efektu i smaku. Może i Wy skusicie się na proste ciasto bakaliowe na waflu. Jeżeli skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Będzie mi bardzo miło, a także będzie to informacja dla innych. Składniki Suche wafle(...)białą masę. Bakalie wsypać do miseczki i oprószyć 1 łyżką mąki. Dokładnie wymieszać i dodać je do masy jajecznej. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać całość. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem do połączenia się składników. Ciasto wylać na wafle wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około

O kuchni z uczuciem
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką 250

blaszka 28x25) wskazówki: 1. Wszystkie składniki wyciągamy wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową.  2. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sito. 3. Na koniec pamiętamy o miksowaniu ciasta na wolnych obrotach lub delikatnie mieszamy łyżką.  4. Truskawki przygotowujemy wcześniej, myjemy i kroimy na pół lub na 4 części.  Składniki: (miarka to szklanka(...)obrotach lub ręką.  Możemy również odwrócić proces, czyli po kolei wszystkie składniki dodajemy do puszystej masy jajecznej a na koniec dosypujemy przesianą mąkę delikatnie mieszając.  6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.  Wykładamy ciasto i układamy na nim truskawki i wcześniej przygotowane ciasto na kruszonkę rozkruszamy po całym cieście.  Pieczemy przez

Mój pomysł na
Smerfetka z borówkami 271

Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Do śmietany dodaję tężejącą galaretkę. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na upieczony biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 3. Na stężonej piance układam borówki amerykańskie. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Tężejącą galaretką zalewam borówki na cieście. Wierzch ciasta posypuję niebieską posypką. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
CIASTO STEFANIA Z MALINAMI 229

Pewnie wszyscy doskonale znacie  Ciasto Stefania . Szybkie proste i smaczne ciasto, którego bazą jest kasza manna. Dziś przedstawiam trochę inną jego wersję - bez kakao, a urozmaiconą dodatkowo owocami i galaretką.  Przepis podpatrzyłam na blogu  Domowej Cukierenki . Składniki: (foremka 21cm x 31cm) 1 szklan ka kaszy manny 1 litr mleka 200 g herbatników (2 op. po 100g(...)kokosowe, cukier  i margarynę. Po chwili wsypujemy kaszę manną. Cały czas mieszając gotujemy kilka minut, aż masa zgęstnieje. Ciepłą wylewamy na herbatniki. Na wierzchu układamy umyte maliny. Odstawiamy do wystygnięcia. Galaretkę rozrabiamy w 300ml wody, kiedy zacznie stężeć wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gorącą wylać na herbatniki i ułożyć maliny. Zalać tężejącą galaretką. Zostawić

Walijskie Pichcenie
Chleb pszenny na zakwasie i piwie 195

zdejmujemy z ognia. Powoli mieszając wszystko trzepaczką dodajemy mąkę. Powstanie błyszcząca gęsta masa. Studzimy mieszaninę i dodajemy 2 łyżki zakwasu. Zostawiamy przykryty ściereczką na 20 godzin.Po tym czasie mieszamy mąkę z solą, zaczynem i wodą i zostawiamy na 2,5 godziny. W tym czasie ciasto dwa razy przekładamy. Następnie wyjmujemy ciasto na omączony blat i odgazowujemy, delikatnie naciskając. Formujemy kulę

W kuchni wieczorem
Kaszak – ciasto z kaszą manną bez pieczenia 410

pieczenia Składniki Ciasto 1 l mleka 2/3 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki ciemnego kakao 200 g masła 1 szklanka kaszy manny herbatniki (ok 400 g) mały słoik domowych kwaskowych konfitur Polewa 75 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła siekane orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania Masło, mleko, cukier, cukier waniliowy oraz kaszę zagotowujemy. Masę dzielimy na dwie(...)białą masę. Smarujemy domową galaretką/dżemem, przykrywamy warstwą herbatników. Na całość wykładamy masę kakaową. Kładziemy warstwę herbatników. Górę smarujemy polewą i posypujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce i jemy najlepiej drugiego dnia, kiedy herbatniki zmiękną. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/kaszak-ciasto-kasza-manna-bez-pieczenia/ MieszamWGarnku     Artykuł Kaszak – ciasto z kaszą manną bez pieczenia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy

Mieszam w Garnku
Babka z jagodami wg Aleex 191

ucierać przez około 30 sekund. Na tym etapie masa może się warzyć. 3. Do maślanej masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Dodać ekstrakt z wanilii. 4. Dodać całą śmietanę, wymieszać i wsypać resztę mąki, krótko wymieszać. 5. Owoce obtoczyć w mące i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 22cm. Wyrównać

W mojej kuchni
Łatwe ciasto limonkowe 157

puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Do masy cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną, gorącą margarynę. Limonki dokładnie szoruję. Z limonek ścieram na tarce o małych oczkach wierzchnią warstwę skórki oraz wyciskam sok. Sok i skórkę dodaję do ciasta. Mieszam.  2. Przygotowane ciasto przekładam do foremki o wymiarach 11cm x 35cm, wyłożonej papierem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierwsze cupcakes 197

warto.Teraz siedzę i mogę je kosztować. Tylko nie wiem którego wybrać. Składniki na ciasto szklanka mąki  100 ml mleka 130 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobniutkiego cukru 2 jajka ( w temp. pokojowej)  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek konfitury truskawkowej Masa lukrowa bordo i pudrowy róż Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć

AZgotuj!
Jabłecznik bardzo puszysty 190911

mąkę ziemniaczaną, ponownie zagotować i odstawić do wystudzenia ( nadzienie może pozostać lekko ciepłe ). Ciasto: Formę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ( w całości ) ubić z cukrem na bardzo puszystą, gęstą, jasną masę, która nawet 3-krotnie zwiększy swoją objętość ( mikserem ręcznym zajmie to około 10 minut

Opowieści z piekarnika
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI 168

zmielonych migdałów 1 jajko Masa: 1 kg twarogu sernikowego ( używam śmietankowego twarogu ) 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru wanilinowego 300 g białej czekolady 5 dużych jajek Przesiewamy mąkę, dodajemy drobno posiekane masło, cukier, migdały i jajko. Mieszamy składniki do otrzymania drobnej kruszonki, najlepiej posiekać wszystko nożem na stolnicy, następnie zagniatamy ciasto. Zwijamy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki(...)lodówce przez 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, termoobieg . Wstawiamy formę z ciastem i pieczemy przez około 30 minut na złoty kolor. Studzimy. Ser miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i roztopioną w kąpieli wodnej, schłodzoną czekoladą. Białka ubijamy w oddzielnej misce. Żółtka dodajemy do masy serowej i miksujemy. Dopiero teraz dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką, do połączenia się

KuchcikoweLove
Racuszki bananowe na cieście biszkoptowym 214

cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy i rozdrabniamy blenderem lub mikserem, mieszamy z masą. W tym czasie z białek i soli ubijamy pianę.  Porządnie mieszamy pianę z bananami i ciastem. Konsystencja ciasta jest jak gęsta śmietana. Smażymy placki na rozgrzanym oleju (lub oleju z masłem). Z obu stron na złoty kolor

prawdziwe jedzenie